Monday, February 28, 2011

~internet oh internet~

Salam Monday u all...

Malam td x sempat nak buat entry utk hr ni..
Penat sgt..semalam keluar rumah dr tghri smpai la ke malam....

Pergi shopping kat sogo (thanks to mok kak), pastu g kajang, tgk rumah,
My BIL br dapat kunci rumah, so, pergi cuci mata tgk rumah dia...
Pastu jalan2 tgk rumah2 org...
(sambil berangan2 utk ada rumah mcm tu)
Insya allah x lama lg ada rezeki, dpt la kot...amin....
Balik tu, singgah plak rumah PIL,
Sampai rumah pun dah lewat..
Kefenatan okeh....
Pg td pun bangun lewat..heh3x...

Smpai ofis plak, internet x ok...
Xtau la kenapa..asyik la connection timeout je....
Maka nya, try la publish ikut email....

So, korang, pg ni mmg xleh nak BW lg yea..tunggu la bila internet dah ok, kerja dah settle...
Br bleh g jalan2 rumah korang...

Ok..

Friday, February 25, 2011

~mat salai burger~

alhamdulillah, hari ni dah ok sikit...
dah kurang la sakit perut nya..
mungkin semalam aku mkn ubat dgn konsisten...
so, moral of the stiry, kena mkn ubat dgn konsisten..

malam tadi, dinner simple2 je...
buat macaroni sup utk 2 org hero kenit...
hero besar dan heroin makan ayam bakar...
buat ala2 kenny rogers...
tp xde sayur sbb malas nak buat coleslaw...

mr azam kata, nnti kalau lapar, order burger mat salai.
kat area rumah aku ni, ada burger mat salai...
dah bbrp kali jugak la kami cuba...
mmg sedap la aku rs..daging burger tu rs beza sikit dgn daging burger ramly nih...

actually, brader ni bukak kedai makan,
pastu dia bukak jugak stall mat salai burger ni tepi kedai dia...
yang best kalau kita order makanan dr kedai dia, dia boleh buat delivery tanpa sebarang addtional cost...hah3x..
sapa x suka kan...
mlm td, bila aku call utk order, dia terus tnya nak hntr ke mn..
heh3x..bagus la brader ni..padahal aku nak order, 2 burger je...
tp aku pesan kat brader tu, kitaorg tunggu bawah sbb aku xnak diaorg naik umah..
bkn apa, aku rs mcm x secure....

jom layan mat salai burger...
sedap....tu utk tekak aku la..:)


buger daging-rm3 satu...


makan depan tv, guna kerusi aqil buat meja..heh3x..diaorg dah tdo ok la..:)
jom mkn...

Thursday, February 24, 2011

~bila nama di umum kan.....~

hr ni lambat sikit bersiaran...
eh bkn lambat sikit nih..bnyk ni..
alkisah hr ni mc sbb jeles tgk akak gorjes mc
sakit perut...cerry berry you...
hah3x...
dr hari sabtu lagi kena sebenar nya...
tp masih boleh bertahan...
hari isnin pergi kat emergency kat ofis ni mintak ubat...
ok la sikit...
tp semalam makin teruk plak....
dan bersambund plak smpai la mlm td..
maka, hr ni sgt penat sbb keluar masuk toilet
dan saki baki sakit perut tu makin ada...
so, senang cerita, mc je terus...
mungkin la sbb saya ni on off mkn ubat kot...
patut nya kena mkn ubat konsisten la....ikut waktu...
ni main sedap tekak je...rs nak mkn, mkn rs malas mkn, x makan..
so, mcm mn la nak ok kan...
he ni dah taubat...nak mkn ubat ikut jadual....

cerita pasal tajuk kat atas plak..
hah3x...jgn salah faham...
bkn nama di umum kan sebagai pemenang ke apa ke.....
ni kisah semalam....
dalam pukul 12 tghri lebih2 sikit la...
me, pergi la ke finance department sbb nak hntr document...
sekali tu boleh plak menyinggah kat tempat my friends kat G floor.
borak2, kawan dan aku pun jenis kaki borak..
sekali tu ms dah nak gerak ke finance dept. tu, dengar la pengumuman..

'kepada puan nor raihana binti mamat, sila berada di jabatan ........(dept aku la) skrg juga.'

gelabah siut...duk fikir mesti la bos dah marah..tp pelik jugak sbb rs nya duk tgk jam,
padahal aku borak dgn member tu dlm 5min je..
x pernah2 smpai kena announce nama smpai mcm ni sekali...
malu siut...satu bangunan dgr aku rs....
smpai kat finance, terus aku call bos aku..
owh..rupa2 nya ada vendor dtg nak jumpa aku...
hah3x..aku terlupa plak aku ada app. dgn diaorg pukul 12tghri.
aku plak jenis kalau pergi mn2, mmg x bw hp....

bila balik ofis, terus gelak besar dgn vendor2 tu, bos, dan juga budak2 ofis...
smpai vendor tu siap pergi cr aku dlm toilet sbb diaorg tahu aku sakit perut..
so, diaorg ingat aku duk kat toilet smpai x kuar2...hah3x...
silap aku jugak x bgtau kat bos aku yg aku nak ke finance dept.
biasa aku akan inform kat dia kalau aku nak ke mana2....
hah3x...lawak la aku rs....
biasa kat sini, announcement tu ada kalau CODE BLUE, nak cr doctor2, patient/visitor salah parking kereta, jarang la staff2 biasa ni kena panggil smpai nak kena buat announcement...


so, kak haslina, tu la cite sebenar nya..heh3x....

