Wednesday, March 2, 2011

~ulser mulut~


gambar ihsan google..x kuasa eh nak ambik gmbr ulser aku nih...

aku ni dah nearly 1 week dah kena ulser mulut...
kurang air gamak nya....pemalas nak minum air...
hari rabu last week, bila mkn, aku perasan, asyik tergigit je bibir kat tepi belah kiri...
akuu rs mesti lepas ni kena ulser nih

erm..mmg pun...lepas tu asyik la terasa sakit
smpai nak bercakap pun malas..
biasa aku mmg letak garam, tp mmg pedih la..sampai terkeluar la air mata menahan pedih...
aku ada terbaca kat mn ntah, kita x boleh tgk cermin selalu utk tgk ulser tu, sbb pantulan cermin tu akan buat kan ulser makin teruk..
aku xtau betul ke x...lepas aku bc tu, aku ada la terkena ulser tu, mmg la aku x tgk cermin dan aku rs mcm cpt la sembuh nya...tp xtau la jugak kot2 sbb ms tu, aku minum air masak bnyk, letak garam 3-4x sehari

tp yg skrg ni, bila kena, aku x tgk cermin jugak tp makin teruk ada la aku rs..mungkin sbb aku mmg kurang betul minum air masak, air masak x sampai satu liter pun sehari aku minum..
kali ni garam pun aku letak sekali sehari je..punya la xmo tgk cermin, aku mintak tlg mr azam letak kan garam..pedih x payah nak cakap la...

semalam bila aku dah give up sgt, aku pergi beli ubat. so, aku telefon la farmasi kat sini, ada x ubat utk ulser kan..tp aku nak 'oral aid'. biasa org pakai 'bonjela' kan..tp sbb bonjela tu pedih la aku rs..kalau oral aid ni xde la sgt...berangin2 je rs nya...so, ms aku call, pharmacist kata, oral aid ada...aku pun pergi la kat farmasi..pung pang pung pang, oral aid xde..ada bonjela dgn apa ntah lg satu. aku hangin je..nak marah pun fikir bnyk kali sbb sakit nak bercakap kan...so, cakap yg perlu je la...hampes betul...aku pun ngok ngek, x tanya plak nama pharmacist tu...ntah apa2 la diaorg ni

balik keje, aku g guardian, kat guardian pun xde, kat klinik kat rumah aku pun, ada la satu klinik tu ada jual. nasib la dia jual ubat tanpa memerlukan aku jumpa doctor. kenkdg kan, kena jumpa doctor dulu nak ambik ubat kan...mlm td, sempat la aku letak 2x sebelum tdo, pagi ni aku rs better sikit...xde la pedih sgt


ni oral aid yg aku beli semalam...


ni bonjela...gmbr ihsan google...

ni aku google, ada la jumpa info sikit yang boleh di kongsi bersama;

Latar belakang

Ulser mulut merupakan luka dalam mulut yang berwarna putih atau kuning yang dikelilingi oleh warna kemerahan dan menyakitkan.

Apakah yang menyebabkan ulser mulut?
Penyebab sebenar ulser mulut tidak diketahui. Ia mungkin terjadi disebabkan oleh :

  • Stres

  • Perubahan hormon

  • Jangkitan bakteria, virus atau fungus (infeksi)

  • Kekurangan zat makanan (zat besi, vit B12, dan asid folik)

  • Alahan

  • Radioterapi

  • Kimoterapi

  • Sistem imunisasi badan yang lemah


    • -aku rasa aku ni kurang zat mknan kot..heh3x..badan aku pun kurang imunisasi agak nya..

      Tanda-tanda (simptom)

      Tanda-tanda ulser mulut termasuk :

    • Rasa membakar dalam mulut

    • Kesakitan

    • Tidak selesa

    • Hilang selera makan

    • Demam
      • -dulu masa zaman sekolah, kalau kena ulser, mesti demam. ni dah besor xde plak..cuma kurang selera mkn je la...

        Berapa lama ulser mulut akan sembuh?

        Kesakitan biasanya akan berkurangan dalam tempoh 3-4 hari tetapi ulser akan mengambil masa selama 10-14 hari untuk sembuh. PerhatianDapatkan pemeriksaan di klinik pergigian jika ulser berlanjutan selepas dua minggu untuk memastikan ia bukan lesi kanser dan pra-kanser.

        Apa yang boleh anda lakukan?

        Untuk melegakan rasa sakit, anda boleh mencuba petua-petua berikut :

      • Gunakan bahan kumuran antiseptik

      • Sapu gel atau krim penahan sakit

      • Kekalkan kebersihan mulut yang baik

      • Makan makanan lembut

      • Elakkan makan makanan panas dan pedas

      • Banyakkan minum air


      • -aku biasa guna listerine tu, bila dah kena ulser ni, aku x guna la sbb pedih kan..oo..rupa nya aku mmg kena guna la. ma aku mmg x bg mkn pisang, telur kuning time kena ulser nih sbb nnti lg merebak. sbb kata nya mknan tu 'bisa' tp aku mmg x mkn la...ye la..time kena ulser tu nak mkn pun fikir bnyk kali.

