Friday, January 7, 2011

~keredhaan dalam bekerja~

actually apa yg aku nak tulis ni berdasarkan apa yg terlintas kat kepala aku je. xde niat nak tujukan pada sesiapa, nak salah kan sesiapa..aku tulis ni ikut pengalaman aku.

aku tahu kita semua x perfect..sapa la kita ni kan nak perfect dr segala hal.

aku rs akhir2 ni aku bnyak main2 dalam bekerja. tiada keikhlasan dalam bekerja. aku tahu apa perkara yg buat aku jadi begini. tp xpela..aku cuba utk membuang segala mala perkkara2 yg buat aku down dlm kerja ni...

tiap2 hari aku buat entry kat blog ni..tp bkn tiap2 hari jugak aku buat entry kat ofis. ada ketika nya aku buat siap2 dr rumah dan autopublish je. ada ms terluang kat ofis, idea ada, aku buat la entry.

tp aku rs mcm aku mengkhianati waktu kerja aku. aku x ikhlas dalam bekerja. patut nya masa kerja, aku buat kerja, bukan tulis blog. aku akan cuba utk buat semua entry aku autopublish. semua nak buat dr rumah. kalau boleh la...so, aku kena manage kan masa aku betul2...kalau bleh ms terluang kat ofis, aku nak blogwalking je....

aku akui, kerja aku ni xde la sibuk nak kena masuk meeting, nak kena jumpa supplier, keje aku ni jadi kuli bawahan, duduk kat tempat aku, jawab fon, dan buat keje2 admin je. x sibuk mn pun. tp kadang2 aku jd stress dgn 'org2 atasan'....biasa la kan...lain org lain kerenah...lain peel masing2..tp teruk mn pun aku stress dgn 'org2 atasan' ni, aku masih kena hormat mereka. mereka kan ketua2...

pada aku, benci mana pun ko terhadap bos ko, ko kena hormat dia sebagai ketua ko. bos aku ni jenis yg boleh buat lawak dgn dia, main kata mengata dgn dia..tp aku rs, nak mengata kat dia pun, ada batas jugak. tp kadang2 bila aku hilang kawalan, aku mengata habis2 an kat dia...depan2 dia...heh3x..jahat ke aku...

aku seboleh nya utk tidak mengcampur aduk kan masalah peribadi/keluarga dgn masalah kerja. dulu aku rs aku selalu mcm tu. dan selalu jugak bad mood kat ofis kalau ada masalah keluarga. sedikit sebanyak jadi effect dgn kawan2 sbb kawan2 aku kat ofis ni jenis suka buat lawak, so, bila aku bad mood, mcm x best aku rs.

aku ni kadang2 cakap x serupa bikin. dr kata2 mcm baik je...tp kadang2 aku buat jugak. biasa la kita ni kan manusia, mana nak perfect kan.

maaf kalau apa yg aku tulis ni ada buat mana2 pihak terasa. seperti yg aku kata awal2 td, aku x berniat nak tuju kan ada sesiapa, xde niat nak tunding kan jari pada sesiapa. aku menulis berdasar kan apa yg aku rs pd diri aku sendiri.

aku rs entry ni mcm bercampur aduk plak. tp xpela kan....:)

5 comments:

A D I A said...

i paham apa u nak kata. walaupun ditahap mana pun kerja kita, stress tetap stress. tak semestinya jadi boss kuar masuk meeting baru nak stress.

keje i dulu i byk keje n ada bykmeeting gak (bos kecik je), takde masa nak blogging tapi i curi2 masa gak berblogging n bw. tak buat blog i rasa tak complete keje i. skrg ni bila dah free, duk umah, i malas bak blogging. boleh gitu?

nieda said...

takde manusia perfect pun..

SyidaGorjes said...

tak terasa pun.hehehehe
kat opis selalu bw.buat entry kat umah je.

Cik Pah said...

cik pah rase emosi awak lanih tgh bercelaru..hehehehehhe..takdelah..

cik pah kat umah mmg tak nak on pun laptop..mmg spent time ngan family..tapi kat opis mmg update fb/bw every morning..

then petang sket kalau free bw lagi.. rasenya tak kacau kerja pun kalau buat camtu..

mama_umar_maryam said...

ana..pd zt pulak..as long as keje setel kt opis..ade mase sket2 terluang tu x slh rasenye rehat sket,buat n3 ke,bw ke..susah nk carik org yg btol2 dedicated dgn keje esp org yg mkn gaji nih..