Wednesday, November 9, 2011

~resepi;scones~

finally berjaya jugak buat scones sendirik....
ala..br buat scones dah nak berlagak
x kisah la kan..janji aku buat sendiri...:)

dr dulu lg...sejak pergi CH dulu, teringin nak buat scones..
tp x pernah buat pun...tgk kat blog kak ina, dia buat mcm senang je...
tp aku masih lg xde kekuatan nak buat..takut x jd...

smpail la last week, aku tgk blog sis zarin dok tayang scones then selang 2 haru, kak ina plak dok tayang scones dia..
ish..x bleh jd nih..aku kena buat jugak nih....
rabu malam tu gigih la buat scones..padahal dah kepenatan dah...
tp gigih jugak buat sbb terliur nak mkn punya pasal..:)
kul 1100mlm br aku start buat..habis nya kat kul 1230 gak la....
esk pagi bw ofis buat breakfast...
heaven mkn scones buatan sendiri..puas hati nak mkn bnyk mn pun..:)
pastu bg kwn2 rasa sikit...alhamdulillah.....

aku tgk resepi kak ina dgn sis zarin.
tp mlm tu aku buat guna resepi kak ina sbb sis zarin guna buttermilk. aku xde buttermilk ms tu. dlm fridge ada whipping cream je..so, guna apa yg ada je la kan...
aku buat 1/2 adunan je dr resepi tu sbb takut x jd.....sekali tu jadi.....alhamdulillah..

sedap..mmg puas hati sgt...rs mcm nak lompat tinggi2 dan jerit kuat2 sbb happy dpt buat scones dan ianya menjadi.....
mr azam kata, rs mcm duduk kat CH je bila mkn scones ni..teringat plak time g holiday kat sana dulu..:)
ingat nak buat lg la mlm ni(kalau jadi..insyaallah...), nak guna resepi sis zarin plak since buttermilk ada lagi lebihan buat rvc isnin lepas....:)



scones air tangan aku..:)


erm..lazat......

so, ini la resepi nya...kak ina, ana mintak izin C & P ya..thanks...

Scones

400 grams tepung gandum
3 tsp baking powder
1/2 tsp soda bicarbonate
100 grams butter
40 gramscastor sugar
1/4 tsp garam
250ml whipping cream Atau sour cream
sedikit kulit lemon disagat (aku x letak sbb xde)
1/4 cup oats
1/4 cup raisin(resepi kak ina x letak tp aku tambah sendiri)
sedikit fresh milk (utk glaze)

cara2;-

1. masukkan dalam bowl tepung gandum, garam, gula, baking powder dan soda gaul sebati
2. potong butter bentuk dadu then masukkan ke dalam tepung tadi
3. gaul kan kesemua bhn td dgn jari sehingga menjadi seperti bread crumbs(berketul2 halus)
4.masukkan raisin & oat
5.masuk kan whippinh cream.
6.gaul smpai sebati then boleh la bentuk kan bulat2.
7.sapu kan atas scones tu dgn susu.
8.panas kan oven pada suhu 200'c, bakar lebih kurang 30-40 minit. (bergantung pd keadaan oven anda)

aku buat separuh drpd adunan di atas dpt dlm 15 ketul kalau x silap....
actually kalau xde oats dgn raisin tu pun xpe...buat la plain scones je pun ok...
ok, sapa2 nak cuba, boleh la..senang je....

ok, selamat mencuba...:)

1 comment:

Ermayum said...

waaa i like with cream pesal masa akak dtg tak ada heheh takpa lagi pun kita tak mkn now next time kita nak