        Kaedah menangani ulser mulut

        Jika anda kerap mengalami ulser,amalkan, penjagaan kesihatan mulut yang baik seperti:

      • Pemeriksaan gigi berkala

      • Gigi yang bersih

      • Amalkan makan secara sihat

      • Elakkan pengambilan jus yang masam dan makanan pedas.

      • -aku rs sbb aku x buat check up gigi berkala kot...

        aku ada gak bc selain letak garam, boleh gak letak asam gelugor/asam keping. ni aku x pernah try lg..since aku dah ada oral aid ni, aku rs xyah la...oral aid tu dah cukup ok bg aku...

        aku fikir, mungkin Tuhan bg sakit ni kat aku supaya aku x membebel sgt kot..ye la..bila dah sakit mulut, percakapan pun di kurang kan la..minggu ni asyik membebel je aku rs...:)

        korang pernah kena x ulser nih?

        12 comments:

        maya amir said...

        ouuchhh... ari tu saya kene ulser kat atas biji tekak tu (ape ek kite panggil tu)..yg ade 2 biji kat tekak kite tu..hah, tulaa kat atas tu saya kene..perghhh nangissss... dulu saya pakai oral aid sbb bonjela kureng foweerr.,.skang yg lebih power, saya letak jek garam.. ari tu kene yg kat tekak tulaa, yg kumur air garam terus..lega lps sehari dua dh baik..heheh

        Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

        alahai siannyer ana ..kita yg kena tonsil ni pun dah perit .. take care ya ;-)

        A D I A said...

        i selalu kena masa pregnant dulu. tapi i biar je. dalam 2-3 hari ok la tu. bonjela2 sume ni macam nak jalan je. org kata letak garam tapi sakit la kot.

        SyidaGorjes said...

        akak selalu letak bonjela tu.suka sgt rasa pedih bila mula2 letak tu.mestila akak letak byk kali dlm sehari

        Cik Pah said...

        pernah sesangt.. pernah kena sampai 2 minggu.. penuh kat tekak n pipi kiri dan kana.. mmg jahanam rasanya,...dari situ dah serik.. mana taknya.. 2 minggu makan mushroom soup jer tau.. nak minum air pun meleleh air mata.

        Ermayum said...

        alahai sian - get well soon eh - selalu gak kena tak la teruk cepat baik kalu selalu kiss kiss hehehe errr gurau ja :)

        Nurull 101 said...

        kalo kene ulser lame, bdn leh jd kurus. sbb sakit nk mkn... eehehe

        Anonymous said...

        ana, oral aid tu ada kat farmasi blok B la..akak ada amikkan utk doc ari tu..sbb tu klu col farmasi dia kata ada tp takde kat block A...ada kat block B...lg satu petua ulser dan sakit tekak ni..mkn eskrim vanila..hehe...insyallah...sehari dua jek baik ahh-haslina

        ~ana~ said...

        maya-tonsil erk...garam mmg power tp menitik air mata bila letak..hu3x...

        kak d-ana dulu pun selalu gak kena tonsil..tonsil dgn ulser ni dah mcm sebati dah dgn ana...hu3x..thanks kak...

        adia-kalau biar, x melarat xpe..ni bila biar makin melarat..haru betul...

        akak gorjes-akak, oral aid ni pun x terkira dah brp kali saya letak semalam...punya la cepat nak baik..heh3x...

        cik pah- sakit kan...hazab sungguh rs nya...

        ermayum-mmg xleh nak kiss kiss la kalau kena gini..heh3x...

        huda-kalau ikut kan mmg betul la..tp nana belasah je..sakit2 pun mkn jugak..hah2x..tp kurang sikit je la kuantiti mknan masuk mulut..

        kak ina-hr tu saya call pharmacy block A la..confident je kata ada..eh kalau nak ambik ubat kat pharmacy block B, camna prosedur? sbb saya biasa g ambik kat block A je..hr tu pernah tnya pharmacy block B, dia kata xbleh..kena pergi block A...ampes la pharmacist tu..

        mama_umar_maryam said...

        atoii!!! tatetnyeee!!!!

        eizwan said...

        nsb baik jmpe blog ni..dh dkt smggu kot kne ulser..sgt mndrita..dh agak dh msti kne ulser pnye,sbb tergigit hri tu..hahaha..ubat gigi bleh gne x??hehehe..

        FIRZA KAIN PASANG said...

        SAYA PUN SEDANG MENGALAMI ULSER KAT GUSI HUJUNG..ADUHH...NAK TELAN AIR LIUR PUN SAKIT..MEMANG SEDANG MENCARI ORAL AID..KAT FARMASI MANA ADA JUAL??? SAYA SEKARANG AREA KAJANG..PLZZZZZZZZZZZ