Wednesday, November 2, 2011

~marah~

aku nak upload cite bergmbr sbb bnyk sgt cite yg bergmbr tgh berlegar2 di fikiran aku utk di tulis kat blog ni...
tp masalah nya, dr td lagi aku upload gmbr mmg lembap...
apasal erk 2-3 menjak ni internet lembap sungguh....
upload sekeping gmbr mkn masa ber jam2...
rugi je bgn awal2 nak upload gmbr tp xleh....

xpe..aku up kan cite pasal ptg semalam.
semalam ptg, aku balik keje dlm kul 7 lebih, dgr la radio IKIM tu....
pastu dgr la motivasi pagi yg dia ulang balik ptg tu....
aku xleh la nak tulis sebiji2 mcm apa yg dia cakap...
aku tulis ni atas apa yg aku ingat je la...
saja..untuk perkongsian ilmu...x salah kan....

-----------------------------------

awal2 tu ayat ustaz tu mcm ni,

'terima kasih kepasa allah yg telah membukakan pintu hati anda utk anda dengar radio ikim ni. bkn senang nak dgr radio ni kan...(masa ni aku dah senyum sorang2 sbb mcm terkena pd aku. aku ni ada2 masa je akan dgr radio ni)

bla bla bla bla.....smpai la ustaz tu kata, org marah ni ada 4 jenis.

1.cepat marah lambat memaaf kan
2.cepat marah cepat memaaf kan
3.lambat marah lambat memaaf kan
4.lambat marah cepat memaaf kan

ustaz tu kata, kita susah nak jumpa yg no 4 nih. nak nak golongan muda zaman sekarang ni. kalau jumpa, baik cepat2 ambik buat menantu..:)

pastu ustaz ni jugak cakap, kalau sesuatu benda tu terjadi pada kita, cth;

org naik motor nak langgar side mirror kita, pastu kita kejar, sampai la ke rumah org tu. pastu kita marah2 tnya, 'kenapa langgar side mirror keta saya', then org tu kata, 'dia bw laju sbb dia sakit perut nak g toilet'.

tgk, bkn nya dia sengaja pun kan. dia x sengaja kan. cuba kita tahan amarah kita, fikir dr sudut lain, benda dah terjadi kan..mmg x boleh nak buat apa dah.

ustaz ni jugak pesan, kalau kita tgh marah, kita kena pandang muka org lain, tinggi kan darjat/kedudukan dia dr kita. kalau kita marah, kita pandang orang lain dgn memperendah2 kan org tu, sifat amarah tu mmg xkan hilang. (ada jugak cth yg dia bg tp aku x ingat)

------------------------------------------------------

actually ada la lagi point2 yg dia bgtau tp aku x brp ingat dah. yg aku tulis kat atas tu pun aku ingat sikit je...

erm..aku rs aku kena lebih kerap la dgr ceramah2 motivasi/agama ni. sbb aku rs aku ni daif sgt. sifat2 buruk dlm diri aku ni aku rs bnyk yg perlu kena buang.

tp xpe...slow2 la kan....aku rs utk berubah sekelip mata mungkin susah sikit la...

aku up kan cite ni not to say aku nak berubah or aku ni hebat ke apa ke..tp sekadar berkongsi kan. pada aku x salah pun kalau nak berkongsi sesama kita kan. aku rs penulisan aku ni xde la akan mempengaruhi org pun tp sekadar berkongsi je x salah kan.

7 comments:

Afne said...

klu mrh anak kena cakor kt taska nk buat apa? nk cakor bdk tu blk ke atau nk cakor maknya? hahahahhaa. kerap sgt cederakan anak org. geram weehhhh... ke mak dia ni yg ada masalah?

Ermayum said...

makasih ustazah :) i cepat marah lambat maafkan :)

mama_umar_maryam said...

adoii,jomlah kite same2 carik kursus anger management ;),aku ni ade keturunuan gak nih,tp smpi skg masih struggle utk kontrol..semoga kite same2 blh jd semakin better ;)

mama_umar_maryam said...

adoii,jomlah kite same2 carik kursus anger management ;),aku ni ade keturunuan gak nih,tp smpi skg masih struggle utk kontrol..semoga kite same2 blh jd semakin better ;)

zarin said...

thanks for sharing ye ana!
i ni laagi jarang bukak radio ikim ;-)
i ni cepat marah n cepat sgt memaafkan. kena control bab cepat marah tu

Farrah Hasna said...

x salah koongsi..menarik ape utk perkongsian bersama

~ana~ said...

afne-mmg marah la klau mcm tu...

sis ermayum-xde la smpai ustazah..heh3x...

zety-jom...:)

sis zarin-ana kdg2 je buka. bila dgr ceramah2 kat situ mmg jd insaf la sekejap...:)

farrah-tu la kan..:)