Thursday, June 30, 2011

~alhamdulillah~

Alhamdulillah semalam aku berjaya habis menghabis kan puasa ganti aku...

(org lain dah lama habis, ko b habis ganti pun nak kecoh ana oi...)

Awal2 nya aku buat hari isnin dan khamis sahaja..

Tp minggu lepas aku buat direct isnin hingga khamis sbb aku rs mcm lambat je nak habis

Tup2 hari khamis tu aku kira2 balik, puasa ganti aku tinggal sehari je lagi

Alang2 baik terus kan smpai jumaat kan..senang cite habis terus

Tp oleh kerana aku dah janji dgn officemate nak buat mkn2,

Maka, x jd la puasa jumaat tu

 

Hari isnin baru ni aku kepenatan yg amat, so, x puasa la aku..

Hari selasa tu, ada org nak belanja, x jd la..

So, semalam, dah selamat..alhamdulillah....

Hari ni ingat nak sambung puasa sunat alang bln rejab tinggal brp hr je lg kan

Tp sbb penat, x jd jugak....

 

Aku rs mencabar sgt la dlm berpuasa ganti thn ni...ye la..aku ni kan kuat mkn,

Tetiba plak berpuasa, terasa la kan...plak tu tgh bf lagi...(alasan.......)..mmg terasa sgt kepenatan

Kena kuat kan diri je la...

Godaan bila kawan2 kat dept lain ajak mkn la..

Bila vendor dtg ajak kuat mkn la....

Hu hu hu...aku ni bila bab mkn, terus jd lemah....lemah nak tolak pelawaan....hah3x.

Dah jenis kuat mkn kan, mcm ni la....

 

Pastu kena kawal diri dr bergosip bagai kan...dah la aku ni cnn kat sini..owh...agak susah gak tuh....hah3x..

Lagi satu kena kawal amarah. Aku ni kan cepat melenting. Benda kecik dah nak melenting. (hari tu x tahan sgt, aku melenting marah. Punca dia, remote kena x berfungsi. Can't unlock my car. Dah la aku tergesa2 nak balik kerja. Terus call mr azam marah2...sengal. mcm la dia yg buat remote tu rosak. Konon nak lepas kemarahan tp xtau nak lepas kat sapa, terus dia yg kena. Lepas dah ok semua terus istghifar, mintak maaf dgn dia. Huh..kurus puasa aku hr tu)

 

Tp aku bersyukur jugak bila aku puasa direct isnin hingga khamis tu..

Aku jd lebih tenang, bnyk benda aku boleh kawal...

Alhamdulillah...

Aku kena kerap puasa nih...

Dapat kawal sikit sifat2 yg buruk dlm diri ni....

 

Semalam alkisah nya, aku balik awal sbb nak masak...

Anak2 aku ambik pas maghrib pastu terus g ambik mr azam...

Tup tup ms aku tgh mkn tu aku dgr suara budak bg salam

Awal2 aku ignore je tp aku fikir2 balik,

Neighbor depan chinese, sebelah aku ni bujang. Lgpun rumah diaorg ada bell.

Sah ada org dtg rumah aku ni...aku dgr2 balik, mcm suara hana anak afne.

Aku terus cuak, sbb timbunan kain setinggi gunung ledang x berlipat kat hall.

Yea yea..aku mmg pemalas nak lipat kain....

Aku terus masuk bilik, tukar bj sopan sikit,

Tgk2 afne call..mmg sah la tu dia dtg.

Terus bukak pintu.

 

Ooo afne nak bg oleh2 dr langkawi rupa nya...

Dia kan br balik dr holiday dr langkawi...

Dia bagi coklat, fridge magnet, key chain...

Thanks a lot tau afne...ajmal dan aqil x sabar2 nak mkn coklat tu.

Ajmal sibuk je tnya kwn mama yg  mn ni?

Sbb dia kenal kwn aku tingkat 7 dgn tingkat 14 je...

Heh3x....

 

Owh...xde gmbr plak nak letak....dah lambat ni.....

Xyah la kan...

Panjang plak cite...dr cite puasa then meleret2 plak...

Aku kan suka bercakap...semua benda nak cite..:)

Eh korang dah habis ganti puasa?

Wednesday, June 29, 2011

~free parking dan kena kejar dgn polis~

ok.....
ni cerita mengarut sikit..tp nak tulis jugak sbb nak buat kenangan..:)

hari isnin baru ni, nak ke c******k, jln ampang. biasa aku pergi naik bus je..
sbb kalau naik bus, aku boleh melencong g ampang park ke, klcc ke....

tp isnin baru ni, aku mmg nak kena pergi bank tu dan nak kena jugak pergi ke kg pandan.
so, nak x nak, kena la bw kereta. pasrah je la kan..aku dah bajet parking mesti mahal.
dah nak buat mcm mn..padahal aku pergi bank tu pun kejap je...
masuk parking.rate rm3.50/hour. 15minit pertama percuma.
alhamdulillah senang dpt parking. aku x perlu round bnyk kali nak dpt kan parking.
tp parking jauh sikit dgn lif. xpela...gigih aku kuar kereta, g kat lif,
x smpai 5minit, urusan dah settle. nak kuar parking plak, q panjang.
smpai turn aku, nasib baik la kurang dr 15 minit...
alhamdulillah...x payah byr, kalau x, sia2 je..g kejap je tp byr rm3.50.
eh gile berkira aku ni kan.....:)

