Monday, October 31, 2011

~oreo cheese cake~

oreo cheese cake, di buat sempena konvokesyen yuhanis.
hr tu tnya dia, nak kek apa...
dia nak oreo cheese cake yg pernah aku buat dulu tu..
yg versi no bake tu..
tp aku pujuk dia suruh try yg ni plak since aku mmg nak buat kek nih...
hah3x..kalau mcm tu baik aku buat terus xyah tnya dia kan....

di pagi sabtu tu sambil2 berborak, sambil buat kek ni...
kesudah nya terlebih letak tepung gandum..
hu3x..nasib baik la jadi kek...
pastu berborak2 lagi smpai terlupa kek dlm oven, terhangit sikit...
seb baik tetiba..tinggggg...dtg idea nak curah coklat masakan atas tu...
seb baik la menjadi...alhamdulillah....

lepas kuar dr oven, sejuk kan pastu kuar kan dr loyang...






rupa setelah di hias..yg 1 slice dah terpotong tu aku la punya kerja..punya la x menyabar nak rs, terus potong...hah3x...
ingat kan nak hias lagi dgn strawberry ke, buah kiwi ke..tp x sempat nak berkejar g beli...
xpela...mcm tu pun dah ok kan...

resepi nnti2 la aku bg erk...:)
dah lambat la nih....

Sunday, October 30, 2011

~30 october....~




30 october tiap2 tahun, kami berkongsi tarikh lahir....

happy birthday to me & my dearest son, aqil raziq bin noor azam hanif.
moga kami berdua di panjang kan umur, di murah kan rezeki dan berbahagia selalu hendak nya...

aku ni, hr ni dah genap 30 thn...alhamdulillah masuh lagi di kurniakan kesihatan yang sihat walafiat even kenkadang demam, sakit itu la sakit ini la...tp aku anggap itu semua sebagai penghapus dosa2 kecil aku....
moga apa yang di cita2 kan oleh aku akan tercapai....amin.......


utk aqil raziq bin noor azam hanif

alhamdulillah akhir nya mama berjaya menyusu kan aqil dgn susu badan mama sepenuh nya.....
even bnyk tempuh halangan tp akhir nya mama puas..mama bangga di atas pencapaian ini.
aqil skrg ni dah pandai kira 1-10 dlm english even ada satu dua huruf tertinggal..
dlm bahasa melayu mmg aqil x brp pandai sgt...
thanks to ipad..:)
aqil skrg ni pun dah bnyk cakap sikit...suku kata tu xde la bnyk sggt dia boleh cakap...
but mmg nmpak improvement dia dlm percakapan...
nak kata pelat tu xde la sgt but sometimes ada jugak yg kami x faham....
tgh berfikir bila nak start potty train dia. mr azam pun dah bnyk kali tnya.
semalam ada jugak buat half day. berjaya la jugak....
apa lagi yea improvement aqil, mama dah lupa la...
oh ya....aqil boleh pakai selipar yg style sarung kat celah ibu jari tu..
mama bangga sbb ajmal until now x boleh pakai selipar style gitu.

Friday, October 28, 2011

~aquaria,klcc~

cerita pasal rombongan dr trg x habis lagi...
sepatut nya ptg sabtu tu lepas konvo yuhanis, diaorg terus gerak balik trg..
tp kami (read; aku dan kak) dok pujuk2 x payah balik lg...
akhirnya termakan jugak pujukan kami....
lepas konvo tu, terus diaorg g rumah kak...tdo rumah kak plak....

actually nak suruh diaorg balik ahad tu sbb kak nak ajak diaorg g aquaria...
ahad pagi tu, kami pun pergi la join berkumpul kat rumah kak...
ingat kan xnak pergi aquaria sbb dulu dah pergi.
tp sbb kak, ma, che ngah duk ajak2 jugak,
maka kami pun okla....
lgpun dulu pergi ms aqil baby lg...