Wednesday, February 23, 2011

~ajmal dan aqil~

aqil skrg ni asyik la duk 'buat' kat abg dia...
pening aku kdg2...

diaorg ni aku tgk baik tu baik la..
main sekali, bergurau senda bersama...
tp aqil ni jenis suka 'buat' kat abg dia...
geram aku...xtau nak cakap mcm mana dah...

ms hari sabtu br ni, dia cakar ajmal...tinggal la tanda sikit kat tepi bibir tu...
hari ahad plak, bergaduh rebut apa ntah, dia cakar ajmal, tergores la dr bawah mata kanan tu terus ke dagu....
aish...kesian sungguh aku tgk ajmal...
dia ni kalau aqil buat kat dia, mesti dia mengalah....
kalau dia rs sakit sgt pun biasa aku tgk dia akan defend diri dia sendiri...
dia x pernah pun nak lawan balik..haish...kesian sungguh...

kalau ajmal tdo, aqil x tdo..bleh plak aqil g tarik rambut abg dia...
buat bising, panggil abg dia suruh bgn...
mmg xleh biar dia duk dekat ajmal kalau ajmal tgh tdo....

aqil ni plak jenis x makan saman...
cakap la apa2 pun, x jalan....ish..kenkdg ikut hati aku, nak je tangan ni hinggap kat badan dia...
haish..kuat iman lg..sabo..sabo....


tgk pipi sebelah kanan...merah lg garisan tu sbb br kena...








gangster kg dusun..:)

okla korang...ngantukssss...
mau tdo.....

Tuesday, February 22, 2011

~sambung balik~

owh..aku moody sikit sbnar nya hr ni...
sbb sentap...tp xpela...simpan dlm hati je...
biasa la..ada org kalau buat salah, dia boleh terima...
ada org dia x bleh terima pastu nak point jugak kat org lain atas kesalahan dia..
nak jugak babit kan org lain...
tp xpe..aku terima je semua...
yg buruk semua aku ok...

ok...xmo sedih2..
sambung balik kisah semalam,

kat mn aku mkn..
ok..perut dah la lapar gile..ms smpai2 houz depot tu pun perut aku dah berbunyi...
dah la tgh kena gastrik kan..sakit la..
tp mr azam kata, perut aku mmg sentiasa lapar sbb tgh kena gastrik..
waaa...kejam aku rs...menahan kelaparan la aku sepanjang duk kat houz depot...
seb baik houz depot x besar, pusing2 kejap terus dah abis..:)

so, bila nak mkn, mr azam bw ke sini....



lokasi; dataran sunway damansara (ni kalau x silap aku la..kalau salah, tlg betul kan ye)

pernah keluar kat jalan2 cari makan minggu lepas...
dia kat sini konsep nya gerai2,
so, bleh pilih kat gerai mn yg kita nak mkn...
tp ms kitaorg pergi tu, ada gerai yg x bukak lg...
mr azam nak mkn 'bawal power' sbb dia tgk kat jjcm tu mcm sedap..
tp x bukak lg..heh3x...

aku mkn nasi dgn ikan bakar je..
mr azam ambik nasi dgn sotong bakar..
tp sedap la jugak...
mcm2 lagi la ada kat gerai2 kat situ, mee johor, mskan kg, western...
tp kebanyakkan nya bukak malam la..
aku rs tmpt ni lg happening kalau waktu malam kot....




sungguh x in aku rs mkn nasi dgn teh tarik...tu bkn teh tarik aku la makna nya..:)

pas mkn, pusing2 kawasan tu..misi mencari rak kasut di terus kan, tp masih x jumpa yg berkenan di hati....
pastu mr azam nampak rest. ni...so, singgah la kejap...














ada harga dia utk beef dan lambd patty ni...
ada yg berat 100gm, ada yg berat 150gm...aku lupa brp harga...but sikit pricey..tp sedap...:)

korang perasan x skrg ni bnyk kedai mcm ni kan...
jual fresh meat, pastu kalau ko nak mkn situ pun boleh, beli dagin pastu suruh diaorg perap, ko balik masak pun boleh..
hr ahad br ni pun ada keluar satu kedai yg kat petaling jaya.
yg ke luar kat jjcm tu x sama dgn yg mcm ni..konsep dia je sama...
ada satu tu kitaorg nmpak kat area ampang, bangi...
kitaorg try ambik lamb patty..tp take away je sbb perut masih kenyang lg..
ye la..b lepas mkn kan....lamb patty yg kitaorg order tu rm16.
lupa plak nak snap gmbr....:)

ok korang..kena stop..sakit perut dtg lg..
bye..

Monday, February 21, 2011

~x boleh komen~

please..please....

hr jumaat tu aku godek apa ntah kat settings comments tu..sekali tu xbleh keluar...
thanks akak gorjes sbb inform ana...
mmg x tau pun sbnar nya...
aku dah try ubah balik setting tu tp x jd jugak.....
erk..ada sapa2 boleh tlg x pasal ni.


--------------------------------
update; 830pm,
ok, korang dah bleh komen..
thanks to mr azam sbb tlg godek...
padahal x godek pun, dia duk blkg aku, tgk je..
pastu dia tunjuk itu ini, terus bleh...
hah3x...malu plak, dia xde blog pun dia tahu...thanks erk abg...love u...:)

~sabtu dan ahad saya~

fuh..bleh plak aku tulis tajuk pastu tertekan publish post...
heh3x..sengal...

sabtu dan ahad baru ni aku rs mcm best sgt..
sbb dpt luang kan ms dgn family..
kebetulan off day mr azam jatuh pd sabtu dan ahad...

bkn senang nak dpt off day dia sabtu dan ahad ni....
sebulan ada la sekali kot...tp kenkdg kena relief...
so, sabtu dan ahah br2 ni mmg dia free la...

sabtu pagi, bw anak2 pergi playground...
skrg ni mcm kebiasaan plak tiap2 pagi sabtu bw anak2 pergi playground..
biasa mmg tempat tu berubah2 la..kdg2 taman tasik permaisuri, taman tasik titiwangsa, taman rekeasi pudu ulu...br2 ni kami pergi taman rekreasi keramat. best la jugak even kawasan dia kecik...balik tu mmg sah2 la dah tghri kan...

masak2, buat laundry...pas mkn, tdo kan anak2 tp aqil je berjaya tdo..
mr azam pun start la kuasa veto dia, suruh ajmal tdo, kalau x xmo ajak g jln..hah3x..
padahal kami xde plan nak g mn2 pun ptg tu...

akhir nya tertido jugak la ajmal...bgn2 je tdo, terus ajak g jalan..hah3x...

mr azam plak br teringat yg officemate dia ada kawin hr ni..
dia buat kat dewan kat maju junction...
dia mcm 50-50, nak pergi ke x sbb malas pun ada...
tp bila ajmal ajak keluar, alang2 pergi je la kan..
aku suruh dia tnya kwn2 dia (budak melayu) yg lain, so, nnti bleh la pergi sekali..
aku bkn apa, sbb kwn mr azam yg kawin tu indian, so, mcm segan sikit la aku rs..
dah la aku xtau nak pakai bj apa....

