Monday, August 29, 2011

~koleksi biskut raya 2011~

ni je yg sempat buat..tp ok la kan dr xde langsung..



meh nak perkenal kan ;

dr kiri, biskut makmur..
aku mmg suka biskut ni tp x reti buat..hr tu sj tnya cousin mr azam, dia ada x resepi biskut ni. terus dia bg kat aku. resepi turun temurun dr arwah nenek mr azam...tp mcm biasa aku derhaka sikit, rs terlebih soda bicarbonat sikit. tp still sedap la pd tekak aku...:)(statement sokmo xmo kalah)

next, chop chip cookies
aku lupa dr mn aku ambik resepi ni. walaupun rupa mu hitam tpp tetap menjadi kesukaan mr azam. mmg dah brp thn dah aku x pernah miss buat biskut nih. kwn aku kata rs mcm famos amos punya tp ntah la..aku x pernah mkn semekut famos amos......:)

next; cookies td dgn tart nenas.

next, tart nenas.
jem tart tu buat sendiri sbb aku mmg x pernah beli jem tart tu. dulu ms kecik2 aku buat tart jenis terap pakai acuan bunga tu. since dah ada anak ni, malas la nak berterap bagai, leceh+lambat. cr resepi utk yg style gulung, lg senang. tp aku lg suka resepi yg tart terap tu...hu3x...

last; chop chip cookies jugak.
ni versi cerah. 1st time buat. aku godek2 kat mn ntah jumpa resepi ni. tp biasa la derhaka sikit aku terlebih kan butter sikit tp x terlebih kan tepung. sudah nya lembik sikit adunan. pastu biskut jd leper sikit. dah cotet2 tinggi pun tp bila bakar masih lg jd leper. rupa mmg xde. tp rs mmg sedap. mr azam x rs lg ni. nnti ntah2 jd biskut kegemaran dia jugak sbb ada chpc chip kat dlm. aku rs kalau tambah raisin lg sedap. xpe..xpe..lepas raya boleh buat lg...boleh buat kudap2an utk mr azam...tu kalau dia suka la dgn biskut ni..:)..

kesimpulan nya, biskut raya aku semua sedap pd tekak aku. puas hati. ingat nak buat lg 2 jenis tp x larat la. rumah x berkemas lg, baju x abis packing lg. nnti kang ada je yg tertinggal.

tu je la biskut raya aku thn ni. aku ada jugak beli kerepek pisang n muruku. so, kalau la ada org dtg rumah aku nih, ada la jugak benda nak mkn kan....erm..balang biskut raya xde pun tp xpe la..sbb adik aku ada beli kan balang baru utk ma, so, nnti boleh cilok balang biskut ma yg lama...ala..ma bkn nya nak guna lg kan...kan.....:)...

Sunday, August 28, 2011

~berbuka puasa di Santai Cafe~

yup...aku masih lg di kl.
tgh packing2 brg yg x habis2 lg..masih lg baking biskut raya...
hah3x...mr azam x habis kerja lg, maka kena la tunggu dia....

ok, ni cite pasal majlis berbuka puasa pada ramadhan yg ke 27.
dgn geng2 rumah sewa mr azam masa kat kolej dulu...
patut nya sabtu minggu lepas, last minit cancel plak....
so, ni last minit plan, menjadi plak...
1st2 si planner mario, ingat nak buat kat kg baru tp kebanyak kan kedai dah tutup.
maka, kami (aku dan mr azam) cadang kan buat kat santai cafe ni.
semalam (27 ramadhan), last day diaorg beroperasi sblm tutup utk cuti raya...

thn ni iftar kat sini rm25 utk dewasa dan kanak2 5 thn ke atas-rm15.nett.
thn lepas pun kami pernah dtg sini...
okla kan...even food dia xde la melampaun2 bnyk tp ok la kan...
lgpun si planner kata, food tu jatuh no 2, yg pertama, tempat yg ok utk diaorg berkumpul borak2...
sebelah santai cafe ni bazar ramadhan..mmg ok la sgt2 kan...
tp semalam xde la g bazar pun...dah byr utk mkn kat sini buat apa nak g bazar lg....