dr jalan ampang, nak ke kg pandan aku ingat nak guna jalan dlm...
ikut jln conlay, jln stonor, bukit bintang nnti keluar depan pcmc tu kan....
tup2 masa smpai satu simpang 4 nih,
aku dgr siren polis vip nak lalu.
aku tgh berenti kat traffic light sbb lampu merah.
kereta aku satu2 nya kat jln tu.
aku mmg xleh ketepi sbb aku duk lane kanan.
polis traffic berenti tepi kereta aku.
aku x pasti yg aku x faham arahan dia or dia yg kelam kabut bg arahan kat aku...
se pemahaman aku, kejap2 dia suruh pergi, kejap2 dia suruh aku stop situ...
tp bila dah kereta polis dok kat betul2 blkg kereta aku sambil siren dia bunyi kuat gile,
aku dah cuak, terus aku jalan....masa aku jalan tu, aku nmpak polis traffic td geleng kepala tgk aku mcm nak marah pun ada.
aku dah cuak. aku bg signal berenti tepi jalan kat depan tu sikit.
cuak ko...
vip tu nak g royale chulan tuh..hoh...tension aku...
lepas dah ok sikit, aku bw kereta balik...
oleh kerana cuak x hilang lg, aku silap masuk jalan...
kuar jalan tun razak balik. huh.
nasib baik la aku tau la jln2 area klcc, bukit bintang tu...
xde la berpusing2....hu3x....

aku rasa ni la antara perkara paling kelakar yg pernah aku alami...
cuak+takut=kelakar
berbakul dapat nasihat dr mr azam lepas dia tau cite nih.
suruh bw keta elok2...
eh tp bkn salah i la..tu salah polis tu...hah3x..

Tuesday, June 28, 2011

~weekend II~

ni la wedding yang kami pergi hari sabtu baru ni..
wedding kawan mr azam.
salute aku dgn kwn dia ni...
bercinta dr zaman belajar ladi..ambik diploma, pastu sama2 sambung degree..

dua2 dpt konvo dgn dean list lagi...siap masuk paper lg dulu sbb diaorg ni cth couple yg berjaya...:)
hebat kan..:)









tgk org nyanyi...




wedding ni dia buat kat KAMPUNG PENGANTIN, DANAU KOTA, SETAPAK.
ni 2nd time aku dtg sini, dulu pernah pergi ms cik ct kawin.
tp cik ct buat siang, ni dia buat malam...
gmbr x bnyk ambik sbb aku malas..mr azam pun malas.
lgpun kami duk jaga anak2 yg hyper sungguh2 mlm tu...
ye la..mn x hyper, aqil tertido sekejap ms maghrib tu, ajmal tdo on the way ke sini...
bila smpai, terjaga, terus la aktif...

tetamu dtg, x terus2 mkn tau...
tetamu dtg, duduk2 dulu...tunggu pengantin sampai,
then lepas tepung tawar semua, br la pengantin dgn tetamu sama2 mkn...
tp xde la mknan di hidang kan...
tetamu kena la jugak beratur ambik mknan kan
tp ok la sbb bnyk tmpt yg dia sedia kan utk ambik mknan
so, xde la q panjang sgt kan....

pastu, time kitaorg mkn, aku pun mkn la....
mr azam jaga anak2...
aku cakap, xpe la..mkn la..bkn nya diaorg g main jauh2 pun..balik2 situ gak..
mr azam pun mkn...aku mkn sambil suap kat ajmal...
aqil xmo plak bila aku suap...
tup tup..lepas aku suap ajmal, aku suap la utk aku...
x smpai 1 minit aku rs, aku paling ke belakang nak suap kat ajmal (ajmal berdiri blkg aku-dia mkn sambil bermain dgn adik dia),
aku tgk aqil xde.
aku tnya mr azam mn aqil..
kita org sama2 berdiri..pusing meja cari aqil..bawah meja pun xde...
mmg cuak weh....
kwn2 mr azam yg semeja dgn kitaorg pun melilau2 cr aqil....
aku ni ms cari tu tergelak2..padahal cuak gak kan....
gelak la sbb org hilang anak kat shopping kompleks..
ni aku hilang anak kat majlis kawin...
haha3x..korang nak gelak?sila...sila...


biila dah cari kat 2-3 meja x jumpa jugak, aku dah cuak...
last2 ada ternampak sorg ahli keluarga pengantin dtg pimpin tgn dia bw kat kitaorg..
fuhhh...lega aku.....
budak tu kata, aqil g jalan2 smpai ke entrance tu..
dah la muka dia selamba je..x takut apa pun..
haish.....mak pak muka dah cuak dia boleh je selamba badak je..
nasib baik mlm tu ajmal dgn aqil pakai bj sama,
so, senang la sikit org nak kenal kan...
adoi la..tu la al kisah nya....cuak weh...

ni gmbrn tmpt tu,. sorry aku x pandai nak buat cantik2....






kat kg pengantin ni kan, dia open space tau..korang tgk la gmbr atas ni..ajmal dan aqil boleh g main kat pokok tu..adoi la..kat situ pun ko nak main nak oi...pastu nak naik atas stage la...time org nyanyi, diaorg menari2..



balik2 tu, masuk kereta jap, terus tido.....kepenatan la tu...hu3x..

