Thursday, September 8, 2011

~hari pertama~

hari pertama bekerja selepas hampir semingu cuti raya dan 2 hari mc...

mcm2 benda yg aku tgh fikir...fikiran sedikit berserabut..
mcm ni la bila aku duk sorang2..
pg td ms tgh drive sorang2, mcm2 benda aku fikir..nasib baik kejap2 sedar yg aku tgh driving, so kena fokus kan kepada pemanduan...

1st, aku nak ucap terima kasih pd ahli keluarga dan kawan2 yg tinggal komen, call, sms yg begitu concern pasal apa yg terjadi pada anak2 aku...terima kasih banyak2 semua....

alhamdulillah, semalam ajmal dan aqil dah mkn la sikit...
dan bnyk minum air jugak...

skrg ni aku kena warm up kan mood utk memasak...
sbb hampir seminggu x masuk dapur sendiri, rs mcm malas plak nak masak...
tp sbb anak2 sakit, kena la rajin2 kan diri jugak.
xkan nak mkn kat luar jugak..
kena la jaga kebersihan dr segi semua aspek kan..
x kira la mkn ke, pakaian ke, rumah ke....
kalau dulu, ada la 2-3 kali mkn kat luar or beli mknan kat luar,
skrg ni kalau boleh mmg nak mkn kat rumah je....
tiap2 hr dok tnya ajmal dia nak mkn apa...
apa yg dia nak mkn, kami layan kan je...
asal kan dia nak mkn...
mlm td aku masak, aqil mkn agak bnyk la..tp ajmal x brp sgt...
mungkin sbb kenyang mkn donut.


sometimes, time aku dok sorang2 aku terfikir,
betul ke anak2 aku ni kena hfmd??
sbb tgk diaorg aktif sgt2...x mcm budak2 yg sakit pun...
tp doctor pun kata, stage yg diaorg kena ni, x perlu bimbang la..
as long as diaorg aktif, x demam..ok la...
doctor kata, kalau aku bw g hospital pun, doctor xkan warded kan diaorg sbb diaorg aktif...
doctor akan warded kan bila diaorng langsung x mkn or minum.
mmg lega la bila dgr kan...
but bila fikir part negatif, penyakit ni ada virus...
selagi tu virus tu ada dlm diri diaorg, selagi tu diaorg akan sakit...
bila fikir part gini, mmg terus la air mata ni menitik...
tp aku pasrah je..xleh tunjuk depan anak2 even mr azam sekalipun..
sbb aku xmo tunjuk aku lemah...
tp sbb aku dah tulis ni, mr azam dah tau la..sbb dia baca blog aku...
hi bang.....:)

ada la family member tnya,

kitaorg ni x kena jangkit ke sbb kitaorg yg jaga diaorg?

klau ikut logik, mmg jangkit la...but kami mmg jaga betul skrg ni...
lepas buat apa2 mesti cuci tangan...
kalau keluar rumah, balik tu mmg terus tukar baju, cuci kaki tangan bersih2 sblm pegang anak2...
alhamdulillah, so far kami xde lagi kena simpton2 ni....

sometimes aku fikir, ni dugaan..
tuhan sedang menguji kami sekeluarga...
xpe..aku terima je dugaan ni
mungkin ada hikmah di sebalik semua ni...

bnyk lg aku nak luah kan sbnar nya tp sbb ni aku menulis dr ofis,
agak2 la kan..kerja menimbun perlu di buat...
ni pun dah brp kali aku berenti menaip sbb nak lap air mata hingus

doa aku moga tuhan bagi aku lebih kekuatan utk aku hadapi semua ni...

4 comments:

itangmanih said...

setiap kesedihan akan disusuli dgn kegembiraan dan keceriaan akhirnya..insyaAllah

rATu kEBaYA said...

sabar ye ana...

nieda said...

semoga 2 beradik ni cepat sembuh..kena baca entry sebelum ni nak tahu detail..hari ni baru ada masa byk sikit nk BW

Ermayum said...

alahai pesal i tertinggal ketapi ni huhu

moga 2 cepat sembuh ja - dugaan membesarkan anak dia sabar ye :)