Wednesday, January 19, 2011

~shepard pie versi ana~

malam td mmg blur xtau nak mkn apa utk dinner...
mr azam plak balik lambat, so, mmg dia x mkn mlm la...
kira nya utk aku dan anak2 je la mkn kan...

pk punya pk...
nak buat shepard pie..

dulu kan...sebelum kawin, duk rumah bujang....
ada sorg housemate aku ni selalu sgt buat shepard pie ni..
aku ni dulu kala zaman anak dara mmg x reti masak..
apatah laagi nak masak western2 kan....
tp aku kagum tgk kawan aku ni..

aku sokmo terliur tgk dia masak shepard pie ni..
tp dia jarang buat utk jamu budak2 rumah...
biasa dia buat utk mkn2 kat ofis dia...(kan ina kan...ko tau sapa kan..:)..)

pas kawin, aku mintak resepi dgn dia..dulu pernah buat
tp dah lama x buat....so, mlm td, aku pun terfikir nak buat...
ingat nak buat jacked potato mcm akak gorjes buat hari tu..
tp aku x confident ld nak buat..takut x jadi...kang kelaparan aku...
buat shepard pie ni pun tawakal je harap2 jadi..confident sikit sbb dulu pernah buat kan....

seperti yang di jangka shepard pie x berapa menjadi..lembik sikit...
aku kan masak main campak2 je...fresh milk tu aku terlebih sikit...
tp xpela..janji sedap...

resepi aku letak terus..
sukatan mmg aku x letak..korang agak2 la sendiri....

bhn A;
potato
fresh milk
mentega

cara2;
potato tu direbus, pastu lenyek dgn fresh milk dan mentega.

bhn B;
daging hancur
sayur campur
bawang putih
bawang merah
lada hitam
garam
minyak utk menumis

cara2;
panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang besar
masuk kan lada hitam, daging hancur dan sayur campur
masuk kan sedikit garam.

bahan C;
mozarella/parmesan cheese

cara2;

dalam loyang masuk kan potato yg dah di lenyek td...masuk kan sikit je..jgn masuk kan semua plak. pastu lapis kan dgn bahan B..then, lapiskan balik dgn baki potato yg di lenyek tu. tabur cheese kat atas tu then bakar hingga kekuningan.

ni shepard pie aku malam td..
x berapa menarik kan tp itu x penting..
yg penting rasa....:)

br keluar dr oven...
tgk la shepard pie aku..tgk pun dah nmpak lembik kan...
tp xpela..janji sedap..dah selamat dah kat dlm perut ni....
oklah u all....
bye....

20 comments:

Cik Pah said...

sedapnye..tak kisah lah lembik pun..janji boleh makan kan.. rajin ko masak western western nih..

A D I A said...

motif kawan serumah tapi tak pakat kasi housemate rasa skit?? takleh tu, sebab dah bau kan hehe.

bila la roh rajin i ni nak mari ni.

Lyana said...

waahhh..senang je buatnye rupenye.,..leh try ni

SyidaGorjes said...

ana,
jacked potato akak tu pun ada yang terkeras.
baik ana try buat easy baked pasta.sama je mcm ni tapi lapis dgn penne/ribbons/macaroni.
tapi akak buat pun terlembik jugek.hehehe

p/s:akak terasa mcm nak g bawak aqid mandi kat klcc esok.

Afne said...

sedapnya.. tak hntr pn ke tkt 17 hehe. afne dulu potong panas2 pn lembik. bila dh sejuk baru firm je nk potong. tp sedap mkn panas2 kan?

nieda said...

yang penting sedap. itu plg best

mama_umar_maryam said...

wahh tabikla ana..lembik pon lembiklah,berjaya jugak masak pie nih

itangmanih said...

kena tunggu psg oven baru then boleh masak...hehe (ntah rajin ke x..huhu)

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Mesti sedap tu, tak pernah akak makan lagi yg dinamakan sheapard pie

Pandailah Ana buat pie tu.

maya amir said...

wahhhh nmpk mcm senang..menarik skali..kene try ni:) thanks:))

~ana~ said...

cik pah, bkn rajin tp sbb nak mkn..saya kalau memasak lembap sikit...so, masak western ni kan senang..sekali masak je zap siap...kalau masak nasi, nak kena masak lauk lg..lmbt la..:)

~ana~ said...

adia, dia tgk angin dia..kdg2 dia bg kitaorg rs kdg2 mmg x bg..tp kalau bg sikit je la..mn cukup..i kan tank besar....:)

tunggu la cik piya besar sikit..u masak la mknan utk dia....bg dia rs air tgn mummy dia..:)

~ana~ said...

yana, try la tp hati2 takut bnyk sgt mkn potato, kembung perut...x pun baby yg kembung...

~ana~ said...

akak gorjes, kalau buat easy baked pasta tu, daging tu msk mcm mn? mcm lasagna gak ke? hr tu saya pernah buat lasagna, daging tu x kering sgt tp sedap....:)

~ana~ said...

afne, ok..nnti2 la kita hntr tingkat 17 erk...heh3x...tu la afne..benda2 ni mkn panas2 sedap tp potong time panas mesti berderai...

~ana~ said...

nieda, ye..yg penting sedap..try la buat utk ur husband...:)

~ana~ said...

zety, ala bkn buat pie yg kulit pastry tuh..klau yg tu mmg ana surrender...susah rs nya....try la yg ni..senang je...

~ana~ said...

akak, kalau benda baru mesti excited nak guna...test la nnti...buat ayamg panggang ke..heh3x...

~ana~ said...

kak ina,

yg ni bkn pie yg kena buat pastry tu..yg tu mmg saya x pandai la...saya rs mcm susah je..yg ni just pakai potato je..senang sgt la...ntah kenapa di nama kan pie sedang kan xde pun pakai pastry tu kan...

kak ina lg terror masak dr saya..segan la saya..:)

~ana~ said...

maya, ur welcome...try la nnti bila free...kejap je nak buat pun..:)