Thursday, November 24, 2011

~kisah strawberry & pavlova~

isnin baru ni, one of my good friend baru balik dr cameron highland.



dia belikan buah strawberry dan jem....
ajmal tgk jem tu dah teruja, his fav. mkn strawberry jem dgn roti or pancake...:)
jem strawberry tu kira mcm benda yg wajib masuk dlm grocery list tiap2 bln..
thanks to my friend..
bnyak betul...



strawberry dia bg..1 paket besar tu...
banyak la bagi aku kan...kitaorg ni bkn la penggemar strawberry sgt..
unless masa tu pergi kat cameron highland, mmg strawberry cicah coklat je la aku cr..:)
kenapa erk...kalau kat CH bkn main lagi suka mkn strawberry la, scones la..
tp bila kat bawah ni dah jadi kureng...eh tp scones tu kalau kar bawah pun aku suka jugak sbb scones tu mmg mkn dlm cuaca sejuk ke panas ke mmg sedap.....:)

so, bila fikir2, rs mcm nak try buat pavlova...
dah lama teringin nak buat tp selalu malas je lebih menguasai diri sbb nak kena pergi beli strawberry lagi kan...
ni bila dah ada strawberry depan mata, on je la..
gigih aku buat..dah la hari bekerja, lepas kerja tu keluar sbb ada hal sikit....balik rumah pun dah kul 9 lebih..
tp sbb pavlova ni mmg senang gile nak buat then x guna bnyk bahan pun, so, jadi cepat la siap kan.....

dan dgn ini, my 1st pavlova...:)



ok back to kisah nak membuat nya,
sekali lagi aku ambik resepi dr blog irma...
dah print siap2 tp terlupa bw balik, maka, angkut laptop ke dapur..:)








ok, ni plak resepi dia, irma, ana mintak izin copy & paste sini yea


Resepi Pavlova.

Bahan-bahan :
4 biji putih telur
1 cawan gula kastor ( saya guna 3/4 cawan untuk mengurangkan manis)
1/2 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh cuka masakan
1/2 sudu besar tepung jagung

Topping/hiasan :
1 cawan (240 ml ) whipping cream
1 1/2 sudu besar gula halus - saya pakai gula icing.
1/2 sudu teh esen vanilla

Tip sebelum membakar :
1- Pastikan ketika mengasingkan antara telur putih dan kuning, tiada sedikit (langsung) telur kuning yang masuk dalam telur putih. Untuk memudahkan kerja, gunakan telur yang disimpan dalam peti sejuk. Telur yang sejuk, mudah untuk diasingkan antara kuning dan putih. Bila nak digunakan, pastikan putih telur berada dalam suhu bilik. Jangan guna masa telur masih sejuk.

part ni pun aku dah fail. dah la telur ada 5 biji je. telur pertama tu, telur kuning dah tercampur sikit...terus reject...down sekejap..tp xpe...baca bismillah sekali lagi, and alhamdulillah proses pengasingan telur yg ke dua dan seterus nya tu berjaya...:)

2- Periksa peralatan yang digunakan bersih dari sebarang air dan kesan minyak.

yg ni mmg aku lap betul2...even ms awal2 nak pecah kan telur tu aku terlupa tangan aku lembap sikit...hah3x..tangan lembap pun cuak ko...


Cara-cara :
1- Pukul putih telur menggunakan hand mixer dengan kelajuan perlahan. Kalau ada stand mixer lagi senang. Tengok je. Tangan tak payah kerja. Pukul sehingga adunan menjadi 'soft peak form'.

mmg aku tgk je la mixer tu buat kerja dia sambil dlm hati x putus2 berdoa agar pavlova ni menjadi...:)

2- Kemudian, dengan kelajuan yang tinggi, masukkan gula sudu demi sudu sambil terus putar adunan. Masa ni adunan akan bertukar menjadi putih tapi belum lagi berkilat. Bila pegang sedikit adunan di tangan terasa lagi gula yang belum hancur.

aku termasuk kan bnyk terus gula ni...hah3x..sgt cuak ok....mulut lepas tu mmg x henti2 la berdoa agar pavlova ku menjadi....:)

3- Teruskan memutar adunan dengan kelajuan tinggi sehingga bertukar menjadi putih berkilat. Bila diangkat dia akan mengeluarkan tanduk. Haha. Jangan risau. Ni tanduk bagus punya. Kalau dah bertanduk tu maknanya jadilah meringue. Jika belum, atau tanduk tak tajam dan belum mantap. Pukul lagi 2-3 minit.

actually aku follow jugak blog kak LG, blog kak LG dia tunjuk gmbr meringue tu..so, aku compare meringue aku dgn dia punya, bila dah sama color tu, br hati lega...:)

4- Masukkan esen vanilla dan pukul lagi sampai sebati.
Tanda meringue anda dah jadi ialah bila diangkat adunan akan menghasilkan tanduk yang tajam dihujung. Nak lebih yakin, telangkupkan bekas meringue atas kepala. Kalau tak jatuh tu confirm jadi. Agak-agak berani tak? ;)

part ni mmg aku berani kan diri. angkat bekas tu then telengkup kan....and mmg x jatuh...rs mcm nak menjerit ms tu sbb dah tau mmg menjadi la kan....:)..ms ni plak, mulut x henti2 ucap alhamdulillah dan asyik sengih je memanjang....rs mcm org gila plak, mlm2 buta duk dapur sorang2 sambil sengih2 dan mulut terkumat kamit..hah3x...xdela..aku fikir, kalau la meringue ni x jd, baik aku stop terus, masuk bilik tido..hah3x...