thn ni aku rasa servis amat excellent..
mungkin sbb dah last day kot..org pun x ramai..
staff diaorg mmg peramah sgt2 la...
food mmg bagi aku ok..cukup rasa...
sedap...memenuhi piawaian tekak aku.
dan majoriti kawan2 mr azam pun berpuas hati dgn mknan...
alhamdulillah...risau jugak kami, kang nnti kami yg suggest tmpt,
pastu mknan x ok...risau la kan....

ok, layan gmbr....

utk thn ni....




menu..ni ambik yg kat main je..ada section dessert x ambik pun...ayam bakar dia sedapppp.....





ni tgh komplot apa nih....


main agenda, borak2.....


gmbr ramai2 sblm balik...ni pun ada yg x dtg..


gmbr family plak.....ajmal malu2 kucing...

siap dpt sampul raya lg dr owner dia...

insyaallah lepas raya harap dpt gather2 mcm ni lagi...
aku kalau gather2 dgn budak2 rumah sewa mr azam ni best sikit...
sbb nya, dah lama kenal dgn diaorg....
dgn wife2 diaorg, so mmg x rs kekok sgt nak berborak....


ok la korang, nak buat biskut raya la plak..
pastu basuh baju, packing baju+brg2 nak bw balik kg....
touch n go x reload lg nih..hu3x...
korang buat apa hari ni?kacau dodol?hah3x...

Friday, August 26, 2011

~raya raya raya~

aku x brp ada mood la nak menulis..
sbb aku tgh sedih sikit...
nak cerita kat sini....aku dah buat entry tu...
tp masih berfikir patut ke x patut aku luah kan kat sini....
kang nnti jadi isu plak.

ok xpe..meh ceria2 kan diri sempena hari raya yg bakal menjelang tiba...
aku masih lagi kerja hari ni...isnin dan jumaat nnti cuti la...

cakap pasal persiapan raya,
shopping raya-done. tp rs mcm x done pun ada jugak sbb lepas sahur td ada dialog mcm ni;

mr azam; org tu (aku la tu) best la..dia ada kasut raya.

aku ni terus la rasa kesian. xde la kasut raya sgt pun..hr tu ms balik penang aku ada beli 2 psg high heels. so, fikir, nak buat raya terus la...aku ingat kan dia xnak kasut baru sbb aku tgk, kasut timberland yg dia beli thn lepas tu ok lagi. cuma kasut hush puppies dia tu mmg dah nazak. aku dah berbuih mulut suruh dia beli...tiap kali g shopping mall, mesti kami pergi bhgn kasut lelaki. tp ada je dia x berkenan...rs mcm kesian la plak.

nmpak gaya, esok aku kena g shopping mall lg la...dah la thn ni beraya kat trg, mesti dia sedih, pastu mesti lg sedih sbb xde kasut raya...hah3x..ampun bang...pagi raya kita salam2 minntak maaf erk..:)

persiapan anak2 pun done. 1st2 aku dok fikir, mcm sikit je bli baju utk diaorg thn ni, tp bila uncle2 dan auntie ada beli jugak baju utk diaorg, eh jadi mcm banyak plak. alhamdulillah..rezeki...terima kasih pd uncle2 dan auntie.

utk aku plak mmg done la kan. eh tp rs mcm x best pun ada. bj kurung aku ada 2 pasang je. bj casual 2 helai. aku beli kain bnyk, tp rupa2 nya kain tu aku x bg kat ma utk jahit. dan barru2 ni aku dok kemas almari, ada kain 2 thn lepas aku beli pun x berjahit lagi..hu3x...sadis.

tp apa2 pn xpe la..bersyukur la kan..

duit raya mmg dah tukar awal2 lg. mr azam tukar kat ofis dia. senang. xyah nak g beratur bagai kan. tp duit raya x masuk dlm sampul lg. thn ni dpt bnyk sampul sogo. pastu hari tu dpt sampul giant jugak. tp x kisah pun kalau x dpt sbb company aku dan mr azam, 2-2 mmg akan bg sampul raya utk staff tiap2 thn. dah la banyak. aku rs sampul raya company mr azam yg 3 thn lepas pun ada lg. pernah satu thn tu company mr azam bg sampai 15 paket utk sorang staff. 1 paket tu ada 10, hoh..company aku ni takat bagi 5-6 paket je la..tu pun kdg2 x habis jugak kami guna.

