Friday, February 11, 2011

~kaedah perancangan keluarga secara semula jadi~

br2 ni, ada kawan saya email, tnya,

'camna pengiraan waktu subur'

hah3x....mcm la saya terror...
tp dah sbb prg tanya kita kena jawab la kan..
sbb dia mmg bc blog nih, so, saya jawab kat sini je la..
bleh jugak berkongsi dgn kawan2 kan...


ok..dulu2 kaedah pengiraan aku mcm ni;
aku pun lupa kat mn aku bc cr ni..
dulu ms discuss psl family planning dgn prof zaleha dan dr ani amelia,
lupa plak nak tnya semua ni kan....

ok, ok..ni cr aku kira..

kata kan cycle period bln ni 30 hari..
30/2 so, akan dapat 15 kan..
kira nya 15 tu kena tambah 3 tolak 3..
15-3=12
15+3=18
so, hari ke 12-18 kitaran period kita itu adalah waktu subur kita...
hari di kira adalah berdasar kan hari pertama period tau..
bkn hari pertama 'bersih' dr period...

akan tetapi, baru2 ni saya ada bertanya kan kepada salah sorg kawan saya..
dia mmg mengamal kan kaedah natural ni....
ni cara dia, dia kata cara ni gynea dia dari ampang puteri specialist hospital bgtau.

hari pertama period adalah di kira hari 1 la kan....
start hari ke 12-22 adalah waktu subur.
kebiasaanya, period akan habis pada hari ke-7 kan...
so, hari ke 8-11 adalah zon selamat dan hari ke 23-hingga la period anda dtg balik (x kira la hari ke 30,31,32) zon selamat...

aku rs yg kawan aku bgtau ni lagi senang kan...
xyah nak bahagi bagai kan....

tp aku rs as long as kita guna natural method ni mmg kena xtra carefull kan...
x semesti nya hari ke 12-22 tu adalah selamat...
sbb semua ni kan atas hormon badan kita...

cycle yg normal bg seorang perempuan adalah 28-35 hari...

kawan aku ada gak cite camna keadaan fizikal kita kalau kita dlm keadaan subur..
tp rs mcm segan plak nak cite kat sini...
x payah la kan.....aku rs info yg aku bg tu dah cukup kot..

ok kawan2, moga mendapat ilmu yg bermanafaat drpd entry saya pd hr ini..hah3x...
aku ni tulis kat sini bkn la nak tunjuk pandai bagai kan...
aku sekadar nak berkongsi dgn kawan2 semua je....
kalau ada penulisan saya yg salah, tlg la betul kan yea..

kita sama2 belajar kan....

sharing is caring..:)

13 comments:

~ As ~ said...

period aku masih tak ketentuan lg...dushhh susah nak kira..

Lyana said...

yana pun mengamalkn kaedah ni..memang kene xtra careful pun...dan memang bergantung pada badan kite..tgk r hasilnye--> muhammad aidil..ha3

mary said...

baru je gynae i duk explain kat i last week, tapi tak explain pun i tau hehe. expert dah bab2 ni.

SyidaGorjes said...

kejap!
nak tekan calculator dulu.....
eh,lupa lak!sekarang da tak period.tak payah kira.heheheehee

Nana said...

hehe
kita mmg plan sendiri
secara semulajadi..
teror tak teror?ok la..masih belum melekat hingga ke saat ni..
umur damia nak masuk 3 tahun bulan 4 ni..
tapi kita tak pernah ikut cara mcm ana cakap tu..
sebab mmg "menjaga" supaya tidak tersasar hahaha...paham kan? (chekc ou) muahahah..
lagipun kita kan pJJ ngan amrul..2mgu sekali je jumpe..
tu pasal la senang nk plan secara semulajadi...
jarang bersama kekekeke...
sangat senang
xde nak kena makan ubat, injet or bli stok stokin hahaha

mama_umar_maryam said...

ana,kitorg pon semulajadi ;)..tu sbb cetek ilmu sket psl kondom ke,suntik ke,ape ke..

Nurull 101 said...

sharing is caring... gud info nana.. org bersalin czer cam huda mmg kene planning.. ehehe

sue47636 (ADDA) said...

samalah ngan aku..alhamdullh mmg tak pnah terbabas...aku mmg plan sendiri..sebb aku tahu aku nie jenis subur sikit..sebab lepas period kali pertama lepas aku period terus ajer lekat anak sulong akau,kandungan ke-2..kemudian..aku mmg plan nak baby bulan nov thn lepas akhirnya ..menjadi plak plan aku tue..kira aku dah tahu tahap kesuburan diri aku..so kena carefullylah..alhamdullh..kali nie.pun plan sendiri..utk jangkamasa lama 5 tahun lak...INSYAALLAH..maklumat ko tue mmg berguna..dan batulla apa yang ko bagitahu tue..sebb aku study gak benda2 macam tue..thanks........

Ermayum said...

natural way sendiri pandai2 lah kan jgn takut2 and tak confident sudah heheh but if dah ikut kaedah ada gak rezeki lah tu, aminnnn :)

~ana~ said...

as-xpe la as..aku rs kalau period x ok lg pun, ko kira pakai yg aku bg ni pun ok..janji ko tau ko punya cycle brp hari...

lyana-tu la..mmg kena berhati2 la..

~ana~ said...

mary-dah xpert x pe la..heh3x..

akak gorjes-eeeee....nak kena nih...heh3x..

nana-tu la, nana senang kan..jarang jumpa so jarang la bersama kan..heh3x..tp kalau expert bab withdraw tu xpe la..kenkdg diaorg para suami ni...bkn bleh percy sgt..:)

~ana~ said...

zety, ooo natural gak erk..heh3x...

huda, nana pun yg 1st tu czer tp gap dgn yg 2nd setahun je but alhamdulillah everything is ok..no jahitan terbuka n boleh deliver normal for 2nd tu...eh eh..cite psl bersalin plak...

~ana~ said...

ada, as long as kita pandai and percaya kat husband yg dia akan withdraw, boleh je..:)

ermayum, yup..betul tu..kalau dah ikut cr mn pun tp kalau tuhan kata jadi..jadi la ia..:)