Friday, February 4, 2011

~kerana mu......~





kerana benda alah ni aku jd penat gile dr mlm td..

cite bermula semalam...
aqil tgh tdo kat hall, aku plak tertdo..ajmal masih tgk tv...
tetiba aku terjg, ajmal kata, ada air masak tumpah..
lokasi dkt rak tv...
aku pun lap...tp x lama kemudian ada lg air tu...

aku pun confuse...sbb ajmal, kalau dia nak minum air masak,
dia suruh aku tuang kan sdg kan sebelum aku tdo tu, dia xde mintak air masak..
so, xkan dia tuang sendiri..mmg mustahil...

ptg tu, mr azam dok complaint tmpt yg tumpah air tu mcm melekit bila pijak..
aku pun rs gitu...tp ingat kan sbb kain yg aku lap tu ada minyak tu yg jd berminyak...

last2 malam td pukul 330am, aku bgn, konon2 nya nak mop lantai la...
sekali tu, dok intai2 blkg rak tv tu, tgk dehumidifier ni tumpah...
air dia la yg tumpah...so, aku rs benda ni la yg dok jd berminyak lantai tu....

aku kdg2 pakai benda ni utk meresap bau2 an yg x sedap kat rumah tu...
selang seli la dgn guna penyembur wangi2an tu....
pakai brand tesco value je sbb x mampu nak beli thirsty hippoo..:)..
aku rs mesti aqil or ajmal tertolak benda ni smpai jatuh..silap plak letak kat tmpt rendah..hu2x..

so, aku pun mop la lantai pakai dettol+pencuci lantai...
pastu sambung tdo balik dgn harapan, hilang la kesan berminyak tu...

bgn2 pukul 7am, tgk kesan tu x hilang malah lg rasa kat bnyk area...
mr azam kata, kena mop bnyk kali br hilang.....
hero2 plak bgn..so, kalau aku mop mmg jd susah sikit la keje aku memandang kan mr azam keje.
then aku mop jugak, bg diaorg duk atas sofa, jgn turun2....
kali ni aku letak sabun basuh, mmg aku letak kat kwsn yg terlibat la kan....
jenuh jugak la sbb guna sabun, so mmg kena bilas cuci2 la lantai ni...

then, lepas bbrp jam, aku tgk hasil nya ok sikit la...
still la rs melekit berminyak tu tp x seteruk yg sebelum ni la..
mmg aku kena mop lagi lepas ni...
hu3x...

yg aku heran nya, dia jd mcm merebak ke bnyk area plak.
smpai ke dining area..
mungkin sbb mop aku pakai tu aku x cuci bersih2 pastu aku mop kat area lain...
huh3x...

pening aku mikir nak buat camna ni..
tp rs nya mmg xde solution lain melain kan mop je tiap2 hari....
hu3x..makin kurus ar gini....

keje mop rumah je....
mr azam mmg xde nya nak menolong aku...
kesian gak dia...keje 12 jam je...
owh..mungkin hr isnin ni mr azam boleh mop kot...
boleh ke bang???

x pun u beli kan i mop yg jenis senang nak sapu air tu...
br senang sikit keje i...:)

5 comments:

mama_umar_maryam said...

ana,xpenah gune lg hippo tu atau yg sewaktu dgnnye

Afne said...

ana, cuba mop guna jenis yg pnjg span tu. insyallah mudah skit keje tak perlu perah bagai.

maya amir said...

ooo really eh? lom penah experience kalau die tertumpah.. jenuh gak tu kalau nak mop byk kali..

Lyana said...

kak ana..mop cosway bagus..senang je nak bersihkan...

~ana~ said...

zety, ni pun guna sekali sekala je...heh3x..tp mmg bagus..menyerap bau bau an yg x sedap di bau...

afne, mmg kena tukar mop la ni...

maya, u ada guna x benda nii? hati2 la kalau guna erk...mmg jenuh asyik nak mop je...


yana, oooo cosway erk...erm..kedai dia ada kat area rumah akak ni..nnti nak tgk la...thanks yea...