rumah x kemas lg. tp xpe, mr azam bgtau nnti dia nak kemas. alhamdulillah, mr azam bab kemas rumah, boleh la bg kat dia....dia kemas mmg excellent tp aku dan anak2 plak excellent dlm menyepah kan rumah..hah3x...rumah x de la berhias sgt pun sbb ada perkara lg penting nak kena buat lepas raya kat rumah....:)

biskut raya plak, br 2 jenis aku buat. mlm ni nak buat lg. harap2 sempat la buat lg 2 jenis lg..cukup la kan. aku ada beli kerepek pisang dgn maruku je.

baju2 nak balik kg x packing lg, brg2 utk bagi kat PIL aku x kemas lg, ish...rs mcm nak cabut awal la hari ni...eh tp...mn boleh..aku bkn staff kesayangan bos. kalau staff kesayangan bos, keluar ofis pukul 1130am pun bos x heran...aku keluar ofis kul 1230 pun dah bising.x boleh..x boleh..x boleh....

oklah korang semua, dah la membebel ni....nnti jemu plak korang membaca nya...

ok di kesempatan yg ada ni, saya dgn seikhlas hati ingin mengucap kan selamat hari raya aidilfitri maaf zahir dan batin. salam kemaafan di pohon sekira nya selama saya ber blogging ni saya ada membuat kan anda terasa atau pun ada yg tersalah kata tersilap bahasa, harap semua nya di maaf kan. pada sapa2 yg memandu utk pulang ke kg halaman, berhati2 di jalan raya..

Thursday, August 25, 2011

~ajmal irfan & aqil raziq~

dah lama x cite pasal hero2 kecik 2 org ni kan....
asyik duk cite pasal mknan je....
oleh kerana minggu ni aku dah menggantung kuali dan periuk,
mood memasak sudah hilang ke laut,
moh cite pasal anak2 plak...:)

ahad baru2 ni, kemas2 baju hero2 ni. ada 2 box yg diaorg xleh pakai dah.
actually nak cr kopiah diaorg...takut la x muat, nnti boleh la beli yg baru....
cari2 dlm box, x jumpa...tgk2 ada dlm drawer bj aqil rupa nya.
nmpak baju raya mereka yg thn lepas.
bj raya thn lepas, aqil sama color dgn papa, ajmal sama dgn mama.
sbb tu kalau tgk gmbr tu, color yg berbeza.


beriya2 nak pakai baju melayu dng kopiah tu.pastu bising2 cakap nak sembahyang raya..
hah3x..mama layan kan je la....

ok, sembahyang raya..:)

baby pun ikut sembahyang...






ok la...dah lama plak x cite pasal perkembangan diaorg...

ajmal irfan-3 thn 5 bln;-

-mulut sgt becok...mcm2 lagu dia nyanyi....
lagu tema cite nora elena, mmg cair kat mulut dia, 4-5 lagu maher zain mmg dia dah hafal..
-suka bertanya mcm2...
-daya ingatan sangat tinggi.
kalau cite apa2 kat dia, mesti dia ingat. kdg2 benda yg dah berlaku berbulan2, dia boleh ingat then dia ingat kan aku balik..hah3x...(afne, mlm td sebelum tdo dia ungkit balik ajak g melawat hana sbb dah janji dgn dia tp x bw2, mlm td kami g shopping, balik lambat..nak tdo tu, dia tnya lg..:)..)
-kurang mkn kurang hisap susu. tp aktif. mmg x hairan la dia dah makin kurus sikit skrg ni. makin kurus dan makin tinggi.
-suka usik baby dan suka menjadi mangsa gigitan & cubitan baby.
-skrg ni tgh musim dia addict dgn ultraman. nak ultraman biru la, eh lagu tema ultraman pun dia hafal. hr tu dia tgk kat youtube, dia hafal lagu ultraman yg mebius. sebelum ni hafal lagu ultraman yg biasa tu je. asyik la terpekik2 nyanyi lagu ultraman...fening mak ko ni nak.....

apa lagi erk cite ajmal...mama lupa la noks....

