Wednesday, June 22, 2011

~up n down~

aqil skrg ni dah 1thn 8bln...
masih breastfeed sepenuhnya...
ada org tnya, bila nak stop.
aku jawab, "hingga ke titisan terakhir"
sbb aku rs no reason lg utk stop kan...

ada la org2 yg siap2 bgtau kat aku,
anak lelaki boleh breastfeed smpai 2 thn setengah kalau ikut islam.
tp setahu aku, tu kalau fully breastfeed kan...
maksud aku fully breastfeed tanpa makan or minum benda lain selain susu ibu...
kalau yg dah mkn minum segala mak nenek ni, dan masih breastfeed jugak,
x kisah kan smpai bila kan...
ye x? correct me if i'm wrong...aku bukan pakar..

mak aku pun dah suruh campur dgn susu formula...
aku kata, "buat apa nak campur susu fomula, susu na bnyk lagi"
ye la..kalau ikut kan, buat apa kan....
nak kata susu aku bnyk sgt tu xde la..
tp aku masih lagi pump 2x sehari kat ofis...
kadang2 sekali pump, dpt 7oz..kadang2 dpt la 11oz..
tgk nasib la...
tp aku x kisah pun....
brp pun dpt, aku terima...pada aku, ni semua rezeki dr allah..
kita as umat dia, kena terima je la....

semalam, aku pump sessi pagi, dpt 15oz...
ni kira antara terbaik la since aqil berumur 1 thn ni.
mungkin malam semalam, aqil x menyusu sgt.
bgn pg tu, rs mcm penuh je breast tu..
tpp sbb malas nak pump, tahan je...
pukul 930, aku dah menggelupur sakit..
breast bengkak.

tp aku rs faktor pemakanan pun mungkin jugak kot..
malam semalam, aku mkn bnyk sikit...
aqil pun sbnarnya dah jarang bgn tgh malam skrg ni utk menyusu...




kalau dpt bnyk, yo yo ke nak tunjuk kat blog kan...kalau dpt sikit, xde la plak nak tunjuk..huh..

10 comments:

zaidah said...

adam malam asyik bangun menyusu...mungkin sebab panas kot tu yang kejap2 bangun nak susu...senang aje sama tidurpun masih bleh bf kan anak2.....banyak jugak tu 15oz...semenjak dah semakin membesar susu zai pun dah tak berapa meriah...tapi still bagi jugak kat dia

itangmanih said...

ari tu borak2 ngan k.fat...anak dia pun dh nk dkt 2 thn n dia dh start ajar putus susu...

nieda said...

bestnya..tak payah campur susu formula.humaira pun masih menyusu badan. takde dalil sampai umur berapa baby kena stop menyusu

aThidEaN said...

Alhamdulillah murah rezeki Aqil masih dpt menyusu susu ibu.=) tahniah kak...
sy baru mula meyusu baby saya nak masuk 3bulan.
stakat ni bekalan masih ok..still pakai bekalan susu masa dlm pantang/ bercuti dulu.
cuma masalahnya ialah storage laa..aduhai, problem benar bab tu..=(

akak, ada correction sket dlm post akak ni, kita bukan umat Allah..kita hamba Allah, umah Nabi Muhammad SAW..hehe, mengikut pemahaman saya la..

apepun, sy pun hope dpt susukan Ilyaas sampai air susu kering sndiri ...

SyidaGorjes said...

akak da stat buat stok.tp sehari dpt 2oz je sbb bby byk mnum.

Farrah Hasna said...

tahniah!byknye susu! kagum..skali dpt 11oz gtu..

Cik Pah said...

cik pah skang nih dah tak tahan ngan anak dara sorang thg..dari kol 5.00 am sampai lah kol 6.00 am dia akan menyusu tak lepas. kalau kita cabut ..melalak.. haish.sampai sakit pinggang

Cik Ina Do do Cheng said...

menantu pak iman dekat rumah cik ina ni cucu dia sampai 5 tahun menyusu badan.sihat walafiat budak tu.

~ana~ said...

zaidah-bila anak dah makin besar, susu pun dah x brp bnyk sgt dah kan...tp xpela..selagi ada tu, bg je la...

akak-ooo ye ke...

nieda-tu la..best kan..:)

athidean-akak doa kan awak berjaya. jgn mudah putus asa ok. akak pun dulu mengalami masalah besar bab storage...alhamdulillah tuhan permudah kan..:)

akak gorjes-xpe..sikit2 lama2 jadi bukit..good luck..:)

farrah-thanks..:)

cik pah-sian cik pah..bg sambil baring xmo ke..

kak ina-alhamdulillah...

Ermayum said...

wow memang byk tu hhehe iya fully breastfeed sampai 2 tahun kalu makan benda lain tak tau la pulak heheh bak kata u sampai dia sendiri tak nak lah kot maybe if nakdapat adik byk orang cakap dgn sendirinya yang si penghisap berhenti so kena laaa pegnant dulu heheh