Monday, June 27, 2011

~weekend~

hi korang..pekabo...
eh..bajet mcm la ramai org baca blog ni...dah jgn perasan...

kejap je aku rs cuti weekend minggu ni. x sempat buat apa sgt...

hari sabtu siang tu mmg la duk rumah je dgn kids tp melayan diaorg,
super duper penat...
g pasar kejap beli ikan, udang,ayam, sayur..
tghri tu masak nasi ayam je sbb malam tu ada kenduri..
bila dah penat, mata asyik terpejam sikit je, mesti ajmal dtg,
'mama, x payah la tido, tgk la mal dgn aqil main ni. xpun, mama tgk la tv tu'

hah dah kalau mcm tu, mcm mn la aku nak rehat.
ptg tu sbb dah janji nak bw g playground, bw la diaorg pergi kejap...
x sampai hati plak kalau x pergi kan...
maghrib tu terus siap2 sbb nak g ambik mr azam kat ofis then nak g kenduri.
pasal kenduri nnti aku cite sbb ada satu cite kelakar+cuak masa kenduri tu.

ahad plak, plan nak kelua dgn kak g jln tar.
misi mencari kain baju raya utk semua ahli keluarga.
even smpai awal, tp jenuh jugak nak cr kain utk match kan antara color kain bj melayu dgn kain bj kurung...
nasib baik dpt salesgirl yg ok...
masa awal2 kami masuk tu, dpt salegirl yg x brp ok...
kak terus ajak pergi tingkat lain sbb elak salesgirl tu kan..
last2 nasib baik ada sorg salesgirl yg ok layan kitaorg..fuh..penat..
ajmal dan aqil mmg x terkira la bp kali buat perangai...
sabar je la....

last2 kat pukul 2 lebih jugak siap semua...
masa nak byr aku terkedu...
kak pandang aku, aku pandang kak..
hah3x...harap2 la dpt menang cabutan bertuah nnti, dpt viva sebiji...amin.....
lepas tu ingat nak balik terus, tp dgn total pembelian kami tu,
kami dpt jd ahli secara percuma kat hajra.
kalau shopping kat ariani dpt less 10%
tp tu utk semalam je la...
alang2 aku ajak kak register ahli kat hajra dulu.
so, now, kami dah ahli kat hajra...
dpt less 20% kalau beli tudung dgn ahli. ok la kan...>

penat berlari2 dgn ajmal ..duk rehat sekejap...:)

ajmal buat perangai nak beli belon yg ada gmbr watak kartun2 tu..
ultraman, upin ipin, doraemon n mcm2 lagi la...
x sanggup aku nak dgr dia merengek2..
selang 10-20m ada je org jual belon tu....
mmg xleh nak elak...nak xnak kena la beli
dah la mahal, satu tu rm5. xkan nak beli satu je..
mg la aqil x reti mintak tp ko sanggup ke tgk dia terkebil2 tgk abg dia main sorang2belon tu.
mintak kurang rm1 pun x bg...geram betul..
aku tgk kat chow kit, belon ni 10pcs-rm3. ko bygkan brp diaorg untung,
huh....
yg aku x suka, 2-3 hr, belon tu pun kuar angin gitu je..huh...

ok..dah penat menaip..
tu je la kisah aku di hari minggu....
penat ok smpai x larat nak bangun sahur...
ingat nak puasa...hu3x..

Friday, June 24, 2011

~alhamdulillah~

burp.....
kenyang..
alhamdulillah...

buat mkn2 kat ofis pagi ni...
x de sempena apa2 pun..
saja buat mkn2...borak2 sambil mkn2...
selama ni asyik borak2 sambil buat keje je...

nasi lemak, kole kacang, kuih koci, karipap, roti jala...cukup la utk kami 6 org kat department ni mkn...alhamdulillah...


rs hari ni kurang keriuhan sikit...
mungkin sorang 'tukang makan' yang juga penghibur kami tiada...
eh, dia tu penghibur ke?
penghibur la....kadang2 sikap dia yg 'skema' tu menghibur kan kami di kala kami stress dgn ehem ehem....
skrg ni tiada lagi penghibur maka, pandai2 la kami menghibur kan hati kami sendiri di kala kami stress dgn ehem ehem....

eh tetiba jadi tempat meluah kan perasaan plak...
td bukan ke nak cite pasal makan2..:)

apa2pun, happy friday u all.....
esok lusa cuti, apa agenda korang?

Thursday, June 23, 2011

~jom sama-sama kita...~

ke pizza hut....
diaorg buat promosi dr semalam sampai esok...




semalam aku dpt kupon buy 1 free 1 chicken mc'nugget dr mcd tp x sempat nak buat entry kat sini.


skrg ni aku tgk bnyk sungguh la fast food restaurant ni buat promosi kan...

aku dah lama rs x mkn pizza hut. mkn dominos pizza je skrg ni...

dominos pun selalu gak ada promotion kan....

kat sms pun selalu diaorg hntr...


aku kalau boleh nak elak kan mkn fast food ni kerap sgt..

at least sebulan sekali pun ok kot...


korang selalu x mkn fast food ni....

~restaurant istana bamboo~



ya ya..i know org lain dah berpuluh kali smpai sini...
tp aku br smpai pastu terus nak kecoh kan..
eh blog aku kan..ikut suka la...

semalam, off day mr azam...
so, ambik kesempatan utk belanja dia mkn sbb masa father's day hr tu,
x buat apa2 pun kan...

so, moh la kita...
aku suruh dia pilih sendiri kat mn dia nak mkn...
sbbb aku nak belanja dia kan..:)
dia kata, antara 2, istana bamboo or satay station...
tgk2 mrr2 clear je semalam, mr azam kata, terus la ke istana bamboo...
lagipun dulu kan pernah makan kat satay station..

menu pun aku suruh mr azam pilih.
ingat kan nak ambik yg goreng2...
tp sbb mr azam nak gak try tomyam dia, ambik je la nasi putih.
so, ambik tomyam seafood, ayam cashew nut, telur dadar.
cukup la sbb semua tu portion dia besar.
utk 4 org mkn. mknan kat situ, dia kira small portion or big portion.
yg small tu dia buat utk 3-4 org mkn..
belasah je la mkn kan...lgpun aku puasa, mesti nak melantak lebih kan..:)
mknan smpai sebelum azan..so, kira ngam2 la kan....

