Friday, September 30, 2011

~subway-how to order~

kelas ko nyah..speaking omputih lg..padahal x reti pun apa makna nya..main tibai je tuh..hah3x...

sapa suka mkn subway..angkat jari kelinking je cukup la....:)
aku dgn mr azam gemor sungguh mkn ni..klau rs2 xtau nak mkn apa+malas masak,

subway adalah salah satu pilihan.....
dulu ms awal2 nak mkn, mmg aku xreti pun nak order...
aku ingat lg ms tu kat subway klcc...dah la sorang2 pastu tunjuk lagak mcm pandai...
seb baik la xde org blkg aku time tu..xde la malu sgt bila terhegeh2 gitu kan...

so, meh la kawan2, aku ajarr korang mcm mn nak order....
pada sapa yg dah tau, duk diam2 dah la sambil bc blog aku ni...
yg xtau, sila tumpukan perhatian sepenuh nya yea...

:)

gmbr bawah ni adalah semua 'perisa2' dia...
korang boleh pilih mn yg korang suka...
klau tnya aku, semua aku suka...even vege punya pun..
mkn sayur sj..sesekali feeling omputih mkn salad pun bagus jugak kannnnn....





ikut step la



step 1, korang pilih, nak footlong (12'), or 6', saad or wrap. wrap tu x pernah plak aku try. nmpak mcm sedap..

step 2 pilih roti. parmesan oregano, honey oat, pastu apa ntah lagi..aku biasa ambik parmesan oregano or honey oat tu je...


step 3-pilih cheese. tp biasa dia mmg bg yg standard je..xde tnya pun. unless klau korang nak tambah cheese, cepat2 kabo....

step 4- pilih sayur. aku biasa ambik semua. sayur mana boleh tinggal kan....

step 5- pilih sos. aku biasa suruh dia letak semua sbb aku xtau combination sos mn yg akan buat sedap. ala..letak semua sos pun sedap apa.....

step6-pilih air, or cekedis, xpun cookies. eh cookies dia sedap tau.
aku biasa kalau take away, mkn sorang2 mmg xde nya nak beli air or cookies bagai kan..malas...



pilihan cookies yg ada




tgh q nak beli subway. ni ms hari ahad br ni. konon nak beli 2 je. sekali tu x cukup.anak2 merengek2 nak lg..order la lagi.

kelakar rs ms aku ambik gmbr ni, budak subway tnya aku,
'akak ni dr mn'
aku jawab dr kl la....
dia ingat kan org luar kl sbb ambik gmbr bagai...
hah3x....
seb baik org x ramai ms tu, boleh la ambik gmbr.

kitaorg selalu beli subway yg kat jalan kuchai lama, UE3 mall, avenue k, lg satu kat menara cimb yg depan sogo tu.
paling sedap rs yg kat menara cimb tu. sbb kenkadang kan diaorg ni kan letak sos itu ini kan.
so, rs nya ms letak sos tu, mungkin la ada yg mayonise bnyk sikit ke, sos cili kurang ke...tu yg boleh buat jadi sedap kan.

sama jugak mcm mc'donalds. fries mc'donalds kat ampang park sedap berbanding fires mc'donalds jalan pahang.

so, apa lagi korang..jom mkn subway..:)

Thursday, September 29, 2011

~spectra 3 for sale~




kawan aku nak jual 2 unit breast pump spectra 3

condition mmg aku xtau mcm mn sbb aku x tgk

dia just email kat aku gmbr ni mintak tlg aku publish kat blog


1) 2 sets of spectra3 breastpump motor (age of the pump, 2006 & 2007)

- 1st pump (2006) = bunyi - S3 lama ada bunyi tapi bunyi ini masih kategori perlahan kalau banding dgn pam2 lain
- masalah adjuster takleh pusing/ adjust lg sbb tak pernah adjust pun semasa menggunakannya, so dh keras sikit


- 2nd pump (2007) = tkde mslh setakat ni..


2) Used breastshield 2 sets and 2 tubes


3) Info on the back of the motor

To let go for RM400 (both) (free bottle moms little + bumble bee)


so, sapa2 yg berminat tu, boleh la email terus pd owner dia;





murah tu..rugi sapa yg x ambik....



