Thursday, November 17, 2011

~dari desaru ke melaka~

lepas kenduri tu, mr azam ajak g desaru.
perjalanan agak lama la..ikut highway senai-desaru.
tp bkn la highway sgt pun sbb jalan still 1 lane..
pukul brp ntah smpai sana aku dah lupa...
tp perjalanan kat 1 jam lebih jugak la....
smpai2 desaru, terus cr hotel nak duduk...
MALANG nya, SEMUA hotel dah fully booked.
kami cr jugak kat area perkampungan nelayan kat tanjung sedili tu..
pun sama jugak..
penuh dgn singaporean pastu ada company buat family day la..
so, pasrah la kami....

kepenatan, langsung x keluar bergmbr kat mn2 pun...
aku ingat nak bergmbr kat signboard desaru tu konon aku pernah smpai sini...
tp sbb frust yg amat, terus langsung keluar dr desaru tu....
mmg our fault la x booking awal2 hotel tu.
tp ingat kan xpe..ingat kan bkn public holiday, or school holiday,
hotel ada kosong.
tetapi tidak sekali...

mr azam tukar haluan..
ajak g melaka plak...
aku dah gedik2 happy dah....
aku mmg suka g melaka nih....
x puas...ye la...bnyk kenangan kat situ weiiii....
hah3x....

dr desaru nak ke plus highway, mak oiiii...
jauh gile...kematu vontot i....
bajet boleh smpai ke melaka around 730.
tgk kat gps, estimate time, kira2 kul 9 br akan smpai melaka....
uwaaa....jauh nya....

mr azam tgk google maps, rupa2nya kitaorg dah mmg jauh ke bawah dah....
huh..seb baik x tercampak kat singapore...
hah3x...

smpai2 melaka, ngam2 kul 9.
mr azam suruh call hotel nak tnya ada kosong x.
ikut kan hati nak duk hotel seri malaysia...
tp sbb hati aku lebih tergedik2 nak try hotel lain,
aku ajak mr azam stay kat d' village.



gedik la sgt kan...
ambik ko...bilik mcm rumah tumpangan gaya nya...
mmg lepas ni keluar dr carta terus la d'village ni..
kesian mr azam...dia dah berangan nak duk dlm bath-tub sbb nak hilang kan kepenatan drive.
dulu masa dok hotel seri malaysia, mmg ok dah bilik dia.
ok lain kali jgn gedik lagi.
pengajaran.

lepas angkut brg2, mr azam mandi, kitaorg siap2 nak g kuar mkn.....
ingat kan nak order mknan kat resort tu je...
tp xde pun....aku nak call tnya kena pakai hp sbb telefon kat bilik pun xde ko....
stress gile aku.....
rs mcm nak kuar je cr hotel lain...
tp sah2 la mr azam xmo kan......

kitaorg mkn kat RESTORAN KLASIK TERAPUNG.
hasil carian ms on the way ke melaka tu.
seb baik la mknan sedap...
environment pun best...
tmpt dia ala2 rest. bamboo kat kl...
tp sini lebih besar la tmpt dia....
lokasi x jauh pun dr d'village tu.
dekat dgn IPK melaka.





lepas mkn, balik bilik, tdo.....
esok nya bgn pagi2 g brekafast,
breakfast lg satu hal yg buat kan aku keluar kan terus hotel ni dr carta tmpt utk menginap....

aku pergi breakfast dlm kl 830 am.
cawan utk air panas dah xde, dia bg cwn polistren...
polistren ok....aku ni yg bengap ambik bwn tu g letak air coffea...
mmg tembus la....seb baik ada gelas kaca dia letak utk ambik minuman sejuk tu....
mmg guna gelas kaca tu je la....
choice mknan pun haru...
2 jenis mknan berat, sosej, roti bakar yg kaya nya serupa karamel cair nya...
tp xpela...bila fikir balik, berbaloi la dgn apa ko byr..
rm147/night....
tp dulu kami duk kat seri malaysia, rm180/night, beza rm30++ tp much much better dr sini....