aqil raziq-1 thn 10 bln;-
-masih lg x inject utk 1 thn setgh. hah3x..mama malas. 2 hari lepas, nurse call suruh bw g inject. insyaallah lepas raya la. raya ni mama bg aqil main2 dulu puas erk..pas raya....bersedia la aqil yea.
-suara sgt nyaring. suka menjerit. suara dia lagi nyaring dr ajmal. aku rs nnti rumah kat kg bergegar la dgn suara dia.
-suka usik abg, gigit abg.
-pemakan. kalau mkn nasi, mmg bertambah la biasa nya. suka mkn cheese...
-baju basahan, baju tdo semua dah senteng2 tp aku pakai kan jugak. mama asyik shopping baju raya je utk dia.
-masih menyusu dgn susu mama sepenuh nya...alhamdulillah....
-gigi pun br ada 4 btg atas 4 btg bawah dan satu gigi geraham.
-bercakap pun dah ada improvement sikit. dia suka panggil mama, papa....nada dia panggil tu buat aku jadi cair kalau time aku marah dia..:)...kenkdg ada jugak yg dia boleh sebut tp mcm pelat sikit pun ye. tp xpe la...mama x kisah...:)..asal kan kamu bercakap je dah cukup la aqil...
-apa yg abg buat, dia ikut. ajmal plak suka la adik ikut dia. pening mama. this week saja ada 3 tanda. 2 kat dahi kiri kanan, satu kat lengan. yg satu kat dahi tu, ajmal tertolak dia, satu lg, dia ter ketuk dahi dia sendiri dgn mainan. yg kat lengan mg xtau. x nangis x apa, tgk2 dah ada tanda. bila tnya, dia cakap xtau.

ok, dah..mama dah lupa....

Wednesday, August 24, 2011

~berbuka puasa di Bora Ombak, Ampang~

hari ahad
dgn officemate mr azam
makanan sedap, bila habis, diaorg top up..tp dlm kul 8 lebih tu, diaorg dah x top up lg utk lauk2..
rm45++..eh rm45 ke rm46..ntah lupa la...
tempat crowded sikit kalau duduk yg kat dlm bhgn aircond.




bergmbr ramai2...

aqil asyik la kerut kan muka, sbb dia terkejut ms kat pintu masuk, dia nmpak patung.(patung batu tu)..

sebelah meja kami tu, laluan ke luar, ada tmpt dia hias dgn motor scooter lama. asyik la main kat situ...berpeluh2..huh.

ni ada kwn mr azam nak ambik gmbr, dia agah aqil..terus tunduk muka ke bwh..malu la konon nya.



gmbr family. ajmal menyorok bwh meja..eee....geram je....


aku x sure ni gmbr artis+org biasa or artis sahaja yg pernah buat wedding kat sini...yg aku kenal/ & nmpak, gmbr que & linda jasmin tu je...


tinggal bbrp hr je lg, sapa2 nak try, boleh la..erk tp aku xde contact no. dia la...aku ni kan..


minggu ni start isnin br ni dah malas nak masak..tp isnin tu aku masak la sejenis 2 lauk pastu mr azam beli sejenis. semalam, aku beli je..ish...kalau mood malas dtg, mcm ni la gaya...mood dah nak raya je...rs mcm bersalah pun ada bila mkn lauk beli..hah3x....

Tuesday, August 23, 2011

~hari sabtu~

cite hari sabtu plak...
lepas sahur, terus start buat biskut raya...
lepas tu bersiap2 nak kuar g shopping..
kuar rumah awal2 pagi sbb xmo bersesak la...konon nya..
misi mencari sandal & belt utk ajmal dan aqil, baju dan seluar lagiutk mr azam dan baju utk aku.

nak pergi bata, cari kasut yg ada lampu since aqil sgt berkenan tgk sandal adam.
tgk2 bata buat warehouse sale kat MVEC, terjah sana dulu..
tp semua kasut2 lama. so, beli selipar basahan je utk ajmal dan aqil.
eh tp ada jugak jumpa kasut yg nmpak br utk aqil..so, beli la kasut utk aqil..
tp mmg murah sgt...aku plak rembat sport shoes nike...hah3x...
org dok sibuk cr kasut raya, dia dok cr sport shoes plak....
ye la..sport shoes aku dah rabak, alang2 cr je terus..murah plak tu, sapa x suka kan...

abis kat situ, gerak ke bhgn north court plak, masuk RSH, FOS tp xde mende yg berkenan.
mr azam duk sibuk nak g tgk menda ni....





