Wednesday, September 7, 2011

~+ve~

heh3x..bkn +ve for pregnant yea..yg tu not yet...

ni kisah ajmal dan aqil..

ok..ni kronologi dia...

ahad 4 sept. 2011
on the way back to kl, ajmal senyap je.x ckp bnyk..minum susu kurang, air lg la dia x mintak. actually dah 2-3 hr tu since friday kalau x silap, ajmal dan aqil kurang minum air...aqil plak mmg xmo hisap susu langsung. xtau kenapa. last dia feeding, dlm kul 10am tu....ingat kan xde apa2 la..smpai je rumah ptg tu, kitaorg mkn2, diaorg berdua still x bnyk mkn. aku ingat kan diaorg letih..so, biar je la..susu pun ajmal x mintak lg..aqil pun sama....lepas mkn, diaorg tdo...ptg tu ajmal bgn mintak susu...tp dlm 10 minit lepas tu aku perasan botol terbiar je kat sebelah dan susu x luak sikit pun...aku dah cuak sikit ni..pelik la kenapa dia x minum susu tu sedang kan dia mintak. kebiasaan nya mmg laju je habis kan susu. dah la aku pelik tgk dia tdo td, air liur dia keluar bnyk sgt meleleh2....rs x sedap hati, aku suluh mulut dia, tgk ada ulser kiri dan kanan bibir dia. ptg tu, kami keluar terus ke klinik. klinik biasa kat alam damai tu plak tutup. so, g la klinik sebelah dia. masuk2 je bilik doc., doc check gitu2 je..tp ms tu br la kami perasan jugak dekat kaki ajmal dan aqil ada bnyk blister....doc kata, xleh nak kata lg penyakit hfmd. kena tunggu lg 2-3 hari. kalau x ok jugak br la diaorg diagnose sakit apa. doc bg calamine lotion utk sapu. so, ok la kan..

5 sept 2011-isnin.
aku masih cuti sbb bbsitter cuti lagi. aqil still refuse to drink his milk. so, mmg kena pump n simpan dlm fridge and freezer je la....ajmal pun langsung x nak minum susu. minum air sikit sgt..mkn apatah lagi kan...air liur diaorg asyik la meleleh je sbb sakit agak nya nak telan tu. lgpun diaorg 1st time kena kan....blister tu pun nmpak ada ok dah kering ada yg x lg...tghri tu aku tnya ajmal nak mkn apa..dia nak mkn fish...so, bg la dia mkn fish tp sikit la sgt dia mkn..aqil langsung x mo mkn..minum tu ada la jugak sikit2..bg pakai straw pun x bnyk jugak....sedih aku bila ajmal merengek2 menangis cakap dia sakit...aqil pun sama..tp diaorg ni ada xde la asyik merengek je. ada ms diaorg aktif mcm biasa tp ada masa mmg diaorg akan merengek kesakitan....mr azam balik keje ptg tu ok la sikit sbb dia ni pandai pancing anak2 utk bg anak minum. alhamdulillah, bnyk la sikit ajmal dan aqil minum. mr azam bg susu dgn straw, suap kan quaker oat, minum air masak. ok la kan..nak banding kan time aku jg, mmg xde la...

