Friday, October 14, 2011

~memasak~

memasak itu satu therapy..
tu pd org2 yg rs mcm tu...

ada org jadi kan memasak @ mencuba resepi baru as hobi...
ada org jadikan memasak ni sbg sumber pendapatan...

pada aku, memasak ni sbb tanggungjawab...
nak bg anak2 dan suami makan...

tp nak masak pun kena ikut mood aku...
x kira la nak masak dessert ka..
masak nasi dan lauk pauk hari2 ka...
but...kita ni sebagai isteri dan ibu kan..
nak x nak...kadang2 bila xde mood nak masak tu,
cuba la sedaya upaya cari mood utk memasak...
sbb nya nak kurang kan makan kat luar...

aku akui, aku ni xde la seorg yg pandai masak...
aku jenis suka cuba resipi baru..
x kira la lauk pauk or dessert..
tp dgn syarat gak..resipi tu nak yg simple2 je la..
aku ni mn rajin sgt nak prepare bhn2 semua
nak nak kalau bhn yg susah nak dpt lg la aku buat aku malas nak cuba...
but sometimes kalau tgk presentation resepi tu menarik,
aku cuba jugak cr bhn, complete kan bhn utk masak...
jenis aku, kalau x cukup bhn, xde la aku nak cuba resepi tu..
sbb takut taste lari....dah kata 1st time mencuba kan..
bhn harus la complete....

aku suka bila masak, bg kwn2 rs...
bkn la nak menunjuk aku ni terlebih rajin or pandai masak..
tp aku suka sharing....
aku suka nak dgr komen2 dr diaorg...
x kira la komen positif or negative semua aku terima je..
sbb dr komen2 tu la aku akan tau mn silap aku...
mcm marble cheese brownies br2 ni...
bnyk feedback aku dpt sbb ramai yg aku bg rasa..
positif, negative semua aku dpt...
sama gak mcm oreo cheese cake hr tu...
semua komen2 tu aku jd kan panduan..
aku dpt tau mn silap aku...
kalau nak ikut tekak kita je mn boleh kan....

ada kwn aku kata, aku ni rajin nak try resepi baru dan pandai masak...
xde la..aku pun br je belajar masak ni..
kena la belajar kan...
xkan umur 40 br nak belajar masak puding roti, nasi ayam bagai kan.....
bnda simple mcm tu aku rs budak fom 3 pun boleh buat kan...
eh tp xpe la..at least belajaar jugak kan....

nnti bila anak2 besar, at least kita dgr la jugak anak2 kata
"rindu masakan mama"...hah..x ke bangga ko..
lgpun xkan nak biar kan anak membesar dgn masakan org lain kan...

betul x...
tp ni just pendapat aku je la...

ok korang..selamat berhujung minggu..:)

8 comments:

watyz said...

motif??? ni intro nak masak ke malas masak ni?? hehehe

nieda said...

betul, nida pun seboleh mungkin tiap2 hari mesti nak masak. simple pun takpe. Yang penting dari air tangan kita.

Huda said...

huda pun suka try and error :)

Cik Ina Do Do Cheng said...

betul tu ana, janji minat kearah masak tu ada. bangga gak kalau anak kata yang dia rindu ngan masakan kita.

maya amir said...

paling suka bile anak2 ckp.. "mama, masak lagik yg ni..mama, yg ni paling best di dunia..mama, nak yg masak ari tu..bla bla.." heaven kan rase gitu..heheh

maya amir said...

eh lupe nak ckp.. 11-12 nov ek? maybe ade sesi rawatan dgn ustaz masa tu, tapi takpe, ana sampai jb, ana call/msg jek k..tgk whether leh arrange tak nak jumpe:)

~ana~ said...

watyz-intro nak suruh rajin kan memasak...

nieda-yup..bg ana tu yg penting..air tangan kita..sedap ke x blkg kira...

huda-ana suka tu suka la try n error ni tp tgk resipi gak..klau cost tinggi mcm mls sikit nak try..:)

kak ina-kan..kan.....:)

maya-tu la kan..maya ni lg la ana respect, sakit2 pun masak jugak..btw, maya, apa2 pun nnti ana call maya once ana dah smpai jb nnti yea....

Ermayum said...

ooo bila lah akak nak merasa masakan awak ni tu hari dah rasa kek da :)