Wednesday, November 30, 2011

~rest. in house-makanan arab~

last week or last 2 week kot, bos belanja mkn....
keluar mkn dgn kawan2 dia, dia ajak sekali aku dgn sorg lg officemate..
dia bw kitaorg g mkn kat publika solaris.
ni 1st time aku dtg sini, biasa pernah lalu je tp x pernah singgah....
bos ajak mkn mknan arab.....

gmbr di ambil secara cover2 sbb i malu dgn bos dan kawan2 dia jugak....aaauuuuwwww..
bos tu tau la aku ada blog tp kawan2 dia tu, xkan aku nak cite, aku nak ambik gmbr, nak letak kat blog...malu i...i kan spesis pemalu...aaaauuuuuwwww.....


buku menu...


nasi dia wet sikit compare dgn al rawsha or wadi hadramawt...kat sana nasi nya dry skit...:)


2 sos tu dia hidang dgn nasi....aku sentuh sikit2 je..

abis mkn, pusing2 kat situ jap....ada jumpa rest POYO. hah3x..kelakar je aku rs nama rest, rest poyo. br teringat, zety dulu pernah cite, dia pun ada nmpak rest ni ms dtg sini...

pastu nmpak la gergaji2 ni, kayu2 yg diaorg deco kan kat tgh2 ruang tu....aku rs logik gak kata zety, mungkin diaorg guna lebihan kayu kayan or gergaji yg di guna kan ms construction tmpt ni dulu kot....deco2 jd gitu....


nice x..aku nak bergmbr kat sini, mmg xde org pun sbb weekday kan..tp i malu kat bos i dan kwn2 nya...aaaauuuuwwww...


ni aku rs agak berbahaya pada kanak2....kang nnti anak ko tetiba dia tarik besi tu, tgn kena gergaji tu...ishhhhh...




hah..cakap pasal mknan arab kan, ni kat groupon ada offer mknan arab...harus la beli weh..tambahan plak, ni kat hadramawt chula square. aku mmg x pernah mkn kat situ....thanks to sis erryn sbb inform psl ni...terus tergoda ai....hah3x...

tergoda x? klik sini utk details......:)

Tuesday, November 29, 2011

~chocolate cake & oreo cheese cake~

x sangka plak dlm dok saja2 buat suka2...ada org nak tempah...
heh3x..terharu mak nokkkksssss.....
ye la..aku ni bkn nya reti sgt nak make up cake lawo2..
buat sekadar termampu je...:)
terima kasih pada yg order tu...
lepas ni boleh la order lagi yea....:)

sememeh je gmbr sbb x abis topping lg dah gedik nak ambik gmbr....








Monday, November 28, 2011

~kebab @ jalan tar~


aku panggil kebab ni kebab jalan tar je..mmg xtau apa nama gerai dia..even dia gerai tepi koridor je tp marvelesssss....nana pun suka kebab ni..aku ni kalau nak tunggu weekend, g sini mmg xde la...so, biasa hari kerja, kuar kejap g sini...mmg kena terkejar2 la...paastu tgk nasib gak, kadang2 dia x bukak lagi, kadang2 org tgh q ramai.....gerai ni tutup hari ahad, so, kalau korang g hari ahad jgn la nak nak marah bagai kenapa brader ni x bukak gerai kan....











beef kebab tu dia guna roti biasa je..aku kureng sikit..kalau mkn kebab mesti nak roti pita.....
erm..nyum...nyum...nyum......



Sunday, November 27, 2011

~salam maal hijrah 1433H-azam tahun baru~

salam maal hijrah.....ada azam tahun baru ke?(tnya pada diri sendiri)...
pada aku, azam tu ada la sikit2 tp biasa nya mesti x tercapai or separuh tercapai...
apa2 pun tepuk dada sendiri...perlu ke azam baru sedang kan azam lama masih x tercapai...

moga tahun baru ini akan membawa perubahan yang bermakna kepada aku..

sebagai muslimah, ingin menjadi seorang muslimah yang lebih baik...kurang kan melakukan perkara yang sia2....kurang kan sifat2 buruk yang ada dalam diri....
sebagai seorang isteri, mahu menjadi isteri yang lebih taat pada suami..
sebagai mama, mahu menjadi seorang mama yang lebih penyayang dan sentiasa mendoa kan yang terbaik untuk anak2.....
sebagai seorang anak dan menantu, ingin menjadi lebih sempurna pada mereka....
sebagai seorang pekerja, ingin menjadi pekerja yang lebih taat pada bos, kurang kan melawan cakap bos...:)...

moga apa yang aku rancang kan pada tahun baru ini akan menjadi dan berjalan dengan sempurna...
moga aku dikurniakan kesihatan yang baik agar dapat melaksana kan amanah yang allah s.w.t berikan dengan sempurna....

amin ya rabbal alamin.....
salam maal hijrah 1433H

Saturday, November 26, 2011

~doa akhir tahun dan doa awal tahun~

Doa Akhir Tahun  
dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib  pada akhir bulan Zulhijjah. 

Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata  
“Kesusahan bagiku dan sia-sia lah pekerjaanku menggoda anak Adam pada setahun ini dan Allah binasakan
aku satu saat jua. Dengan sebab membaca doa ini, Allah ampunkan dosanya setahun”

Doa Awal Tahun 
di baca 3 kali selepas maghrib pada malam satu Muharram.

 
                             Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata
“Telah amanlah anak Adam ini daripada godaan pada tahun ini kerana Allah telah mewakilkan    
dua Malaikat memeliharanya daripada fitnah Syaitan”.                    

~keserabutan kefikiran~

hah3x..ada ke perkataan mcm tu...
sesungguh nya aku dah lama x rs mcm ni...
serabut pale...(serabut kepala)

mcm2 benda yang nak kena fikir
mcm2 benda yang nak kena buat...
berdoa agar di beri kekuatan untuk menghadapi semua ni....

hari ni plak badan rs x sihat...
dah 3 mlm berturut2 tido lewat malam...
kepala pun dah jadi berat...cuba tido awal malam td...
tup2 terjaga pukul 4am...
terjaga sbb mimpi kan perkara buruk...
terus istghifar, bangun semayang isyak dan buat solat sunat jugak....
actually mlm td tdo awal sgt...
kepenatan smpai isyak pun melayang...
nasib baik jugak terjaga masa kul 4 tu...so, sembahyang la isyak...
berdoa harap2 la mimpi tu hanya lah mainan tdo sahaja....

cuti 3 hari ni harap2 nya dapat la settle kan to-do-list...
haish...kalau tgk to-do-list tu..mak ai..sempat ke nak buat semua ni sebelum tiba waktu nya?

moga aku di beri kan kekuatan. kelapangan masa, kesihatan yang baik,
agar aku dpt menyelesaikan semua ini dgn sempurna....

amin ya rabbal alamin.......

Friday, November 25, 2011

~chop n steak kg baru~

kitaorg kalau nak mkn steak mmg dtg kat sini je la...
xpun branch dia kat serdang.
kat selayang pun ada branch dia tp xde la plak pernah pergi...
jauh sgt tu.....
pernah la jugak kitaorg mkn kat kedai2 lain mcm kat fiske steakhouse tu...
tp biasa mmg dtg sini la sbb fiske tu jauh sikit la dr rumah...


last week mr azam cakap nak mkn kat kat sini...

tgk2 tempat dia dah di renovate sikit...makin lawo...
dulu ingat lagi, 1st time dtg sini, ms thn 2004..eh 2004 ke 2003 ntah....
abg dgn akak la yg bw bukak puasa kat sini...ms tu abg dgn akak tgh couple lg...
pastu ajak mr azam dtg sini dan terus jd fav. place kitaorg smpai ke skrg ni...
alhamdulillah taste masih lagi sama dgn yg dulu...
but sometimes portion kdg2 kecik kdg2 besar.....
harga pun masih reasonable.....

kat branch dia kat serdang aku kureng sikit sbb kalau aku order fish n chips, sokmo kena yg x fresh...pastu portion kecik sikit dr kg baru punya, perut aku ni dah la besor...hah3x...


air durian belanda utk aku dan belimbing utk mr azam...sj try durian belanda sbb hr tu tgk kat blog nana, dia kata air durian belanda sedap....mmg sedap pun....


fish n chips utk aku....


mix combo steak utk mr azam....


spagheti utk ajmal dan aqil..sikit je diaorg mkn sbb asyik duk mkn steak mr azam....salah aku jugak, ajmal nak macaroni, aku g order spagheti...

lepas mkn, nak bergmbr plak...tmpt tu diaorg dah buat jadi lawo sikit..pastu ada motorsikal besar diaorg duk pamer....motor2 lama....