lepas maghrib terus keluar,
tgk la..sememeh gile aku pakai kan..sbb dah xtau nak mkn apa...
1st time aku g indian wedding ni...so, mmg xtau la mcm mn rupe majlis kan..
tgk2, aku sorg je pakai tudung...hu3x....
xpe2..pengalaman.....:)


selekeh je aku pakai....
saya-sudah-gemuk la....


happy ajmal sbb dpt belon....:)


ada tarian2 jugak


yg ni, dpt belon, main berlari ke sana ke mari...bila tgk ada tarian, dia sibuk menari jugak..:)

lepas wedding tu, g pusing2 kl, tgk lampu2 yang berwarna warni tu...ajmal dan aqil excited sungguh tgk lampu2 tu..
then mkn nasi lemak city garden..



lalu kat chow kit, tgk org jual durian, beli durian plak...


4 paket-rm10..tp dah habis mkn 1 paket br teringat nak ambik gmbr...

aku benor nya kureng sikit mkn durian dlm pack ni...
aku rs xde feel mkn durian....
feel mkn durian tu timbul bila aku berhempas pulas nak kopek durian tu..hah3x...
tp x feel pun, aku belasah jugak....
ni gara2 terliur tgk blog nana cite psl durian la nih..heh3x...

ingat kan nak g lepak kat dataran, dah alang2 keluar kan..
tp daataran tutup plak...parking kat area dekat2 tu pun penuh...
mr azam nak parking kat ofis dia pastu jalan kaki g dataran..
eh eh..x kuasa la aku..padahal x jauh mn pun...
biasa la aku...xmo exercise langsung..hu3x...

pusing2 lagi, mr azam pun ajak balik..
ye la..dah xde parking....
ajmal bising2 nak ajak pusing lagi...puas explain xde parking,
br la dia faham...last2 dia kata, 'oklah..mal nak tdo'
hah3x...mesti dia fed up sbb x puas tgk lampu2...heh3x..

hari ahad plak misi mencr rak kasut...
rak kasut kat rumah tu, mak ai...hidup segan mati xmau dah gaya nya....
so, kami mmg dah ada dlm kepala otak, nak design yg mcm mn...
tp pusing2 cr, mmg xde..smpai ke houz depot kat kota damasara kami mencr..masih x jumpa yg berkenan di hati...

aku dah ingat nak beli yg kat ikea je..
tp sabo je lagi...aku rs kena tempah la..



erm....1st time kami ke houz depot...
bleh plak, 'ter' beli curtain...
ada less 50%, murah la jadi nya....
dah tnya salegirl tu, dlm plastik tu ada 2 panel or 1 panel...
dia kata, ada 2..so ok la kan..mmg ngam2 la utk sliding door kami...
sekali tu, balik rumah tgk ada 1 panel je...
hampes la sgt..terbantut niat nak pasang..sakit hati la...
pastu aku bising2 kat mr azam, tu la..
aku suruh dia beli kain2 murah, aku jahit sendiri..
tp dia x beli2 pun...agak nya dia x confident kot yg bini dia ni bleh jahit langsir..
ala..setakat jahit langsir bodoh2 tu bkn nya susah pun....kan yana kan...:)

lepas tu pergi mkn plak....

lapar gile..dah la perut aku tgh gastrik...
bersambung la cite mkn kat mn nya...
sbb x larat dah nak menaip..:)
bye u all.....happy monday....

Friday, February 18, 2011

~aku akan ingat smpai bila-bila~

kalau belah ko...laju je kan...semua betul je...semua terbaik je....
tp.....
kalau belah aku...mcm siput sedut...semua aku buat salah...semua x baik....semua nak berkira..
SEMUA ok.....


tp xpe..akan aku ingat..
ingat sampai bila2...
aku sabar lagi nih...
smpai ms nnti, tahu la....
sakit hati, bengkak hati menahan makan hati....
tp xpela...

aku berdoa je apa yg terbaik utk aku....
moga Tuhan mendengar rintihan hati aku ni...
moga ada pembalasan atas setiap apa yang mereka lakukan untuk aku...
aku berdoa...
berdoa pada mu ya allah...

_______________________________________________

maaf, hari ni aku rs x puas hati sgt...
ketidakpuasan hati yg melampau2..
sbb aku rs dah x tahan sgt nak menanggung...

kalau xnak bc dah...

~politik, bodek, ampu~

aku rs 3 perkara di atas tu mmg kebanyakkan ada kan kat mn2 tmpt kita kerja..

kadang2 benda ni la yg akan buat kita 'down'...
'down' utk terus buat kerja...

aku bg cth;
si A ni jenis perform tp ada masalah disiplin jenis lawan bos..
si B plak x perform, ada masalah disiplin tp kaki ampu bos..

sah sah la kan si B akan dapat cemerlang kan...

tp lama2 si A tu dah tentu la malas nak perform jugak sbb fikir,
'aku perfom pun x dpt excellent '

kalau situasi mcm ni, korang fikir, nak salah kan sapa?

bos?
si A sbb x ikhlas dlm buat keje, buat keje sbb nak harap kan dpt excellent?
si B sbb pengampu?

aku nak tulis bnyk lagi pasal topik ni sbnar nya..tp sbb hati aku tgh panas...
aku rs x payah la nak terus kan...
hari jumaat ni mari la muhasabah diri sikit....
sejuk kan hati...
fikir perkara2 positif...

ingat Tuhan..
dia sentiasa ada di sisi kamu...dia tahu mana yg terbaik utk kamu..

sekian...

