Monday, March 7, 2011

~ia nya terjadi lagi~

ada 2 benda yg terjadi lagi pada me...xtau la nak kata apa..cuma mampu sabar je la...

1. pagi td bgn tdo, br perasan, pintu freezer x tutup rapat

so, hampir 80% susu yang ada dlm freezer cair. dah la hari sabtu tu br je ambik satu plastik ebm dr rumah MIL. campur dgn yg me letak yang di pump minggu lepas. yg bw balik dr rumah MIL tu, ada la jugak dlm selamat dlm 12 pack. nasib baik yg bw balik dr rumah MIL tu sikit je. so, td kira, totally yg cair, adalah 27 pack. dah la yg me pump minggu lepas tu, setiap pack tu ada 7oz. minggu lepas mmg meriah rs...pump waktu pukul 1030 tu, dpt 14-15oz...sapa x suka kan? tgk2 cair mcm tu je...dugaan sungguh la i rs..tp mampu bersabar je....

actually semalam dah rs x sedap hati..sebab since bw balik ebm dr rumah MIL tu, bila letak kat freezer, pintu mcm x leh tutup rapat sebab penuh sgt. tp hari sabtu tu mmg sentiasa check la freezer kot2 dia terbukak pintu dia kan...tp mmg xde la pintu tu terbukak...semalam, last bukak freezer, pukul 1. pastu pukul 3 kitaorg keluar, smpai la pukul 10 mlm td br balik..balik pun dah penat. mmg x larat langsung nak ke dapur. peti ais ni plak, kitaorg letak kat yard blkg, so, mmg x nmpak la dr dalam rumah...

fikir positif je la...lgpun aqil raziq dah 1 thn 4 bln, dan dia pun x brp sgt minum ebm...dia kan lebih suka direct feeding dgn me je kan...so, bnyk2 kan bersabar je la....


x sempat lg nak buang. harap2 la mr azam rajin nak alir kan kat air paip.....

ok..kisah ke-2,

2. lampu brek my car x menyala.

camna ntah, x boleh perasan, lampu brek x menyala. actually 2 minggu lepas, central locking my car rosak, dia x lock bila tekan brek. so, ingat mungkin fius yg rosak sbb dulu pernah jd mcm ni. pastu hr jumaat baru ni br la perasan, rs mcm x nmpak lampu brek menyala bila parking. camna bleh x perasan, padahal tiap2 hari reverse parking kan, so, patut nya mmg boleh perasan...mmg mata letak kat lutut agak nya me nih....me plak sengal, hari sabtu tu x cakap dekat mr azam suruh dia check, semalam br suruh dia check. mmg xleh buat apa. perodua x bukak hari ahad. kena tunggu hr ni la....me dah jd mcm takut sikiit nak bw kereta, pg td pun bw dgn penuh berhemah..bkn apa, takut jugak kan..dah la hari2 pergi kerja, lalu 2 tunnel. bahaya kan dlm tunnel kalau lampu brek xmenyala. tghri ni nak kena keluar kejap, ptg ni nak drive balik lg. hu3x...dulu pun pernah jugak jd lampu brek ni x menyala. perodua kata wiring problem. rs nya central locking dan lampu brek yg rosak kali ni mungkin sbb wiring problem jugak nih...hu3x..bahaya nya me nih...dah la minggu lepas, bw kereta dgn anak2 time malam..cepat la pukul 515, nak balik...nak g repair kereta.....

13 comments:

Hidayah said...

alahai...sedihnye tgk EBM tu....sabar je la ye..bukan rezeki dia

rATu kEBaYA said...

sayangnya.. banyak jugak ye..

maya amir said...

laa..memang kene check cecepat tu..takut ape2 kan mase tgh drive..

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Ana nak buat macam mana dah tak de rezeki. Semua kejadian tuhan nak uji kita punya kesabaran ye.Yang bab kereta tu kena check cepat ye.

mama_umar_maryam said...

aduhh..xpelah,next time nk tutup pintu fridge makesure smpi dgr bunyik tutup tuh ;)..lampu brek kete zt nipon mcm xnyala jugak

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

hu..hu.. byknyer ebm tue ... ana .. kalau buat msk pun boleh kan ebm ..baca kt paper siap ada org guna sbg resepi masakan .. tp resepi ni ko try kt baby@kids je la .. dr buang gitu jer membazir .. buat ler aiskrim, milkshake , yogurt homemade ok kot ...

Zaidah said...

memacam dugaan kan....sabar....sayangnyer susu tu...banyak lagi tu kena buang...

SyidaGorjes said...

sayangnya susu tu kena buang....

Cik Pah said...

aduih.. simpati kepada kamu..lain kali just kene double berhati hati yer

nieda said...

dugaan. sedih tgk ebm terpaksa buang mcm tu.

own citer bab keta, baru teringat hari ni lesen saya mati..hehe

|| sue-imanja || said...

sedihnyaaaa...sygnyer susu tu nak kene buang..kuatkan smgt ye ana

~ana~ said...

hidayah- mungkin tu bkn rezeki aqil raziq..sabar je la..

aishah-mmg sayang...

maya- semalam dah pergi check, rm50 melayang..nasib baik en husband bayo..hah3x...

kak ina-tu la kak ina, xde rezeki..tuhan nak uji saya kan...kereta dah check..rm50 melayang..hu3x..

zety, mmg kena check sokmo la lepas ni..tp pintu freezer tuh mcm dah x lekat sgt..kenkdg terbukak sendiri...bahaya weh lampu brek x nyala..aku nih kenkdg bw laju..bahaya..:)

kak d- rs mcm x lalu je nak masak susu sendiri..:)

zaidah-mmg sayang..dugaan sungguh..tp saya kena kuat..:)

akak gorjes-mmg sayang...


cik pah-hu3x...thanks sbb simpati..:)

nieda-dah xde rezeki..terima je la..hu3x..btw, lesen kereta tu u boleh renew kat myeg kan..senang je...

sue-mmg sayang..tgh cuba lupa kan..anggap la benda tu x terjd..

aThidEaN said...

sayang nye ebm tu..patutla ramai mintak akak jadi ibu susuan...