Tuesday, June 21, 2011

~chocolate cips cookies~

hari ahad tu, father's day tu mmg x kuar mn2 pun...kitaorg just kuar breakfast je pagi tu. mr azam nak mkn nasi dagang. so, ke kg baru la kami...tup tup bila sampai, dah habis...kesian..kempunan plak dia. so, terus la kami ke yaseen nasi kandar. pekena nasi kandar pun sodaaaaappppp...:)

balik tu ingat nak g pasar tp mr azam kata, xyah masak utk lunch..masak utk dinner je.so, kami pun terus pulang sbb bantal dah memanggil2....ingat ptg nnti nak keluar pergi beli brg basah sikit utk dinner memandang kan freezer mmg kosong. tup2 bila sampai ptg, malas plak nak keluar. mr azam kata, masak simple2 je....so, masak la nasi goreng utk dia...:)..xpela..nnti i masak special utk u or kalau i malas, i belanja u je la utk father's day ni yea..:)..mmg malas sgt2 nak keluar hr tu..mungkin sbb penat kot....

so, ptg tu jugak, ajak ajmal buat cookies. mr azam suka mkn cookies but me yg malas nak buat. mmg dasar pemalas kan. erm..dah kebetulan father's day ni, buat la utk dia. hr tu jumpa resepi cookies kat blog zarin. nampak simple je nak buat dan bahan2 semua ada, maka moh la kita buat cookies.

ajmal x tlg bnyk sgt sbb aku cakap aku nak buat cookies. dia tlg separuh jalan, tlg kacau2 jap, then dia kata, "mama, mal penat la.."..ye la tu....cuba kalau buat chocolate cake, penat pun mesti gigih gak menolong kan..:)

anyway, zarin, ana c & p kat sini yea resipi ni..:)

Ingredients

1 cup butter
1/2 cup shortening
2 1/2 cups packed brown sugar
2 eggs
2 teaspoons salt
4 tablespoons milk
2 tablespoons vanilla extract – (aku guna 2 tbsp vanilla essence)
3 1/2 cups all-purpose flour
1 1/2 teaspoons baking soda
2 cups white & dark chocolate chips (aku guna dark chocolate sahaja)
1 cup chopped walnuts

Directions
Cream sugar into shortening. Add milk and vanilla beat until fluffy. Blend in egg. Then add dry ingredients and mix well. Stir in chips and nuts.
Drop by teaspoon onto greased baking sheets and bake at 350 degrees F (175 degrees C) for 8-10 minutes for chewy cookies or 10-13 minutes for crispy cookies


lapik kat atas newspaper je. lepas dah habis buat, br perasan yg aku letak atas newspaper..x elok kan...mmg sengal aku nih..(:

dpt la 2 balang ni. sykur alhamdulillah..ada la kudap2 an utk mr azam.....

actually aku br jumpa blog zarin nih..nmpak mcm best sbb bnyk resipi simple2..senang nak masak guna resipi yg simple2 ni kan...:)



ni buat pengat durian...

pengat durian erk...apa2 je la..aku ikut bahasa trg sbb org trg, panggil pengat durian. masa hari khamis tu, pergi pasar malam, mr azam beli durian yg dah siap pack tu, 3 pack rm10. 2 pack dah selamat masuk perut aku, mr azam dan aqil. ajmal kalau durian mentah dia kureng sikit. 1 paket lg buat pengat durian. berebut2 ajmal mkn dgn aqil dan mr azam....siap request kat papa suruh beli durian lg dan suruh mama masak pengat durian lagi...:)

6 comments:

Cik Pah said...

tetiba mengidam pulak famos amos kokis.. uhh.. macam dah terbau bau pulak

mama_umar_maryam said...

ana..zt mmg tgu nk bli oven baru..nk adiahkan utk diri sendiri..hehehe,nk try my 1st ever cookies or cake..ntahlah,jd ke x hahaha

maya amir said...

blog zarin mmg byk resepi..i loikee:) senior kite dulu tu..hehehe

Cik Ina Do do Cheng said...

tengok ana wat coklat chip, tetiba rasa nak ngap. coklat cip buat simpan dalam balang, masa senggang boleh wat kudapan.

| sue | said...

sedap nampak cookies tu ana...bila nak rajen ni...huhu

~ana~ said...

cik pah-buat la sendiri...mesti lg sedap..:)

zety-ala senang je baking2 ni...insyaallah tgn seni ko boleh hasil kan cookie or cake..:)

maya-ooo ye ke...tu la..suka blog dia..:)

kakak ina-akak mesti terror baking2 ni.. akak kan pandai msk...:)

sue-ala..boleh je sue buat..sue kan rajin..