Thursday, February 17, 2011

~kisah ajmal~

ajmal skrg ni alhamdulillah la tgk perkembangan dia...
tgk perkembangan dia, dah mcm budak besa2 dah aku rs...
rs mcm br je lagi perut kena czer utk keluar kan dia..
mulut dia macam2 dah dia boleh cakap..
cuma ada la pelat2 dia sikit....

tp xpela kan..mungkin kami kena bg betul2 perhatian kat dia, ajar dia sebut dgn betul agar pelat tu x berlarutan...
sbb kdg2 tgk, bila mr azam ajar dia sebut satu2 perkataan dgn sebutan yg betul, dia boleh je..

mcm hr selasa br ni, kitaorg nak g rumah kwn aku...
pastu sesat barat sikit..dah la gps xleh nak detect, tgk google map kat hp pun mcm xleh nak tau ada kat mn...si ajmal plak x henti2 bertanya,

'papa, kita kat mana ni', 'mama, apa tu mama' , 'papa, kita nak g mn nih'

mcm2 lg la soalan tanpa henti keluar dr mulut dia...

kalau time dia tnya aku, aku jawab la jugak sbb xnak dgr dia tnya bnyk kali kan..
tp lepas tu dia tnya soalan lain balik..huh...
kalau dia tnya mr azam, xde nya dia nak jawab...dia tu selalu mcm tu, ajmal tnya, susah sungguh dia nak jawab..masa yg sesat br ni tu, ajmal tnya dan tnya la dia...
aku ni takut dah...takut dia mengamuk marah2x...hah3x...
dah la mmg dia tgh marah kat aku sbb x tgk google map..hah3x..

berbalik kat ajmal, hr selasa br ni jugak, baby dia duduk kat mammut chair tu..
tp diaorg ni jenis, terbalik kan kerusi, duduk kat tgh2 tu..
kalau baby duduk, mesti lekat, xleh nak bgn sbb x reti...

then, dia marah baby...

'baby ni, kan abg dah kata, jgn duduk situ, nnti susah nak bgn, abg x leh nak angkat baby...ish baby ni..x dgr cakap la'

aku dgr terkekek2 ketawa..



kdg2 mcm2 lagi la dialog yg x masuk dek akal aku rs...
dialog yg mmg dia reka cipta sendiri...
kenkdg dia mcm bayang kan apa situasi yg akan terjadi, pastu dia cerita kat aku siap dgn dialog2 sekali...

kalau cerita, shrek, toy story 3, bee movie, citer apa erk yg 3 ekor tikus tu? yg bleh nyanyi2 tuh..hah..cite2 ni dia siap dah bleh hafal dah skrip2 dia sikit2...

yea la...aku rs toy story 3 tu sj, dah kat 50 kali kot dia tgk..hah3x...

br2 ni aku tukar cadar...
aku x ingat bila last aku pakai cadar ni..tp ms tu dia xde la lagi cakap mcm apa yg dia cakap ni..
dia cakap 'wah...mama pasang cadar love...mama, mama, love, love'(sambil tunjuk love tu kat aku....
aku mcm....ish..mn anak aku bljar sebut/kenal love2 ni..hu3x...



aku tnya dia, 'mal tau ke apa maksud love tu?'
dia jawab, 'love tu love la'

hoh...kalau dia x tau maksuh satu2 perkataan tu, mcm tu la jawapan dia...
nak jugak menjawab kaaaannnnn......

Wednesday, February 16, 2011

~hadiah sudah sampai~

hr tu akak gorjes buat ad hoc contest...

gile gigih aku menjawab....
tgk2...aku plak yang menang...

hoh..ni kali ke-2 aku menang..
hr tu dia ada buat ad hoc contest gak...
ms tu pun aku salah sorg pemenang gak...
terharu beb...x sangka plak aku menang...
ala..tp main teka2 je...bukan nya iya2 pun...

so, td, hadiah sudah smpai..
punya la aku dok mikir...sapa la bg surat kat aku...
takut gak kan..org nak bg surat layang ke...
keh keh keh..ada org nak hntr surat layang ke kat aku nih...
dah hadiah nya ialah....



terharu mak noks....
mungkin bg org lain, ala..rm20 je pun nak kecoh..
tp bg aku bnyk tu....
erm..nak beli apa yea...:)
apa2pun, terima kasih la akak gorjes...
lenkali buat lg yea..mn tau kot2 saya boleh menang lg..:)

~perkataan~

hi all...
salam hari rabu...
hr ni aku rs mesti bnyak blog bertajuk 'wordless wednesday' kan...
kenapa erk kena letak wednesday? bkn hari2 lain?
aku nak tau sgt sbb aku xtau...
yup..mmg aku daif....bnyk sungguh blogger2 guna WW ni as entry hari rabu...
ada sapa2 bleh cite kenapa ianya di panggil WW?

oo..habis bab tu..
aku nak cite pasal perkataan...

1.bodoh/aku
-dulu ms aku kecik2 kat rumah aku, ma dgn ayah aku pantang sgt dgr perkataan ni kat rumah aku. kalau ada sapa2 berani sebut perkataan ni, siap sedia la utk di tampar/di ceramah oleh ma dgn ayah. tp mmg xde sapa pun adik beradik aku berani sebut, so, mmg xde la tgk sapa2 di tampar. ayah aku kata, xleh sebut bodoh sbb nnti kita jadi bodoh..so, mmg x sebut la kan...tp aku ni bodoh gak aku rs...hah3x..so, aku pun xnak la perkataan bodoh/aku tu di aplikasi kan kat rumah aku. semalam, ajmal buat dialog sendiri..dia tgk cartoon, dia bahasa kan cartoon tu aku...aku tegur dia, suruh dia guna perkataan saya. tp aku ni kenkdg sebut jugak perkataan ni..tp bila bw kereta sorg2 berhadapan dgn pemandu2 yg x berhemah....mcm la ko ni berhemah sgt ana oiii....

2. buas
pada aku, buas ni aku selalu sebut kalau budak2 kecik tgk melasak..'ish..buas sungguh la ajmal ni'. tp ada org x bleh nak terima kalau kita sebut buas ni..kata nya buas ni utk binatang...bila aku fikir balik, betul la...tp biasa la bahasa negeri masing2 kan....

