Thursday, August 18, 2011

~menu ramadhan 16 & 17~

terajin plak nak update lagi...
ramadhan 16 & 17 berbuka puasa sorg2 je sambil di temani anak2...
mr azam keje....

hah baru aku ingat, aku g pasar chow kit hari selasa...
pastu beli siakap...beli je la dulu nnti br fikir nak msk apa....
ptg tu dok meng google resepi, br teringat kat blog zety, dia ada cite pasal siakap steam dia.
akuu ni kalau beli siakap mmg x pernah steam. biasa 3 rasa or sweet sour je....
sbb mr azam suka..ni dia xde, boleh la aku masak ikut tekak aku kan...

maka, terhasil lah....

siakap team, kailan ikan masin, sotong masak kunyit tp aku malas nak tunggu air kering. silap aku curah air dlm tu. dah campur dgn air sotong lg mmg berkuah la kan. belasah je...janji tekak boleh telan. then murtabak....kuih, aku buat puteri mandi and again..kan ke aku kata aku suka kuih tu, hah..mkn la ko puas2....


close up sikit..sedap...masam2...resepi g ambik kat blog zety....


semalam plak mmg blur xtau nak masak apa...jalan sana sini cr idea...maka, terhasil la...

kailan ikan masin(selagi kailan tu x habis, hari2 aku msk kailan ni. beli rm1 je tp bnyk), ayam goreng kunyit, sup daging dan...jeng jeng.....ikan pekasam afne bagi..:)..bila masak ayam @ daging ni, anak2 kurang mkn nasi...tp kalau seafood mmg laju la...

aku plak jenis masak, kalau masak daging, mesti dgn ayam je...seafood...seafood je..tp ikan pekasam tu sekadar nak rs je la..tp jarang la aku masak campur2 mknan laut dan darat ni..ni sbb terbc email yg sapa ntah forward psl x elok campur2 ni....tp kalau masak sardin, mesti kena dgn telur dadar. tu mmg xleh nak elak sbb aku xtau nak 'gu' kan sardin tu dgn apa...

ikan pekasam ni aku goreng ms dah nak dekat waktu berbuka. ajmal bising2 tnya bau apa yg busuk nih, aku plak hampir2 termmmmuuunnnntah..smpai rs nak pitam pun ada..hah3x..poyo la ko ni ana....tp taste ok la..bole la masuk tekak aku. terima kasih ye afne...:)

dessert aku buat puding karamel. nnti esok aku tunjuk erk.

ptg ni xde idea lg..tp rs mcm nak msk asam pedas ikan tenggiri, pastu ada sotong tp xsure nak masak apa lagi..any idea? pastu nak goreng kailan ikan masin lagi pastu nak buat kuih cara manis...:)..tu plan je la.....

9 comments:

Huda said...

uii..meriahnye ana :) sedap tu..hehehe

watyz said...

ok gak ana ble masak bagai2. mmg sardin gu nye telo dadar kan... :)

| SUE | said...

yeay ana dah buat karemel!!!

wow, siakap stim tu makan sowang kaaa?

nieda said...

simple but nice...yg penting air tangan sendiri..tersenyum baca sampai nk pengsan bau pekasam..huhu.nida mmg tak makan pekasam ni.

Afne said...

hahahahhaaaa

mmg org tak biasa mesti kata busuk gila pekasam ni! afne mula2 dulu mmg tak suka tp lama2 jd fav hehe

Cik Ina Do do Cheng said...

meriah, cik ina pun tak banyak cam tu. ko ni rajin sangat.siakap stim sedapnya.

Nurull 101 said...

woww wee..sodapnye.. arini kitorang menu bazar jer.. ehehe

~ana~ said...

huda-biasa2 je..:)

waty-tu la kan..sardin mmg dgn telur dadar gu nya...

sue-yeay...ana dah buat...sue dah buat ke belum? ikan tu mkn dgn anak2 pastu ada tinggal sikit utk mr azam..:)

nieda- ya betul..air tgn sendiri..puas hati..:)

afne-tu la pasal..xpe nti2 boleh mkn lg..:)

kak ina-org kuat mkn mcm saya ni nak x nak kena rajin sikit sbb kalau beli, x puas...hah3x...siakap stim tu mmg sedap...

huda-nana kalau hari kerja, bnyk masak la..weekend kalau en suami x kerja br la g bazar or berbuka kat luar

Ermayum said...

sedapny ikan stim n pekasam

i m not good with msak steam selalu i rasa,,rasanya kureng :D)