Wednesday, March 16, 2011

~4 hari 3 malam~

4 hari 3 malam di kampung....best nya...hilang sikit rs rindu kat kg..
rindu nak mkn keropok lekor, nasi dagang, budu dll...
bkn xbleh mkn semua tu kat kl..tp feel tu lain....
feel makan kat kg rs lebih nikmat...:)

tgh nak resize gmbr...sbb kebanyak kan gmbr semua nya pakai dslr..
org br beli dslr kata kan...harus la test kan..:)
serius mmg xtau camna nak resize gmbr2 tu semua..mmg sgt la jakun...

so, hari ni menulis cerita tanpa gmbr je la...

balik kali ni best la sbb abg pun balik..

so, alang2 berkumpul semua kan, sabtu malam tu open table la..

kat pekan je pun...malas nak g jauh2 lgpun hujan je sepanjang hari, maka mood utk berjalan2 adalah sgt kurang...

makan kat 'warisan pahlawan restaurant' ..
mmg murah gile rs nya...
kami ambik 5 ekor ikan(siakap+kerapu), tomyam, kerabu mangga, kailan ikan masin,
pastu apa ntah lagi, total rm290 je...murah kan...ni 16 org mkn....
taste xde la sgt tp sbb murah dan org belanja, harus la senyap2 je..
:)

hari ahad pun duk rumah je, ptg tu abg mie ajak g air terjun sekayu.
ni 1st time pergi selepas kawin...
so, mmg dah lama gile2 la x g sini....
ajmal dan aqil excited main air...
ma kata, kalau g kat dlm taman pertanian sekayu tu, lg best sbb ada slide, kolam utk budak2 mandi manda...haish....camna ni, tmpt sendiri pun bleh xtau..:)
harus kena pergi lg bw ajmal dan aqil nih...

isnin plak, mmg plan nak keluar g mkn nasi dagang kat marang. dah sampai sini, mcm biasa la..2-2 tempat tu kami test, sama ada kedai mak ngah nasi dagang or kedai nasi dagang kepala ikan tongkol rm45 tu...biasa rs mcm nasi dagang mak ngah sedap tp kali ni, rs mcm kedai nasi dagang kepala ikan tongkol rm45 plak sedap...erm..tp apa2 pun puasss.....:)

lepas tu bergerak plak ke kg bukit tok beng kat seberang takir. misi membeli keropok lekor. keropok lekor kat sini sedap dr keropok lekor kat kg losong. canggih gitu skrg ni kedai keropok lekor ni, siap pakai sistem no giliran lg. ambik no, pastu bila di panggil br order nak brp puluh hengget keropok lekor nya...hari ahad, abg dah pergi, dia tunggu 2 jam utk smpai turn dia...so, ms smpai tu, dpt no 1070. no tgh jalan 1027. dah rs mesti mr azam tarik muka...ye la, org laki kan mn suka tunggu lama2 ni..my ayah pun gitu...x suka tunggu lama2...hu3x..ms no giliran 1030-1040, i perasan, yg betul2 pergi kat kaunter tu ada 2 org je kot...bila smpai no 1041-1050 ok lg la..servis agak laju jugak....bila smpai 1051-1060, mr azam perasan yg ada sorg brader ni, dtg dgn wife, anak2 dan parent, terus ke kaunter,(kebetulan ms tu, ada no di sebut) order keropok. yg kakak kat kaunter plak mmg x mintak kertas no tu, so, brader tu senang lenang sungguh, order pastu balik..xyah tunggu lama2....bnyak cikadak kan..senang mcm tu...lepas je turn brader tu, dia annouce no tu, me terus je ke kaunter, order...terus selesai..bengong kan..kalau tau mcm ni, dr no 1030 td, i dah pergi kat kaunter tu...adoi la..nak pakai sistem no sgt...tp x efisyen...i tgk brader yg dtg sebelum i pun x di panggil lg ms i nak balik tu..kesian..nak buat mcm mn...xleh salah kan customer rs nya, salah kan tuan kedai la yg x efisyen....tu x kira lg yg dtg ikut dapur pastu terus order....buat malu org trg je me rs, ye la..bayang kan kalau org dr luar tgk korang buat mcm ni, x efisyen...malu la....terus la teringat kat abg yg duk tunggu 2 jam ms hari ahad tu...kesian kat abg...hah3x....

dah habis beli keropok, g mkn ikan, udang, sotong celup tepung plak...waaaaa......best nya...fresh gile....rs manis2 ikan tu...huish..nikmat....bleh plak ms mkn, aqil muntak kat kedai org tu, i plak duk kalut, x pergi mintak maaf pun kat kakak tu..bila tgk kakak tu duk lap muntah tu br la terhegeh2 g mintak maaf..hah3x..nasib baik kakak tu ok je...ingat kan kena marah dah...ye la..tgk muka dia garang gile....mr azam said, don't judge book by it's cover....baik la bebeh...:)

erm...lepas mentekedarah, terus balik..mmg x pergi pun town kt sbb penat ya amat...hari isnin tu cuaca panas sikit....nak singgah desa murni pun larat dah..so, mmg xde la membeli kain bj kurung dan tudung...:)...xpe la..next time la...

hari selasa, balik kl.....:)..so tu la kisah 4 hari 3 malam di kg....erm...puas hati sbb tgk ma dgn ayah ceria muka dpt main dgn cucu2..ye la..bkn selalu jumpa pun...nak balik pun bkn senang kan, mr azam nak dpt cuti bkn main lg susah....

erk..bila la nak balik lg nih....dah rindu balik kg lagik....:)

9 comments:

maya amir said...

ana org ganu ye? ganu kat mana? ohhww lamenye tak makan ikan celup tepung tu.. suka suka..kalau org luar mesti rasa pelik kan makan gitu..ghehehe

~ As ~ said...

aku pun rindu keropok lekor & nasi dagang & budu... ko nak resize gambar plg senang pegi microsoft office picture manager, edit picture, resize.. sekian.

SyidaGorjes said...

hamboi!
pjg betul entry balik kampung ni walaupun xde gambar.heheheehe

Afne said...

pergghhhh org tu dh sambar dslr. segannyaaaaaaaaaaaaaa

pssttt.. model apa? brp rm? sbk je afne ni kan!

MadianiMamat said...

haloooooooo...i ok yg gitau kat taman pertanian tu ade slide bagai...huhu

rATu kEBaYA said...

bestnya balik kampung...

A D I A said...

oh balik kg rupanya, patut la menglist kan food yg bgitu meliurkan. ingat kan ngidam sbb peknen hehe.

btw ada dslr baru ye, leceh tau nak meresize2 ni. sbb tu i prefr pakai camera fon je. (read: sbb i tak dslr huwaaaaaaaaaaaa)

Sity Sha said...

Na,tempat kopok lekor tu bleh call utk order,so x pyh nk amek no n tunggu lame2.i think brader tu dah order awal2,tu yg direct pegi kaunter.
aku pon kalo nk pergi beli,call dulu.just dtg amek jek.buang masa lak nk tunggu berjam2.

Ermayum said...

sampai riban riban nombornya? mesti sedap kan heheh
kat mana taman pertanian sekayu dekat sekayu gak ke ish ni tak sabar nak balik kg lagi ni heheh