~makan2 sambil mengumpat~

eh eh..silap...bkn mengumpat...mengayam ketupat...
wallah wei...aku respect pada anak2 muda (read;kawan2 sebaya), yg reti anyam ketupat.
aku rasa susah nak jumpa org pandai anyam ketupat skrg ni.

aku ni mmg fail la bab2 anyam ketupat ni..
aku excellent bab mkn ketupat dan mengumpat
hah3x....

baru2 ni dept. kwn aku ni buat mkn2 sempena raya,
kebetula sorg kwn aku ni pandai anyam ketupat,
aku suruh dia bw daun ketupat dan ajar aku anyam ketupat..


baru start, boleh lg bergelak ketawa. tudung hitam adalah pengajar, tudung kuning dan maroon is anak murid..:)

rileks lagi..ni xtau dah kali ke brp aku try..tiap kali nak masuk step baru, tiap kali tu la fail..dua2 anak murid, sama je..tidak menunjukkan performance yg bagus. muka cikgu agak sedikit stress..hah3x...

semua muka dah stress..cikgu pun tension agak nya...ajar ajar tp anak murid x dpt catch up, kesudah nya cikgu jalan dulu, dah hampir siap sebiji ketupat manakala anak murid masih terkial2..satu apa pun x jd pada daun kedua2 anak murid tu..:)...muka anak murid tu dah pasrah dah. yg tudung kuning tu duk fikir, mmg di takdir kan diri aku ni x pandai anyam ketupat agak nya..tgk daun ketupat yg ada pd tangan tudung kuning tu, x jadi apa2 pun..sila gelak ramai2..hah3x...

si tudung kuning dah fed up, lalu blah..tinggal la si tudung maroon bersama seorg pelajar baru dan tok guru yg masih setia menurun kan ilmu tanpa penat lelah...terima kasih cikgu..jasa mu ku kenang!

jom tgk si tudung kuning buat apa bg hilang stress....

apa lagi...kita makan dulu.....bergosip sambil mengumpat makan plak...
yg ni x payah stress..kenyang perut suka hati..:)

apa2 pun terima kasih kepada cikgu manis bertudung hitam kerana x jemu2 menurun kan ilmu kepada aku dan anak2 murid yg lain. jasa mu sgt di hargai..lepas ni boleh la sambut hari guru yea..:)

ada jugak org pandai anyam ketupat palas..aku ni ketupat palas ke, bawang ke, sate ke mmg x reti....yg aku reti tu la.....makan ketupat dan mengumpat....

Wednesday, September 28, 2011

~blog~

fikir sikit..

masa menuturkan kata2 tidak enak pada org lain;
e.g; babi, bodoh, bangang,

fikir x kita, apa perasaan org tu...

apa perasaan kita, kalau org kata mcm tu kat kita....

ko kata kat org ok je kan...
tp sekali org kata kat ko, terus ko sentap...

pehal ni nokssss.......


------------------------------------------------

blog aku tmpt aku nak bercerita, meluah kan isi hati.
xtau la brp ramai kawan, lawan, musuh yg bc blog aku nih...
tp setakat blog picisan mcm aku ni, apa lah sgt kan...
org lain pun bc jugak blog aku tp xde kecoh2 pun...
ko br je bc blog aku tp seluruh alam ko nak bgtau yg ko dah bc blog aku...
glemer sgt ke blog aku ni nyah????
ko kritik apa yg aku tulis...
ada ke aku menulis pasal ko nyah?????


-------------------------------------------------

~jumpa2 makan2~

ni cerita hari sabtu...
join sis ermayum n the gang mkn2 sambil pot pek kat rumah sis zarin...
pegi dgn anak2 je sbb mr azam keje...


smpai lmbt sikit sbb bg anak2 tdo dulu....
senang sikit..nnti xde la diaorg buat perangai ke apa ke..
smpai2 je terus mkn...anak2 plak bemain2 dgn kawan2 seangkatan...
smpai xmo mkn...



owh sbnar nya kami jugak buat pot luck...
setiap org bw mknan masing2...
aku plak xtau nak bw apa..
segan nak masak lauk pauk or dessert bagai sbb setau aku, sis zarin dan sis ermayum mmg sifu masak2...
senang cite, bw je la kek coklat...
mcm2 mknan ada...
asam pedas, sambal sotong, masak lemak udang nenas, kuah lodeh, kuah kacang, nasi impit, spagheti goreng, apple crumble, banoffe pie, red velvet cake.

