Friday, March 18, 2011

~pemeriksaan tulang bersama anlene~

hi u all..salam friday...

rasa nya dah dekat 2 minggu kot ada booth anlene kat ofis ni...
dia org bukak booth utk buat pemeriksaan tulang secara percuma..
hah...dgr percuma kan, harus cergas pergi...:)

pemeriksaan ini utk menilai kualiti dan kekuatan tulang kita.
ia dpt membantu menaksirkan risiko kita terhadap keretakan akibat Osteoporosis.

tp biasa nya time lunch je la br lalu kat situ...
saja2 nak pergi, susah sikit...
bila time lunch, org pun ramai sikit la kan...

tp sbb nak buat jugak, gigih je la beratur kejap...
tp mmg kejap je pun buat test ni....


booth anlene


kena register dulu, just isi nama bla bla bla....


pakcik depan me tgh check, yg lelaki anlene tu tukang test, yg perempuan sebelah dia akan bgtau bacaan result...


my turn...my kaki yg gemok pendek...:)


bacaan -0.8 masih dalam bacaan risiko rendah.

kalau bacaan -1 ke bawah tu ber risiko sikit la...

kat kertas result tu, dia ada jugak bg petua utk kesihatan tulang, antara nya;

-minum susu berkalsium tinggi, 2 gelas sehari. (kat kertas suruh minum anlene, of course la kan sbb diaorg pun nak [romote produk diaorg)

-amal kan senaman menanggung berat seperti berlari, jogging, berjalan dan aerobik.

-had kan minuman beralkohol dan berkafeina

-sentiasa lakukan pemeriksaan tulang.

i nih, minum susu tiap2 hari. tp full cream la..sbb tu la gemok kan...tp rs nya pengambilan susu tu x cukup lg..mmg kena minum lg...erm..bila mn la nak minum lg..tu pun minum time breakfast je...kat rumah, nak minum air masak pun x sempat kdg2..hu3x...

lg satu dia bgtau, kalau nak bancuh susu, better guna air suam. sbb kalau guna air panas, nnti protein2 yg terdpt dlm susu tu akan hilang. (rs nya benda ni ramai org tau sbb dok bancuh susu anak jugak kan)...


ok korang, selamat berhujung minggu...:)

8 comments:

Cik Pah said...

cik pah pun last skali minum air kat opis kol 6 camtuh..pastu dah sampai umah..mmg tak minum air dah.. tak tau lah..maybe

1) tak haus
2) tak ingat nak minum
3) malas nak bangun tgh malam gi kencing

A D I A said...

hmm bagus la u rajin minum susu. amik lemak berkrim lagi. i minum time peknen ye. abis peknen bau susu pun tak lalu hehe.

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Bagus tu minum Anlene.Makcik memang suka minum susu, cuma sekarang kena ambik yang low fat. Makcik suka ambik susu omega .

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

wahhhhhhhh .. ok gak ada booth gini .. au tgu kot2 dorg dtg uitm laks ;-)

SyidaGorjes said...

jemari yg pendek dan mungil.ahahahhaha

nieda said...

bagus buat pemeriksaan tulang, org mcm nieda yg tak minum susu ni risau juga. Terpaksalah ambil pil kalsium. Tak taulah, mmg tak boleh masuk susu ni...

Lyana@Mely said...

jom try Shaklee's Ostematrik (pil calcium) rm47 saje(kalo tak silap..) hehehe

kak ana..kalo nak minum susu tu kan..minum malam2 seeloknya (kadar penerapan tinggi)...dan jangan makan vitamin lain mase makan susu atau amik pil calcium tu... lagi2 minuman berkafein dan zat besi...(boleh ganggu penyerapan calcium)

tu r jahit tangan memang senang..tapi lambat..huhuhuuh

Ermayum said...

kaki i pun pendek dan cute heheh i minum susu dari kotak terus letak choc hersey sirap :) susu ja tak leh telan :D