Monday, September 5, 2011

~cerita raya 2011~

hi semua...korang dah start keje ke hari ni?
or masih dlm mood raya ka?

aku masih cuti hr ni..ada hal sikit nak di selesai kan...
camna raya korang?best x?
raya aku thn ni mcm biasa je...
tp ada la jugak terlebih best sikit sbb dpt jumpa kwn2 lama...

raya pertama
mmg x ke mana2 pun...mmg tiap2 thn mcm ni...
sbb nya, hanya melayan tetamu yg dtg ke rumah...
lepas sembahyang raya, berkumpul bermaaf2 an..
thn ni complete..semua adik beradik 5 org ada...
insyaallah thn depan bertambah lagi ahli keluarga...
jeng jeng jeng...:)
thn ni tema aku biru turqoise...
ada sbb pilih color ni
nnti2 la aku cite.....
rumah aku ni biasa nya raya pertama menjadi tumpuan makcik pakcik dan sepupu sepapat berkumpul....
so, dlm pukul 11 pagi ke atas tu mmg bz la melayan tetamu...
as usual, aku, akak, chik dan kak mmg duk kat dapur, sinsing lengan baju..
raya pertama thn ni, akak buat nasi tomato yg yummy2...pastu ada cousin aku 2 org bg nasi beriani dgn nasi minyak....fuh..sendat perut....
lepas zohor as usual, aku akan pergi rumah cousin aku. rumah dia je la biasa aku pergi raya pertama..rumah2 lain tunggu la raya ke 2 dan seterus nya...:)...
bila nak balik tu, sis ermayum call..dia dah ada kat kg aku..
nak dtg beraya rumah aku...
waa.....segan siut..sis ermayum sgt comel...:)
tp sbb menghormati dia, x boleh ambik gmbr dan letak sini....
xpe kak...tu x penting, yg penting kita jumpa...:)...
x percaya rs dpt jumpa akak....:)
ptg raya tu g rumah pakcik aku sbb br dpt tahu dia x sihat....
moga ayah de cepat sembuh....
tu je la diary raya pertama...

our small family...:)


ma dan ayah..ma berkebaya thn ni..ayah xmo baju baru,,,pakai baju melayu thn lepas je...


tgh setting nak bergmbr satu family besar...gmbr satu family besar xde plak dlm kamera nih...


3 of us..nak ambik gmbr berdua je..tp aqil jeles...dia g nyelit kat blkg..tgk la..nmpak tgn dia...:)


makan time....:)


raya kedua
beraya kat rumah zana, kwn masa high school...
then terus ke rumah makcik dan cousin kat manir...
cousin aku buat open house,
ada nasi minyak dan nasi dagang....mkn nasi minyak je sbb ingat nasi dagang x brp sedap...
rupa2 nya mr azam kata nasi dagang lg sedap...waaa.....
pastu g rumah mak long....
sebak rasa sbb ni thn pertama beraya tanpa mak long...
menitis air mata tiap kali teringat kat mak long...
teringat tapai pulut mak long yg sedap....
alhamdulillah cousin aku 2 org try buat dan menjadi....
rs sebiji mcm mak long buat......suka..suka....:)
dah alang2 ada kat manir, calling2 kwn baik ms high school dulu, nak jumpa dia...
dah lama x dgr cite dia, x jumpa dia....
so, pergi la rumah dia kejap...rupa2 nya kwn aku ni dah ada rumah sendiri dah..
alhamdulillah...best je tgk boleh buat rumah besar2 kat atas tanah lot...:)
lepas tu terus ke kt, cr bhn2 utk masak2 sikit besok....
gmbr mmg xde sbb mood nak raya melebihi mood nak bergmbr....:)


raya ketiga
aku jemput kawan2 sekolah rendah 3-4 org dtg rumah..
saja nak gather2....bkn senang nak jumpa kan...
ada la 2-3 org yg aku invite x dtg...
xpela..mungkin diaorg ada hal lain...
aku masak, spagheti, kek coklat, lasagna, puding roti sos kastard,
ma masak nasi minyak, gulai ayam dan acar...
penat tp puas hati...semua mknan licin sbb lepas kwn2 aku balik,
cousin2 dr kuala trg plak dtg beraya kat rumah...
then ptg tu, kwn2 adik aku dtg, pastu ada la saudara sebelah ayah dtg jugak....
pukul 8 malam aku dah selamat beradu.....fenaaattttt......
gmbr mmg x sempat nak ambik...cesss...sgt rugi rs nya.....