aqil la excited...g naik berdiri kat motorsikal tu pastu suruh aku keluarkan kamera ambik gmbr...ambbbbooooiiiii...









ajmal ni geram aku kenkdg...nak mkn, nak tdo, nak mandi, di angkut nya sekali mainan tu...nak tdo tu la hazab sbb kenkdg aku tertindih dgn mainan dia...dan dan tu aku rs nak lempar campak bawah..hu3x...

sian plak aqil, baju tdo dia bnyk dah senteng2..tp aku pakai kan jugak...kenkdg butang pun tercabut sbb perut muncit sgt...hah3x...aku turun kan baju tdo ajmal yg lama2 tp besar la plak dgn dia...mmg nak kena cr baju tdo baru la utk aqil ni....ni yg susah ni..sbb aku mmg cari pyjama utk diaorg...aku kureng sikit pakai kan t shirt utk jadi kan baju tido diaorg..masalah nya mmg susah nak cari pyjama..

eh td cite pasal mkn2 ni dah masuk bab anak2 plak....

btw, pada sapa2 yg xtau lokasi ni, kedai dia kat masjid kampung baru....
korang pusing2 kat area situ, jumpa la kedai ni....

Thursday, November 24, 2011

~kisah strawberry & pavlova~

isnin baru ni, one of my good friend baru balik dr cameron highland.



dia belikan buah strawberry dan jem....
ajmal tgk jem tu dah teruja, his fav. mkn strawberry jem dgn roti or pancake...:)
jem strawberry tu kira mcm benda yg wajib masuk dlm grocery list tiap2 bln..
thanks to my friend..
bnyak betul...



strawberry dia bg..1 paket besar tu...
banyak la bagi aku kan...kitaorg ni bkn la penggemar strawberry sgt..
unless masa tu pergi kat cameron highland, mmg strawberry cicah coklat je la aku cr..:)
kenapa erk...kalau kat CH bkn main lagi suka mkn strawberry la, scones la..
tp bila kat bawah ni dah jadi kureng...eh tp scones tu kalau kar bawah pun aku suka jugak sbb scones tu mmg mkn dlm cuaca sejuk ke panas ke mmg sedap.....:)

so, bila fikir2, rs mcm nak try buat pavlova...
dah lama teringin nak buat tp selalu malas je lebih menguasai diri sbb nak kena pergi beli strawberry lagi kan...
ni bila dah ada strawberry depan mata, on je la..
gigih aku buat..dah la hari bekerja, lepas kerja tu keluar sbb ada hal sikit....balik rumah pun dah kul 9 lebih..
tp sbb pavlova ni mmg senang gile nak buat then x guna bnyk bahan pun, so, jadi cepat la siap kan.....

dan dgn ini, my 1st pavlova...:)



ok back to kisah nak membuat nya,
sekali lagi aku ambik resepi dr blog irma...
dah print siap2 tp terlupa bw balik, maka, angkut laptop ke dapur..:)








ok, ni plak resepi dia, irma, ana mintak izin copy & paste sini yea


Resepi Pavlova.

Bahan-bahan :
4 biji putih telur
1 cawan gula kastor ( saya guna 3/4 cawan untuk mengurangkan manis)
1/2 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh cuka masakan
1/2 sudu besar tepung jagung

Topping/hiasan :
1 cawan (240 ml ) whipping cream
1 1/2 sudu besar gula halus - saya pakai gula icing.
1/2 sudu teh esen vanilla

Tip sebelum membakar :
1- Pastikan ketika mengasingkan antara telur putih dan kuning, tiada sedikit (langsung) telur kuning yang masuk dalam telur putih. Untuk memudahkan kerja, gunakan telur yang disimpan dalam peti sejuk. Telur yang sejuk, mudah untuk diasingkan antara kuning dan putih. Bila nak digunakan, pastikan putih telur berada dalam suhu bilik. Jangan guna masa telur masih sejuk.

part ni pun aku dah fail. dah la telur ada 5 biji je. telur pertama tu, telur kuning dah tercampur sikit...terus reject...down sekejap..tp xpe...baca bismillah sekali lagi, and alhamdulillah proses pengasingan telur yg ke dua dan seterus nya tu berjaya...:)

2- Periksa peralatan yang digunakan bersih dari sebarang air dan kesan minyak.

yg ni mmg aku lap betul2...even ms awal2 nak pecah kan telur tu aku terlupa tangan aku lembap sikit...hah3x..tangan lembap pun cuak ko...


