Thursday, October 13, 2011

~pengaruh blog~

korang pernah x rs blog ni memain kan peranan sgt penting dlm mempengaruhi org...

cth;
baca blog si A, tgk si A goreng ikan masin, kita pun teringin nak goreng ikan masin...ikan masin je padahal...

tp pada aku ok la sbb ko teringin bab yg bagus...memasak tu bagus la kan..yg x bagus bila kita mkn ikan masin sbb masin sgt kan...heh3x...

yang x tahan apabila tgk blogger A tukar langsir baru, blogger B beli semi-d, blogger C guna pinggan vantage, kita pun sama nak tukar langsir, beli semi-d pastu beli pinggan vantage....

padahal....blogger A, B dan C ni bkn la kwn2 blogger ko...ko just bw tgk2 bc2..pastu berkenan dan nak jugak...

lg satu, aku nak jugak tulis, ko tgk org pakai tie rack, ko pun nak pakai tie rack....aku confirm lepas geng2 makcik sek. rendah bc, mesti diaorg g google menatang apa tie rack ni,,:)...

pada aku kalau kita mampu, x kisah la kan..tp kalau sampai bab kena berhutang utk nmpak mcm org lain, buat apa kan...ukur baju di badan sendiri la...kalau rs mampu, ok...go on..xde sapa nak halang...duit ko kan..bukan duit aku....

aku tulis ni berdasar kan pengalaman aku sendiri. aku tgk org masak itu ini, aku pun sama nak cuba....tp tgk la jugak kan tahap kerajinan aku. klau aku rajin, jadi la..kalau malas..mmg x jadi apa2 la kan....

pastu bila tgk org pergi bercuti2, teringin jugak nak g bercuti...tp dah kalau ms tu, ko x dpt cuti, poket ko tgh nipis, xkan sanggup nak pergi bercuti, swipe cc, berseronok. hakikat nya ko xde la berseronok tp menambah duka dan hutang lg ada la...

kalau dulu, kita tgk iklan kat tv, iklan kfc, ko teringin mkn kfc jugak..skrg ni x payah tgk tv, tgk blog je pun dah boleh terpengaruh...malah lg bnyak benda2 yg ko bleh tgk berbanding iklan kat tv....ye x......

pada aku, apa2 pun kena back to 0...ukur kemampuan diri. x payah nak menyusah kan diri hanya kerana nak tiru org.

just my 2 posen....

13 comments:

Nana said...

heheh tu la..
sama la...mmg kadang2 terpengaruh dengan blogger2
tp tepuk dada tanya selera..
kita bukan jenis orang poket tebal...
jadi mana yg mampu je la

Afne said...

afne tak ammpu la nk guna pinggan vantage ke tie rack ori ke..

tak dinafikan jenama tu main peranan tp klu kualiti sama dgn harga rendah why not kita beli yg murah. tak yah ikut2 org nk yg high taste.

ikut baju di bdn sendiri..

rATu kEBaYA said...

ada jugak pengaruhnya.. tapi ikutlah kemampuan kita.

watyz said...

uish...terasa ai.. tp idak ler sampai nak bli semi D bagai. bab masak mmg la ai ngaku tp kadang2 x masak pon.ahaks!

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

akus etuju bab ukur kemampuan tue .. tp aku nie senang terpengaruh bab mkn2 ..he..he...heh

| SUE | said...

hahaha pasal tgk entry MZ ana lah, tadi kita lunch kat sana taw...

Farrah Hasna said...

yup..stuju dgn ana...blog ade pengaruh die yg tersendiri..

maya amir said...

betul..saya sokong 200%:)

Huda said...

hehehehe..
huda skang suke tgk apam polkadot, nk try x try2 lg :P
tp siyes bende ni kdg2 jd habit lak, tgk org tu hias rumah cantik2..kite pun nak..

~ana~ said...

nana-yup..betul..aku setuju..

afne & aishah-ya..kena ukur baju di badan sendiri...

watyz-eh terasa ke? sorry..i x point pd sapa2 pun..:)

kak d-aku rs bab mkn tu xpe la sbb xde la smpai nak kena berhutang utk mkn kan...

sue-i ingat nak ajak u g sana nnti tau...hu3x..


farrah-kan..kan...


maya-:)

huda-pengaruh blog sgt dahsyat kan..:)

watyz said...

ana~ x terasa apa pon. saje tulis. bab makan tu ade la ckit2.. hahahhaha

Cik Ina Do Do Cheng said...

serius cik ina tak suka terpngaruh nga sesuatu benda, cuma suka ngan blog, bila update boleh release tnsion.cik ina suka ukur baju dibadan sendiri.

Ermayum said...

biasa tu especially bab makanan cepat ja teringin