3. ekor
pada aku ekor ni utk kira brp ekor binatang. so, jgn la ko panggil/ kira org tu berapa ekor..aku mmg xleh terima la org panggil org dgn ekor...cth, ada 5 org ko panggil 5 ekor...please la... mlm td mr azam sebut ekor ni utk kira org..mmg aku tegur la kan...heh3x...

ada la jugak bbrp lagi perkataan lain yg aku x brp bleh nak terima..masalah nya kalau tu perkataan baik, ok la kan...kalau perkataan x baik mmg aku sentap...

tp aku ni kenkdg dtg angin, mmg la sebut jugak perkataan2 yg x baik ni...tp bkn la menc***t kan..hr tu aku sebut apa ntah..sebut depan mr azam ms tgh memandu..mmg teruk la aku kena marah..hu3x...tu la kan..ada benda kita xleh nak terima perkataan tu tp mungkin bg org lain biasa je...sama jugak mcm org lain kan..

tp entry ni xde kena mengena dgn sapa2 pun....
cuma peringatan utk diri sendiri je..
:)

Tuesday, February 15, 2011

~sinus~

assalamualaikum....
salam maulidur rasul utk anda semua...

cuti hari ni korang buat apa?aku ni duk rumah je la..
menghabis kan saki baki kerja2 rumah yg ada aku x buat lg ms weekend br ni....
actually dr hari ahad tu lagi, aku kena sinus...lupa la bahasa perubatan dia apa...
tp kalau org melayu panggil resdung kan???

dah lama aku x kena nih...hr tu terfikir jugak..
'eh dah lama aku x kena sinus'
hah bila kena ambik ko..smpai ke hari ni sok sek lg...
semalam ingat kan nak mc sbb kepala berdenyut2, perit tekak, hidung xyah cakap la berair je..mata dah kemerah2an...sgt la x comfortable..tp aku gagah kan diri jugak g keje...
buat keje smbil lap hidung...huh....
balik keje semalam kepala aku lg teruk..berdenyut2...
nasib baik mr azam memahami, so, saya x payah masak...:)

biasa nya kalau kena sinus, aku ambik vit c je.
tu je la ubat yg aku rs bleh buat aku ok sikit...
kdg2 ambik jugak clarinase. tp bleh plak ms aku ambik ubat kat ofis br ni,
diaorg kata, clarinase terputus stok...satu malaysia xde..hoh...
dr bg aku claritin..tp aku rs claritin x membantu...
mmg la clarinase n claritin bhn2 dia sama cuma clarinase ni ada tambahan satu bhn lg.
tambahan satu bhn tu la yg buat hidung aku ok.
so, aku mmg x ambik la...
lg satu, dulu aku pernah mkn claritin tp ms tu aku mkn dgn ubat apa ntah..
then, badan aku terus allergic. xtau la sbb claritin or sbb ubat tu badan aku jd alergic..
tu yg aku takut nak mkn..buat nya tetiba allergic dtg, sendiri mau ingat...

erm..aku rs mcm nak g jumpa specialist balik la...
last aku jumpa specialist ENT ni 5thn lepas..
tp ms tu sinus aku x teruk sgt....
dia cdg suruh aku operate tonsil sbb tonsil aku teruk merah2 ms tu...
eh eh..x kuasa aku....

aku ingat nak ambik ubat yg proper sikit la..
smpai bila aku nak mkn vit c...mmg la bagus kan vit c tu...
tp aku rs dah x tahan sgt la...
kena habuk sikit terus la bersin2.....

eh..korang ada tau kat mn x, pakar ENT yg bagus?
ingat nak g jumpa la...
tu je nak tnya sbnar nya....tp cite aku meleret2 panjang kan....

ntah apa2 la aku ni kan...
mari muhasabah diri.....

salam maulidur rasul...:)

Monday, February 14, 2011

~kisah panas~

aku rs kat malaysia ni mesti kalau jadi mende2, bermusim kan...

cth;
kalau time org buang anak...
berminggu2 ko akan bc @ dgr kes org buang anak je kat news...

sama jugak kalau musim org merompak, meragut, accident...

dan yang terbaru...

kisah blogger main kata mengata....
dah 3-4 hari aku asyik duk bc kisah ni..
hari ni mcm makin menjadi2 plak...

ish..mintak di jauh kan dari aku...
kawan2 blogger aku ni baik2 semua kan...
x main la makan kuihh talam or berlumba2 nak beli talam mahal kan??

ye dok?????

korang kalau nak tau, cr sendiri erk...

~ceramah penyusuan ibu~

alhamdulillah, dengan pertolongan kawan2, akhir nya berjaya jugak aku buat ceramah penyusuan ibu kat ofis ni.

aku panggil suraya dari lunatots. dia datang dgn haza dan farah dari sarakids.

aku buat hari jumaat sbb hari jumaat, rehat lama sikit kan (2jam), so dalam 2 jam tu la ceramah, dan sessi soal jawab.

target aku at least aku nak 20 org yg akan menyertai ceramah ni but alhamdulillah, lebih dr tu..tu pun ada lg 3-4 org yg x dpt nak join di sebab kan ada hal yang tidak dapat di elak kan pada saat2 akhir.

seronok sbb dpt tau apa yg aku x tau selama ni. ye la..even aku bf kan baby, bkn semua benda aku tau..ada jugak benda2 lain yg aku x tau . tp sgt2 enjoy. x sangka dpt jumpa, sue, haza dan farah ni secara live. selama ni duk bc blog diaorg je...

2 jam tu aku rs mcm x terkejar..kawan2 aku plak tnya mcm2 dan diaorg ni plak (sue, haza, farah) mcm2 ilmu yang di kongsi bersama kami semua. closing pun aku rs mcm apa2 je..heh3x..nak ambik gmbr ramai2 pun terkejar2, nak bg cenderahati kenang2 an dr pihak kami kat diaorg pun x formal. pakat pass mcm tu je...heh3x...


farah dr sarakids..


eh..iki pun ada..:)


sue layan iki main game...:)


turn haza plak...


iki pun tido...:)


tiba la turn sue plak....


bersemangat achik sue nih..:)






ada sorg kwn aku ni pun bw anak dia...:)


bergmbr kenangan beramai2..ni pun dah ada yg masuk ofis balik sbb ni dah lepas 230 ptg dah...




bergmbr kenangan dgn achik sue..iki nangis plak x nak bg mommy dia bergmbr dgn kami..tp dlm pd tu pun achik sue tetap maintain senyum..:)

alhamdulillah, semua nya berjalan dgn lancar...terima kasih pada kawan2 yang membantu saya melaksana kan ceramah ni. sue, jgn la rs rugi sbb x dpt join..insyaallah nnti kalau ana ada buat apa2 talk lg kat sini, ana inform sue yea..(ada lg plan nak buat talk dlm jangka masa terdekat ni)

