Friday, August 19, 2011

~kuih muih sepanjang minggu~

ok, jom kita tgk kuih2 yg aku buat sepanjang minggu ni....
bkn nak menunjuk aku ni reti buat kuih ye...
aku sekadar nak berkongsi..BERKONGSI cerita okeh...

isnin buat roti jala....



resepi roti jala;
2 cwn tepung gandum
2 cwn air
sebiji telur
bbrp titik pewarna kuning
secubit garam

nak senang kerja, aku masuk kan dlm blender, blend je semua tu...jimat masa..


kuah versi kari ayam..mr azam x mkn kuah manis, so kena buat kuah kari ayam ni utk dia..


ni kuah manis..biasa kat pantai timur je boleh jumpa kuah ni. cara buat kuah tu, perah santan bersama2 dgn telur...kalau pakai santan kotak or santan yg dah di perah, aku tapis santan tu, masuk kan telur sekali. tenggek kan atas dapur, letak gula melaka, garam secubit, selai daun panda. kacau smpai masak.

puas hati buat roti jala kali ni sbb ajmal dan aqil mkn bnyk sgt..nasi pun bertambah2...phewww...rs mcm berbaloi2 aku memasak....

selasa aku buat puteri mandi again...dah kata suka kan..hah makan la sampai lembam...

rabu plak buat puding karamel. buat nya selasa malam pastu letak dlm fridge, mkn sejuk2..phewwww....nikmat....


resepi puding karamel ni ambik dr makcik aku..

-telur 8 biji
-susu pekat-3/4 tin
-air-sukatan sama dgn susu
-4 sb gula

telur, susu pekat dan air di kacau bersama. kacau perlahan2 jgn smpai berbuih2 kalau x nnti puding karamel x jd cantik. gula tu masak atas dapur, bila dah bertukar warna, masuk kan air sikit. tuang air gula dlm loyang/apa jua bekas yg korang nak guna then masuk kan adunan telur+susu+air td..then, kukus. aku buat half drpd resipi ni sbb mr azam kureng manis2 ni. ingat nak suruh BIL aku dtg rumah ambik sikit sbb dia suka puding ni tp rs mcm eh..eh mcm x cukup plak..hah3x..tamak...ok amali, next week kalau i buat lg, i call u suruh dtg ambik erk...:)


nyum..nyum..nyum.....

semalam, gigih la buat kuih cara. hr tu g pasar chowkit, aku beli acuan dia. rm9 utk 7 biji tu. ok la kan...aku pun xtau angin dr mn dtg tetiba rs nak buat kuih ni..sebelum ni reti mkn je....:)


buat 2 cwn sbb ingat 1 cwn mcm sikit je...mmg tamak aku ni kan..sekali tgk, bnyk la plak, terus la tingggg.....teringat jiran kat atas, terus calling2 dia bg kat dia sikit. tp tu pun bg dah lepas waktu berbuka. nak buat benda ni leceh sikit la tungku dapur aku 'tak in' dgn acuan..so, ambik ms sikit la...sambung smpai lepas waktu berbuka.....hu3x...tp aku rs mcm keras sikit..tp mungkin sbb aku tunggu dia betul2 garing baru aku angkat...biasa org letak kejap je kan...

resipi kuih cara;
-2 cwn tepung gandum
-3 1/2 cwn santan sederhana pekat
-1 biji telur
-pewarna hijau
-secubit garam.

*santan sederhana pekat tu aku letak 3 cwn je. 1/2 cwn lagi aku blend air daun pandan. letak air daun pandan, sedap sikit bau...:)

-----------------------------------

ok, hari ni, esok, lusa, gantung kuali..:)

ada kawan aku tnya, betul ke aku masak semua2 ni..sempat ke...
ek eleh..xkan aku nak tipu kot..buat apa menipu..dpt dosa ada la....

aku bln puasa balik keje 445, sharp 445 kenkdg 446, terus kuar ofis. bw kereta kalau jln clear tu belasah je smpai 100km/h...tu kalau jln clear la. (abg, lepas ni tlg check nama na ada saman ke x er..heh3x..)...mahameru tu aku rasa 80km/h je...belasah je la....dulu masa minggu pertama puasa mmg xde nya. mmg jammed teruk. aku masak tp mkn lewat la..kul 830 br mkn, time tu pun schedule kerja mr azam ok lagi, so kenkdg dia g bazar beli roti john or murtabak..