excited nak tgk fisg dlm kolam...

kiri kanan ada fish...

excited duduk atas babychair bamboo...kerusi ni tinggi...suka la dia..ajmal pun nak duk kerusi ni gak..nasib baik muat..:)

menu, ni pun hardcover gmbr bamboo...

air bandung-rm3.90 for me, jus honey dew rm6.90 utk mr azam.

tomyam seafood, rm27 (kalau x silap-resit ntah kat mn aku letak). puas hati sbb portion besar, udang, ketam bnyk giler...sedap..

ayam cashew nut rm16. sedap.

telur dadar rm8.

nasi putih kami ambik 3. sepinggan rm2.

alhamdulillah..kenyang.
food mmg memenuhi citarasa tekak kami..
mmg puas hati..:)

lokasi; mrr2 exit keramat au...tp jgn masuk keramat..kalau dr arah gombak tu, korang terus je lagi..rest tu sebelah kiri korang. senang je la nak cr sbb dia mmg betul2 tepi mrr2 tu...

Wednesday, June 22, 2011

~up n down~

aqil skrg ni dah 1thn 8bln...
masih breastfeed sepenuhnya...
ada org tnya, bila nak stop.
aku jawab, "hingga ke titisan terakhir"
sbb aku rs no reason lg utk stop kan...

ada la org2 yg siap2 bgtau kat aku,
anak lelaki boleh breastfeed smpai 2 thn setengah kalau ikut islam.
tp setahu aku, tu kalau fully breastfeed kan...
maksud aku fully breastfeed tanpa makan or minum benda lain selain susu ibu...
kalau yg dah mkn minum segala mak nenek ni, dan masih breastfeed jugak,
x kisah kan smpai bila kan...
ye x? correct me if i'm wrong...aku bukan pakar..

mak aku pun dah suruh campur dgn susu formula...
aku kata, "buat apa nak campur susu fomula, susu na bnyk lagi"
ye la..kalau ikut kan, buat apa kan....
nak kata susu aku bnyk sgt tu xde la..
tp aku masih lagi pump 2x sehari kat ofis...
kadang2 sekali pump, dpt 7oz..kadang2 dpt la 11oz..
tgk nasib la...
tp aku x kisah pun....
brp pun dpt, aku terima...pada aku, ni semua rezeki dr allah..
kita as umat dia, kena terima je la....

semalam, aku pump sessi pagi, dpt 15oz...
ni kira antara terbaik la since aqil berumur 1 thn ni.
mungkin malam semalam, aqil x menyusu sgt.
bgn pg tu, rs mcm penuh je breast tu..
tpp sbb malas nak pump, tahan je...
pukul 930, aku dah menggelupur sakit..
breast bengkak.

tp aku rs faktor pemakanan pun mungkin jugak kot..
malam semalam, aku mkn bnyk sikit...
aqil pun sbnarnya dah jarang bgn tgh malam skrg ni utk menyusu...




kalau dpt bnyk, yo yo ke nak tunjuk kat blog kan...kalau dpt sikit, xde la plak nak tunjuk..huh..

Tuesday, June 21, 2011

~chocolate cips cookies~

hari ahad tu, father's day tu mmg x kuar mn2 pun...kitaorg just kuar breakfast je pagi tu. mr azam nak mkn nasi dagang. so, ke kg baru la kami...tup tup bila sampai, dah habis...kesian..kempunan plak dia. so, terus la kami ke yaseen nasi kandar. pekena nasi kandar pun sodaaaaappppp...:)

balik tu ingat nak g pasar tp mr azam kata, xyah masak utk lunch..masak utk dinner je.so, kami pun terus pulang sbb bantal dah memanggil2....ingat ptg nnti nak keluar pergi beli brg basah sikit utk dinner memandang kan freezer mmg kosong. tup2 bila sampai ptg, malas plak nak keluar. mr azam kata, masak simple2 je....so, masak la nasi goreng utk dia...:)..xpela..nnti i masak special utk u or kalau i malas, i belanja u je la utk father's day ni yea..:)..mmg malas sgt2 nak keluar hr tu..mungkin sbb penat kot....

so, ptg tu jugak, ajak ajmal buat cookies. mr azam suka mkn cookies but me yg malas nak buat. mmg dasar pemalas kan. erm..dah kebetulan father's day ni, buat la utk dia. hr tu jumpa resepi cookies kat blog zarin. nampak simple je nak buat dan bahan2 semua ada, maka moh la kita buat cookies.

ajmal x tlg bnyk sgt sbb aku cakap aku nak buat cookies. dia tlg separuh jalan, tlg kacau2 jap, then dia kata, "mama, mal penat la.."..ye la tu....cuba kalau buat chocolate cake, penat pun mesti gigih gak menolong kan..:)

anyway, zarin, ana c & p kat sini yea resipi ni..:)

Ingredients

1 cup butter
1/2 cup shortening
2 1/2 cups packed brown sugar
2 eggs
2 teaspoons salt
4 tablespoons milk
2 tablespoons vanilla extract – (aku guna 2 tbsp vanilla essence)
3 1/2 cups all-purpose flour
1 1/2 teaspoons baking soda
2 cups white & dark chocolate chips (aku guna dark chocolate sahaja)
1 cup chopped walnuts

