Wednesday, January 26, 2011

~mcm mn nak dapat susu yang banyak semasa mengepam~

panjang sikit tajuk dia..
tp xpe la...

skrg ni ramai plak kawan2 yang br habis maternity leave...
suka tgk diaorg semangat utk pump susu kat ofis...

pastu ada la 2-3 org kwn2 kat ofis dan kawan online jugak bertanya;

camna nak dpt kan hasil yg banyak semasa mengepam..

haish..saya ni bkn la pakar laktasi..tp sekadar menolong kwn2 ok je..
tolong menolong, berkongsi pendapat, x salah kan...

skrg ni saya mengepam dah 3x sehari plak. dah hmpir 3bln kalau x silap, saya start balik mengepam 3x sehari. kalau sebelum ni, 2x sehari je kan..kat ofis je kan. tp sbb skrg ni bgn2 je pg, breast bengkak dan penuh, so, nak x nak mmg kena pump.

so, bgn pagi tu, mmg cr breast pump la dulu..
kalau rezeki bnyk, dpt la dlm 9-10oz..kalau x, dpt la dlm 5-6oz..
pernah jugak dpt 2oz je..
apa2 pun saya bersyukur..x kisah la brp oz pun saya dpt...

pukul 1030 pagi tu, sama jugak, dpt la dlm 8-9oz..kalau time period, dpt la dlm 7-8oz..sama jugak time petang....

rs nya cukup la utk aqil...
saya x paksa diri sgt utk dpt kan hasil yg banyak sbb xde tmpt utk simpan susu dah...
kat rumah,rumah MIL, ofis, semua nya hampir penuh dah...

ok, berbalik kepada soalan td...
mcm ni...oleh kerana saya ni guna manual pump je,
maka, tiap kali pump tu, satu tgn saya pump,
satu tgn lg saya akan tarik2 n****e....
bg stimulate..
so, nnti breast yg kita tgh pump susu tu akan teransang,
terus kan mengepam...dan susu pun akan keluar dgn bnyk la....
maka terjadi la proses di nama kan let down..(thanks as, sbb ingat kan aku perkataan let down nih..)
itu je la cr saya....
sometimes ia nya akan ambik ms sedikit itu stimulate tu...
kdg2 boleh mkn ms smpai 10 min.kadang2 x smpai 5 min pun dah jd...
dan pernah jugak langsung x jd.....

so, jgn la berputus asa kalau x jd...
saya pun kenkdg time pagi2 tu sbb ngantuk lg kan
langsung x dpt stimulate..punya la dok tarik n****e tu kat setengah jam tp x jd apa pun..tp saya terima je la dgn apa yg saya dpt..fikir positive...

ok, tu cr saya...cara anda camna?
ada jugak org tuam kan towel panas kat breast, or sikat breast tu...

pastu kat sini saya nak kongsi pasal bf nih..
baru2 ni sorg kawan saya berkesepatan pergi talk bf ni
pakar laktasi tu berkata,
perkara paling penting dalam penysuan ibu ini adalah, MINDA.
susu bnyk ke sikit ke..cukup ke x smpai 2 thn ke..apa2 je la..semua nya bergantung pada minda kita..
sbb itu kita kena sentiasa berfikiran positif...
fikir kan yg baik2 sahaja...
saya kata ni pun utk diri saya jugak...
kenkdg saya pun stress, penat, fikiran bercelaru...
saya cuba utk elak kan semua ni tp tu la...
cakap senang la kan tp kita yg hadap semua tu kan...
tp kalau boleh elak kan la berfikiran negatif...

pastu, yg ni saya ingat2 lupa sikit yg kawan saya ni cite..
tp dia kata lebih kurang mcm ni la..
jgn fikir kita xde susu..
sbb semua perempuan mmg ada susu...yang betul2 xde tu ada la..
tp dalam 10% je la.....
erm..saya xleh nak olah lebih2 la part ni sbb saya sudah ingat2 lupa la fakta yg kwn saya bg nih...kang nnti tersalah bg fakta plak...

hu3x..ok kawan2 tu je cerita hr ni...
maaf la xde plak gmbr2 stok susu saya utk di jadi kan inspirasi..
tp xpe la...jap lg saya nak g mengepam ni..kalau dpt bnyk, saya edit la balik entry ni letak gmbr..ok..klau x dpt bnyak, saya x letak la ye...hehehehhehehe....

___________________________

ok kawan2, oleh kerana sessi mengepam pg td saya telah mendapat 'hasil' yg begitu lumayan,
maka saya pun nak menunjuk la kat sini sikit....
nak kata saya riak? kata la..saya x kisah pun..:)
yg penting hati saya jujur..nak bg semangat kat kawan2 di luar sana..



abai kan persekitaran yg berselerak kat belakang tu..to workstation officemate saya...
botol besar 9oz, botol kecik 2.5oz...
botol kecik tu saya pergi pinjam dgn kawan saya, maya.
nasib baik maya ada....saya dah lama x bw botol kecik tu...
bw sebiji botol besar tu je...
apa2pun kawan2, jangan cepat putus asa kalau susu sikit...
think positive..:)

12 comments:

~ As ~ said...

aku pun pakai manual, klau lama sgt tggu let down tu, sama gak aku meransang nipple tu supaya cepat...nak cepat je semua.ishhh

rATu kEBaYA said...

oo.. begitu ye caranya...

mama_umar_maryam said...

alhamdulillah..lg ramai yg mcm ana nih,blh tlg ramai ibu2 kt luar sane ;)

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

aku kagum pada ana nih ... kagum sgt2 ... motivasi pada diri in future planning ;-)

SyidaGorjes said...

tak pernah pam di opis =),tp bagus la info ana ni.

Anonymous said...

ana..ko cite la pasal pemakanan plak, cm aku tetanya2 gk ada ke mknan yg leh effect susu bdn? ada ke mknan yg kite mkn leh wat bb sakit ke....

~ana~ said...

as, sejak dah jd mak mak ni aku rs aku pun semua benda nak buat cepat2 je..aku kalau lmbt sgt let down tu terus aku stop...hah3x..

~ana~ said...

aishah, nnti bleh praktik kan utk yg next..:)

~ana~ said...

zety, sekadar tlg sesama insan dgn harapan agar ramai bakal ibu/ ibu2 kat luar sana x cepat give up dlm bf ni..

~ana~ said...

kak d, insyaallah harap dpt di praktik kan..:)

~ana~ said...

akak gorjes,
nnti utk adik aqid, bleh la try..:)

~ana~ said...

anon, sapa ko ni...kenapa x tulis nama? xpe2..nnti aku buat satu entry psl pemakanan plak..dulu dah pernah buat rs nya tp just tulis je xde explaination...tunggu ye..insyaallah aku buat nnti..