masuk minggu ke-2 dan ke-3 ni, jalan mmg dah clear la..cuma jammed sikit2 tu je la..lepas ambik anak2, aku smpai rumah dlm pukul 545-600. terus start masak la. anak2 tu, aku umpan la dgn mknan, mainan supaya x kacau aku masak. kebetulan plak minggu ke 2 & ke 3 puasa ni mr azam mmg kena kerja ptg, so, mmg aku berbuka sorg2 la. mmg anak2 tu biar je la diaorg main dgn permainan diaorg..rumah sepah xyah cite la...lepas berbuka tu, mmg rutin la sapu /mop lantai semua sbb diaorg tumpah kan mknan kan..penat tu penat la..tp kepuasan tu mengatasi segala2 nya....:)..so, pada aku, pandai2 la nak atur kan masa kan...alhamdulillah bazar ramadhan thn ni boleh kira dgn jari je brp kali br aku pergi...ala..lgpun setakat masak simple2, 2-3 jenis lauk dgn kuih apa la sgt kan...lgpun masak dlm portion kecik, bkn nya nak mkn 10 org...ye dok...

ok, stop membebel...rs mcm tghri ni nak g klcc la, pn ct, ko free x?jom teman aku cuci mata...
happy weekend u all....

12 comments:

mama_umar_maryam said...

omg..kagum! kagum ana!! hahaha, ok, 1st aku nk tiru roti jala, pastu puding karamel ok? ;D

abah khalisha said...

Hari minggu ni abah nak suruh wife abah masak roti jala..lama dah tk makan ni..nak beli kt bazar ramadhan mcm tk berapa nk sedap je
Cara Terbaru Pemakaian Shawl

SyidaGorjes said...

ana ada kuali leper utk roti jala?
ini dah level masterchef nih!

Cik Ina Do do Cheng said...

sapa cakap tak terror.terror tu. cik ina puji ko rajin, cik ina pun tak pernah buat roti jala lagi. takut tak jadi.

| SUE | said...

waaaa rajennya ana. kagum ok. terliur betol tgk roti jala tu

azu said...

kuih jala is my hubby fav kueh..mmg best la sape yg pdai masak kueh mueh ni.Teruskan ye! jom baca2 entry azu yg baru!
http://azumie.blogspot.com/2011/08/kisah-sayu-wajib-baca-bolehkah-saya.html

Ermayum said...

i suak kuih cara - duu my mum ada gak buat and i suka caramel you nampak delicious enough :)

~ana~ said...

zety-kenapa????ko x percaya ke aku pandai masak...hah3x..xde la..aku pun br pelan2 belajor masak ni...try la yea..confirm menjadi...:)

abah khalisha-try la buat sendiri roti jala ni..senang je...puas hati mkn sbb dpt banyak..:)

akak gorjes-kuali leper tu beli di langkawi la..dah lama teringin. xde makna nya level masterchef...masterchef junior ada la...hah3x...

kak ina-kak ina pun rajin jugak kan...saya ni masih lg budak br belajar kak..bnyk lg resipi yg nak kena belajar..:)

sue-meh la rumah mkn roti jala..:)

azu-roti jala ni senang je nak membuat nya cuma leceh bila xleh tinggal sbb dia masak kejap je then kena menjala balik..:)

sis ermayum-buat la sendiri sis..senang je..:)puding caramel tu my fav....:)

Huda said...

kagum2 :) hehehe..nak 1000 daya kan :)

Nurull 101 said...

uyooo..roundtrip resepi nih.. bagus2. bleh aa tiru...kalo roti jalan. husband huda suka mkn dgn kari jugak. biasala, org utara kan. ermm...nana share nana punya cara wat kari plak. huda buat, mesti jadi sgt mcm org utara punya kari..aduyaii... pas dh blaja kt net... rasa cam biasa jee.. ni mesti ade tips2 penting tak buat..tu kureng jd

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

wahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh kagummmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm ok ;-)

~ana~ said...

huda-biasa2 aje..:)

huda-kari org utara tu mcm mn?x pakai santan? nana buat kari mcm biasa la..biar santan pencah minyak...

kak d-..biasa2 aje...:)