Tuesday, November 15, 2011

~11.11.11-majlis berinai~

lepas kenduri akad nikah tu, kami balik ke homestay kami.
rehat2, tido....
ptg tu bgn, borak2 semua pastu bersiap sedia utk majlis malam tu plak..

majlis berinai.
ni actually 1st experience utk our family.
ye la..kat trg mana ada majlis berinai ni kan...
even abg yg kawin dgn org johor pun xtau majlis berinai ni mcm mn....
jom ramai2 gelak kat abg...hah3x..
aku plak x berapa tahu sgt la...tahut sikit2 je la...
yg aku tahu, kena tepek inai tu je la..
rupa2 nya bnyk lagi benda lain kena buat.
cth..tekap telur kat hidung, tepung tawar, n siram air mawar.
aku rs ni mcm majlis menepung tawar la..
tp aku rs kat trg dah xramai kot org buat mcm ni...


pelamin....


bahan2 utk majlis berinai-telur, air mawar, inai, tepung apa ntah tu..








pengapit terjun. sbb akak dgn abg pakai baju match mlm tu, so, diaorg di paksa jd pengapit...:)





ayah org yg 1st menepek inai. aku rs ayah mesti nervous sbb x pernah kan...seb baik la ada wakil pihak perempuan ajar nak buat mcm mn....


turn ma plak....:)


kitaorg mlm tu. actually abg mie x kabo pun ada majlis berinai. so, bw baju kurung 2 pasang je la. aku bw 3 pasang tp malas nak pakai bj kurung tu. so, kitaorg belasah pkai seluar je..hah3x..

lepas abis majlis, kitaorg g danga bay. jalan2 kat sana kejap. pastu balik. kul 1230 br smpai rumah...kefenatan.....

10 comments:

Nana said...

wah cntik la pelamin dia

itangmanih said...

menci tau...kalu tau,akak pakai bj shining shimering...bior kalah pengantin...wakakakaka...

rATu kEBaYA said...

mmg ramai dah tak buat majlis berinai.. kat selangor ni pun sesetengah tempat je buat.

Huda said...

hai ana!:)rindu kamu..cantik lak gambar pengantin ni..hehe

maya amir said...

ana... dulu2 kite pun tak tau psl majlis berinai ni, pastu dok follow arjoo gi shoot wedding, baru tau...ingatkan ade tempek inai, rupenye tepung tawar.. sama jek mcm sanding, bezanya pakai baju lain & majlis berinai ni khas utk family.. kalau sanding tu kan, ramai ada, kawan laa sedara laa, family sibuk nak sambut tetamu kan..kdg2 dpt amek gmbr whole family masa berinai..masa sanding, nanti apak mak sume takmo gambar sebab nak salam2 tetamu..heheh...

Afne said...

ana, cantik pelamin dia.

klu kt johor ada jugak adat berinai. ada mlm berinai kecik (utk pengantin perempuan je) & mlm berinai besar (dgn pengantin lelaki sekali). tp afne tak buat pun semua tu. lbh kpd adat je sbnrnya.

Queen said...

err..dulu mek kawin..sanding pun nan ado

Queen said...

tadi rasa ada komen entry ni..tapi tak tau nape tak keluar... hurmm

~ana~ said...

nana-kan....:)

akak-hah3x...xpela..baju tu ok apa...

aishah-tu la kan..biasa org bersanding terus majlis tepung tawar kan...

huda-rindu huda jugak!

maya-tu la kan...tp ok jugak ada majlis ni...

afne-kan..cantik..:)..ana br tau jugak..tp tu la kan..semua ni adat...

nik-akak pun nan ado...

Ermayum said...

i tak agree org cakap majlis berinai patutnya majlis tepung tawar kan inai memang dah berinai dah di jari :)