raya ke 4,
duk rumah je...
ptg tu ada kwn aku dtg,
mlm tu g open house rumah kwn aku ms high school....
waa...terpegun gile aku tgk rumah dia...
best nya dpt buat rumah atas tanah lot ni...
sgt puas hati...rm300k dah rupa mcm banglo dah...
kalau kat kl, cornet lot pun belum tentu...
hu3x.....
terharu sgt sbb dpt jumpa kwn2 lama..
diaorg dah biasa berhubung satu sama lain..
aku je yg terpinggir....hu3x...
insyaallah nnti kita jumpa lagi erk korang....


wati (owner rumah), cik sen, me and aida....:)..ops..aqil jugak....


cik sen as 'qc' x bertauliah pd mlm tu..:)

faizul, as, jalal n wife...


makan sambil borak...

bergmbr ramai2...gegar la...


gmbr ni ok sikit...:)


raya ke 5
duk rumah je..
cuaca sgt panas..
g beraya rumah kwn aku pastu g jln2 kat kb
ingat nak g kt tp sbb ramai org kata jln jammed
maka, niat telah terkubur....
buat lasagna lg sbb masa raya ke 3 hr tu ada cousin aku x sempat rasa....
ptg tu, g beraya rumah cik puan ct....
kagum aku tgk budak kl sorang tu tiup api dapur kayu sbb nak bakar jagung..
hah3x...ko jgn cakap kat sayful ye ct, nnti dia marah aku....
hah3x...

raya ke 6
SEDIH
balik kl sudah.
jln jammed kat lpt...
lepas r n r temerloh, ada excident.
pastu jammed lg kat tol bentong
seb baik masuk kl jln x jammed...
balik, rehat,
mlm ke klinik sbb ajmal ada ulser kat mulut..
ni gara2 cuaca panas kat kg pastu kurang minum air...
bila check2 lg, tgn, kaki ajmal ada bintik2 merah...
x sure apa...doc suruh pantau takut2 kena HFMD...
hopefully dia x apa2....
aqil plak refuse nak minum susu...
x sure kenapa...nak tgk kot2 ada ulser dlm mulut tp dia x bg...asyik la tutup mulut...
hu3x....nasib baik hr ni mmg cuti, so, boleh la pantau diaorg.....

kesimpulan nya raya thn ni mmg best....
korang?????

13 comments:

zaidah said...

panjangnyer citer raya.....jenuh nak menghabiskan...hehehe....selamat hari raya

itangmanih said...

ajmal jangkit chic pox ngan adam kah??aduhaii...

Huda said...

panjang lebar citenye :) best kan raya jmpe kawan2 lama :)

watyz said...

selamat hari raya ana.. pjg la citer raya ana jenuh nak baca. hahhaha

Tihara said...

Salam,

nk beraya kat blog ni sat..
selamat hari raya yer..

raya akk thn ni bese2 jer..kalo budak2 tu best la dpt wet raya kan..

JUM SERTAI GIVEAWAY RAYA di blog akak..sambil jalan2 raya :)

MadianiMamat said...

apakah berjangkit dgn adam??

~ As ~ said...

Selamat Hari Raya Ana, maaf zahir batin dari kami sekeluarga...
macam biasa beraya di sabah je, insyallah raya haji baru balik tganu.

Afne said...

waahhh meriah gmbr raya. afne tak sempat nk upload lg

rATu kEBaYA said...

meriahnya berhari rayaa..

Muyamer said...

amboi lengkap cite day by day hehe
comel mana lah kita tu huhu
thanks for having us dear :)

Cik Ina Do do Cheng said...

Jadual raya ana penuh. seronokkan orang ada keluarga ramai ni. meriah. ciannya raya deman, sekarang ni musim panaslah ana. bagi ajmal minum air suam banyak sikit ye.take care

Nana said...

wah tema biru ek
cantik...
kita blom lg tema kaler ni

Nurull 101 said...

nana.. selamat hari raya. soryla..aritu nana call series tak dgr2. dah sedar2 mscall.. tu yg contact nana balik tu.. tp nana dah on the way KT dah. Kalo tak, lehla jmpa. kt kampung super duper bizi lak aritu. Kat dapo je. Hp kt atas.

Eh nana gi umah afizawati yg kembar dgn Afzlia tu ke? Tu member2 skolah rendah gak tu...Besarnye rumah