time aku buat kek coklat,
aku buat diam2 kat dapur tetiba ajmal dtg...
'owh....mama buat kek coklat ye..x ajak mal tolong pun'
hah3x..mama mmg xnak ajak mal tlg sbb nnti mal sibuk nak mkn...
mmg betul pun...brp kali dia suruh aku potong kek tu nak mkn...
tp aku suruh sabar sbb nak mkn kat rumah kwn mama nnti...hah3x...
smpai2 je..terus suruh aku potong kek coklat sendiri..hah3x...


1st time mkn banoffe pie, wahhh.....sgt menusuk kalbu...sedap gilos....


tgk la rvc..tidak mendapat sambutan menggalak kan sgt penangan banoffe pie yg sgt sedap tu...



aku sbnar nya pelik dgn rvc ni..kenapa erk sambutan dia sungguh menggalakkan...ingat lagi dulu 1st time mkn rvc ni, rs nya biasa je..manis sgt..
2nd time rs pun sama....
dan kali ni 3rd time pun sama jugak....rs mcm xde apa keistimewaan pun pd kek ni yg buat dia di gilai..aku rs mungkin sbb kek ni warna merah dan di makan dgn cream cheese, tu yg membuat kan kek ni nmpak lain drpd yg lain dan di gilai ramai kot..... pada aku, kek ni kalau mkn dgn cream cheese tu ok la...tp kalau mkn sesaje...mmg rs mcm kek biasa je...tu pandangan aku la....


anak2 zaman sekarang....

Tuesday, September 27, 2011

~birthday celebration~

lepas jamuan raya kat ofis, terus bergegas2 balik rumah sbb cadang nya nak keluar..
nak belanja mr azam mkn la kan sempena birthday dia...
dah plan nak mkn kat mn..ingat nya nak surprise kan mr azam la...:)

balik2 tu, duk borak2 dulu, cadang nya lepas maghrib br nak kuar...
sbnar nya aku masih lg kekenyangan...pastu mr azam pun duk bersungut yg dia masih kenyang lg.
ptg tu dia br balik dr rumah cheras. dia mmg xnak mkn, tp bila mama dah suruh mkn, nak xnak dia mkn. kesudah nya perut dia masih kekenyangan lagi.

so, aku cakap, kita mkn yg ringan2 je..tp nak mkn apa kan...
ajmal kata nak mkn fish..layan kan je la bila mr azam kata jom ke manhattan fish market..
so, ke midvalley la kami...


ni 1st time mkn MFM ni...sedap..:)...
rs mcm x cukup plak ...:)

sementara tunggu order smpai, aku g care4 kejap beli brg,
smpai2 balik, tgk ajmal dah mkn soup..dia kata sedap...
x sempat nak ambik gmbr....

ni je gmbr mknan yg sempat ambik..lg satu dah hampir habis.... kalau x silap yg ni promotion punnya menu.rm17.90 plus air dgn soup.

puas hati sbb sedap..ikan dia lembut..fresh...
nnti boleh mkn lagi la..:)

so, tmpt yg patut aku bw utk surprise kan dia tu nmpak nya terpaksa di postpone lg...
tgkla..bila2 plak nnti boleh la bw dia.

Monday, September 26, 2011

~raya-open office~

jumaat tu, i**(tmpt aku keje la) buat majlis hari raya.
buat sekali dgn sambutan kemerdekaan....
bnyk gak la xtvt yg di anjur kan tp aku biasa la..mn la nak join mende2 gini...
low profile gitu...bluweeeekkkkkk....

