Tuesday, February 8, 2011

~ajmal dan aqil~

tgk gmbr tgk muka anak2 je erk..abai kan muka mak nnya yg sememeh tu..






ajmal irfan-2 tahun 10 bln malas nak kira brp hari...

-ajmal dan pandai baca doa makan...terharu nya saya..so skrg ni time makan, mmg dia yg bc doa mkn..
-pandai nyanyi lagu 'twinkle twinkle little star' jugak...time dia nyanyi, aqil plak main tgn dia konon2 buat star la..:)
-tp bab nak belajar abc dia liat sikit...jenuh ajar..ni nak tunggu papa dia beli kan dia muqaddam. nak ajar dia mengaji plak.nak tgk liat ke x dia mengaji...
-mulut dia mak ai.....x terlayan la...ada je yg dia nak cakap, dia nak ajak kita borak..dia suka bercerita...so, mak nya kena layan je la...
-latelty suka tahan kencing. kdg2 berlari2 ke toilet..nasib sempat. minggu lepas, ada sekali tu x sempat...hah...tahan la telinga dia dgr mama dia bg 'ceramah'. dah berbuih mulut tnya nak kencing ke x, dia kata xnak..tp last2 x nyempat2..kalau malam, dah jarang kencing dlm pampers sbb sebelum tdo, dah suruh dia g toilet. tp still la pakai kan dia pampers.
-mmg high maintenance la dia ni..kalau mkn nasi lauk ayam @ daging, liat je nak mkn..kdg2 sanggup mkn nasi je. tp kalau mkn lauk ikan/udang/ketam, mmg laju je mkn..kdg2 langsung xmo nasi, nak ikan/udang/ketam tu je.







aqil raziq-1 tahun 3 bln malas nak kira brp hari

-suka makan macaroni. so, bila buat macaroni sup/goreng, mmg laju dia mkn.
-susah nak pujuk nak bg makan nasi, kalau mkn pun sikit je la..tu yg kalau nak bg dia mkn, buat je macaroni. mmg laju dia mkn.
-vocab dia mcm sebelum ni jugak..x brp nak bnyk la yg boleh cakap tp dia dah faham apa yg kita cakap. apa yg berlaku. cth; kalau hujan, dia tunjuk payung.
-gigi dia 4 batang lagi.
-bila cakap jom mkn, laju je dia tarik kerusi dia bw kat meja mkn pastu suruh org angkat dia. bila ajmal bc doa mkn, mulut dia sama bising konon2 bc doa la tu sambil tadah tgn.
-bila cakap, mama nak semayang, cepat2 dia masuk bilik, ambik sejadah pastu suruh hampar sejadah utk dia dan ajmal jugak.
-suka nangis time mama mandi. aku xtau la kenapa..time aku mandi je dia nangis...kalau suruh ajmal pujuk, ayat dia bgtau kat baby dia, 'baby, mama mandi..meh meh kita tgk tv'. tp biasa mmg x jalan la..dia masih nangis jugak..tp kalau dia tdo, xde la dia nangis kan.
-aqil ni mcm ajmal dulu jugak. time ada mama, mmg xleh langsung org lain nak ambik. dan mmg dia xkan pergi langsung kat org lain. asyik duk lekat dgn mama. tp xpela..mama x kisah pun sbb anak mama kan. dah pun nama anak, mmg dgn mak dia je la dia nak lekat lebih2 kan. yg mama kisah bila org asyik duk bising2 kuar statement yg bisa buat jiwa mama dia sentap.

wish for baby girl la plak lepas ni...any tips???...:)

21 comments:

~ As ~ said...

Azam masih tak pndai pegi tandas lg..hhuhuh..aku harus gigih lg ni.

rATu kEBaYA said...

samalah.. wish for bby gil jugak.. klu ikut kiraan tahun ni klu peknen boleh dapat bby gil..

MadianiMamat said...

nasib mama die mandi kambingggggggg je....hahhaa...kalau x, selak la aqil...

kalau nak baby girl, si suami jgn di bg sgt mkn seafood...hehe.

MadianiMamat said...

weh, sape ajar ajmal bc doa mkn???bagus gilerrr...

ambe rindu aqil ahhhhhhhhhhh...balik gok kg wehhhhhhh..asyik org kg je g k.l ni..

Nana said...

eh ajmal lahir bulan bape?lebey kurang baya damia je ni

SyidaGorjes said...

ajmal dgn aqid beza sebulan je.tapi aqid pun sama demand mcm ajmal jugak.kalau nak makan, yang sedap aje.geram je kadang-kadang.macam nak makan dia pun ada jugak.setakat ni belum ada kes mak makan anak lagi kan?heheheheheheee.

toilet training-cuma applicable kat school je.kat umah,hancussssss...

A D I A said...

ajmal suka makan seafood sebab senyang kunyah kot. i pun liat makan daging, ayam2 ni. suka makan sayur je. sbb tu i slimmm. hahahahha. sila jgn percaya.

Afne said...

alolololoooo comelnya gmbr 1st tu. afne sukaaaa!!!!

shakila mubarak said...

wahhh... bgus btul ajmal da pndai bace doa mkn.

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

aku nak gak tips baby gilr nih ... al-maklum dah 2 kali c-sect ..

~ana~ said...

as, ko kena psiko lebih sikit azam tu..insyaallah berjaya la nnti..usaha tangga kejayaan..:)

~ana~ said...

aishah, apa lg...produce la baby girl thn ni..:)

~ana~ said...

chiq, kami pun terkejut dia tetiba je mcm pandai tau..tp bila tnya, sapa ajor, dia kata, papa..cissss.....

hr tu dia tepon tok ki, dia bc doa mkn kat ki dia..heh...

ambe nok balik ni...tp xtau la bila..mungkin akhir bln ni..susah la dgn org keje shift nih..

~ana~ said...

nana, ajmal lahir bln 3, damia bln 4 kan...

~ana~ said...

akak gorjes, akak jgn la buat berita tergempar, ibu makan anak plak...heh3x..tp mmg la diaorg nih..heh3x..tension tau..ms CNY br ni jenuh cr fish kat market..dah la susah nak cr ada pun harga melambung..

akak, kena psiko lebih sikit aqid tu..br berjaya..insyaallah...good luck..

|| sue-imanja || said...

mak dgn anak ke tu?
cam kakak ngan adik je...

anyway dah emel dah..dpt tk?..yg dulu pon dah emel ana tk balas gak...huhuhu

nieda said...

comel 2 hero ni...

maya amir said...

ana, u mcm budak2 jek.. heheh..kalau org ckp kakak dgn adik pun org caya..heheh

mama_umar_maryam said...

hehehe..dlm byk2 gamba mmglah budak berdua tu sgt kiut, baru aku tau..dpt kiut tu dari mamanye ;)..

~ana~ said...

adia, mungkin la kot..ayam dan daging ni liat..u slim??mmg i percaya..:)

afne, thanks..:)

kila, tu la..kami pun terkejut...heh3x...

kak d, kita x bleh berlengah2 lg nih..kena jugak cr tips..kutip ilmu semua..hah3x...

~ana~ said...

sue, mn ada..muka tu nmpak dah tua la..sue, ana dah bg email add. yahoo ya..

nieda, thanks...:)

maya, ye ke mcm budak2..heh3x..i nmpak muka i ni mcm dah tua la..hu3x..

zety, kiut dr mama?oh tidak..fengsan aku...hah3x..