Tuesday, February 15, 2011

~sinus~

assalamualaikum....
salam maulidur rasul utk anda semua...

cuti hari ni korang buat apa?aku ni duk rumah je la..
menghabis kan saki baki kerja2 rumah yg ada aku x buat lg ms weekend br ni....
actually dr hari ahad tu lagi, aku kena sinus...lupa la bahasa perubatan dia apa...
tp kalau org melayu panggil resdung kan???

dah lama aku x kena nih...hr tu terfikir jugak..
'eh dah lama aku x kena sinus'
hah bila kena ambik ko..smpai ke hari ni sok sek lg...
semalam ingat kan nak mc sbb kepala berdenyut2, perit tekak, hidung xyah cakap la berair je..mata dah kemerah2an...sgt la x comfortable..tp aku gagah kan diri jugak g keje...
buat keje smbil lap hidung...huh....
balik keje semalam kepala aku lg teruk..berdenyut2...
nasib baik mr azam memahami, so, saya x payah masak...:)

biasa nya kalau kena sinus, aku ambik vit c je.
tu je la ubat yg aku rs bleh buat aku ok sikit...
kdg2 ambik jugak clarinase. tp bleh plak ms aku ambik ubat kat ofis br ni,
diaorg kata, clarinase terputus stok...satu malaysia xde..hoh...
dr bg aku claritin..tp aku rs claritin x membantu...
mmg la clarinase n claritin bhn2 dia sama cuma clarinase ni ada tambahan satu bhn lg.
tambahan satu bhn tu la yg buat hidung aku ok.
so, aku mmg x ambik la...
lg satu, dulu aku pernah mkn claritin tp ms tu aku mkn dgn ubat apa ntah..
then, badan aku terus allergic. xtau la sbb claritin or sbb ubat tu badan aku jd alergic..
tu yg aku takut nak mkn..buat nya tetiba allergic dtg, sendiri mau ingat...

erm..aku rs mcm nak g jumpa specialist balik la...
last aku jumpa specialist ENT ni 5thn lepas..
tp ms tu sinus aku x teruk sgt....
dia cdg suruh aku operate tonsil sbb tonsil aku teruk merah2 ms tu...
eh eh..x kuasa aku....

aku ingat nak ambik ubat yg proper sikit la..
smpai bila aku nak mkn vit c...mmg la bagus kan vit c tu...
tp aku rs dah x tahan sgt la...
kena habuk sikit terus la bersin2.....

eh..korang ada tau kat mn x, pakar ENT yg bagus?
ingat nak g jumpa la...
tu je nak tnya sbnar nya....tp cite aku meleret2 panjang kan....

ntah apa2 la aku ni kan...
mari muhasabah diri.....

salam maulidur rasul...:)

3 comments:

Ermayum said...

i ada penyakit ni gak and clarinese memang the best

~ana~ said...

tu la kan...clarinase is the best la...

Anonymous said...

pakar ENT kt hospital selayang bagus..haritu i warded 5 hari kt sana sbb sinus ni, smpai muka belah kanan membengkak dgn dasyatnye..hanya Allah yg taw betapa seksanya..