Cara-cara :
1- Pukul putih telur menggunakan hand mixer dengan kelajuan perlahan. Kalau ada stand mixer lagi senang. Tengok je. Tangan tak payah kerja. Pukul sehingga adunan menjadi 'soft peak form'.

mmg aku tgk je la mixer tu buat kerja dia sambil dlm hati x putus2 berdoa agar pavlova ni menjadi...:)

2- Kemudian, dengan kelajuan yang tinggi, masukkan gula sudu demi sudu sambil terus putar adunan. Masa ni adunan akan bertukar menjadi putih tapi belum lagi berkilat. Bila pegang sedikit adunan di tangan terasa lagi gula yang belum hancur.

aku termasuk kan bnyk terus gula ni...hah3x..sgt cuak ok....mulut lepas tu mmg x henti2 la berdoa agar pavlova ku menjadi....:)

3- Teruskan memutar adunan dengan kelajuan tinggi sehingga bertukar menjadi putih berkilat. Bila diangkat dia akan mengeluarkan tanduk. Haha. Jangan risau. Ni tanduk bagus punya. Kalau dah bertanduk tu maknanya jadilah meringue. Jika belum, atau tanduk tak tajam dan belum mantap. Pukul lagi 2-3 minit.

actually aku follow jugak blog kak LG, blog kak LG dia tunjuk gmbr meringue tu..so, aku compare meringue aku dgn dia punya, bila dah sama color tu, br hati lega...:)

4- Masukkan esen vanilla dan pukul lagi sampai sebati.
Tanda meringue anda dah jadi ialah bila diangkat adunan akan menghasilkan tanduk yang tajam dihujung. Nak lebih yakin, telangkupkan bekas meringue atas kepala. Kalau tak jatuh tu confirm jadi. Agak-agak berani tak? ;)

part ni mmg aku berani kan diri. angkat bekas tu then telengkup kan....and mmg x jatuh...rs mcm nak menjerit ms tu sbb dah tau mmg menjadi la kan....:)..ms ni plak, mulut x henti2 ucap alhamdulillah dan asyik sengih je memanjang....rs mcm org gila plak, mlm2 buta duk dapur sorang2 sambil sengih2 dan mulut terkumat kamit..hah3x...xdela..aku fikir, kalau la meringue ni x jd, baik aku stop terus, masuk bilik tido..hah3x...

5- Masukkan tepung jagung dan cuka. Gaulkan menggunakan spatula atau senduk kayu.
6- Buatkan garisan bulat di atas kertas minyak(parchment paper).

aku potong kertas minyak 4 segi, letak kat loyang 4 segi..

7- Bentukkan meringue mengikut bulatan yang kita lukis. Pastikan bahagian tepi lebih tinggi dari tengah. Konon macam tebing pendek la kan.

yg ni aku buat mcm kak LG buat...

Masa membakar :
1- Panaskan oven pada suhu 150' C. Saya panaskan 15 minit lebih awal. Letakkan rak di tengah bahagian oven.
2- Masukkan adunan meringue. Dalam 15 minit, turunkan suhu kepada 140'C. Masak selama 1 jam. Pavlova dimasak dengan api yang sederhana panas. Bila api terlalu panas, luarnya akan garing tapi dalam tak masak. Bila api tak cukup panas pun tak kena juga.

aku ni kalau buat apa2 yg kena bakar membakar ni, mmg x ikut betul2 la. ye la..oven org dgn oven kita bkn nya sama kan. plak tu oven aku tu ada masalah teknikal sikit. so, pandai2 la sendiri agak2 yea...

ehem mr azam ehem bila ehem nak ehem belikan ehem oven ehem baru ehem utk i..ehem ehem ehemmmmm...hah3x...

Masak sehingga warna meringue bertukar menjadi coklat muda. Bila dipegang terasa garing di luar dan lembut bahagian dalam. Tutup api. Biarkan pintu oven sedikit terbuka. Jangan keluarkan meringue terus dari oven. Tunggu sehingga sejuk.

Cara menghias :
1- Pukul whipping cream dalam bekas sehingga kental. Satu petua nak mudahkan kerja. Masukkan bekas dalam peti ais bahagian beku selama 2-3 jam sebelum memukul whipping cream.

ni aku mmg x ikut petua pun. whipping cream dr fridge aku kuar kan terus pukul. guna speed paling laju, kejap je....