Directions
Cream sugar into shortening. Add milk and vanilla beat until fluffy. Blend in egg. Then add dry ingredients and mix well. Stir in chips and nuts.
Drop by teaspoon onto greased baking sheets and bake at 350 degrees F (175 degrees C) for 8-10 minutes for chewy cookies or 10-13 minutes for crispy cookies


lapik kat atas newspaper je. lepas dah habis buat, br perasan yg aku letak atas newspaper..x elok kan...mmg sengal aku nih..(:

dpt la 2 balang ni. sykur alhamdulillah..ada la kudap2 an utk mr azam.....

actually aku br jumpa blog zarin nih..nmpak mcm best sbb bnyk resipi simple2..senang nak masak guna resipi yg simple2 ni kan...:)



ni buat pengat durian...

pengat durian erk...apa2 je la..aku ikut bahasa trg sbb org trg, panggil pengat durian. masa hari khamis tu, pergi pasar malam, mr azam beli durian yg dah siap pack tu, 3 pack rm10. 2 pack dah selamat masuk perut aku, mr azam dan aqil. ajmal kalau durian mentah dia kureng sikit. 1 paket lg buat pengat durian. berebut2 ajmal mkn dgn aqil dan mr azam....siap request kat papa suruh beli durian lg dan suruh mama masak pengat durian lagi...:)

Monday, June 20, 2011

~bila anak bujang ke dapur..:)..~

hari sabtu br2 ni, cousin mr azam buat makan2 kat rumah dia. xkan nak pergi dgn tangan kosong je kan..bgtau kat mr azam, dia kata, buat la apa2...2-3 hari sebelum tu, aku cakap dgn dia, nak mkn coklat kek, dia pun suruh la aku buat coklat kek.

so, jumaat malam tu bergodek2 la aku kat dapu sambil di temani 2 orang anakanda tercinta. bkn main excited lagi tlg mama. tambah2 lagi bila aku kata nak buat kek coklat, lagi la excited si ajmal. dia kan suka makan apa2 yang berunsurkan coklat.

abaikan ajmal yg ke sexy an tuh..lately mmg xmo pakai baju tido...panas gamak nya..

berebut2 nak kacau.....





dah siap...actually ni pakai tepung kek yg aku jual tu je. sbb malas nak nak keluar kan tepung bagai kan. yg ni senang. campak2 je..kacau2 terus siap. adunan utk sebiji kek tp aku buat jd 2 biji. sebiji nak mkn, sebiji nak buah buah tangan kan. bkn la kedekut nak buat 2 biji kek tp kemalasan..:)

esok pagi nya, aku topping dgn cooking coklat pastu suruh diaorg tabur colour rice. yg utk mkn aku bg la diaorg tabur..yg nak bg kat org tu, xkan nak suruh diaorg jugak kot yea..:)



excited duk tabur...pastu bising2 suruh potong nak mkn. aku buat breakfast pancake kegemaran dia pu, dia x layan dah sbb nmpak kek coklat lg menawan..:)


seronok tgk anak2 happy. even berkecah sikit dapur tp xpe la..ala even aku masak sorang pun berkecah jugak, apa salah nya ajak anak2 kecah kan lagi dapur tu kan..


semalam, aku ajak ajmal buat choc chips cookies tp dia tlg sikit2 je sbb ms tu dia penat...best jugak duk dapur dgn anak2 ni kan...nnti boleh la lagi ajak ajmal dan aqil main masak2..:)


Sunday, June 19, 2011

~happy father's day~

selamat hari bapa utk semua bapa2 di luar sana...

dan x lupa juga utk my luvly one, mr azam, my ayah, my papa in law....

x celebrate pun memandang kan mr azam keje night shift. so, kesian la dia kalau nak ajak dia keluar pun. even ajmal ajak pergi jalan2 but aku kata x payah...
kesian kat papa, last night, kita tido, papa kena work, so, siang ni biar la papa tido, kita duk rumah je la ye...alhamdulillah anakanda ajmal mendengar kata...:)..

actually ada la sedikit surprise yg aku buat utk mr azam..last 2 weeks terfikir nak beli kan kad utk dia sbb ms tu aku kat jj maluri, dok tgk bnyk sungguh kad utk father's day. so, usha2 je la..kalau ada yg berkenan, boleh la bg dia kad.







masa dok pilih kad ni, teringat plak zmn bercinta dulu...suka sgt bg kad kat dia...:)

so, last night, lepas dia g keje, aku pun gigih la duk suruh ajmal dgn aqil tulis kat kad tu. oleh kerana kad tu dah bnyk tulis2, so, just tulis nama sikit2 je la...aqil asyik la nak menconteng kad tu. kesudah nya mmg berconteng sana sini kad tu...pagi td, bgn tdo, tampal kad tu kat pintu rumah..bila dia masuk....tersenyum lebar la dia....:)

bang, i nampak air mata u menitis la td...ye ke?....:)



tgk la aku potong yg kat A GREAT CHEF tu..hah3x..ye la sbb papa x pernah masak kan..:)...ajmal bgtau; papa, mama ada terpotong sikit dgn pencil color hitam. padahal mama dia mmg sengaja potong pun...:)

apa2 pun, to my dearest mr azam...thanks for being a greatest papa to our child...

Friday, June 17, 2011

~email~

semalam, bos aku forward email ni kat aku...
menarik!







boleh di kongsi kan dgn korang semua jugak...:)




x sangka bos aku yg forward email ni..
sapa2 yg tau dia mcm mn, tau la kan kenapa aku cakap mcm tu...:)

so, moral from an email,



WORK EFFICIENTLY DURING OFFICE HOURS !