tp lepas tgk function, ipad is better than blackberry playbook ni....
:)

org dah makin ramai, kami pun gerak ke south court plak. ke metrojaya.
cr sandal utk ajmal dan aqil. tp x bnyk choice. bnyk kasut je.
kasut ajmal dah ada..tu yg nak cr sandal je...
then shopping utk mr azam. yg best nya metrojaya ni xde la ramai org sgt...
lepas beli bj utk mr azam, gerak ke cotton on..cr baju aku.
nasib baik ada yg murah dan cantik..kalau x, malas dah nak cr....

then, g masuk jusco sbb nak tgk sandal. org mmg ramai.
aku dah x larat, duduk je dgn ajmal dan aqil, mr azam pergi cr sandal...
alhamdulillah jumpa yg berkenan di hati anakanda.
bkn sandal pun..kasut jugak..erm.....

balik tu, mr azam tnya nak msk or beli.
aku cakap, masak je la..tnya dia nak mkn apa.
ddia cakap nasi beriani. ok on.
nasi beriani, ayam masak merah, daging kicap.
acar jelatah x sempat nak buat.
pastu suruh mr azam g beli ayam golek pantai dalam.
aku buat onde2 dan puding karamel again..
hari tu, kak dgn amali pun berbuka puasa kat rumah...
best sbb ramai2 kan..rs meriah...







pastu jiran atas plak bg kek pisang dgn rendang ayam...
waaa....sedap gile kek pisang dgn rendang tu..
nak nangis rs sbb sedap sgt..semua org puji sedap...:)
thanks afne.....

alhamdulillah..kekenyangan semua..
penat xyah cite la...x jd la buat biskut raya malam tu..

Monday, August 22, 2011

~berbuka puasa di Palace of Golden Horses~

hari jumaat.
ahli2-abg, akak, dini, adam, aku, mr azam, ajmal, aqil dan kak.

so. xyah tulis panjang2..tgk gmbr je la.
gmbr mknan xde bnyk sbb mood lebih kepada mahu menikmati mknan yg ada.
makanan sedap..boleh la...choice tu boleh tahan la..
tp rs nya x la sebanyak yg aku pergi 3 thn lepas..




tema-lambaian desa

1st round-sate, roti john, murtabak...semua sedap...menepati piawaian tekak aku....

nasi kacang utk ajmal, salmon apa ntah, kentang, lamb, beef msk apa ntah..pastu kuih muih.

ada lamb jugak...lupa snap gmbr lambr...tp lamb, kureng sikit..black pepper sos cair....

ajmal menikmati kek coklat...x duk diam langsung.

ni lg sorang, susah sungguh nak ambik gmbr dia..asyik sengih sambil gerak2 kan bdn..tension haku.

tgk tu...x reti duk diam..

dpt tempat kat luar sbb kami booking pun dah lewat. so, suka hati la 4 org kanak2 riang ni. asyik la berlari ke sana ke mari. ajmal tu boleh perah baju dia sbb basah peluh. rambut mcm br lepas mandi. hoh. main2 pastu kejap2 dtg nangis, kakak dini buat, pastu baik balik main pastu adini plak dtg cakap mal buat. hoh..diaorg ni kalau jumpa mcm tu la...kejap gaduh kejap ok. aku rs raya nnti bergegar rumah kat kg dgn jerit pekik diaorg. 4 org semua stok suara nyaring2 dan suka menjerit...abis la....

tgk la aksi sorg2...




Friday, August 19, 2011

~kuih muih sepanjang minggu~

ok, jom kita tgk kuih2 yg aku buat sepanjang minggu ni....
bkn nak menunjuk aku ni reti buat kuih ye...
aku sekadar nak berkongsi..BERKONGSI cerita okeh...

isnin buat roti jala....



resepi roti jala;
2 cwn tepung gandum
2 cwn air
sebiji telur
bbrp titik pewarna kuning
secubit garam

nak senang kerja, aku masuk kan dlm blender, blend je semua tu...jimat masa..


kuah versi kari ayam..mr azam x mkn kuah manis, so kena buat kuah kari ayam ni utk dia..


