Wednesday, June 15, 2011

~ajmal irfan & aqil raziq~

malam tadi aku marah kat ajmal dan aqil....sampai aku merajuk masuk bilik, tido.
xyah cite la pasal apa aku marah...benda kecik je..dan bukan nya di sengaja kan pun.
mr azam pun terkejut tetiba aku marah2..dia mmg xtau apa cite....
yg tahu, hanya kami bertiga...:)...

sbb malam tadi marah diaorg, hari ni nak cite pasal diaorg la...:)
sedih sbnar nya..kenapa la aku boleh marah smpai mcm tu sekali...

huh....

ajmal irfan
-mmg asyik bercakap je..tp ada jugak pelat2 sikit...biasa la kan...
-since minum scott emulsion ni dah jarang sgt sakit. xtau la it because scott emulsion or sbb antibodi dia kuat. but...syukur alhamdulillah...di kurnia kan anak2 yang sihat walafiat.
-manja dan manja dan manja dan manja......sgt2 manja ok....pantang mama or papa tersalah cakap, terus merajuk.
-malas nak pakai baju or seluar sendiri. padahal boleh je sbb kadang2 dtg angin rajin dia, dia pakai je sendiri...
-bln ni aku tgk, dia kurang mkn tp bnyk hisap susu plak. sikit2 nak susu...adohai anakanda....bila la kamu nak stop botol ni...erk...camna erk nak stop kan anak hisap botol.
-mkn nasi, nak lauk yg berasaskan makanan laut je. udang la keutamaan dia.
-pantang baby aqil xde depan mata, terus sibuk cari.
-susu nak mama je yg buat. kadang2 je dtg angin nak papa yg buat. tp tu kadang2 je la....erm...beruntung mr azam, x payah buat susu anak...hah3x...
-suka buat imaginasi sendiri. cth nya, bila dia pergi sekolah, dia bayang kan suasana sekolah, pastu cerita la kat aku mcm mn situasi tu. bercakap dgn mainan2 dia (ultraman, panda, sponge bob)



aqil raziq
-mulut dia ada bnyk emas ni, x bercakap bnyk sgt...setakat mama, papa, mak, nak, mok kak, dan ada la sikit2 lagi yg dia boleh sebut....
-gigi masih maintain 6 batang. ada la lagi 2 nak keluar, tp mcm segan2 sikit.
-hari tu mama nya terlupa date utk bw cucuk 1 1/2 year. cucuk yg last tu kan. smpai skrg x buat2 lg new appointment. huh. bila cakap kat dia, 'mama nak bw baby g inject kat doctor, baby nak x?'..cepat2 dia geleng....penakut la baby nih....
-masih minum susu mama sepenuh nya....:)
-skrg ni, balik je rumah, terus capai buku, pegang tangan mama, suruh duduk, ajar dia bc buku. hu3x....mama ni dah la pemalas+bnyk keje nak buat
-nak pakai baju & seluar sendiri. mmg x bagi pun org lain pakai kan.
-suka tlg mama masak, jemur kain, lipat kain. owh...baby...mama sayang baby..:)

cerita ajmal;-

1. hari tu on the way ke rumah babysitter, masa ni kami 3 org je. mr azam xde.
ajmal; mama, mal nak mkn ubat cacing, danish(kwn kat rumah bbsitter) mkn ubat cacing. ubat cacing tu kita kena mkn kan mama. kalau x nnti cacing tu duduk dlm perut kita, kita sakit kan. cacing tu mcm ulat2 kecik kan mama.
aku; owh..mama lupa la nak beli ubat cacing. ok la..nnti mama beli, mal mkn yea.
ajmal; ok..mama beli tau.....

smpai2 rumah bbsitter, aku tnya bbsitter, danish ada mkn ubat cacing ke..bbsitter kata, xdepun..yg mkn supplement nya, ajmal sorg je la..budak2 lain xde pun. huh...aku ni dah geleng kepala....aku rs mesti budak danish tu cite kat dia, dia mkn ubat cacing.

2. duk bising2 nak tgk cite kung fu panda.
ajmal; mama, papa, echa(kwn dia kat rumah bbsitter) dah tgk wayang. dia tgk cite kung fu panda.
mama; mal nak tgk wayang ke? x takut ke?
(dulu mr azam pernah bw ajmal masuk panggung, tgk citer shrek, tp belum masuk pun dia dah meraung2 xmo masuk. last burn gitu tiket)
ajmal; x la..mal x takut. dulu mal takut sbb mal xnak tgk shrek, mal nak tgk kung fu panda je...
mr azam; ok nnti papa bw, mal jgn nangis tau.
ajmal; ok nnti papa bw tau.

bnyk la dia takut sbb xnak tgk shrek. ye la tu...padahal dia mmg penakut. yup...anakanda aku ni takut kat tmpt gelap.

ni kitaorg dah psiko dia lebih2, cdg nya nak bw g tgk kung fu panda. tp cadang nya je la..jadi ke x, xtau lg....:)

cerita aqil;-

x bnyk cite sgt memandang kan dia x bnyk cakap lagi kan. baru2 ni dia duk main2 dgn ajmal, ajmal x sengaja tertolak dia...berdarah bibir dia dan lebam tepi mata dan pipi. tu la kejadian yang paling teruk aku rs selain drpd kepala dia benjol. nangis bkn main lagi. tp kejap je la..lepas tu aktif balik mcm xde apa2....ajmal plak yg terlebih emo bila tgk mulut baby berdarah.

erm....mcm ni la kan....anak2...setiap anak2 x sama perkembangan. so, xleh la nak beza2 kan kan. setiap anak ada kelebihan dan kekurangan masing2. kita sebagai ibu bapa la yang bertanggungjawab memikul amanah allah untuk mendidik dan membentuk mereka agar menjadi khalifah yang terulung. amin......

9 comments:

maya amir said...

betul..setiap anak berbeza2 kan.. kalau same jek, tak thrill laa kan..heheh..

Budak Chomot said...

Alolo comelnyaaa. Nak cubit-cubit pipi tu! hehe

rATu kEBaYA said...

makin besar makin menguji kesabaran kan

Cik Pah said...

musti diaorang buat ko marah to the max kan.. cikp ah pun selalu..tapi tahan jer..

mama_umar_maryam said...

sabar ana..kdg mmg abis nafas nk mrh diorg..aku pon camtu gak kdg,aku blah je..klu ngadap lame kang terdera plak,hahaha

Cik Ina Do do Cheng said...

kalau besar cam tu memamg banyak menguji kesabaran kita, cik ina yang tinggal sorang kecik ni pun pening kepala.

~ana~ said...

maya-yup...:)

budak chomot-thanks..:)

aishah-tu la..makin menguji kesabaran...

cik pah-mmg pun..marah gile..pastu menyesal..:)

zety-nasib baik diaorg x pandai nal call tele dera..hah3x

kak ina-anak2 zaman skrg ni advance2 semua la kan..

Ermayum said...

lain anak lain ragam sama la tu kat rumah ni hehe

~ana~ said...

sis ermayum-tu la kan kak...even pening tp hilang semua bila tgk diaorg riang gembira..:)