Tuesday, July 26, 2011

~bake with yen & resepi; oreo cheesecake~

hari jumaat baru2 ni aku g bake with yen...aku mmg suka la dtg sini...
even terpaksa berhati2, sbb tmpt ni ramai drug addict, pastu kena jaga mata dr memandang mak nyah mak nyah yg berkeliaran kat situ....hr jumaat br2 ni ternmpak mak nyah x pakai baju...yg bhgn bawah x nmpak sbb dia berdiri tepi tingkap...:)

aku kalau g sini mesti lepas tu x sabar nak balik rumah...
sbb nak baking....biasa aku pergi kalau aku tgh rajin nak membaking, pastu bhn x cukup..
mmg sini la aku terjah....

so, weekend br2 ni aku bercadang nak buat oreo cheesecake...
sebelum ke bake with yen tu, aku calling2 sis erryn dulu...
sbb resipi ni aku ambik dr forum pcm....dia salah sorg yg dah try...
dulu masaa kat forum pcm, glamour cheesecake ni ko.....
ingat lagi..kak zam tu yg start buat...pastu sis erryn..pastu yg lain2 pun mengikut...
aku plak masa tu ada keinginan nak buat tp kemalasan...
mmg xde nya jadi la...
baru2 ni sis erryn up balik pasal oreo cheesecake ni kat blog dia....
tetiba aku plak tgh terajin nak buat...


brg aku yg dlm bakul biru..kena beli loyang yg boleh tolak dr bawah tu...








call sis erryn, menuntut ilmu serba sedikit dgn dia....
thanks erk kak...

aku ingat nak buat jumaat malam..tp x jadi plak sbb kami cuci mata ke ikea...
hari sabtu tu mmg penat la....sabtu malam tu br la sempat buat....

komen aku;
base dia aku x blend hancur betul2..konon nak rs kenikmatan biskut oreo bila kunyah...
pastu aku tekan tu x betul2 padat...so, base dia berderai sikit bila potong...

bahagian atas tu ok je aku rs. tp lembik sikit. ikut resepi, whipping cream pakai 1 kotak kecik. aku beli 1 kotak kecik yg kurus tinggi. aku x tau resepi tu pakai kotak kecik kurus tinggi or gemuk pendek. dan aku xtau sukatan kotak kurus tinggi dan gemuk pendek sama ke x...maka, bhgn atas tu mmg kena keep kat freezer sentiasa. sifu erryn cakap, masa nak keras kan je letak kat freezer, lepas potong, letak fridge je xpe...lagi satu aku rs mungkin sbb aku x guna gelatin kot. sis erryn kata x pakai gelatin pun xpe sbb susah nak cari gelatin. masa g bake with yen tu, aku dah jumpa gelatin halal...tp aku fikir, xpe la kot kalau x letak. mungkin la sbb x letak gelatin tu, bhgn atas tu lembik sikit....

tp..apa2pun aku puas hati sbb sedap...dan mudah di sedia kan..x payah bakar or kukus...senang gilos..mmg boleh buat lagi pas ni. tp xleh buat selalu sbb nnti gemok...:) mr azam x mkn..aku dgn anak2 je mkn...pastu aku bnyk bw g ofis bg budak2 ofis rasa....



as usual, presentation yg hancur.....


tp sedap di makan...:)

ok, ni aku letak resipi oreo cheesecake ni...
sis erryn, mintak permission, letak sini erk....

