Thursday, June 16, 2011

~breastfeeding memenat kan~

baru2 ni sorrg kawan aku yang dah sarat mengandung,
dia tanya aku,

ko breastfeed anak ni, x penat ke?

senang je aku jawab...

xnak penat, x payah buat apa2..
ko kerja pun penat...
ko pregnant tu pun penat...

nak seribu daya, xnak seribu dalih
kalau dah mmg xnak bfreastfeed tu, xpe la..tu hak masing2 kan..
jgn risau, aku xde nya nak mengata ke apa ke kalau ko xnak breastfeed anak ko...
bkn nya ko nak guna duit aku pun nak beli susu tin tu kan...

aku ni jenis, kalau kengkawan ke, ahli keluarga ke yg tgh pegnant,
aku xkan la beriya2 nak cakap2 pujuk2 diaorg suruh bfeastfeed anak diaorg.
sbb pada aku tu hak masing2..
masing2 tahu mana yang terbaik utk anak2 kan...
setiap org ada pendapat yg berbeza...

unless...diaorg dtg tnya aku pasal breastfeeding nih,
br la aku akan bukak mulut cerita..

panjang lagi nak cite sbnar nya tp kena stop..
tetiba xde mood sbb br dapat bad news...
huk huk huk.....

9 comments:

Cik Pah said...

jadik budak kecik balik .. tak tau penat punya..

bfeed adalah salah satu perkara yg paling indah dari berkahwin dan melahirkan anak.

rATu kEBaYA said...

betul tu.. tukan hak masing²

Nurull 101 said...

jgn die kuarkan statement pengaruh org lain bg tanak bfeed sudah laaa

nieda said...

kita akan lebih semangat cerita psl breastfeed kalau ada yg bertanya..seronok share ilmu bf ni

zaidah said...

klu ade yang nak bebetul bf barulah kita berikan penerangan klu setakat acuh tak acuh memang malaskan....even makan pun penat...tidur pun penat...

SyidaGorjes said...

kenapa bf penat lak? akak dulu xbf, skg bf,xde masalah pun.


p/s: baby riffa dah muat pakai legging yg ana bagi tu.

aThidEaN said...

betul2..bf ni hak masing2..terpulang la nak buat ke tak..
semua pun penat kalau ikutkan..bagi saya, time bf baby tu adalah salah satu masa utk sy berehat.sbb xperlu buat kerja2 rumah, cuma bagi baby minum susu je.dpt berbaring sambil2 tu susukan baby.makin baby besar, dia makin pandai cari nipple, dpt la kita tidur kejap time bf sbb baby dah tau mana nak cr nipple if terlepas dr mulut dia.

paling penting, suami and ahli keluarga kena memahami n membantu dlm usaha kita nak bf.

Cik Ina Do do Cheng said...

cik ina peliklah orang yang suka merungut-rungut ni.Takkan breastfeeding pun penat. Ana kita bagi nasihat apa yang patut je, kalau dorang tak nak dengar dorang punya halkan.

Afne said...

btl tu ana. semua benda pn memenatkan tp ada ganjaran masing2 :)

pssttt.. afne dh hbskan 2 sachet samples tu. mmg sedap mcm nescafe regular je rasanya. mcm nk order je..