6 sept 2011-selasa
aku meng mc kan diri lantaran kepala migrain. sakit kepala. tdo asyik terjaga sbb aqil bnyk kali terjaga tgh mlm dan merengek nak dukung. xpela..x kisah pun...bos nak marah pun marah la...anak lg penting. at least aku boleh pantau diaorg dpn mata aku. diaorg masih mcm semalam. air liur masih bnyk meleleh. aku suruh ajmal bukak mulut dia nak tgk kat mn lagi ulser yg ada. ada plak yg br kat lidah dan bibir depan.. aqil plak, tiap kali aku suruh dia bukak mulut dia mmg xbuka. bnyk aku pujuk ajmal nak letak oral aid kat ulser dia br la dia bg. tu pun dia bg yg kat bibir depan tu je. kebetulan aku pun kena ulser kat bibir dan lidah, so, aku tunjuk mcm mn aku letak ubat tu br la dia nak..aqil mmg xmo mkn apa2 pun. minum je la..tp tu pun sikit2 je..ajmal plak dah mintak susu tp masih lagi xmo minum air masak. makan tu ada la jugak sikit2...g klinik dr mazlah. check2 mmg sah kena hfmd. ms dr check, dia suluh kat mulut aqil, br la kami nmpak bnyk rupa nya ulser kat mulut dia. doc bg advise apa yg perlu dan patut buat. and luckily dr bg mc 2 hr kat aku. agak nya dia tahu kot aku penat jg budak2 ni. doc bg calamine lotion, ubat utk radang tekak dan ubat demam. dr kata ni kira nya peringkat yg x serius. penyakit ni bnyk peringkat sbnar nya. so, dr kata x payah bimbang cuma kena jaga elok la kan...bnyk kan bg minum air sejuk sbb nak bg sejuk kan tekak dia. since aqil xnak minum susu, dr suggest bg dia air kotak strawberry or coklat tu...dr kata, bg je minum ais tu. dr tgk diaorg pun aktif je ms dr check tu, so, xde apa yg perlu di bimbang kan.

so, begitu la kisah nya.....

actually aku xde la terkejut..since sunday tu bila tgk blister2 kat kaki diaorg tu, aku dah bersedia andai kata dr diagnose diaorg kena penyakit ni. tp time tu dr x kata apa2, aku pun x risau sgt. bila dah confirm ni, aku terima je la..nak buat mcm mn kan..xleh nak elak benda ni semua. dah kalau tersurat benda ni akan jadi kat anak2 aku, aku terima je la...aku pun rs badan aku pun dah gatal2 sikit skrg ni... tp xpe la...dah nama pun duk satu rumah, aku yg kendong diaorg sana sini, mmg xleh nak elak kan...

apa yg mampu aku buat, berdoa je la moga anak2 aku cepat sembuh, then, kena la ambik langkah2 yg lebih baik agar penyakit ni x makin merebak kat diaorg....

ok. tu je la kisah nya.....

8 comments:

Anonymous said...

semuga ajmal & aqil cepat sembuh sepenuhnya. amin.. kesian kat mrk. and ibu mesti jaga kesihatan juga. :( *sedih*

p/s: i doubt your boss marah..if dia marah?? hmm dia takan marah lah.. mulut bising je tu.. ;))

mamaNoriz said...

ala cian nya awak...

mudah-mudahan ajmal dan aqil cepat semboh...

anak sakit ni kite sbagai mak pun ikut sakit kan...tak samapi hati tgok anak tu...huhu

sabo yea..

salam kenal n folooo ;)

itangmanih said...

aduhh...jg elok2,moga cepat sembuh..so far adam dh ok..alhamdulillah...tp akak rs adam tu mcm bkn chic pox jer...musykil jap...

aThidEaN said...

get well soon ajmal and aqil

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

get well soon .. siannyer ... so ana cuti ler jaga dorg yer ??

Cik Ina Do do Cheng said...

ana jangan risau ye, firdaus dulu pernah kena cam ni.terlampau panas tu bagi dorang minum air banyak ye.Ana pun kena jaga kesihatan gak, sebab ibu nanti kena jaga dorang, kena sihatkan badan. okey ye take care.

nieda said...

sedih baca kisah anak2 ana..cuba bagi mkn ais krim. Selalunya kalau ada ulser doc suggest mkn ais krim mcm sundae Mc D or tutti frutti sbb tekstur dia lembut. tak mcm ais krim biasa yg tekstur agak kasar

Ermayum said...

siannya mesti lapau tak makan
HFMd disease ni memang byk stage but kalau kat nuseru memenag senang berjangkit camna eh they all dapat - maybe raya tuhari kot huhu xpala moga fully recover ye hensom semua :)