Sunday, July 24, 2011

~resepi; moist chocolate cake~

hari khamis baru ni ada dept kwn aku invite mkn2 sempena sambut puasa....
diaorg invite a day earlier....tetiba ting ting....dtg la idea nak buat cake...
xkan nak dtg mkn je kan..x sedap gak kan....

maka, moh la buat choc cake..ingat kan nak pakai tepung segera yg aku jual tu je...
tp tepung tu ada dlm kereta, dan kereta aku plak,BIL aku pinjam.
maka, men google la resepi yg senang...
senang dan simple sbb aku malas nak renyah2....
maka, jumpa la resipi kat blog mamasya ni....
sbnar nya aku pun ada resipi choc cake yg simple...
tp ni nak try new recipe plak....

ok moh la kita...

Bahan
3 biji telur gred A - letak 4 biji telur saiz kecil
1 cawan gula kastor
1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan susu pekat
1 sdk esen vanilla
1/2 cawan serbuk coco
1 sdb nescafe

1 cawan tepung gandum
1 sdt baking powder
1 sdt soda bicarbonat
1/2 cawan air panas

Cara
- Gris loyang saiz 7inci
- Pukul telur & gula menggunakan wisk saja sehingga gula hancur.
- Masukkan minyak & susu pekat..kacau rata..
-Masukkan serbuk coco, nescafe, & esen vanilla.. kacau hingga likat.
- Masukkan tepung yg telah di gaul rata dgn serbuk penaik.
-Last, masukkan air panas..kacau rata....masukkan dlm loyang.
- Bakar atau kukus sehingga masak - lebih kurang 1 jam - bakar 175'C
(resipi ni aku bahagi kan pada 2, utk bakar dan kukus)

reason nya, nak rs sedap x kalau bakar. aku ni kalau dpt resipi kek coklat, mesti akan test masak dgn cara bakar dan kukus. so, dlm bnyk2 resipi aku buat, aku rs kalau kukus mmg sedap la compare bakar. moist dia tu lebih lagi rs nya kalau kukus. tp tgk org la kan..ada org suka bakar je..tp aku mmg suka kukus la......

ni gmbr2 sebelum topping...al kisah nya malam tu, aku buat pun dah lewat mlm..lepas tido kan anak2...ingat kan nak ajak anak2 join sekali tp tgk diaorg mcm letih je, aku tido kan diaorg dgn aku sekali tertido. nasib terjaga balik..terus la menggodek buat tgh mlm2 buta. topping dia aku buat esok pagi..bgn kul 5am, tgh dok topping, ajmal dtg...terkejut aku, awal2 pagi dah bangun. dia dtg pastu cakap, 'mama buat kek coklat ke?kenapa x ajak mal?' waduh2 anak bujang aku ni, bab buat kek chocolate bkn main lagi excited...aku suruh dia tido dulu sbb aku nak topping...erm..xde makna nya...dia duk sebelah aku...pastu tunggu la smpai siap..terus mintak nak mkn. kul 6am dah bantai mkn kek chocolate. pas mkn kek chocolate, terus tido balik..hah3x...




2 versi..bakar dan kukus....

versi kukus

versi bakar...

ni gmbr sebelum topping...x sempat nak ambik gmbr lepas topping sbb ajmal dah bising2 suruh potong....

ok, korang..sapa2 yg nak mencuba di persila kan...aku rs dlm bnyk2 jenis kek, kek chocolate adalah paling mudah nak buat...sbb just kacau2 je kan...x perlu tunggu gula+mentega kembang la...x pakai mixer pun xpe....aku biasa pakai sudip kayu je..kacau gitu2 je..janji semua sebati....

ok, selamat mencuba..(gaya ala2 chef wan)

4 comments:

Mamasya said...

Assalammualaikum Ana

kek ni mmg moist dan mudah disediakan.tk mencuba!

Afne said...

rajinnya ana :)

~ana~ said...

mamasya-waalaikummussalam...thanks singgah sini...

afne-nak mkn kena la rajin sikit...:)

Cik Ina Do do Cheng said...

Ana lepas ni bolehlah cik ina cilok resepi kek coklat moist ko, nampak cantik dan berkilat. yuyi suka kek coklat.