menu mcm2 ada..
konsep mcm thn lepas, each department or division, akan bw mknan...
x kisah la mknan apa pun kan....
so, mcm2 ada, nasi kerabu, laksa johor, nasi lemak, lontong, sate, aiskrim, kuih muih,
eh bnyk la lagi...
dan seperti biasa, kambing mmg xleh tinggal..
thn ni 15 ekor kambing yg bersedia utk di makan.....:)

aku join kejap je sbb hari tu kan birthday en suami...
dah plan nak makan kat luar malam tu,
so, aku setakat mkn laksa johor, sate, kambing, nasi kerabu.
tu je....(tu je kau kata ana???????)
hah3x..aku kan kuat mkn, so, xde la rs full sgt bila mkn bnyk tu....
tu pun sbb aku x melantak air...
kalau minum air mmg xleh la mkn bnyk tu.
aku minum air dah last2 dah..tu pun suku gelas je..:)


laksa johor...marbeles...:)..sate, 4 cucuk dah selamat masuk perut..:)


beratur nak ambik kambing panggang....


tuh kat sana tu, bnyk lagi kambing yg bersedia nak masuk perut....


ni je aku ambik....(ni je??????ya allah...mengucap ana....:)..)


muka kekenyangan..dah petang2 gini, mmg sememh la...(eh bkn tiap masa ke muka ko sememeh????...)

x bnyk sgt gmbr ambik sbb malas. lgpun sbb terkejar2 nak balik. so, nak mkn cepat2 la..
rabu ni dah last syawal kan..kejap je masa berlalu..rs x puas lg nak beraya....:)
hr ni pun masih ada lagi jemputan dr dept2 kawan2 lain yg br berkesempatan nak buat jamuan raya..alhamdulillah...rezeki kan...:)

Friday, September 23, 2011

~malware~

td dpt DM kat twitter dr sis ermayum...
dia kata dah brp hari dah dia x boleh masuk blog aku...
sbb ada warning malware..
patut la lately rs mcm reader makin berkurangan...
owh..perasan nya aku...mcm la ko ni blogger femes....

so, aku dan dan tu cuak,
terus la kuar kan semua bloglist aku,
sbb hr tu aku ada terbaca kat blog mana ntah,
blog dia kena virus ni..
dia padam semua bloglist dia..
sbb antara punca virus ni berjangkit adalah melalui bloglist yg ada kat blog kita.
eh kalau salah statement aku nih, tlg betul kan erk...

so, aku pun letak la semua bloglist ni kat blog baru.
actually blog utk bloglist ni dah lama aku create...
tp malas nak edit..:)
so, ni la masa nya nak guna blog tu...:)
ada lagi list yg aku x letak...x sempat nokkkssssss..
nnti aku cuba update lagi..

korang ada x yg pernah kena malware nih?
apa lagi korang buat erk?

br kena malware dah kecoh x tentu pasal..huh

~happy birthday~

happy birthday to mr azam
semoga di panjang kan umur, di murah kan rezeki, sihat selalu hendak Nya....
we (me, ajmal & aqil) love u so much...

hadiah dah dpt kan..so, duk diam2..:)

pagi td ajmal dan aqil sama2 kejut kan papa dia, n wish birthday...
owh...sweet sgt aku rs..tambah2 bila aqil dah pandai cakap sikit2 ni....
makin riuh jadi nya..:)
ajmal tanya,

"mama, xde kek ke utk birthday papa?"

amboi2 ajmal...dia pulak yg lelebih yea..sapa yg nak kek ni sbnar nya, papa or mal?

heh3x...then, dia tnya mr azam,

"papa nak kek apa" (sambil muka tu dgn penuh harapan agar papa kata nak kek coklat)

"kek coklat"

"ok mama, papa nak kek coklat, beli 2, satu utk mal satu utk papa"

"eh mn boleh, papa sambut birthday, papa je la dpt kek, nnti petang mama beli"

"mana boleh, nnti x cukup, xnak la kek beli..mama buat la"

adoi la...mama kamu ni pemalas lipas la nak buat kek coklat..minggu lepas kata nak buat red velvet, x terbuat2 pun lagi..hu3x...
petang semalam, family in law belanja mkn sempena birthday mr azam...
ke mana lagi kami kalau bukan al rawsha..:)







terasa sgt kuantiti kambing dah semakin berkurang..
kalau dulu2 kambing dia, bkn main lagi..penuh pinggan..

aku cadang kan kat mr azam ajak diaorg mkn kat al diafah kat sri petaling..
sis ermayum pernah bgtau, kwn dia kata lg sedap dr al rawsha...
tp mr azam kata, takut x memenuhi piawaian tekak fil, so, baik la kami ke al rawsha je.
lgpun diaorg puasa, so, x best la jugak kan kalau mknan x sedap..
mr azam kata biar kita try dulu, br bw diaorg...

ajmal suka mkn nasi kat sini...mkn nasi saja je pun ok....

baby saffiya yg lena je sepanjang masa..:)

so, mlm ni turn kami celebrate sekeluarga la plak..
masih berfikir2 nak belanja mr azam mkn kat mn..
korang ada cadangan x kat tmpt mn yg best utk mkn...
x kisah la western ka, ke melayuan ke..mn2 je la...any idea x?

