Thursday, February 17, 2011

~kisah ajmal~

ajmal skrg ni alhamdulillah la tgk perkembangan dia...
tgk perkembangan dia, dah mcm budak besa2 dah aku rs...
rs mcm br je lagi perut kena czer utk keluar kan dia..
mulut dia macam2 dah dia boleh cakap..
cuma ada la pelat2 dia sikit....

tp xpela kan..mungkin kami kena bg betul2 perhatian kat dia, ajar dia sebut dgn betul agar pelat tu x berlarutan...
sbb kdg2 tgk, bila mr azam ajar dia sebut satu2 perkataan dgn sebutan yg betul, dia boleh je..

mcm hr selasa br ni, kitaorg nak g rumah kwn aku...
pastu sesat barat sikit..dah la gps xleh nak detect, tgk google map kat hp pun mcm xleh nak tau ada kat mn...si ajmal plak x henti2 bertanya,

'papa, kita kat mana ni', 'mama, apa tu mama' , 'papa, kita nak g mn nih'

mcm2 lg la soalan tanpa henti keluar dr mulut dia...

kalau time dia tnya aku, aku jawab la jugak sbb xnak dgr dia tnya bnyk kali kan..
tp lepas tu dia tnya soalan lain balik..huh...
kalau dia tnya mr azam, xde nya dia nak jawab...dia tu selalu mcm tu, ajmal tnya, susah sungguh dia nak jawab..masa yg sesat br ni tu, ajmal tnya dan tnya la dia...
aku ni takut dah...takut dia mengamuk marah2x...hah3x...
dah la mmg dia tgh marah kat aku sbb x tgk google map..hah3x..

berbalik kat ajmal, hr selasa br ni jugak, baby dia duduk kat mammut chair tu..
tp diaorg ni jenis, terbalik kan kerusi, duduk kat tgh2 tu..
kalau baby duduk, mesti lekat, xleh nak bgn sbb x reti...

then, dia marah baby...

'baby ni, kan abg dah kata, jgn duduk situ, nnti susah nak bgn, abg x leh nak angkat baby...ish baby ni..x dgr cakap la'

aku dgr terkekek2 ketawa..



kdg2 mcm2 lagi la dialog yg x masuk dek akal aku rs...
dialog yg mmg dia reka cipta sendiri...
kenkdg dia mcm bayang kan apa situasi yg akan terjadi, pastu dia cerita kat aku siap dgn dialog2 sekali...

kalau cerita, shrek, toy story 3, bee movie, citer apa erk yg 3 ekor tikus tu? yg bleh nyanyi2 tuh..hah..cite2 ni dia siap dah bleh hafal dah skrip2 dia sikit2...

yea la...aku rs toy story 3 tu sj, dah kat 50 kali kot dia tgk..hah3x...

br2 ni aku tukar cadar...
aku x ingat bila last aku pakai cadar ni..tp ms tu dia xde la lagi cakap mcm apa yg dia cakap ni..
dia cakap 'wah...mama pasang cadar love...mama, mama, love, love'(sambil tunjuk love tu kat aku....
aku mcm....ish..mn anak aku bljar sebut/kenal love2 ni..hu3x...



aku tnya dia, 'mal tau ke apa maksud love tu?'
dia jawab, 'love tu love la'

hoh...kalau dia x tau maksuh satu2 perkataan tu, mcm tu la jawapan dia...
nak jugak menjawab kaaaannnnn......

6 comments:

SyidaGorjes said...

kiut je diorang ni kan?
kadang2 terlalu banyak soalan sampai kita pun tak terfikir jawapannya.

rATu kEBaYA said...

betullah ana.. bila dah pandai bercakap ni.. mmg penat nak layan.. pernah sekali anak aishah ber I & U dengan aishah.. terkejut dibuatnya..

nieda said...

suka baca entry ni. anaklah penghibur hati. big boy dah boleh harap jaga adik dah

Ermayum said...

dia tau kot love tu apa but malu nak explain heheh- budak2 kan tanya soalan yang sama 10 kali pun ada - so kadang malas gak nak jawab sebab lepas tu ada 9 lagi soalan yang sama heheh

maya amir said...

budak byk ckp ni, byk bertanye ni, budak bijak:))

~ana~ said...

akak gorjes, tu la...mesti kat kepala otak diaorg mcm2 diaorg fikir kan kan...

aishah, wah ber I & U tuh...x tahan la nak gelak...hah3x...

nieda, thanks..:) insyaallahh thn depan nak hntr dia pergi school..

ermayum, betul2x..asyik duk tnya soalan yg sama je..tp mmg buat kita terhibur la dgn keletah diaorg..hilang penat..:)

maya, insyaallah..amin...:)