smpai ke aquaria pun dah tghri...parking semua penuh smpai kena parking kat klcc..
sbb weekend satu hal, plak tu kat kl convention center ada pameran home deco kan..
lagi la penuh...tiket

rm 35 utk dewasa
rm 25 utk kanak2 (3-12thn) & warga emas (6o thn ke atas)


gmbr x bnyk sgt sbb aku ingat kan aku dah copy semua dr kamera ayah lan..tgk2 xde plak..
ni mengharap kan gmbr dr hp aku je...ni pun aku pilih2 je..malas la nak upload gmbr..
internet lembaps....
dgn yuhanis, kak, chiq mungkin lagi bnyk gmbr kot...
apa2pun pergi kali ni best sgt sbb ajmal dan aqil dah pandai tgk fish2 semua...
semua org (kecuali aku, ma dan mr azam) adalah jakun tgk ikan...
hah3x....
ayah tu lg la...punya la xnak masuk sbb malas...
bila kitaorg paksa jugak masuk, dia yg terlebih excited....
kak dgn chiq xyah cite la....sgt2 jakun bila tgk ikan bnyk...hah3x.....



















ok korang...happy friday...
esok cuti...best nya...:)

Thursday, October 27, 2011

~wong solo bandar sri permaisuri~

sebelum bergerak ke uitm shah alam tu, kami makan2 dulu la..
nnti dah masuk dalam uitm tu xkan nak kuar lg g mkn kot..xde nya la....
ni aku dgn kak la punya plan. nak bw diaorg semua mkn sini
so tukar selera sikit...moh kita mkn mknan indon plak....
aku kerap mkn kat wong solo berbanding AP(ayam penyet)..
ntah la..mungkin sbb dah terbiasa kot.
dulu mr azam la perkenal kan wong solo ni kat aku.
kitaorg pergi yang kat taman dagang. pastu klau nak mkn, mmg g situ je sbb situ rest dia besar dan luar...
pernah jugak mkn wong solo kampung baru tp rest. dia kecik sikit la
kat bangi pun ada wong solo ni tp x pernah try...
kat bndr sri permaisuri ni pun br je lg bukak....
rest dia kat shop lot yg sama dgn kayu nasi kandar tu...
deretan perodua tu.....

br2 ni bc blog nieda, br tau, wong solo ni ada jugak kat seksyen 7 shah alam
cisss..klau tahu, mkn kat shah alam je hr tu..xde la nak rushing2 hr tu...
ok, jom tgk gmbr....


ayam bakar...aku skrg ni order ayam bakar je sbb x tahan..ayam penyet tu pedas sgt...dulu ingat kan sambal yg kat atas ayam penyet tu pedas, rupa2 nya ayam tu yg pedas...mmg x tahan...tu yg order ayam bakar je..sedap jugak....


ni pun ayam bakar...


pecel lele (ikan)


side order-empal sapi(daging) dgn sup ekor dan sotong celup tepung. sotong celup tepung xde gmbr plak..


menikmati dgn rakussssss














pengsponsor....


al kefitaman.....hah3x....xpela..bkn selalu pun kan....

alhamdulillah....kenyang perut suka hati...
br la semangat nak g majlis konvo kan...:)
tp on the way ke shah alam tu jd x semangat sbb jln jammed...
kami semua (3 kereta) penuh kecuak kan...
sbb takut lmbt...
nasib baik la sempat smpai sebelum pukul 3. tp tu pun org semua dah masuk dewan.

yuhanis plak, seb baik x nangis sbb mak dgn abah x smpai lg...
hah3x..kesian yuhanis, dah la x join kami mkn2 pastu kami plak smpai lmbt...
xpela...janji semua dah selamat..kan..kan...

Tuesday, October 25, 2011

~we proud of you~

ni cerita hari sabtu tu, family makcik aku dtg dr trg utk menghadiri majlis konvokesyen anak dia yuhanis.ma, ayah dan cik pun turun sekali utk memeriah kan majlis..:)

actually family makcik aku yg ni mmg rapat dgn kitaorg...cousin aku 5 beradik dah dr kecik mmg mak aku jaga bila parents dia bekerja...so, kitaorg semua mmg rapat sgt2 la....konvokesyen anis, hari sabtu sidang ptg...tghri tu siap g mkn2 lg..end up kitaaorg terlambat...dgn nak cari parking nya lagi...nak ke dewan lagi...alhamdulillah..berjaya jugak che ngah dan ayah lan masuk dewan...fuh....ok, x payah cite panjang lagi..tgk gmbr la..:)



empunya diri...