Thursday, June 16, 2011

~breastfeeding memenat kan~

baru2 ni sorrg kawan aku yang dah sarat mengandung,
dia tanya aku,

ko breastfeed anak ni, x penat ke?

senang je aku jawab...

xnak penat, x payah buat apa2..
ko kerja pun penat...
ko pregnant tu pun penat...

nak seribu daya, xnak seribu dalih
kalau dah mmg xnak bfreastfeed tu, xpe la..tu hak masing2 kan..
jgn risau, aku xde nya nak mengata ke apa ke kalau ko xnak breastfeed anak ko...
bkn nya ko nak guna duit aku pun nak beli susu tin tu kan...

aku ni jenis, kalau kengkawan ke, ahli keluarga ke yg tgh pegnant,
aku xkan la beriya2 nak cakap2 pujuk2 diaorg suruh bfeastfeed anak diaorg.
sbb pada aku tu hak masing2..
masing2 tahu mana yang terbaik utk anak2 kan...
setiap org ada pendapat yg berbeza...

unless...diaorg dtg tnya aku pasal breastfeeding nih,
br la aku akan bukak mulut cerita..

panjang lagi nak cite sbnar nya tp kena stop..
tetiba xde mood sbb br dapat bad news...
huk huk huk.....

Wednesday, June 15, 2011

~ajmal irfan & aqil raziq~

malam tadi aku marah kat ajmal dan aqil....sampai aku merajuk masuk bilik, tido.
xyah cite la pasal apa aku marah...benda kecik je..dan bukan nya di sengaja kan pun.
mr azam pun terkejut tetiba aku marah2..dia mmg xtau apa cite....
yg tahu, hanya kami bertiga...:)...

sbb malam tadi marah diaorg, hari ni nak cite pasal diaorg la...:)
sedih sbnar nya..kenapa la aku boleh marah smpai mcm tu sekali...

huh....

ajmal irfan
-mmg asyik bercakap je..tp ada jugak pelat2 sikit...biasa la kan...
-since minum scott emulsion ni dah jarang sgt sakit. xtau la it because scott emulsion or sbb antibodi dia kuat. but...syukur alhamdulillah...di kurnia kan anak2 yang sihat walafiat.
-manja dan manja dan manja dan manja......sgt2 manja ok....pantang mama or papa tersalah cakap, terus merajuk.
-malas nak pakai baju or seluar sendiri. padahal boleh je sbb kadang2 dtg angin rajin dia, dia pakai je sendiri...
-bln ni aku tgk, dia kurang mkn tp bnyk hisap susu plak. sikit2 nak susu...adohai anakanda....bila la kamu nak stop botol ni...erk...camna erk nak stop kan anak hisap botol.
-mkn nasi, nak lauk yg berasaskan makanan laut je. udang la keutamaan dia.
-pantang baby aqil xde depan mata, terus sibuk cari.
-susu nak mama je yg buat. kadang2 je dtg angin nak papa yg buat. tp tu kadang2 je la....erm...beruntung mr azam, x payah buat susu anak...hah3x...
-suka buat imaginasi sendiri. cth nya, bila dia pergi sekolah, dia bayang kan suasana sekolah, pastu cerita la kat aku mcm mn situasi tu. bercakap dgn mainan2 dia (ultraman, panda, sponge bob)



aqil raziq
-mulut dia ada bnyk emas ni, x bercakap bnyk sgt...setakat mama, papa, mak, nak, mok kak, dan ada la sikit2 lagi yg dia boleh sebut....
-gigi masih maintain 6 batang. ada la lagi 2 nak keluar, tp mcm segan2 sikit.
-hari tu mama nya terlupa date utk bw cucuk 1 1/2 year. cucuk yg last tu kan. smpai skrg x buat2 lg new appointment. huh. bila cakap kat dia, 'mama nak bw baby g inject kat doctor, baby nak x?'..cepat2 dia geleng....penakut la baby nih....
-masih minum susu mama sepenuh nya....:)
-skrg ni, balik je rumah, terus capai buku, pegang tangan mama, suruh duduk, ajar dia bc buku. hu3x....mama ni dah la pemalas+bnyk keje nak buat
-nak pakai baju & seluar sendiri. mmg x bagi pun org lain pakai kan.
-suka tlg mama masak, jemur kain, lipat kain. owh...baby...mama sayang baby..:)

cerita ajmal;-

1. hari tu on the way ke rumah babysitter, masa ni kami 3 org je. mr azam xde.
ajmal; mama, mal nak mkn ubat cacing, danish(kwn kat rumah bbsitter) mkn ubat cacing. ubat cacing tu kita kena mkn kan mama. kalau x nnti cacing tu duduk dlm perut kita, kita sakit kan. cacing tu mcm ulat2 kecik kan mama.
aku; owh..mama lupa la nak beli ubat cacing. ok la..nnti mama beli, mal mkn yea.
ajmal; ok..mama beli tau.....

smpai2 rumah bbsitter, aku tnya bbsitter, danish ada mkn ubat cacing ke..bbsitter kata, xdepun..yg mkn supplement nya, ajmal sorg je la..budak2 lain xde pun. huh...aku ni dah geleng kepala....aku rs mesti budak danish tu cite kat dia, dia mkn ubat cacing.