2- Bila whipping cream dah kental. Masukkan gula dan esen vanila. Ini pendapat sayalah kan. Whipping cream tu dah manis. Sekiranya nak kurangkan atau tak masukkan gula pun tak jadi masalah.

aku masuk kan gula tp kurang la...esen vanila aku x letak.

3- Masukkan whipped cream dalam plastik. Simpan dalam peti ais beku sekejap. Nanti bila nak deco baru keluarkan.
Bila rasa nak makan, baru picitkan whipped cream dan hias dengan buah-buahan yang siap dipotong. Kalau hias awal sangat nanti takut pavlova tu berderai.
Sedia untuk dimakan.

ni aku x ikut, aku terus letak, letak buah..kul 11 lebih kot br siap...org lain dah membuta, aku plak melantak pavlova.


letak buah strawberry je sbb malas nak g beli buah lain..ala...lgpun 1st time buat kan... buah strawberry kat blkg tu, yg dah rosak. sbb strawberry ni kan x tahan lama..so, dah lembik2..terpaksa potong buang yg lembik2 tu....(:

komen aku;

pavlova ni sedap..:)..crunchy2...mcm mkn kat delicious dulu je rs...:)....tp pavlova yg aku buat ni, aku rs sama mcm irma cakap, mcm marshmallow tp lg sedap dr marshmallow sbb bila gabungan pavlova yg manis tu bergabung dgn buah strawberry yg masam tu..nyum..nyum nyummmmmmm........:)

mkn 2 slices pastu simpan dlm fridge. esok pagi, potong utk bawa dtg ofis bg tester rs....tp malang nya, air buah strawberry tu keluar, so, a bit wet la pavlova ku..terus hilang rs crunchy2 itu....(:

tester kata, ok, tp muak sikit kalau mkn bnyk, actually tester ramai, tp rumusan yg aku buat mcm tu la komen diaorg....

kalau nak tahu mcm mn nikmat nya rs pavlova ni, buat la sendiri...x susah pun. bhn pun x bnyk.


ok, selamat mencuba kawan2...:)

Wednesday, November 23, 2011

~jm beriani~

baru2 ni berjalan2 pergi survey school utk ajmal dan aqil pada thn depan...
ish..pening betul la nak pilih school utk anak2..
mcm2 jenis kan...mak bapak kena ready duit je...
utk 2 anak nak mck playschool/tadika pun dah kat rm1500...
ayo ma ayo pa....
xpe la..demi anak2 kan...
dah penat survey school, tiba la masa utk mkn...
mr azam ajak mkn kat sini...














komen aku, sedap....
but pricey sikit...
total kami mkn tu rm40++
nasi beriani 3, ayam beriani 1, kambing beriani 1, milo ais, sirap limai, teh o ais, pappadom..
tp puas hati la sbb sedap kan...
staff sgt friendly....lemah lembut sopan santun melayan kami.....

~chris medina-what are words~

someone who love me dedicated this song to me...
ayoyo....so crazy ar..asyik la dok dgr lagu ni je...
ringtone pun dah tukar ke lagu ni...








kalau korang rajin, google kat youtube, bnyk kisah di sebalik penyanyi ni...
dia buat lagu ni mmg khas utk tunang dia....
sedih siut..aku tgk 1st time nak nangis rs...

Lyrics-What are words

Anywhere you are, I am near
Anywhere you go, I’ll be there
Anytime you whisper my name, you’ll see
How every single promise I keep
Cuz what kind of guy would I be
If I was to leave when you need me most

What are words

If you really don’t mean them
When you say them
What are words
If they’re only for good times
Then they don’t
When it’s love
Yeah, you say them out loud
Those words, They never go away
They live on, even when we’re gone

And I know an angel was sent just for me
And I know I’m meant to be where I am
And I’m gonna be
Standing right beside her tonight

And I’m gonna be by your side
I would never leave when she needs me most

What are words
If you really don’t mean them
When you say them
What are words
If they’re only for good times
Then they don’t
When it’s love
Yeah, you say them out loud
Those words, They never go away
They live on, even when we’re gone

Anywhere you are, I am near
Anywhere you go, I’ll be there
And I’m gonna be here forever more
Every single promise I keep
Cuz what kind of guy would I be
If I was to leave when you need me most

I’m forever keeping my angel close

waaa...best kan......:)