memegang title best student award and vice chancellor award for bachelor of legal studies (hons) utk konvokesyen kali ini...


we proud of you...kalau dulu kami semua berbangga apabila kak konvo dlm bidang law, ni kami lagi2 berbangga dengan pencapaian vice chancellor award nya...:)


bersama keluarga..


bersama keluarga kecil kami


bersama mak dan abah....


us....


bersama ma, ayah, mak dan abah




sumber inspirasi yuhanis..:)

Monday, October 24, 2011

~weekend~

hi korang....
salam hari isnin....

best rs cuti sabtu ahad baru nih..
rs mcm sekejap je...

actually family aku dan family makcik aku dtg dr trg...
dtg hari khamis malam tu, smpai la semalam...
dtg pun sbb nak menghadiri majlis konvokesyen cousin aku kat uitm..

khamis-sabtu tu, diaorg tdo kat rumah aku....
best je bila ramai2 berkumpul...
ajmal happy je bila org ramai kat rumah dia....
ajmal ni pesen dia, kalau org ramai2 dtg rumah,
mmg happy bkn main lagi...

sabtu lepas majlis konvokesyen tu, terus diaorg gerak ke rumah kak..
tdo rumah kak plak sebelum balik ke trg semalam...

cerita details bersambung nnti sbb aku cr kabel hp x jumpa ni nak upload gmbr...
cerita tanpa gmbr adalah sgt tidak best kan...
plak tu gmbr muka2 kegembiraan..keceriaan...
lg la patut kena letak kan..:)

okla..nnti sambung balik...jumpa lagi..:)

Saturday, October 22, 2011

~al fatihah~

semalam, lebih kurang pukul 1130am, aku dpt call dr kawan sek men aku, hanim.
dia bgtau, one of our friend dah xde...meninggal dunia pagi td..
dengar2 sbb serangan jantung....

aku bila dgr tu, ya allah...sgt2 terkejut...terkedu....
x dpt nak cite mcm mn perasaan aku...
bayang kan la..br je hari khamis tu, dia wish happy birthday kat wall fb kwn kitaorg...
mmg aku ada la tgk dia online hari khamis tu....
tup tup hari jumaat dah xde....

umur sama baya dgn aku. 30. baru je kawin bln 6 hr tu...
arwah ni baik sgt2...lembah lembut....
ya allah..teringat2 plak kat dia....

mcm ni la kan...ajal maut ni semua kan di tgn tuhan...
kita sebagai umat dia ni kena sentiasa bersedia je...
bila2 ms je tuhan boleh ambik nyawa kita
tanpa mengira umur, masa tempat dll....

klau dah takdir kan...harus la kena terima...

al fatihah utk arwah jue.
moga arwah jue di tempat kan di kalangan orang2 yang beriman....

Friday, October 21, 2011

~makanan~

hi korang, salam friday..:)
ptg semalam hujan membawa smpai ke malam kan...
best nya tdo...
tp aku penat sikit sbb melayan tetamu br smpai dr trg...
seronok bila ramai2 berkumpul kat rumah...
even rumah sekankang kera..
tp bila tiba2 tgk rumah penuh waaa...best nya....

malas plak nak upload gmbr pg ni sbb ingat nak online kejap je ni...
nak masak utk breakfast plak...
ayah aku, bgn pagi2 minuman kena dah sedia atas meja.
kalau x, asyik la ulang alik ke dapur...

jenguk2 kat draft, tgk ada gmbr 2-3 minggu lepas aku upload....
gmbr mknan la....apa lg kan..dah kata kuat mkn kan...gmbr mkn je la yg sesuai..:)

gmbr 1-cucur bilis. dah lama teringin nak buat, pastu buat la jugak utk breakfast. bw bekal ke ofis....nikmat dpt mkn cucur bilis sendiri.....weekend tu teringin lg, pastu buat jugak, sekali tu aku tersilap letak self-raising flour...waaa....masuk cik tong je la jawapan dia...sadis je aku rs...



gmbr ke-2-puding roti. leh kerana buat cucur bilis x jd, maka, xtau nak breakfast apa. nmpak je roti, terus la nak buat puding roti. klau x silap, ada terbc kat blog sis zarin, kalau nak lg sedap bread puding ni, kena toast kejap. so, sj je la aku toast kejap..hasil nya mmg sedap la berbanding x toast...:)



eh aku terdelete plak gmbr no 3. malas dah la nak cite...ok dah....jumpa lagi di lain hari...bye..:)