2. duk bising2 nak tgk cite kung fu panda.
ajmal; mama, papa, echa(kwn dia kat rumah bbsitter) dah tgk wayang. dia tgk cite kung fu panda.
mama; mal nak tgk wayang ke? x takut ke?
(dulu mr azam pernah bw ajmal masuk panggung, tgk citer shrek, tp belum masuk pun dia dah meraung2 xmo masuk. last burn gitu tiket)
ajmal; x la..mal x takut. dulu mal takut sbb mal xnak tgk shrek, mal nak tgk kung fu panda je...
mr azam; ok nnti papa bw, mal jgn nangis tau.
ajmal; ok nnti papa bw tau.

bnyk la dia takut sbb xnak tgk shrek. ye la tu...padahal dia mmg penakut. yup...anakanda aku ni takut kat tmpt gelap.

ni kitaorg dah psiko dia lebih2, cdg nya nak bw g tgk kung fu panda. tp cadang nya je la..jadi ke x, xtau lg....:)

cerita aqil;-

x bnyk cite sgt memandang kan dia x bnyk cakap lagi kan. baru2 ni dia duk main2 dgn ajmal, ajmal x sengaja tertolak dia...berdarah bibir dia dan lebam tepi mata dan pipi. tu la kejadian yang paling teruk aku rs selain drpd kepala dia benjol. nangis bkn main lagi. tp kejap je la..lepas tu aktif balik mcm xde apa2....ajmal plak yg terlebih emo bila tgk mulut baby berdarah.

erm....mcm ni la kan....anak2...setiap anak2 x sama perkembangan. so, xleh la nak beza2 kan kan. setiap anak ada kelebihan dan kekurangan masing2. kita sebagai ibu bapa la yang bertanggungjawab memikul amanah allah untuk mendidik dan membentuk mereka agar menjadi khalifah yang terulung. amin......

Tuesday, June 14, 2011

~nora elena~


hah3x...aku turut terjebak dgn cite 'nora elena' nih...
asal nya, aku tgk gitu2 je cite ni...
ye la..time tu, time yg sibuk utk aku.
biasa pukul 6 or 6 lebih2 sikit smpai rumah,
kutip bj2 kotor anak2, rendam cd, layan anak nak susu la, nak baca buku la, nak masak la...
kalau rs malas nak masak, balik tu, cari mknan dulu,
smpai rumah pun lambat sikit la...

kira nya pukul 7-8malam tu mmg waktu2 sibuk aku la..
nak layan betul2 nora elena ni mmg xde la nya....
kak cari novel kasih suci tu serata mph, mmg dah slod out..
staff mph suruh tunggu je sbb tgh cetak yg baru...

ada kawan aku kata, cite ni follow dr novel tu smpai chapter 14 je kan..
lepas tu, dia buat cerita dia sendiri...
ye ke x, aku xtau sbb aku x bc lg novel dia.

so, sbb nak jugak follow secara detais cerita nih,
maka, gigih la aku tgk kat tonton.
semalam dah khatam smpai episode 8. harap2 hr ni boleh la tgk lg..
kalau sempat la...

minggu ni minggu last kan..
makna nya khamis ni, episode last la...
hu3x..x sabar nak tau apa kesudahan nya...

korang follow x cite nih????

____________________________

tgh kepanasan...temper sedikit tinggi melayan orang yang letak otak di lutut...
huh..sabo ana...sabo....

Monday, June 13, 2011

~tabiat~

aku ada satu tabiat,
beli brg pastu sayang nak guna...
beli baju, sayang nak pakai...
beli kain pasang, bila buat baju, biar je terperap dlm almari...

kenapa erk...aku pun xtau..sering tertanya pada diri sendiri...
cth la...kuali yang aku beli masa g langkawi thn lepas...

gmbr ni aku ambik minggu lepas. tanda harga pun ada lg..hu3x..

smpai skrg, aku x guna lagi kuali tefal tu..grill pan tu pun aku rs br sekali aku guna..
kuali leper tu mmg selalu la sbb kalau masak daging burger, mmg masak guna kuali tu...
hari tu mr azam ada beli kan aku baju..dah brp bln dah terperap dlm almari..
sayang nak pakai...adoi la..

ada jugak comforter set..tp yg ni mr azam beli...dah sethn lebih dah beli tp x pakai2...br2 ni dia tnya...hah3x..aku cakap la aku sayang nak guna...
heh3x...xpe la...
korang ada x tabiat mcm aku ni...sengal je kan...heh3x..

Friday, June 10, 2011

~GPS~



global positioning sytem atau nama singkatan gps...
korang guna x benda alah ni utk cari tempat2 yg korang nak pergi tp korang x tau?
aku rs skrg ni dah makin ramai org bergantung harap pd gps ni kan..

aku rs benda alah ni x bnyk la membantu aku dalam mencari tempat...
tu pada pendapat aku la..
sbb kadang2 kitaorg pun sesat jugak dgn bantuan gps.
mungkin salah kami jugak kot, x update kan dia..
gps ni kena sentiasa update, br la senang nak cr tempat2 semua kan...

aku pun kalau guna sorang2 lg la x pandai..ye la, kalau dia kata lagi 50 meter, turn left..
aku mana la reti nak agak 50 m tu jauh mn...kalau bnyk simpang kiri ms tu,
mmg sesat terus je la aku rs....sbb xtau nak masuk simpang mana satu....
ala..aku pernah 2x je pun guna gps ni secara sendiri...
tu pun sbb aku mmg x familiar sgt jalan tu...
biasa guna time keluar dgn mr azam la..nak pergi tmpt2 yg kami x pernah pergi.

kalau dlm kl ni, xde la pakai gps tu..dah duk kl, xkan jln2 kat kl ni x tau lg kot.....
skrg ni tgk gps, mcm2 jenis..yg screen lcd la, color2 la...
meriah tgk...tp meriah2 pun, x guna kalau x dpt tlg cari jalan..hah3x...

tp kalau yg pakai hp canggih2 tu, xyah risau la,,dgn hp pun boleh cr gak jalan2 ni..
pakai google maps je kan...senang jugak kan....

pendek kata, zaman skrg ni, semua di hujung jari kan...

p/s; gmbr source dr google...x sempat nak ambik gmbr gps yg kat kereta kitaorg....