Tuesday, November 22, 2011

~tempat makan best di penang~

entry ni entry tertunggak since dr bulan 5 hr tu...
bln 5 tuh...kalau pregnant dah masuk 2 trimester dah....
eh tetiba melalut ke pregnant plak ye...
ok sambung cite....

entry bulan 5 hr tu, sekadar cerita je kan...
ni aku tepek gmbr plak.....
ni gmbr2 tempat yg aku g mkn masa balik penang bulan 5 hr tu.
kira nya ni tolak la serabai dgn nasi kandar kg melayu...
serabai taman tun sardon dgn nasi kandar kg melayu adalah mknan wajib aku mkn bila balik penang...:)
eh lupa, mr azam dia wajib pekena pasembor dia..pasembor kat persiaran gurney tu adalah wajib bg dia..:)
yg lain2 x mkn pun xpeeeeeee.......


ini la kedai nya..






nurul ikan bakar special
lokasi dia aku x brp ingat maklum la aku bukan org penang..:)
tnya mr azam pun dia x ingat..yg aku ingat dia kat tepi laut kat jabatan maritim penang.
kedai ni bukan satu je...ada bnyk lg deretan kedai lain...
tp mlm tu kami cuba nasib mkn kat sini sbb tgk org ramai kat sini...
alhamdulillah menepati selera tekak kami.....
harga pun reasonable.....



roti canai jalan argyll...
mmg berpusing2 kami cari...guna gps pun berpusing2 lagi.
lokasi of course kat jalan argyll kan....
tp sbb jalan argyll tu panjang dan one way, maka pencarian kedai ni adalah sedikit sukar bg kami.
but alhamdulillah jumpa jugak....
roti canai dia biasa2 je aku rs, cuma yg beza, kuah dia tu dia letak seketul daging.
tu je la kot kelainan dia aku rs.... xde plak gmbr roti canai tuh....




laksa.
aku sbnar nya kureng sikit dgn laksa penang yg ada letak pes apa ntah, pastu lg satu kalu letak daun ketumbar. ntah aku rs terus hilang feel nak mkn laksa. actually nak mkn laksa janggus. lokasi laksa janggus tu kat balik pulau. mr azam malas nak drive semata2 ke balik pulau utk g mkn laksa sbb dia x mkn. aku je yg mkn, buang karan je....aku rs kalau zaman bercinta dulu mungkin dia sanggup kot bawa...ahhhaaaaaa.......tp x kisah la sbb dia bw jugak aku g mkn laksa. ni auntie dia yg kabo, kat stadium kat rope walk. dlm town jugak la....so, x kisah la kalau nak pergi tmpt yg dekat2, aku sorang je yg mkn kan......and seperti di jangka, laksa dia letak kedua2 benda yg aku x suka. balik tu badan aku mengenyam gatal2 allergic...aku rs sbb pes tu kot. mr azam dah tobat...lepas ni kalau balik penang, aku buat permintaan utk makan laksa mmg xkan di layan. hah3x....


aku rs nasi kandar kat penang ni, mmg kena beratur sentiasa...xpernah org x ramai....





hah..ni aku xtau apa ke nama dia..tp sedap..kalau mkn dgn nasi dalca pun sedap...dia di perbuat dr kelapa pastu campur apa ntah, jadi masam2 sikit....

nasi kandar merlin. lokasi kat hotel merlin. sedap la aku rs. tekak aku ni sedap je manjang kan....parking susah sikit nak dpt sbb tgh2 town...kalau x silap aku, dia tutup hr isnin.



ni plak roti jala kat taman tun sardon. ms pergi hr tu serabai x bukak, so, try menu lain. not bad la roti jala dia. sedap. lepas ni boleh mkn roti jala lagi la. kari dia mantop, roti jala dia mmg lembutttttt.....:)

ok, tu je la update setakat ni pasal tmpt mkn kat penang. nnti bila balik sana lagi, boleh la try kat tmpt lain plak. nasi kandar bnyk tmpt lagi aku x try. ye la...tiap kali balik asyik la nak mkn nasi kandar kg melayu tu..heh3x....

