Friday, December 16, 2011

~bila anak2 x sihat~

bermula 30 nov hr tu, ajmal dah start demam dan batuk...
terus mr azam bw dia g klinik. kitaorg psiko dia suruh mkn ubat..
kena sihat cepat sbb nak balik kg, ada wedding..
ms ni ok lagi la..mkn ubat pun mcm biasa....

2hb tu bila dah duk kg, bertukar cuaca...
ajmal dah start batuk2 balik...
con't je la dgn ubat2 tu...
lepas je kenduri, sabtu malam tu, badan aqil dah start panas.
esok nya tu, aku, aqil dgn ajmal, semua dok pakat demam...
batuk, selsema.
so, hari ahad tu, g klinik ambik ubat.
isnin tu patut nya kami balik kl sbb selasa dah start keje,
tp mr azam tukar ahift, ambik shift malam,
selasa pagi br bertolak balik ke kl.

smpai2 je kl, terus ke klinik alam damai.
ambik mc utk aku, dan neb utk aqil.
masa ni ajmal dah ok sikit la....
rabu, demam lagi tp aku dtg keje gak.
ajmal dan aqil pun masih x ok tp what to do..
xkan nak mc lg kot....
khamis pun sama...masih bekerja tp aku asyik baring je la kat meja
sgt2 x larat. buat keje2 yg x perlu jalan je...
jumaat mmg aku x larat, mc again.
jumaat tu kami berkurung je 4 org kat rumah.
mmg x larat gile la..mr azam pun dah start sakit2 badan, sakit tekak bagai kan....


ambik neb.


dah start nangis...


muka cuak dlm hati berkata, 'harap2 la aku xyah ambik neb ni..'

ajmal dgn aqil, asal tgh malam je demam panas.
sabtu tu aku dgn aqil g buat blood test kat hukm.
alhamdulillah, normal fever. cuma aku ada infection sikit..
ahad tu mmg rehat je la kat rumah.

sgt2 la x larat aku rs demam kali ni...
ntah la..tahun ni rs nya kerap sungguh sakit...
tp xpela..aku terima je...sakit tu kan penghapus dosa2 kecil....


dah sihat sikit...cengkung je muka..



now aku dah ok tp masih on antibiotic...
aqil dgn ajmal masih batuk dgn selsema...
aqil tu kenkdg dgr dia batuk, rs mcm nak g korek tekak dia keluar kan semua kahak2 tu....
dia muntah, penuh dgn kahak je...
tp muntah2 pun, masih la bnyk kahak kat dlm tu..

kesian aku rs kat ajmal dgn aqil...
dah jadi cengkung dah diaorg berdua...
mkn langsung xnak...hr tu mok kak beli kan diaorg kfc pun,
mkn ayam seketul pun x habis..
mmg lepas ni kena pancing selera diaorg balik la...

lepas ni mmg kena lebih berhati2..
kena makesure anak2 ambik vitamin & scott emulsion diaorg.
xleh nak skip2 lg....
dan aku plak, kena mkn lebih..
mkn bnyk mknan yg ada vitamin, kena start ambik supplement...
susah la bila sakit ni...kita sakit pun susah, anak2 sakit lg la susah...

okla korang...happy weekend...

7 comments:

aThidEaN said...

get well soon semua

nieda said...

kesiannya bila demam berjemaah mcm ni.. kesian kt 2 badek tu sampai terpaksa ambik neb.. jaga diri dan kesihatan k.. nieda hari ni dh mula batuk dan selsema.. harap2 tak berjangkit kt humaira

Ermayum said...

ala siannya get well soon ye comel comek and ana cun :)
batuk kahak ni nak cepat pagi ptg bagi gak ubat batk ibu anak satu sudu pg dan mlm - itula petua kita since they all baby tak sanggup dengar bdk2 batuk and penat kalu batuk mesti muntah :)

Syida said...

setiap yg dtg tu pasti ada hikmahnya.
get well soon semua!

rATu kEBaYA said...

semoga cepat 1 family cepat sihat ye... sian dak dua orang tu..

Queen said...

skang memang musim...sufiyyah pun baru baik demam...nik pun barubaik selsema.. ni start batuk pulak..

azu said...

take care ajmal.lega hati kita kan tengok diorng mampu tersenyum~cepat sihat tau..;)