Bahan-bahan:

-350 biskut OREO80gm mentega
-PHILADELPHIA Cream Cheese dilembutkan pada suhu bilik
-1/2 cawan gula kastor
-1 sudu besar esen vanila
-1 kotak kecil whipping cream
-3 sudu besar serbuk gelatin cairkan dalam 1/4 cawan air panas
-200gm coklat putih dicairkan


Cara buat:

250gm biskut OREO blend sampai halus (b4 blend kena buang krim)pastu campur mentega, gaul rata.

masukkan dalam loyang bulat yang bwh dia boleh angkat tu, loyang tu lapik ngn aluminum foil. tekan padat biskut tu kat dalam loyang pastu sejukkan dalam peti sejuk 30 minit.

ukul cream cheese ngan esen vanila & gula smp kembang. lepas tu masukkn whipping cream. pukul lagik. akhir sekali masukkan gelatin & coklat putih pastu pukul smp sebati.

biskut yang lebih tu potong dadu. pastu masukkan jer dalam adunan cream cheese tu, godek2 sikit, masukkan adunan dlm loyang, tutup ngn aluminium foil sejukkan dlm peti sejuk semalaman. dah siap.

selamat mencuba u all...:)

15 comments:

mama tisya said...

akak pn prasan ltk gelatin ngan tk ltk cz kalo ltk cpt keras part atas tu..kalo tk silap dlm 2-3 jam dk kt freezer dh keras tp dlm resepi syaratnye semlman soh ltk kt freezer tp ok gk even lembik kalo sambung ltk lg smp keras still ok..tkpe asalkn leh mkn...part based tu mmg kena blend hancur and tekan bg rata

syariza09 said...

ropa mmg x cantik, tp yg pastinya rasa mesti debommmm...licin sampai jilat jari =)

rATu kEBaYA said...

yang penting rasa dia kan ana.. buruk tu tak kisah sebab nak makan sendiri..

A D I A said...

motip maknyah tak pakai baju kat situ? motip itu yg i duk terbayang2 instead of orea cake u heheh.

i ada satu kedai barang2 bakery ni kat paramount pj, best situ dekat rumah i semua ada and murah2. tapi takat tau je la, nak membakar kek nya belum sampai seru. takat setahun 2 kali dah patut syukur dah i buat hehe.

Nana said...

rupa xpenting
janji sodapp dimakan hehee

Cik Ina Do do Cheng said...

Ana, nanti boleh cik ina ambik resepi ni, nak cuba buat plak cheese cake oreo.

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

takpela x cantek pun,
janji sodapppp.. =)

Zuwairi Aiman said...

Salam kunjungan.. blog menarik, singgah la ke blog saya ;)

Ermayum said...

sedap ye dont underestimate the look hehe

ainnoraini said...

janji sedap...rupe belakang kire...

Nurull 101 said...

nana, kalo buat dlm bekas kecik2 oke tak?cam bekas dadih ke. tp mesti susah nak kuarkan eh?

maya amir said...

nk try..nk try!harus ku terjah kedai kek utk cr bhn lps blk spital ni...kekeke

| SUE | said...

dah lama teringin nak buat...tp teringin je la, buatnyer tak juga :D...ruper tu blakang kira, yang penting sodap

SyidaGorjes said...

nape tak bwk kek ni semalam?

~ana~ said...

sis erryn-pas ni kena improve lg bg nmpak cantik sikit. ni sememeh sgt. and based tu la..kena betul2 hancur. thanks erk kak.

syariza-tu la..yg penting sedap..

aishah-tu la..nnti masuk mulut kita gak..

adia-hah3x..kelakar la u nih...xpe2..mn tau kot2 nnti dtg seru u nak bakar kek ke boleh la ulang alik ke kedai tu..:)

nana-ya betul...10 markah..:)

kak ina-sila..sila...


leily-ya ya...saya sokong...:)

zuwairi-insyaallah..selamat dtg..:)

sis ermayum-tu la...so far, kwn2 ana yg rs semua kata sedap. xtau ikhlas dr hati or nak jg hati..:)

ainoraini-tu la..betul tu..

huda-rs mcm susah..better kalau buat 1st time nih, ikut je arahan..kang x jd, down plak..hah3x..

maya-sila..sila..nnti tayang kat blog erk..:)

sue-try la buat..sedap...:)

akak gorjes-mmg nak bw tp segan sbb comot kek tuh..:)