Monday, November 21, 2011

~chicken McBites & classic chicken McDeluxe~



korang dah try 2 menu br kat mc'd tu?
chicken mc bites dgn classic chicken mc deluxe
hr tu sbb xtau nak mkn apa, masuk mc'd order menu ni.
masa aku order tu, cashier tnya, chicken mc bites nak brp ketul..
dia ada 10 ketul dgn 16 ketul kalau x silap..
aku ingat kan benda tu besar mcm nugget, so, order je la 10 ketul...
tgk2..



hk aloh wei...lekat celah gigi aku je ni....tp apa2 pun bersyukur...
rasa la kami sikit sorang...
nak pergi beratur balik nak order malasssss....


ni plak burger dia....



ntah la..mungkin sbb aku penat sgt ms tu kot, so, rs mcm biasa2 je..
hu3x...
korang dah rasa?

Friday, November 18, 2011

~resipi; red velvet cake~

finally berjaya jugak buat rvc ni.
punya la berdebar2 takut x jadi..
alhamdulillah...aku berjaya....
org lain dah lama dah berjaya buat, aku br terhegeh2 belajar buat kan...
xpela..at least aku mencuba kan...:)

masa bakar cake tu bau dia pergh...sedap...:)
resepi aku guna resipi ni....
buat half drpd resipi sbb takut x jadi..hah3x..
but finally menyesal sbb x buat satu adunan....
but apa2 pun x elok menyesal kan....
think posiif, lepas ni boleh buat lagi...

buat dlm cup sbb senang nak bg tester rs...
alhamdulillah, tester kata ok...:)

topping pun aku ikut resipi yg sama gak...
mmg marveles la buat topping guna mascarpone nih..
beza buat topping bila guna mascarpone dgn x guna mascarpone nih....
hu3x...

susun bhn2 ikut step sbb senang nnti...:)

pada aku rvc ni lg sedap dr rvc yg aku pernah mkn sebelum ni...:)
bkn la nak puji aku buat sedap...tp resipi tu mmg menghasil kan kek yg sedap..:)
ok korang, selamat mencuba.....:)

Thursday, November 17, 2011

~dari desaru ke melaka~

lepas kenduri tu, mr azam ajak g desaru.
perjalanan agak lama la..ikut highway senai-desaru.
tp bkn la highway sgt pun sbb jalan still 1 lane..
pukul brp ntah smpai sana aku dah lupa...
tp perjalanan kat 1 jam lebih jugak la....
smpai2 desaru, terus cr hotel nak duduk...
MALANG nya, SEMUA hotel dah fully booked.
kami cr jugak kat area perkampungan nelayan kat tanjung sedili tu..
pun sama jugak..
penuh dgn singaporean pastu ada company buat family day la..
so, pasrah la kami....

kepenatan, langsung x keluar bergmbr kat mn2 pun...
aku ingat nak bergmbr kat signboard desaru tu konon aku pernah smpai sini...
tp sbb frust yg amat, terus langsung keluar dr desaru tu....
mmg our fault la x booking awal2 hotel tu.
tp ingat kan xpe..ingat kan bkn public holiday, or school holiday,
hotel ada kosong.
tetapi tidak sekali...

mr azam tukar haluan..
ajak g melaka plak...
aku dah gedik2 happy dah....
aku mmg suka g melaka nih....
x puas...ye la...bnyk kenangan kat situ weiiii....
hah3x....

dr desaru nak ke plus highway, mak oiiii...
jauh gile...kematu vontot i....
bajet boleh smpai ke melaka around 730.
tgk kat gps, estimate time, kira2 kul 9 br akan smpai melaka....
uwaaa....jauh nya....

mr azam tgk google maps, rupa2nya kitaorg dah mmg jauh ke bawah dah....
huh..seb baik x tercampak kat singapore...
hah3x...

smpai2 melaka, ngam2 kul 9.
mr azam suruh call hotel nak tnya ada kosong x.
ikut kan hati nak duk hotel seri malaysia...
tp sbb hati aku lebih tergedik2 nak try hotel lain,
aku ajak mr azam stay kat d' village.



gedik la sgt kan...
ambik ko...bilik mcm rumah tumpangan gaya nya...
mmg lepas ni keluar dr carta terus la d'village ni..
kesian mr azam...dia dah berangan nak duk dlm bath-tub sbb nak hilang kan kepenatan drive.
dulu masa dok hotel seri malaysia, mmg ok dah bilik dia.
ok lain kali jgn gedik lagi.
pengajaran.

lepas angkut brg2, mr azam mandi, kitaorg siap2 nak g kuar mkn.....
ingat kan nak order mknan kat resort tu je...
tp xde pun....aku nak call tnya kena pakai hp sbb telefon kat bilik pun xde ko....
stress gile aku.....
rs mcm nak kuar je cr hotel lain...
tp sah2 la mr azam xmo kan......

