Friday, April 29, 2011

~ibu susuan~

semalam petang, tgh berkemas2 nak balik, hp bunyi. no mmg xde register dlm phone book aku la. dia perkenal kan diri dia, nama dia haza(kalau x silap-aku pun ingat2 lupa), dia kawan pada suraya lunatots.

dia tnya aku, nak jadi ibu susuan x..sbb ada sorg ibu ni, dia nak susu kan anak dia. tp susu mmg x de langsung. eh bkn xde..ada tp sikit je. aku dgr rs mcm kesian plak.

actually ni bkn 1st time org mintak aku jd ibu susuan utk anak diaorg. this is 2nd time. hr tu ada budak ofis ni. tp aku rs mcm berat hati. pastu x jd la...pastu dtg plak org tnya lagi ni...

aku mcm...ermmm..bkn la xmo sbnar nya...tp bila fikir takut ni ter lost contact ke, and ada la bbrp perkara lg yg aku dok fikir..aku jd mcm..ish...

aku ada tnya mr azam jugak sbb benda ni dia perlua tahu jugak sbb nnti akan jadi 'anak' dia jugak kan...tp dia diam je....erm....

benda ni melibat kan darah daging, kang nnti ada yg xtau hubungan yg sebenar, apa2 jadi, kita jugak yg nak kena tanggung kan.

tp bila aku dgr pasal mak budak ni yg mmg kurang susu dia, rs mcm kesian nya...punya la dia xmo bg susu formula. sanggup dia cr ibu susuan...

puan haza tu kata ni adalah perkara normal bg ibu2 yg betul faham khasiat susu ibu tu..dia mmg langsung x bg formula milk kat anak dia.

pd aku, x kisah la ko xnak bg formula milk tu tp jgn anak ko x membesar, x cukup khasiat dah la. ni ada yg aku tgk...punya la xnak bg anak minum formula milk, susu dia dah x cukup..sanggup biar anak kelaparan. anak menangis kelaparan tu pun di biar kan je. doctor kata anak x cukup khasiat, kulit jadi kusam tp tetap berdegil xmo bg formula milk. bg aku kalau dah smpai ke tahap mcm ni, mendera anak nama nya kan....

erm..aku dah lupa dah apa aku nak taip td....

ada sapa2 yg tgh mencr anak susuan x?

3 comments:

~ As ~ said...

kalau aku tak silap, kalau tak silap la eh, mcm pernah baca dl, kena minta izin suami jg sebelum jd ibu susuan ni.

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Kalau dulu jumpa Ana, garenti bagi ana jadi bu susuan pada Firdaus.Makcik dapat menyusukan dia 2 bulan je, lepas tu kering. dah cuba makan macam-macam, nak wat cam mana.tu yang kalau jumpa orang cam ana boleh menyusu badan sampai lama, cam cemburu pun ada. kita nak tak dapat. apa-apa pun makcik tetap bersyukur pada kurniannya .

Lyana@Mely said...

aisey...yana rasa patut ibu tu cari jalan camner nak tambah susu bukan cari jalan senang dengan cari ibu susuan.,,