Friday, January 28, 2011

~jawab komen anon~

br2 ni ms letak entry ni, ada sorang anon tinggal komen..
gaya mcm dia kenal je aku..
tp xpe la..x kisah la sapa2 kan..niat anon tu murni...
nak tau apa yg xtau...




ok anon..

sebenar nya aku mmg xde apa2 info pun pasal ni...
so, ni aku bercerita atas pengalaman aku dan kawan2 aku yg pernah cite kat aku je yea..

pengalaman aku;

masa lahir kan ajmal irfan, ms berpantang kat kg, mak aku jaga sikit pemakanan aku. kurang kan makanan bergoreng, yg bleh mendatangankan kembung pada kita. tp air mmg mak aku x sekat. lg dia suruh aku minum bnyk air sbb takut sembelit. ada org kata, x elok minum bnyk air sbb nnti urat kembang kan. tp mak aku xde la plak kata mcm tu. so, mknan aku bnyk yg stim je la, sayur pun tumis air je...tp ajmal irfan masih lagi kembung. xtau apa punca. mcm2 cara mak aku buat utk xnak bg kembung, tukar minyak telon, tuam bird dia dgn daun apa ntah, barut perut dia dgn daun apa ke nama..aku lupa la..barut perut dgn minyak, bawang putih dan lada hitam tp ajmal masih jugak kembung. last2..mak aku kata, tgk kat makanan yg aku ambik.

ok, time tu, pagi aku breakfast dgn quaker oat-mkn dgn fresh milk, air milo+susu tepung, pastu ada la kuih muih sikit or nasi/mee/mihun goreng. pastu tghri nasi+ikan/ayam/daging+sayur2 dan buah2an. ptg tu ada la mkn quaker oat jugak or biskut cream crackers jacob's tu. malam, mkn nasi mcm biasa. hari pertama, mak aku cut cream crackers jacob's. tp x berhasil dgt, pastu cut milo, minum susu je, x berhasil jugak then cut quaker oat dan kuih muih tgk2 berhasil la plak...phew wit......so, mak aku buat kesimpulan, badan aku mmg x bleh dgn bijirin, gandum. 3 hari aku x mkn quaker oat dan kuih muih, ajmal langsung x meragam. alhamdulillah!

pastu aku terus la berpantang mkn quaker oat dan kuih muih. roti pun di kurang kan pengambilan. mak aku suruh sabar sikit. ingat lagi mak aku kata; tunggu la baby besar sikit..lepas ni na nak makan rimau gajah pun ma x kisah...hah3x....sabar la aku nya. seingat aku smpai ajmal 6 bln kot br la aku mkn balik quaker oat. tp tu mkn sikit2 je la dulu. xde la belasah mkn bnyk terus.

yang makanan berkacang mmg keluar terus dr carta pemakanan aku. aku penah ms ajmal dah umur 10 bln, aku mkn kuih apa ntah yg ada kacang hijau tu...asyik merengek je malam2...air soya bean tu pun. sayuran berkacang pun.

owh yea..lupa jugak...ubi pun yea. potato, keledek manis tu pun terkeluar dr carta pemakanan aku. aku suka dowh mkn mashed potato dan keledek manis tu. tp mmg xleh mkn. kalau aku mkn, mmg x tdo malam la aku sbb jg anak sakit perut. dah la kalau sakit perut, letak minyak pun masih berjanggut nak tunggu dia kentut...hu3x...

tp bila smpai turn aqil raziq plak, dia xde la kembung sgt tp ma aku masih lagi berjaga2. belajar dr kesilapan kan..gitu kekdah nya...:)

ada kawan aku plak, dia minum barli. sbb barli pun boeh membanyak kan susu kan. tp effect kat dia plak...dia batuk x henti2..org tua kata barli tu sejuk. ye ke x, aku x tau la...

tu la..bg aku, apa2 mende yg kita makan pun, semua nya bergantung pada badan kita. penerimaan badan kita terhadap sesuatu makanan tu..sbb ada org ok je mkn quaker oat tu, mknan bijirin tu...

so, cuba je la yea...happy holiday u all...mesti ramai yg cuti next week kan...:)

5 comments:

SyidaGorjes said...

ya btol!
lain orang, lain penerimaan badan dia.

mgu depan cuti stat selasa!yabedabedu.

mama_umar_maryam said...

zt cuti seminggu ana!!!! yippieeee

A D I A said...

ni anon yg komen secara berhemah takpe la, jgn anon yg lalat tu heheh.

i dulu amalkan horlicks, nesvista. milo org kata kurangkan susu eh?

armouris said...

info tentang perut kembung di SIHAT SELALU - Masalah Perut Kembung

Mama NeeYa said...

hmm..bagus info nana... leh jd rujukan utk masa depan...