ni kuah manis..biasa kat pantai timur je boleh jumpa kuah ni. cara buat kuah tu, perah santan bersama2 dgn telur...kalau pakai santan kotak or santan yg dah di perah, aku tapis santan tu, masuk kan telur sekali. tenggek kan atas dapur, letak gula melaka, garam secubit, selai daun panda. kacau smpai masak.

puas hati buat roti jala kali ni sbb ajmal dan aqil mkn bnyk sgt..nasi pun bertambah2...phewww...rs mcm berbaloi2 aku memasak....

selasa aku buat puteri mandi again...dah kata suka kan..hah makan la sampai lembam...

rabu plak buat puding karamel. buat nya selasa malam pastu letak dlm fridge, mkn sejuk2..phewwww....nikmat....


resepi puding karamel ni ambik dr makcik aku..

-telur 8 biji
-susu pekat-3/4 tin
-air-sukatan sama dgn susu
-4 sb gula

telur, susu pekat dan air di kacau bersama. kacau perlahan2 jgn smpai berbuih2 kalau x nnti puding karamel x jd cantik. gula tu masak atas dapur, bila dah bertukar warna, masuk kan air sikit. tuang air gula dlm loyang/apa jua bekas yg korang nak guna then masuk kan adunan telur+susu+air td..then, kukus. aku buat half drpd resipi ni sbb mr azam kureng manis2 ni. ingat nak suruh BIL aku dtg rumah ambik sikit sbb dia suka puding ni tp rs mcm eh..eh mcm x cukup plak..hah3x..tamak...ok amali, next week kalau i buat lg, i call u suruh dtg ambik erk...:)


nyum..nyum..nyum.....

semalam, gigih la buat kuih cara. hr tu g pasar chowkit, aku beli acuan dia. rm9 utk 7 biji tu. ok la kan...aku pun xtau angin dr mn dtg tetiba rs nak buat kuih ni..sebelum ni reti mkn je....:)


buat 2 cwn sbb ingat 1 cwn mcm sikit je...mmg tamak aku ni kan..sekali tgk, bnyk la plak, terus la tingggg.....teringat jiran kat atas, terus calling2 dia bg kat dia sikit. tp tu pun bg dah lepas waktu berbuka. nak buat benda ni leceh sikit la tungku dapur aku 'tak in' dgn acuan..so, ambik ms sikit la...sambung smpai lepas waktu berbuka.....hu3x...tp aku rs mcm keras sikit..tp mungkin sbb aku tunggu dia betul2 garing baru aku angkat...biasa org letak kejap je kan...

resipi kuih cara;
-2 cwn tepung gandum
-3 1/2 cwn santan sederhana pekat
-1 biji telur
-pewarna hijau
-secubit garam.

*santan sederhana pekat tu aku letak 3 cwn je. 1/2 cwn lagi aku blend air daun pandan. letak air daun pandan, sedap sikit bau...:)

-----------------------------------

ok, hari ni, esok, lusa, gantung kuali..:)

ada kawan aku tnya, betul ke aku masak semua2 ni..sempat ke...
ek eleh..xkan aku nak tipu kot..buat apa menipu..dpt dosa ada la....

aku bln puasa balik keje 445, sharp 445 kenkdg 446, terus kuar ofis. bw kereta kalau jln clear tu belasah je smpai 100km/h...tu kalau jln clear la. (abg, lepas ni tlg check nama na ada saman ke x er..heh3x..)...mahameru tu aku rasa 80km/h je...belasah je la....dulu masa minggu pertama puasa mmg xde nya. mmg jammed teruk. aku masak tp mkn lewat la..kul 830 br mkn, time tu pun schedule kerja mr azam ok lagi, so kenkdg dia g bazar beli roti john or murtabak..

masuk minggu ke-2 dan ke-3 ni, jalan mmg dah clear la..cuma jammed sikit2 tu je la..lepas ambik anak2, aku smpai rumah dlm pukul 545-600. terus start masak la. anak2 tu, aku umpan la dgn mknan, mainan supaya x kacau aku masak. kebetulan plak minggu ke 2 & ke 3 puasa ni mr azam mmg kena kerja ptg, so, mmg aku berbuka sorg2 la. mmg anak2 tu biar je la diaorg main dgn permainan diaorg..rumah sepah xyah cite la...lepas berbuka tu, mmg rutin la sapu /mop lantai semua sbb diaorg tumpah kan mknan kan..penat tu penat la..tp kepuasan tu mengatasi segala2 nya....:)..so, pada aku, pandai2 la nak atur kan masa kan...alhamdulillah bazar ramadhan thn ni boleh kira dgn jari je brp kali br aku pergi...ala..lgpun setakat masak simple2, 2-3 jenis lauk dgn kuih apa la sgt kan...lgpun masak dlm portion kecik, bkn nya nak mkn 10 org...ye dok...