Friday, February 11, 2011

~kaedah perancangan keluarga secara semula jadi~

br2 ni, ada kawan saya email, tnya,

'camna pengiraan waktu subur'

hah3x....mcm la saya terror...
tp dah sbb prg tanya kita kena jawab la kan..
sbb dia mmg bc blog nih, so, saya jawab kat sini je la..
bleh jugak berkongsi dgn kawan2 kan...


ok..dulu2 kaedah pengiraan aku mcm ni;
aku pun lupa kat mn aku bc cr ni..
dulu ms discuss psl family planning dgn prof zaleha dan dr ani amelia,
lupa plak nak tnya semua ni kan....

ok, ok..ni cr aku kira..

kata kan cycle period bln ni 30 hari..
30/2 so, akan dapat 15 kan..
kira nya 15 tu kena tambah 3 tolak 3..
15-3=12
15+3=18
so, hari ke 12-18 kitaran period kita itu adalah waktu subur kita...
hari di kira adalah berdasar kan hari pertama period tau..
bkn hari pertama 'bersih' dr period...

akan tetapi, baru2 ni saya ada bertanya kan kepada salah sorg kawan saya..
dia mmg mengamal kan kaedah natural ni....
ni cara dia, dia kata cara ni gynea dia dari ampang puteri specialist hospital bgtau.

hari pertama period adalah di kira hari 1 la kan....
start hari ke 12-22 adalah waktu subur.
kebiasaanya, period akan habis pada hari ke-7 kan...
so, hari ke 8-11 adalah zon selamat dan hari ke 23-hingga la period anda dtg balik (x kira la hari ke 30,31,32) zon selamat...

aku rs yg kawan aku bgtau ni lagi senang kan...
xyah nak bahagi bagai kan....

tp aku rs as long as kita guna natural method ni mmg kena xtra carefull kan...
x semesti nya hari ke 12-22 tu adalah selamat...
sbb semua ni kan atas hormon badan kita...

cycle yg normal bg seorang perempuan adalah 28-35 hari...

kawan aku ada gak cite camna keadaan fizikal kita kalau kita dlm keadaan subur..
tp rs mcm segan plak nak cite kat sini...
x payah la kan.....aku rs info yg aku bg tu dah cukup kot..

ok kawan2, moga mendapat ilmu yg bermanafaat drpd entry saya pd hr ini..hah3x...
aku ni tulis kat sini bkn la nak tunjuk pandai bagai kan...
aku sekadar nak berkongsi dgn kawan2 semua je....
kalau ada penulisan saya yg salah, tlg la betul kan yea..

kita sama2 belajar kan....

sharing is caring..:)

Thursday, February 10, 2011

~resepi; ayam bakar~

k..hari ni aku nak share satu resepi ayam bakar..
bosan dah mkn ayam bakar guna resepi yg aku selalu buat tu..

dulu selalu buat ayam rosemary tuh..pastu bosan jugak....
google punya google, ada la jumpa 2 resepi.
so, ms cuti CNY hr tu, aku pun perap la ayam guna resepi ni..
satu resepi ni aku dah bakar dah bbrp malam lepas..

rs nya not bad la...cuma masam sikit
sbb aku terlebih letak jus lemon tuh..
well...biasa la aku ni kan...
resepi ada sukatan tp aku main campak x ikut sukatan pun...
ni aku bg sukatan la..senang sikit korang nak ikut kan..:)

ok..ni resepi dia;

bhn perap;
ayam(cucuk2 sikit dgn garfu, bg bhn perap tu masuk serap ke dlm)
2 sudu kecil jus lemon
1/2 sudu kecil kicap cair
1 sudu kecil seasoning maggi
1/2 sudu kecil lada hitam di tumbuk kasar
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil madu

*perap semua bhn2 di atas dgn ayam..lagi lama perap lagi bagus.

bhn b;
1/4 cwn minyak masak
1/4 cwn butter-cair kan
4-5 ketul bawang putih di ketuk
1 sudu kecil oregano-kisar halus
1 sudu kecil basil-kisar halus
1 sudu kecil serbuk kecil
1/2 sudu kecil lada hitam

*lumur bhn2 di atas ni pada ayam sebelum bakar, lepas lumur, bleh di bakar ayam tu.

utk gravy;

biasa aku guna cr yg kak min ajar, bekas yg korang bkr ayam tu jgn di basuh..
letak atas dapur gas, letak sedikit butter, cair kan butter tu..
masuk kan sedikit tepung, air dan kicap masin. kacau smpai la dia jadi pekat sikit...

then, siap la...senang kan..aku kalau buat ayam bkr mmg buat gravy gitu je..senang..xyah nak mikir nak buat gravy mcm mn....


kali ni aku buat gravy dia lebih sikit...tu yg melimpah jd mcm ayam berkuah gaya nya...
tp xpe...rupa x penting, yang rasa....:)


ok korang, selamat mencuba....

Wednesday, February 9, 2011

~d' tasik uniten, bangi~

oleh kerana ma aku ada sini....
mr azam ajak keluar mkn....
tp sbb ma ada kat rumah abg, so, arrange kan la dgn abg kat mn nak mkn..
abg pun x tau nak mkn kat mn...
mr azam pun ajak la g d'tasik, kat uniten.

pada sapa2 yg xtau lagi tmpt ni kat mn,
tmpt ni kat dlm kawasan masjid uniten tu..
dulu aku pernah cite kat sini psl d'tasik ni.

mr azam ni skrg ni kalau nak belanja family ke,
ada nak celebrate apa2 ke, mesti dtg sini...
dia suka dgn environment kat sini...
bg aku bleh la...nyaman je..romantik pun ada rs nya tmpt ni..
selalu time kitaorg dtg, ada tgk couple/family sambut birthday..
yg best jugak kat sini ada live band...
eh..live band erk org panggil...

yg dia nyanyi sambil main alat muzik apa ntah..
pastu nnti dia akan dtg meja ke meja, pastu tnya kita nak lagu apa..
so, nnti ko hulur la sikit kat diaorg kan..
tp kalau xnak bg pun xpe..diaorg x kisah pun...

lately aku rs mcm dah crowded sikit..org dah ramai..
mungkin org dah ramai tahu psl tmpt ni kot..
servis dia pun mcm dah kureng sikit...
dah brp kali jugak la aku pergi, tp servis x memuaskan hati....
tp bkn la setiap kali kami pergi, servis x ok kan...
ada jugak time pergi, servis diaorg ok je...
taste makanan mmg ok la bg tekak aku...
melepasi tahap piawaian aku...
portion makanan pun dah kecik sikit...
dulu ingat lg ms 1st time kitaorg pergi tu...
mkn 2 org x habis...
padahal order yg kecik je...
tp kena faham la jugak kan..harga brg dah makin naik..
semua benda naik harga, so, nak kekal kan harga, kecik kan portion la..
x kisah la kan sbb masih sedap taste mknan tu...
tp xpe la..malas nak komen lebih2..takut la..hah3x..









ok u all....bye...