Thursday, October 20, 2011

~kak mah nasi dagang~



hari sabtu tu ajak mr azam breakfast kat sini..dah lama teringin nak mkn sini sbnar nya..
tp asyik la tertangguh.....

menu-nasi kerabu, nasi lemak, roti canai, laksam, nasi dagang, akok.





aku ambik nasi kerabu. tp aku rs mcm biasa2 je...mr azam ambik nasi dagang.
dia pun rs sama gak..biasa2 je....
utk repeat mkn lagi tu, boleh la..bkn nya x boleh..taste tu ada la....
tp akok dia mmg best...juicy sgt2x....
suka..suka..suka...:)...

senang je nak cr kedai ni sbb dia betul2 tepi jalan.
kat traffic light utk masuk ke putrajaya ikut gate 1.
kat sek keb dato' abu bakar baginda..

kitaorg ikut besraya je..pastu ikut jalan nak ke bangi..
lalu kat kg dato abu bakar baginda tu...
mmg x sesat la sbb senang nak cari kan....

Wednesday, October 19, 2011

~dim sum @ quality hotel~

baru2 ni seorg hamba allah dgn baik hati nya belanja aku mkn dim sum kat quality hotel...
hamba allah ni mmg baik pun, sokmo belanja aku mkn...
terima kasih bnyk2 la yea..moga rezeki anda makin murah lepas ni..:)







tersandar kekenyangan....bnyk kami mkn kan???hah3x...

actually ni 1st time aku mkn dim sum..x reti la aku nak mkn benda2 alah mcm ni..
tp hamba allah tu ajar la aku mcm mn nak mkn kan...
sedap jugak tp lama2 muak sbb bnyk sgt mkn kan...
dah buffet kata nya, mkn je la bnyk mn ko nak pun.....
aku ni x reti mn sedap mn yg x sedap...
pakat ambik je....

alhamdulillah...kenyang sgt....

dim sum ni rm29.90/person.
korang sapa2 yg suka mkn dim sum, boleh la try mkn sini....
aku x reti nak komen sedap ke x sbb ni 1st time mkn kan....
seorg kawan hamba allah yg berbangsa cina kata,
dim sum kat sini xde la sedap sgt..biasa2 je dia kata...
dia kata, dim sum yg sedap ialah dgn mengguna kan daging ba aliff ba ya....
tp jgn risau..dim sum kat sini halal...mmg ada sijil jakim....

sijil halal jakim..

dah kenyang..jom balik....

ok..tu je cite...
to hamba allah, terima kasih bnyk2...
btw, ni bukan birthday treat kan?
birthday treat lain plak kan????
hah3x.......

Tuesday, October 18, 2011

~BBW~

minggu lepas, tgk ramai sungguh blogger buat entry cite pasal BBW nih...

finally smpai jugak aku ke BBW sale ni...mula nya nak pergi hari sabtu, tp duk buat itu ini, kepenatan, hari ahad tu la kami pergi. kul 9am dah kuar rumah sbb ingat g awal, xde org. kakak mr azam pun join kami sekali. kakak mr azam dah pergi tp dia nak pergi lagi, so, join je la sekali kan. smpai2 tu kul 10 lebih sikit2 tu pun dah ramai org. kakak mr azam tunjuk parking yg dekat sikit dgn dewan tu, end up x boleh lalu pun sbb tutup. hush..seb baik x jauh nak kena menapak. ajmal dgn aqil bising2 nak naik tram tp mr azam x layan sbb takut lama nak tunggu tram. lhpun tmpt kami parking tu, x bnyk lg kereta parking, so, tram x lalu la...


budak yg excited nak pergi BBW ni sbb nak beli buku cars....laju je jalan ke depan....


aqil yg maintain je dgn papa...

naik tangga pun nak cepat2...