ok, stop membebel...rs mcm tghri ni nak g klcc la, pn ct, ko free x?jom teman aku cuci mata...
happy weekend u all....

Thursday, August 18, 2011

~menu ramadhan 16 & 17~

terajin plak nak update lagi...
ramadhan 16 & 17 berbuka puasa sorg2 je sambil di temani anak2...
mr azam keje....

hah baru aku ingat, aku g pasar chow kit hari selasa...
pastu beli siakap...beli je la dulu nnti br fikir nak msk apa....
ptg tu dok meng google resepi, br teringat kat blog zety, dia ada cite pasal siakap steam dia.
akuu ni kalau beli siakap mmg x pernah steam. biasa 3 rasa or sweet sour je....
sbb mr azam suka..ni dia xde, boleh la aku masak ikut tekak aku kan...

maka, terhasil lah....

siakap team, kailan ikan masin, sotong masak kunyit tp aku malas nak tunggu air kering. silap aku curah air dlm tu. dah campur dgn air sotong lg mmg berkuah la kan. belasah je...janji tekak boleh telan. then murtabak....kuih, aku buat puteri mandi and again..kan ke aku kata aku suka kuih tu, hah..mkn la ko puas2....


close up sikit..sedap...masam2...resepi g ambik kat blog zety....


semalam plak mmg blur xtau nak masak apa...jalan sana sini cr idea...maka, terhasil la...

kailan ikan masin(selagi kailan tu x habis, hari2 aku msk kailan ni. beli rm1 je tp bnyk), ayam goreng kunyit, sup daging dan...jeng jeng.....ikan pekasam afne bagi..:)..bila masak ayam @ daging ni, anak2 kurang mkn nasi...tp kalau seafood mmg laju la...

aku plak jenis masak, kalau masak daging, mesti dgn ayam je...seafood...seafood je..tp ikan pekasam tu sekadar nak rs je la..tp jarang la aku masak campur2 mknan laut dan darat ni..ni sbb terbc email yg sapa ntah forward psl x elok campur2 ni....tp kalau masak sardin, mesti kena dgn telur dadar. tu mmg xleh nak elak sbb aku xtau nak 'gu' kan sardin tu dgn apa...

ikan pekasam ni aku goreng ms dah nak dekat waktu berbuka. ajmal bising2 tnya bau apa yg busuk nih, aku plak hampir2 termmmmuuunnnntah..smpai rs nak pitam pun ada..hah3x..poyo la ko ni ana....tp taste ok la..bole la masuk tekak aku. terima kasih ye afne...:)

dessert aku buat puding karamel. nnti esok aku tunjuk erk.

ptg ni xde idea lg..tp rs mcm nak msk asam pedas ikan tenggiri, pastu ada sotong tp xsure nak masak apa lagi..any idea? pastu nak goreng kailan ikan masin lagi pastu nak buat kuih cara manis...:)..tu plan je la.....

~merapu~

ok. xde idea.
moh kita merapu tp jgn jadi ikan kerapu sudah.
skrg ni bln puasa sbb xde pergi mkn, maka, waktu lunch aku terisi dgn xtvt2 yg boleh mengempis kan purse.
window shopping, pergi pasar...
yes pergi pasar..pasar chow kit...
mcm2 aku boleh dpt kat sana dgn harga yg aku rs murah la....
ikan pun fresh je...tp hr tu aku beli udang, seminggu lepas tu br masak,
dah x brp nak segar..ye la kan..dah seminggu apa ko nak expect kan...

alkisah nya baru2 ni hari apa ntah, aku g la pasar chow kit lagi...
beli itu ini, mcm2 la...tgk pucuk paku terliur bkn main lagi...
tp sbb setakat nak mkn sorg2, xde la aku beli..
pastu nak di jadi kan cerita, aku beli telur ayam...
murah la aku rasa telur ayam kat sini...eh..semua benda murah la...
then, on the way back ke kereta, lalu la kat gerai ni...