Thursday, September 22, 2011

~raya 2011-open division~

semalam division aku ada buat mkn2 sempena raya...
best sbb dpt mkn2....
aku kan kuat mkn...:)

mcm2 menu ada, nasi minyak, sate, laksa, nasi impit+kuah kacang, rendang daging, rendang kerang, ketupat palas, carrot cake, biskut raya, karipap, puding buah coctail, buah tembikai & epal, air limau kasturi asam boi, teh tarik....erm..apa lagi erk...xde dah kot....

dept. aku kena siap kan buah2 an dan air. so, bertungkus lumus la kami potong buah. sbb dept. aku 2 org je perempuan termasuk aku, so, aku kerah kan jugak budak laki buat keje..:)

orang2 kuat di sebalik tabir....:)..eh x cukup sorang...

ok, yg ni br cukup...sila jgn muntah tgk gmbr kami bnyk2..:)









maaf la..aku ni mmg suka bergmgr, maka, mcm2 la gaya yg ada....

aku tgh tunggu air kat cafe..order teh tarik kat cafe..senang..x payah nak bancuh...semua org cakap teh tarik kiaorg sedap. bila org tnya aku letak apa, aku cakap letak susu yg aku perah tu sikit..hah3x..ada jugak org percaya rupa nya...bila dah habis majlis br la rahsia terbongkar..hah3x..air limau kasturi asam boi tu order dgn kwn aku. dia buat part time bernoaga air kat pasar malam. so, senang la..

bergmbr dgn bekas nasi plak. order nasi minyak dgn mak kawan kat kat kg baru..alhamdulillah..ramai org puji sedap...:)..terima kasih makcik mah..:)..

GM tgh bg speech....



gmbr masa makan x ambik sbb lenih kepada hendak menikmati makanan yg ada..:)
tu je cerita open ofis thn ni..insyaallah thn depan boleh buat lagi..
------------------------
thn ni terasa la sgt aku rs ketiadaan kak ina.
basa kalau kak ina ada, kak ina yg akan arrange kan semua...
mmg la thn ni punya, semua berjalan dgn lancar..
tp kalau kak ina ada, mesti lg best...
kak ina, kenapa menyepikan diri...saya rindu kat kak ina..

Wednesday, September 21, 2011

~akhirnya......~

akhirnya aku berjaya bw aqil g injection utk 1 thn setgh punya..
last injection....
punya la berjanggut nak boleh bw dia ni..
asyik la terlupa la..ada hal la....
actually app. dah buat bln 4 hr tu, tp aku terlupa..
kena buat app. baru tp aku x pergi2 buat app. baru...
nak buat app. xbleh app. thru fon plak tu...adoi la.

so, last week berjaya jugak bw dia..
punya la duk pujuk2 dia cakap nnti doc. nak inject sikit..
mmg asyik la dia kata xmo....

alhamdulillah dah berjaya jugak...

perkembangan aqil skrg ni;

berat; 12.6 kg
tinggi dia lupa plak brp cm...

skrg ni aqil dah start bercakap sikit..
sebelum ni mulut dia mcm ada emas sikit...:)
skrg ni dah bnyk jugak yg dia boleh cakap even x clear sgt sebutan dia...
pastu tiap kali org cakap, dia suka ikut apa yg org cakap..
gigi masih lagi ada 4 btg atas, 4 btg bawah pastu gigi geraham pun dah ada 4 btg...
masih lg fully bfeed..:)..xtau la bila nak stop nya...xpe la aqil..selagi tu susu mama ada, hisap la kamu smpai ke titisan terakhir....










ok...tu je..:)