sbb tension bilik mcm rumah tumpangan, mmg aku x ambik gmbr...ni je la 2 keping gmbr yg ada...



balik breakfast kami layan tdo balik tp aku xleh nak tdo sgt sbb aqil dgn ajmal x bg tdo.
ajak pergi zoo....hoh...mr azam la ni, kabo awal sgt nak g zoo...
lepas check out, terus kami ke zoo melaka.
masuk zoo melaka rm7 je tau...murah sgt compare zoo negara....
i likeeee.....
jln2 sikit rs mcm penat plak, terus q nak naik tram
hah3x...seb baik la sempat klau x tram dah nak berenti rehat.
panas siut....masuk zoo kul 12tghri matahari tegak atas kepala....






aku beat dgn mr azam teka apa nama binatang ni. mr azam kata mini horse aku kata keldai. aku kata kalau aku menang, dia kena belanja aku kek SR 1 slice. tp dia x sempat nak kata dia nak apa kalau dia menang. kami g tgk signboard, aku kalah...hah3x..fuh...seb baik dia x sempat cakap dia nak apa....hah3x.....


jom naik tram....










tram berenti utk tgk buaya pastu apa ntah lg binatang2 lain. aku dgn ajmal dah g tgk buaya tp si aqil pimpin tgn papa dia. xmo g tgk buaya. dia tunjuk tram ni suruh papa dia ambik gmbr...siap nak duduk kat seat driver suruh papa dia ambik gmbr kat situ..hah3x...

lepas keluar dr zoo, mr azam tnya nak mkn kat mn....
of course la nak mkn asam pedas kan....
tgk kat kota laksamana tutup, kat pasar borong batu berendam, diaorg kata bukak lewat ptg..
so, moh la kita ke rest selera kg kat area bandar melaka...
dulu pernah jugak dtg sini masa dtg dgn abg...



ambik asam pedal daging tetel dgn ikan pari.....


total sekali dgn 3 jenis air, rm23.30...tgk ajmal..mainan dia mmg x lepas..ke mana2 dia bw..seb baik masuk zoo td dia x bw....hangin je aku...berende te....:)


dia tgk udang, dia nak udang besar..merayu2 kat kami suruh tapau udang besar. rm25-rm30 sekor. bergantung pd saiz. aku buat cdngan kat mr azam suruh tapau asam pedas ikan pari jugak utk dinner sbb aku mmg akan sah sah malas utk masak dinner. cdgn approve..:)

ikan pari dia lembut gile...mmg puas hati....

lepas mkn ingat nak g jln2 lagi..tp bila tgk aqil tdo, hujan plak br turun, terus zoom balik kl terus.
sepanjang2 jln bnyk sungguh accident...jalan jammed je manjang...
alhamdulillah selamat smpai rumah pukul 6 ptg....

kalau ikut hati mmg x puas dtg melaka kejap gini...
lepas ni mmg kena stay 3H2M terus kat melaka. biar habis tmpt kat melaka ni nak g melawat...
melaka lepas 6 thn aku tinggal kan mmg bnyk dah berubah.....

7 comments:

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

mak ai...Desaru-Melaka jauh tue..puas la duduk dalam kete..hehe

my blog... Oil and Gas Blog

Afne said...

amboi gi bercoti gak yea. bestnya tgk mknn2 kt situ sedap2!

nieda said...

d village ni blkg hotel sri malaysia ke?nieda pernah tidurkt situ rasanya 4 tahun lepas...mmg best pool sgt besar.. tak taulah skrg an

watyz said...

x cakap pon ana dtg melaka...

watyz said...

x cakap pon ana dtg melaka...

~ana~ said...

en jamaluddin abu bakar-mmg jauh...kepenatan duk dlm keta..:)

afne-ala g bercuti kejap je...:)

nieda-ni depan sikit lagi dr hotel seri malaysia.pool dia xde la besar sgt ana rs...

watyz-next time kalu aku g 3H2M, confirm aku roger ko. ni g kejap je x sempat jumpa....jgn risau aku pasti dtg lg...melaka bessstttt...:)

Ermayum said...

a famosa resort x g? -zoo dia sangat kesian:)