kitaorg mkn kat RESTORAN KLASIK TERAPUNG.
hasil carian ms on the way ke melaka tu.
seb baik la mknan sedap...
environment pun best...
tmpt dia ala2 rest. bamboo kat kl...
tp sini lebih besar la tmpt dia....
lokasi x jauh pun dr d'village tu.
dekat dgn IPK melaka.





lepas mkn, balik bilik, tdo.....
esok nya bgn pagi2 g brekafast,
breakfast lg satu hal yg buat kan aku keluar kan terus hotel ni dr carta tmpt utk menginap....

aku pergi breakfast dlm kl 830 am.
cawan utk air panas dah xde, dia bg cwn polistren...
polistren ok....aku ni yg bengap ambik bwn tu g letak air coffea...
mmg tembus la....seb baik ada gelas kaca dia letak utk ambik minuman sejuk tu....
mmg guna gelas kaca tu je la....
choice mknan pun haru...
2 jenis mknan berat, sosej, roti bakar yg kaya nya serupa karamel cair nya...
tp xpela...bila fikir balik, berbaloi la dgn apa ko byr..
rm147/night....
tp dulu kami duk kat seri malaysia, rm180/night, beza rm30++ tp much much better dr sini....


sbb tension bilik mcm rumah tumpangan, mmg aku x ambik gmbr...ni je la 2 keping gmbr yg ada...



balik breakfast kami layan tdo balik tp aku xleh nak tdo sgt sbb aqil dgn ajmal x bg tdo.
ajak pergi zoo....hoh...mr azam la ni, kabo awal sgt nak g zoo...
lepas check out, terus kami ke zoo melaka.
masuk zoo melaka rm7 je tau...murah sgt compare zoo negara....
i likeeee.....
jln2 sikit rs mcm penat plak, terus q nak naik tram
hah3x...seb baik la sempat klau x tram dah nak berenti rehat.
panas siut....masuk zoo kul 12tghri matahari tegak atas kepala....






aku beat dgn mr azam teka apa nama binatang ni. mr azam kata mini horse aku kata keldai. aku kata kalau aku menang, dia kena belanja aku kek SR 1 slice. tp dia x sempat nak kata dia nak apa kalau dia menang. kami g tgk signboard, aku kalah...hah3x..fuh...seb baik dia x sempat cakap dia nak apa....hah3x.....


jom naik tram....










tram berenti utk tgk buaya pastu apa ntah lg binatang2 lain. aku dgn ajmal dah g tgk buaya tp si aqil pimpin tgn papa dia. xmo g tgk buaya. dia tunjuk tram ni suruh papa dia ambik gmbr...siap nak duduk kat seat driver suruh papa dia ambik gmbr kat situ..hah3x...

lepas keluar dr zoo, mr azam tnya nak mkn kat mn....
of course la nak mkn asam pedas kan....
tgk kat kota laksamana tutup, kat pasar borong batu berendam, diaorg kata bukak lewat ptg..
so, moh la kita ke rest selera kg kat area bandar melaka...
dulu pernah jugak dtg sini masa dtg dgn abg...



ambik asam pedal daging tetel dgn ikan pari.....


total sekali dgn 3 jenis air, rm23.30...tgk ajmal..mainan dia mmg x lepas..ke mana2 dia bw..seb baik masuk zoo td dia x bw....hangin je aku...berende te....:)


dia tgk udang, dia nak udang besar..merayu2 kat kami suruh tapau udang besar. rm25-rm30 sekor. bergantung pd saiz. aku buat cdngan kat mr azam suruh tapau asam pedas ikan pari jugak utk dinner sbb aku mmg akan sah sah malas utk masak dinner. cdgn approve..:)

ikan pari dia lembut gile...mmg puas hati....

lepas mkn ingat nak g jln2 lagi..tp bila tgk aqil tdo, hujan plak br turun, terus zoom balik kl terus.
sepanjang2 jln bnyk sungguh accident...jalan jammed je manjang...
alhamdulillah selamat smpai rumah pukul 6 ptg....

kalau ikut hati mmg x puas dtg melaka kejap gini...
lepas ni mmg kena stay 3H2M terus kat melaka. biar habis tmpt kat melaka ni nak g melawat...
melaka lepas 6 thn aku tinggal kan mmg bnyk dah berubah.....