5- Masukkan tepung jagung dan cuka. Gaulkan menggunakan spatula atau senduk kayu.
6- Buatkan garisan bulat di atas kertas minyak(parchment paper).

aku potong kertas minyak 4 segi, letak kat loyang 4 segi..

7- Bentukkan meringue mengikut bulatan yang kita lukis. Pastikan bahagian tepi lebih tinggi dari tengah. Konon macam tebing pendek la kan.

yg ni aku buat mcm kak LG buat...

Masa membakar :
1- Panaskan oven pada suhu 150' C. Saya panaskan 15 minit lebih awal. Letakkan rak di tengah bahagian oven.
2- Masukkan adunan meringue. Dalam 15 minit, turunkan suhu kepada 140'C. Masak selama 1 jam. Pavlova dimasak dengan api yang sederhana panas. Bila api terlalu panas, luarnya akan garing tapi dalam tak masak. Bila api tak cukup panas pun tak kena juga.

aku ni kalau buat apa2 yg kena bakar membakar ni, mmg x ikut betul2 la. ye la..oven org dgn oven kita bkn nya sama kan. plak tu oven aku tu ada masalah teknikal sikit. so, pandai2 la sendiri agak2 yea...

ehem mr azam ehem bila ehem nak ehem belikan ehem oven ehem baru ehem utk i..ehem ehem ehemmmmm...hah3x...

Masak sehingga warna meringue bertukar menjadi coklat muda. Bila dipegang terasa garing di luar dan lembut bahagian dalam. Tutup api. Biarkan pintu oven sedikit terbuka. Jangan keluarkan meringue terus dari oven. Tunggu sehingga sejuk.

Cara menghias :
1- Pukul whipping cream dalam bekas sehingga kental. Satu petua nak mudahkan kerja. Masukkan bekas dalam peti ais bahagian beku selama 2-3 jam sebelum memukul whipping cream.

ni aku mmg x ikut petua pun. whipping cream dr fridge aku kuar kan terus pukul. guna speed paling laju, kejap je....

2- Bila whipping cream dah kental. Masukkan gula dan esen vanila. Ini pendapat sayalah kan. Whipping cream tu dah manis. Sekiranya nak kurangkan atau tak masukkan gula pun tak jadi masalah.

aku masuk kan gula tp kurang la...esen vanila aku x letak.

3- Masukkan whipped cream dalam plastik. Simpan dalam peti ais beku sekejap. Nanti bila nak deco baru keluarkan.
Bila rasa nak makan, baru picitkan whipped cream dan hias dengan buah-buahan yang siap dipotong. Kalau hias awal sangat nanti takut pavlova tu berderai.
Sedia untuk dimakan.

ni aku x ikut, aku terus letak, letak buah..kul 11 lebih kot br siap...org lain dah membuta, aku plak melantak pavlova.


letak buah strawberry je sbb malas nak g beli buah lain..ala...lgpun 1st time buat kan... buah strawberry kat blkg tu, yg dah rosak. sbb strawberry ni kan x tahan lama..so, dah lembik2..terpaksa potong buang yg lembik2 tu....(:

komen aku;

pavlova ni sedap..:)..crunchy2...mcm mkn kat delicious dulu je rs...:)....tp pavlova yg aku buat ni, aku rs sama mcm irma cakap, mcm marshmallow tp lg sedap dr marshmallow sbb bila gabungan pavlova yg manis tu bergabung dgn buah strawberry yg masam tu..nyum..nyum nyummmmmmm........:)

mkn 2 slices pastu simpan dlm fridge. esok pagi, potong utk bawa dtg ofis bg tester rs....tp malang nya, air buah strawberry tu keluar, so, a bit wet la pavlova ku..terus hilang rs crunchy2 itu....(:

tester kata, ok, tp muak sikit kalau mkn bnyk, actually tester ramai, tp rumusan yg aku buat mcm tu la komen diaorg....

kalau nak tahu mcm mn nikmat nya rs pavlova ni, buat la sendiri...x susah pun. bhn pun x bnyk.


ok, selamat mencuba kawan2...:)

9 comments:

azu said...

pavlova..look so nice..1st time jumpa..ketinggalan betui azu ni kan,,haha

Fazlinil Irma said...

waa.. tahniah.. bestkan bila buat menjadi. sy plak terliur tgok strawberi banyak2 tu.

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

wah rajinnya ana ..aku dah takder maid nie .. dapur lama tak berasap .. mampu cuci mata jer ;-)

mama tisya said...

wah dh try pavlova..yum2...nanti free nk try jugak

Farrah Hasna said...

sedapnye strawberi tu

Afne said...

uwaaaaaaa knp x bg afne rasa uwaaaa

KizZ said...

must try must try..sonang je rupanya..hehe..

watyz said...

pernah tingin nak try tp smpi la ni x try2 gak. tahniah berjaya gak wat yer.. :)

Ermayum said...

makin terror ana sekarang - bila nak mula amek order ?:)