Tuesday, February 8, 2011

~ajmal dan aqil~

tgk gmbr tgk muka anak2 je erk..abai kan muka mak nnya yg sememeh tu..






ajmal irfan-2 tahun 10 bln malas nak kira brp hari...

-ajmal dan pandai baca doa makan...terharu nya saya..so skrg ni time makan, mmg dia yg bc doa mkn..
-pandai nyanyi lagu 'twinkle twinkle little star' jugak...time dia nyanyi, aqil plak main tgn dia konon2 buat star la..:)
-tp bab nak belajar abc dia liat sikit...jenuh ajar..ni nak tunggu papa dia beli kan dia muqaddam. nak ajar dia mengaji plak.nak tgk liat ke x dia mengaji...
-mulut dia mak ai.....x terlayan la...ada je yg dia nak cakap, dia nak ajak kita borak..dia suka bercerita...so, mak nya kena layan je la...
-latelty suka tahan kencing. kdg2 berlari2 ke toilet..nasib sempat. minggu lepas, ada sekali tu x sempat...hah...tahan la telinga dia dgr mama dia bg 'ceramah'. dah berbuih mulut tnya nak kencing ke x, dia kata xnak..tp last2 x nyempat2..kalau malam, dah jarang kencing dlm pampers sbb sebelum tdo, dah suruh dia g toilet. tp still la pakai kan dia pampers.
-mmg high maintenance la dia ni..kalau mkn nasi lauk ayam @ daging, liat je nak mkn..kdg2 sanggup mkn nasi je. tp kalau mkn lauk ikan/udang/ketam, mmg laju je mkn..kdg2 langsung xmo nasi, nak ikan/udang/ketam tu je.







aqil raziq-1 tahun 3 bln malas nak kira brp hari

-suka makan macaroni. so, bila buat macaroni sup/goreng, mmg laju dia mkn.
-susah nak pujuk nak bg makan nasi, kalau mkn pun sikit je la..tu yg kalau nak bg dia mkn, buat je macaroni. mmg laju dia mkn.
-vocab dia mcm sebelum ni jugak..x brp nak bnyk la yg boleh cakap tp dia dah faham apa yg kita cakap. apa yg berlaku. cth; kalau hujan, dia tunjuk payung.
-gigi dia 4 batang lagi.
-bila cakap jom mkn, laju je dia tarik kerusi dia bw kat meja mkn pastu suruh org angkat dia. bila ajmal bc doa mkn, mulut dia sama bising konon2 bc doa la tu sambil tadah tgn.
-bila cakap, mama nak semayang, cepat2 dia masuk bilik, ambik sejadah pastu suruh hampar sejadah utk dia dan ajmal jugak.
-suka nangis time mama mandi. aku xtau la kenapa..time aku mandi je dia nangis...kalau suruh ajmal pujuk, ayat dia bgtau kat baby dia, 'baby, mama mandi..meh meh kita tgk tv'. tp biasa mmg x jalan la..dia masih nangis jugak..tp kalau dia tdo, xde la dia nangis kan.
-aqil ni mcm ajmal dulu jugak. time ada mama, mmg xleh langsung org lain nak ambik. dan mmg dia xkan pergi langsung kat org lain. asyik duk lekat dgn mama. tp xpela..mama x kisah pun sbb anak mama kan. dah pun nama anak, mmg dgn mak dia je la dia nak lekat lebih2 kan. yg mama kisah bila org asyik duk bising2 kuar statement yg bisa buat jiwa mama dia sentap.

wish for baby girl la plak lepas ni...any tips???...:)

Monday, February 7, 2011

~hari pertama..~

hari pertama bekerja selepas cuti lama....
alhamdulillah jalan ok la hari ni..x jam sgt...
jam kat jalan sg besi-jalan tun razak...yg tu biasa la...x heran dah..:)

ada bnyk keje ni tp xtau nak start yg mana dulu...
nasib baik jugak minggu lepas dah key in semua work order kat dlm MEX...
kalau x terkejar2 jugak...

hari sabtu, aku dgr highway, PLUS, LPT jam teruk kan..
penangan org pergi balik kg, pergi bercuti2 sempena cuti panjang...
org ramai balik hari sabtu kan...
agak nya sbb org ingat balik hari ahad tu jam,
tgk2 hari ahad ok je..x la seteruk sabtu kan...
ni la pengangan cuti panjang...
hnya aku je yg setia duk tercongok kat kl ni..
kalau x, dgn aku pun agak nya terselit dm mengharungi jam ni....

xde idea sgt sebenar nya nak bercerita..
lgpun kabel tertinggal,
kalau x, bleh la upload sekeping dua gmbr....

erm.....
nak bercerita....
ada cerita la sikit...
cerita pasal hati dan perasaan..
tp later later la ye...

okla...sambung buat keje...