ya..gerai murtabak aku....
hah3x..mana ada....mcm la aku sorang je nama ana.
aku selalu lalu dpn kedai ni, org sentiasa ramai beli murtabak dia..
x kira la bln puasa or bln x puasa....
so, hr tu tergerak la hati nak beli...time nak ambik duit,
pooop....plastik telur jatuh ke tanah....
abis....telur aku 10 biji tu...
brader yg jual murtabak tu ambik plastik telur tu pastu bg balik kat aku..
sedih siut...aku ni terus buat muka sedih pastu cakap,

"bang, boleh x tukar telur ayam yg pecah ni dgn telur ayam yg abg nak buat murtabak tu"
terus je brader tu bg...wahh..terus muka happy...:)
x kisah la telur ayam dia kecik dr telur ayam aku beli tu ke..janji dpt telur ayam baru..:)

terus aku cakap, saya nak ambik gmbr gerai abg ni nak promote kat blog saya..
hah3x..terhutang budi la konon nya......

tp sedap la murtabak dia..rs la daging tu....serius..
kalau korang g pasar chow kit, cr la gerai ni..try la rasa..:)


Wednesday, August 17, 2011

~xtau nak letak tajuk apa~

lately aku tgk muka ni sgt la kusam...
kusam se kusam2 nya...
sejak umur mencecah ke angka 3 ni...(even x genap pun lg)..
tp ketara sgt dgn perubahan2 yg yg diterima oleh badan ni...
muka jgn cite, kusam, jerawat tu dah jadi kwn baik dah kat muka ni..
sgt stress..lg stress bila mr azam dok tegur..
tiap kali jerawat naik, tiap kali tu la dia tegur..
xde la tegur cakap hudus ke apa...tegur sekadar bergurau je...
tp tu la..stress mak nokssss......

so, aku pun gatal2 la survey produk2 kecantikan ni...
kalau boleh xnak la local product...
bkn la berlagak tp bila fikir, alang2 cuba baik cuba yg international brand terus...

kak cadang kan suruh pakai clinique...
tgk dia pakai, nmpak ketara muka dia...
pastu dia dok cite la bla bla bla pasal clinique ni...
so, aku pun setuju....
moh kita ke sogo....
beauty consultant tu tgk dulu muka aku,
tgk muka aku jenis oily ke normal ke...
lepas test tu, br dia bgtau result...



ambik yg basic dulu...
kang ambik yg lain2 jugak, aku x pakai, hangat2 tahi ayam, buat bazir je...

pencuci tu, ambik sabun sbb kalau ambik jenis liquid, aku x reti nak lock tmpt tekan dia tu kalau nak bw g travel...
alhamdulillah..setakat ini masih lg berdisiplin...
heh3x....
masa beli tu, dpt freegift bag..comel sgt..pinky2 gitu....i likeeeee....:)

pastu kan ada yg 3 botol putih yg kecik tu yg sekali dgn beg tu,
tu beli ms g midvalley hari ahad baru ni.
diaorg buat promosi...
rm50 sajo..murah kan...try dulu dgn harapan akan dpt brightening kan muka aku...

so far, nmpak la sikit perubahan ni..
alhamdulillah.....
moga raya kali ni muka aku nmpak la gorjes setanding akak gorjes..:)


Tuesday, August 16, 2011

~menu ramadhan ke 15~


selepas bbrp hari menggantung kuali,
akhir nya semalam, kembali berasap dapur aku..
puas hati sbb semua homemade...
roti jala kuah kari ayam, (ada gak kuah manis, pantai timur style,nnti aku tunjuk), tenggiri masak kicap, sambal udang. air, teh o suam....
ngam2 725 petang siap semua ni. tp sayur x sempat nak masak...
alhamdulillah anak2 x buat perangai sgt semalam,
so, boleh la memasak dgn jaya nya...
aku suka.....:)

ajmal dan aqil mkn bnyk sungguh semalam...
rasa hilang penat lelah aku masak bila tgk diaorg mkn bnyk....

korang masak apa ptg semalam???