Thursday, June 9, 2011

~chocolate~

ok, hari ni nak cite pasal chocolate yang aku tempah utk majlis pertunangan abg aku tu.
1st2 ingat nak buat sendiri je...tp mcm xde keyakinan..biasa la aku, eksyen je lebih..:)
last2 senang cite, tempah je...

ingat kan nak tempah dgn kawan aku, noriah, tp dia plak tgh sarat..
mmg x smpai hati la...

last2 kak cadang kan tempah kat arahchocolate.

hr tu ms pergi birthday party anak kepada 2 pupu mr azam tu, diaorg bg chocolate ni as door gift.
balik2 tu aku bg la kak rs, dia kata sedap. aku pun rs la jugak sikit..
erm..sedap la..
so, isnin 31/5 tu br aku email kat dia bgtau nak tempah chocolate.

smpai ke hari rabu, dia x reply...last2 aku call dia...
dia kata, dia xde terima email aku....
argh sudah....tp dia tnya, nak coklat apa, bila nak..
aku pun bgtau la...dia kata, xpe, dia boleh buat, bg details nak coklat apa, color apa, xpayah bank in duit. byr masa nak ambik nnti.
best kan akak ni..sporting. dia percaya kat kita....

hari khamis malam tu dlm kul 12 lebih, aku tgh tekun buat hantaran,
dia mms coklat yg dah siap tu kat aku...
bagus ar akak ni...teruja aku...hah3x...


ni gmbr yg dia mms kat aku..aku rs mesti br siap nih..:)

jumaat tu, dia msg kat aku alamat dia...
malam tu, berpandukan gps, selamat la aku tiba kat rumah dia...
tp gps main tipu..ada short cut, dia suruh g jalan jauh..huh...
tp x kisah la..apa2 pun janji coklat dpt ambik kan....

alhamdulillah, semua suka dgn coklat tu..cantik..
empunya yang dapat pun suka..dia kata sedap..

aku ni jarang sgt beli brg/mknan secara online..
tu yg sekali beli, terus tulis kat blog..konon la excited beli brg secara online..
so jakun okehhhhhhh...hah3x..

Wednesday, June 8, 2011

~finally....~

akhir nya tanggal 4 jun 2011, selamat berlangsung majlis pertunangan abang aku yang ke-2 bersama pilihan hati nya. congrats to both of you...cepat2 decide theme color utk kawin yea..:)

hantaran utk abg aku ni la yg aku buat 2-3 minggu lepas tu. alhamdulillah siap jugak hantaran tu..simple2 je..janji ada...nasib baik hantaran 5 je. sirih x payah buat, coklat aku tempah, so, 3 je la kena buat. ok la kan..x banyak...aku buat dgn kak la. kak la yg bnyk tlg jugak..

coklat tu cantik sgt (bagi aku la)..berpuas hati sgt2...aku tempah kat kak arah..puas hati betul dgn servis dia. nnti aku cite kat next entry pasal chocolate tu.

majlis start patut nya pukul 2, tp biasa la..janji melayu..dekat pukul 3 jugak smpai kalau x silap. kami smpai jb dlm pukul 12, berehat2 kat rumah mak (besan ma) kat skudai, pukul 2 br bertolak ke pasir gudang. alhamdulillah cuaca cerah je...tp ms nak smpai tu, kami tercari2 no jalan x jumpa...hah3x...4 buah kereta berpecah, masing2 cr sendiri. last2 kami tnya je org kat situ. dia bgtau..alhamdulillah jumpa. gps x dpt detect..ampes la gps nih....

ok, x payah cakap bnyk, layan gmbr je ok...


rombongan kami. x ramai pun. family aku dgn family che ngah. ma kata, x payah la ajak ramai2 sgt sbb bertunang kan. lgpun jauh kan...


hantaran dr pihak perempuan, theme; purple

hantaran from our side, them; pink

majlis br nak start

coklat yang aku tempah...





ayah aku dgn wakil tuan rumah dgn berbicang...

cincin untuk merisik dan rantai tangan untuk bertunang.

ma sarung cincin..

part nak pakai kan rantai tangan, susah plak sbb kena bukak cangkuk tu. maka yang pakai bj pink tu la tukang sibuk...:)

hah...dah pun.....

aku rs gmbr kila dgn 3 org budak ni la paling bnyk2. 3 org ni aku rs x reti2 nak turun dr pelamin. asal org nak ambik gmbr, diaorg pun nak jugak.....:)

tgk la..ni br 3 org, 3 ragam, 3 jenis peace yg berbeza di tunjuk kan....


adik aku..twin


family aku. ayah plak xde dlm gmbr ni..mana la ayah aku pergi time nih....


owh..penutup kena adda gmbr family kecik aku. chiq, gegor la gmbr ni. dlm kamera nmpak lawa...


makan time. owh..aku mmg dah tgh lapar...padahal kat rumah mak dah belasah roti jala dan kuih muih ni aku melantak lagi...aku kan kuat mkn..ayam masak merah dia sedap sgt..aku terbayang2 lagi weh...adoi la..... aku rs, chiq mesti pening tgk aku mkn...hah3x...

ok. sekian la cerita aku pada hujung minggu lepas. dah boleh tarik nafas dah sikit..start bln depan kena plan utk majlis kawin plak. date x decide lg tp kena la get ready kan..buat apa yg patut...hu3x...