Sunday, February 6, 2011

~cuti dah habis~

hari ni last day aku bercuti panjang...haish...kejap je rasanya....x puas la lagi...
x puas berehat kat rumah....xde la berehat sbnar nya sbb mmg sibuk dgn kerja2 rumah...
layan anak, kemas rumah, sapu rumah, mop rumah, basuh kain, lipat kain, iron baju, masak...
mana2 kerja2 yg tertunggak nak buat sebelum ni, ms cuti ni la aku buat semua....
penat sungguh2 rasanya...
aku terfikir, camna la suri rumah yang ada anak ramai2 duk rumah jaga anak sambil buat kerja2 rumah kan....teringat la camna ma besar kan kami adik beradik dulu...hu3x...

mmg best bila duduk rumah dgn anak2 je...setiap masa, anak ada depan mata kita...anak makan masakan kita..

melayan ajmal dan aqil mmg mencabar bg aku..2-2 hero, erm...2-2 berbeza karakter....
mmg jenuh..tp apa2 pun aku ambik semua ni sebagai cabaran..cabaran seorang ibu membesar kan anak nya...

oklah korang...nak menulis lg ni..tp si aqil ni nak susu plak....ok..kepada sapa2 yg br nak balik kl tu, hati2 di jalan raya....aku dgr highway dr semalam dah jammed kan....take care u all....

Friday, February 4, 2011

~kerana mu......~





kerana benda alah ni aku jd penat gile dr mlm td..

cite bermula semalam...
aqil tgh tdo kat hall, aku plak tertdo..ajmal masih tgk tv...
tetiba aku terjg, ajmal kata, ada air masak tumpah..
lokasi dkt rak tv...
aku pun lap...tp x lama kemudian ada lg air tu...

aku pun confuse...sbb ajmal, kalau dia nak minum air masak,
dia suruh aku tuang kan sdg kan sebelum aku tdo tu, dia xde mintak air masak..
so, xkan dia tuang sendiri..mmg mustahil...

ptg tu, mr azam dok complaint tmpt yg tumpah air tu mcm melekit bila pijak..
aku pun rs gitu...tp ingat kan sbb kain yg aku lap tu ada minyak tu yg jd berminyak...

last2 malam td pukul 330am, aku bgn, konon2 nya nak mop lantai la...
sekali tu, dok intai2 blkg rak tv tu, tgk dehumidifier ni tumpah...
air dia la yg tumpah...so, aku rs benda ni la yg dok jd berminyak lantai tu....

aku kdg2 pakai benda ni utk meresap bau2 an yg x sedap kat rumah tu...
selang seli la dgn guna penyembur wangi2an tu....
pakai brand tesco value je sbb x mampu nak beli thirsty hippoo..:)..
aku rs mesti aqil or ajmal tertolak benda ni smpai jatuh..silap plak letak kat tmpt rendah..hu2x..

so, aku pun mop la lantai pakai dettol+pencuci lantai...
pastu sambung tdo balik dgn harapan, hilang la kesan berminyak tu...

bgn2 pukul 7am, tgk kesan tu x hilang malah lg rasa kat bnyk area...
mr azam kata, kena mop bnyk kali br hilang.....
hero2 plak bgn..so, kalau aku mop mmg jd susah sikit la keje aku memandang kan mr azam keje.
then aku mop jugak, bg diaorg duk atas sofa, jgn turun2....
kali ni aku letak sabun basuh, mmg aku letak kat kwsn yg terlibat la kan....
jenuh jugak la sbb guna sabun, so mmg kena bilas cuci2 la lantai ni...

then, lepas bbrp jam, aku tgk hasil nya ok sikit la...
still la rs melekit berminyak tu tp x seteruk yg sebelum ni la..
mmg aku kena mop lagi lepas ni...
hu3x...

yg aku heran nya, dia jd mcm merebak ke bnyk area plak.
smpai ke dining area..
mungkin sbb mop aku pakai tu aku x cuci bersih2 pastu aku mop kat area lain...
huh3x...

pening aku mikir nak buat camna ni..
tp rs nya mmg xde solution lain melain kan mop je tiap2 hari....
hu3x..makin kurus ar gini....

keje mop rumah je....
mr azam mmg xde nya nak menolong aku...
kesian gak dia...keje 12 jam je...
owh..mungkin hr isnin ni mr azam boleh mop kot...
boleh ke bang???

x pun u beli kan i mop yg jenis senang nak sapu air tu...
br senang sikit keje i...:)

Wednesday, February 2, 2011

~lepas gian~

sbb cuti panjang ni x balik kg,
maka x berkesempatan la nak mkn nasi dagang, keropok lekor , budu bagai kan...
bagi melepaskan hajat, semalam aku ajak mr azam g mkn nasi dagang...
as usual la kat mn lg kalau bkn glenmarie...
gile jauh kan..nak mkn nasi dagang smpai ke glenmarie...
nak buat camna, sini je nasi dagang yg melepasi piawaian tekak aku....



smpai pun dah agak lewat..kat pukul 10am..
tgk2 nasi dagang xde...agak kecewa la...
pastu nmpak dia tulis, nasi dagang bungkus...
aku tnya la..yg ni nasi dagang yg biasa tu ke?
dia jawab ya..cuma beza nya kali ni diaorg bungkus...
ngam ngam je ada 2 bungkus...



alhamdulillah..lepas hajat mkn nak mkn nasi dagang...
ramai org suka nasi dagang ulek mayang kan..
tp nasi dagang ulek mayang x berapa melepasi tahap piawaian tekak aku la...
kalau terdesak sgt nak mkn..boleh la...

kat kg baru ada gak nasi dagang sedap tp dia guna beras merah...
aku mmg reject dulu la kalau nasi dagang guna beras merah ni..
ntah...x serasi kot nya dgn tekak aku....

ms kami mkn tu ada la tgk ramai gak customer yg masuk cr nasi dagang tu...
fuh..seb baik la smpai awal sikit....
ermm....rest. ni kelemahan dia, dia bukak hari bekerja sahaja..
kalau org cuti public holiday pun dia pun tutup la...
mcm semalam, cuti hari wilayah je kan, org selangor still keje,
tu yg dia bukak jugak tu...even hr sabtu pun diaorg tutup...
hr tu aku pernah tnya owner dia,
dia kata, sbb area glenmarie tu kan bnyk ofis2 je..
so, kalau diaorg bukak jugak sabtu or public holiday,
mesti kurang org dtg..baik tutup je kan...

eh..dah bnyk melalut la
i nak masak plak ni..
ok la..bye bye..happy holiday ya....

Tuesday, February 1, 2011

~hari ini...~

Hari ni i cuti public holiday u all..jgn jeles ye noks..:)..erm nak buat apa hr ni yea..ni br balik mkn nasi dagang..yummy yummy..u all yg keje hr ni, keje rajin2 yea..:8-)..bye bye..