Thursday, March 10, 2011

~virus menyerang~

ni baru ada kekuatan nak menulis blog...
alkisah nya since monday malam tu, aqil raziq muntah2 dan cirit birit..
x dapat di kenal pasti punca...dah la ms tu mr azam keje malam..
and me pun x brp nak sihat, horror kejap rs nya....

selasa pagi, bw dia pergi klinik, mcm biasa la doctor bg ubat...
tp mmg x dpt di kenal pasti la virus apa...

selasa malam, ajmal irfan plak yg kena...
mmg haru...alhamdulillah aqil raziq dah ok sikit time tu...
cuma dia merengek2 sikit je la..
apa jua mknan yg masuk dlm mulut dia,
dia keluar kan balik, sama ada muntah or cirit birit...
bg air garam pun dia xnak, so, just bg ubat makan je...
tp x nmpak improvement pun...
tp nasib baik tiap kali lepas dia muntah or cirit birit, dia akan mintak air kosong...
so, xde la bdn dia dehaydrate sgt kan...

so, ingat kan hari rabu dah ok la kan...
tup tup balik keje, rabu malam, me and mr azam plak yg muntah2...
mr azam mmg jarang sakit but bila once dah kena ni rs mcm cuak pun ada...
me plak xyah kira la..mkn muntah mkn muntah....
rabu malam tu semua lembik...
nak mkn pun xde selera..

pagi td, kitaorg berduyum2 ke klinik.
ingat kan nak pergi klinik alam damai je but not panel klinik for mr azam plak...
so, mr azam said, pergi klinik yg kat office dia...
maka berduyun2 la kami 4 beranak ke klinik...
doctor said, it's virus...virus boleh menyebar melalui udara..
so, from that la, dia berjangkit dgn kami semua..

doctor advise us to minum ORS (air garam) which is, mmg me, ajmal & mr azam mmg x suka..
only aqil je yg minum air tu...sbb tu since dia kena hari isnin tu, bila bg air tu, dia minum,
so, mmg cepat la dia recover...ajmal plak mmg x suka...sbb tu masih berlarutan smpai hr ni...
aqil dah ok cuma masih cirit birit je la..doctor suruh continue bf him, ajmal plak, doctor nasihat kan suruh tukar susu buat sementara, ambik susu soya ke...
kesian tgk ajmal, bila teringat malam td since balik dr rumah bbsitter, dia x mkn apa2 pun kecuali minum susu...tu pun keluar balik....

so, pg td, balik dr klinik, we tanya dia, apa yg dia nak mkn...
dia kata nak mkn cc(kfc) nasib baik kfc jalan kuchai lama, 24 hours...
so, mkn la kat situ...and tgh mkn ada plak incident terjd kat dia..
(x payah la nak cerita incident apa sbb me dah letih nak menaip ni...:)..)
alhamdulillah, lepas mkn tu, dia xde plak muntah2....
hopefully dia dah ok la....

and for me and mr azam, kitaorg dah ok..cuma malam td la yg worst nya..
semua anggota badan jd lenguh2...selera mkn masih xde...
masih duk pk, nak mkn apa utk mlm ni...

hopefully kami semua cepat sembuh..
to me, tuhan turun kan kami ujian ini utk menduga kekuatan kami sekeluarga..
kekuatan me dan mr azam dalan nak jg anak2 time sakit....

moga berjumpa lagi...as salam......

6 comments:

Cik Pah said...

ana.take care yer..kita as parent nih tak leh nak sakit..sebab susah kalau sakit ,anak sapa nak jaga pulak kan.. so kene top up badan ngan multivitamin ..

Cik Ina minat Do do Cheng said...

musim sakitlah sekarang ni Ana. Makcik dah dekat nak batuk tak henti-henti, sampai menarik urat kepala.

Kalau kita orang dewasa tak sihat tak de lah risau, budak yang buat kita risau ni. semoga budak kecik tu cepat sembuh, suruh ni minum air suam banyak -banyak.

mama_umar_maryam said...

cpt2 baik sumer..jg kesihatan kay

Ermayum said...

siannya salah makan kot get well soon iya semua :D

rATu kEBaYA said...

harap cepat sihat..

~ana~ said...

cik pah- tu la..susah kalau kita sakit sbb nak jg anak2 tu susah...ana bab2 mkn ubat ni even multivitamin pun liat sikit..:)..thanks cik pah...

kak ina-betul la kakak, saya rs skrg ni musim la...kena rajin2 minum air suam la....

zety-thanks...

ermayum-i rs mmg kitaorg tersalah mkn...hu3x..thanks sis...

aishah-thanks..