kat dlm mmg x ambik gmbr dah sbb sibuk pilih buku. malang nya bnyk buku dah xde..buku cars ajmal pun dah xde...aku nak cr buku recipe hersheys..hr tu tgk kakak mr azam beli. tp tgk2 dah xde...hu3x..ajmal pun frust sbb buku cars xde..dia beli komik toy story 3 dgn komik transformers. pastu ada 4-5 buah buku..aku beli 3 je buku resipi, pastu buku parenting and mr azam beli buku utk deco rumah....


frust x dpt buku hersheys, aku rembat buku ni....:)


total semua utk buku2 yg kami beli ni, lebih kurang rm120...murah kan..dpt less lg 5% sbb mr azam pemegang cc titanium ocbc...lg la berbaloi2 aku rs...:)

thn depan, kalau nak pergi, mmg kena g awal2...kalau x, mmg putih mata la tgk org lain dah awal2 rembat buku yg best2....

Friday, October 14, 2011

~memasak~

memasak itu satu therapy..
tu pd org2 yg rs mcm tu...

ada org jadi kan memasak @ mencuba resepi baru as hobi...
ada org jadikan memasak ni sbg sumber pendapatan...

pada aku, memasak ni sbb tanggungjawab...
nak bg anak2 dan suami makan...

tp nak masak pun kena ikut mood aku...
x kira la nak masak dessert ka..
masak nasi dan lauk pauk hari2 ka...
but...kita ni sebagai isteri dan ibu kan..
nak x nak...kadang2 bila xde mood nak masak tu,
cuba la sedaya upaya cari mood utk memasak...
sbb nya nak kurang kan makan kat luar...

aku akui, aku ni xde la seorg yg pandai masak...
aku jenis suka cuba resipi baru..
x kira la lauk pauk or dessert..
tp dgn syarat gak..resipi tu nak yg simple2 je la..
aku ni mn rajin sgt nak prepare bhn2 semua
nak nak kalau bhn yg susah nak dpt lg la aku buat aku malas nak cuba...
but sometimes kalau tgk presentation resepi tu menarik,
aku cuba jugak cr bhn, complete kan bhn utk masak...
jenis aku, kalau x cukup bhn, xde la aku nak cuba resepi tu..
sbb takut taste lari....dah kata 1st time mencuba kan..
bhn harus la complete....

aku suka bila masak, bg kwn2 rs...
bkn la nak menunjuk aku ni terlebih rajin or pandai masak..
tp aku suka sharing....
aku suka nak dgr komen2 dr diaorg...
x kira la komen positif or negative semua aku terima je..
sbb dr komen2 tu la aku akan tau mn silap aku...
mcm marble cheese brownies br2 ni...
bnyk feedback aku dpt sbb ramai yg aku bg rasa..
positif, negative semua aku dpt...
sama gak mcm oreo cheese cake hr tu...
semua komen2 tu aku jd kan panduan..
aku dpt tau mn silap aku...
kalau nak ikut tekak kita je mn boleh kan....

ada kwn aku kata, aku ni rajin nak try resepi baru dan pandai masak...
xde la..aku pun br je belajar masak ni..
kena la belajar kan...
xkan umur 40 br nak belajar masak puding roti, nasi ayam bagai kan.....
bnda simple mcm tu aku rs budak fom 3 pun boleh buat kan...
eh tp xpe la..at least belajaar jugak kan....

nnti bila anak2 besar, at least kita dgr la jugak anak2 kata
"rindu masakan mama"...hah..x ke bangga ko..
lgpun xkan nak biar kan anak membesar dgn masakan org lain kan...

betul x...
tp ni just pendapat aku je la...

ok korang..selamat berhujung minggu..:)

~saya sudah dapat~

yea..saya sudah dpt4 keping complimentary pass dr nuffnang...
thanks a lot nuffnang...:)

semalam tghri la pergi ofis nuffnang ni. x susah pun...
dr ofis, ikut kg baru, jalan sultan ismail, jumpa traffic light simpang 4 yg kat klmu tu,
pastu terus je..dlm 20meter (ni aku agak sbb aku x reti 10meter tu jauh mn), nmpak yellow cab pizza.
masuk simpang kat yellow cab pizza tu, terus je..jumpa bangunan tinggi sebelah kanan. tu la bangunan dia. naik tingkat 12B.keluar lif, terus ke kiri.
kat pintu2 tu ada la tulis, nuffnang ofis..:)

erm..tgh fikir2..nak tgk cite apa yea....