Tuesday, July 5, 2011

~kawan baik~

now aku dah ada kwn baik yg baru....
ini dia aku perkenal kan....jeng jeng.....




aku panggil dia ubat sedut...
aku tgk kat botol dia tulis ventolin evohaler...


yea..semalam g klinik, doc check..pastu ambik nebulizer...
lepas kena neb., doc check lagi sekali, paru2 still bunyi kuat..
doc tnya, aku rs mcm mn...
aku kata x bnyk improvement..
sebelum ni kalau lepas ambik neb tu, terus rs ok sikit...
so, doc bagi ubat sedut ni suruh sedut 3x sehari.
kalau rs semput, cepat2 sedut..simpan kat tmpt yg senang aku capai...
pastu dlm ms 2-3 hr ni, kalau x ok lagi, kena g klinik lg, ambik neb lagi..

serius aku rs kali ni la aku kena asthma yg paling teruk...
dr hari jumaat smpai skrg x ok2 lagi...
aku nak jalan jauh2 sikit pun rs mengah2....
alhamdulillah pagi ni Tuhan permudah kan urusan aku,
parking reserved yg kat dkt dgn dept aku ni, yg biasa budak2 rekod tu parking, kosong..
cepat2 aku masuk parking situ sbb aku malas nak naik kat staff parking...
kang kena parking yg jauh dgn lif, jenuh aku nak jalan...
kalau guard nak clamp keta aku clamp la kalau berani..
hah3x....

semalam, even mc, x rehat sgt pun..balik dr klinik,
dah pukul 11 lebih, pastu g perodua jap, ada hal...
pukul 3 lebih x settle2 lagi, aku ajak mr azam balik..
ptg tu, g pinggiran putra plak...eh..pinggiran putra ke putra permai..lupa plak...
g melawat cousin mr azam, mlm ni diaorg 1 family nak g brazil,
cousin mr azam kena posting sana....so, lepak2 sana,
kul 6 lebih br balik...
balik rumah, semayang, terus tido.
sekali dgn anak2 aku suruh tido..
nasib baik diaorg dah mkn....
bgn x bgn pagi td...penat gile...
konon la kan, ada mc, nak rehat2, tp ada je benda nak buat..
tp xpela...x kisah pun sbnar nya..bkn aku yg nak kena drive kan...
aku ok je cuma mengah je la...
kalau aku rehat kat rumah pun belum tentu aku akan betul2 rehat
sbb mesti ada je kerja2 rumah aku nak buat...
end up, sama je kan....

harap2 la asthma ni hilang la dlm ms 2-3 hr ni...
ya allah...sembuh kan la penyakit ku ini....
amin....

11 comments:

.::Lynn::. said...

sepupu lyn panggiol anak dugong... hihi

rATu kEBaYA said...

moga cepat sihat ana... semput ni tido pun tak lena

SyidaGorjes said...

semoga ana cepat sembuh.
asthma!syoooh!syooh! go away!

Afne said...

kesian ana. jaga diri jaga pemakanan. cpt sht yea.

~ As ~ said...

mmg ada athma ke ana??? nnt sapa2 pegi makkah minta kirim hati unta, insyallah mujarab.

Anonymous said...

semuga cepat sembuh ea.. satu lagi bila MC, jgn pegi jalan2 nanti kalau ditimpa kemalangan, SOCSO tak cover. btw, hari ni bawa tak pam tu?

Hairil Rizal said...

Salam!

Bykkan berehat dan kenal pasti apa trigger asthma tu. Bila dah tau, boleh la elakkan.

Ventolin evohaler tu pun kawan baik saya gak...dah berbelas tahun kawan dgn dia.

Cik Ina Do do Cheng said...

Alah ciannya Ana, arwah adik lelaki dulu pun asma,kalau tidur kena pakai bantal tinggi. Ana kurangkan makan makanan sejuk dan berangin ye. terutama pulut.

maya amir said...

ok..skang dah ade neb tu..make sure ade sentiasa ok..jgn culas2 kalau kene sedut tau..take care:)

Ermayum said...

OOO PENYAKIT KITA SAMA LAH DEAR :)
I MEMANG SENTIADA ADA IHALER VENTOLIN N SEREPTIDE YG PURPLE TU BUT JARANG GUNA BUT SETAHUN SEKALI MEMANG AKAN KENA ATTACK ESP KALU batuK but alhamdulillah tak pernah admit memang sejak umur 12 thn control sendiri kadang i buang ja inhaler setahun tak pakai and amek baru - spare memang all d time ada hheh

~ana~ said...

lyn-anak dugong?hah3x..

aishah-tu la nak tido pun x lena...nak bercakap pun...

akak gorjes-thanks yo...

afne-thanks

as-br je ni ada. mak aku pun ada gak. mak aku pernah mkn hati unta tu tp x jd apa pun...

anon-thanks

hairil rizal-thanks ya..appreciate it!!!!

sis ermayum-i skrg ni sentiasa ada je dlm handbag...nak jln 100m pun mengah2..hu3x..