Saturday, January 22, 2011

~tutorial blog~

aku xtau nak bg tajuk apa kat tutorial ni...
kawan aku, ada ni br berjinak2 di alam blog ni..
dia tnya aku camna separate bloglist tu..

heh3x..ada, sorry la..awal2 tu aku x faham soalan ko....
meh aku explain...

1st, ko kena pergi kat bahagian DESIGN kat blog ko..

2nd, pergi kat PAGE ELEMENT.

then, klik kat ADD A GADGET.

kat situ, ko cari BLOGLIST then, ko klik kat + tu...

nnti dia akan keluar mcm ni...



kat bhgn title tu, ko tulis la apa2...mcm yg aku buat, my bloglist, bfing sifu, dll...
sort tu kira nya nak sort list ko buat tu ikut apa....cth; most recently update..so, nnti sapa yg latest update, duduk kat atas....yang show tu plak, kat list tu ko nak show apa, diaorg punya nama blog saja je ke..nama blog dgn tajuk entry ke..ko tick je la...



then ko click ADD TO LIST. nnti akan keluar mcm gmbr kat atas ni. click kat ADD BY URL tu, then ko masuk kan la nama blog yg ko nak letak kat bloglist ko tu. cth; http://bakawali0797.blogspot.com/

then click SAVE je la....dah siap.....:)

ok clear x? kalau x faham tanya lagi.....

aku takut ko x faham je....aku ni bkn pandai pun buat tutorial ni...
tgk mcm tutorial lepas, mcm x berjaya je aku rasa..hu3x...
anyway, ada, selamat meng godek blog...

1 comment:

sue47636 (ADDA) said...

thanks ana.aku dah buat petang tadi...aku mmg tahu pasal bloglist tue..cuma nak bahagikan dia tak pandai..ooo jadi aku dah boleh buat dah..thanks yea..puasalh aku godek2 rupanya..macam tue..hehe..thanks...