Friday, January 6, 2012

~ajmal irfan-2nd & 3rd day @school~

2nd day ajmal irfan @school

-mama dgn aqil yg hntr sbb dah promise mama hntr, papa ambik.
-mama tersilap jalan nak g school, ajmal bgtau jln ni salah pastu tunjuk kan jln yg betul...
-dlm kereta, ajmal ok lg..xde tunjuk nan nangis ke apa ke..tp nak kata happy sgt, xde la jugak.

smpai je kat school, mama mati kan enjin kereta, ajmal terus nangis. nangis kaw kaw punya..langsung xnak keluar kereta smpai cikgu dtg ambik usung bw masuk. ajmal pegang tudung mama kuat sgt. mama hampir2 terjatuh kat atas jalan sbb ajmal tarik mama. ajmal kata, ajmal nak pergi rumah mak. mn boleh mal, kat rumah mak tu dah xde org dah. kwn2 mal semua dah pergi school dah. tinggal aqil dgn mukhriz je.


-aqil pun buat perangai, nangis2 bila smpai rumah mak. agak nya sbb dia tgk ajmal nangis td, dia pun nak buat 'perangai' jugak.
-pukul 10am, mama call cikgu, cikgu kata ajmal dah berenti nangis. tp xnak kawan lg. asyik nak berkepit dgn cikgu je....erm.....(ms ni mama dah down la ajmal. mama sedih plak bila fikir pasal ajmal)
-pukul 1230pm, mama call lg cikgu. cikgu kata ajmal dan ok, dah start bermain, berkawan.alhamdulillah..lega sgt dgr...harap2 ajmal terus ok la lepas ni....

rs x sabar sgt nak balik kerja, nak berborak dgn ajmal. nak dgr dia bercerita apa yg dia buat kat school, apa dia mkn, apa nama kawan2 dia...

balik ptg tu, borak2 dgn dia, dia bercerita la..tp bila tnya nm kawan2 dia, dia kata dia xtau. ye la..mcm mn la ajmal nak tau, bila kwn tnya nama ajmal, ajmal jawab tp ajmal x tnya balik nama kawan ajmal tu, ajmal kena la bukak mulut tnya....tp mcm2 la ajmal cerita apa yg dia buat kat school. cikgu ajar sembahyang, nyanyi, ajar abc...

sebelum mama tdo, mama berharap sgt yg ajmal x buat perangai hari ni.....

3rd day

cikgu plak berborak dgn mama. dia kata, ajmal dah ok. dia mkn bnyk. cikgu2 suka tgk dia mkn...alhamdulilllah....lega mama dengar. tetiba dia pegang mama lagi kuat dan start nangis..mama biar je cikgu ambik dia, mama pun terus masuk kereta. aqil cakap, 'mal nangis'...ye aqil..mal nangis, xpe la..biar je...

smpai2 kat rumah mak, aqil plak buat perangai. nangis2..teruk plak tu nangis. erm...

mama harap minggu depan, ajmal dah ok. xde nangis2 lagi. hari ni mama ok sikit. xde sedih mcm semalam sbb mama tahu, ajmal dah ok cuma mungkin kdg2 ajmal rs x reti nak start pergaulan mcm mn...insyaallah...

6 comments:

nieda said...

minggu ni byk blogger cerita pengalaman anak2 ..ambil masa. later2 mestiajmal ok

Nurull 101 said...

dah 4 tahun ek ajmal... jadi ke anta kat genious aulad??

maya amir said...

insya Allah he'll be fine ana.. cikgu mesti tau nak handle budak2 yg lambat sket nak start pergaulan ni.. die pemalu tu, tadek ape..hehe.. sian ana nak kene handle 2 beradik, sorang nangis kat sekolah, sorang nangis kat umah maknye pulak (tu saje laa tu, nak attract attention tgk abgnye nangis..heheh)..takpelah, i'm sure ething will go smoothly lepas ni..insya Allah:)

Ermayum said...

happy schooling sweetiesssssssss

Mama Cyg said...

salam dear,maaf menyelit @ menyampuk.i jumpa blig u sebab goggle pasal kindi kt btho ni.i tengah survey kindi utk my son nx year 4tahun.anak u masuk krista ke?i nak ur review..rasa cam tak sesuai nak cakap kt blog sebab xnak nanti ada kindi2 punya owner xberkenan dgn komen kita pulak kan hehe..sebab i punya pilihan bbim atau krista..mulanya nak daftar kt bbim tapi ada baca kt blog pasal bbim ni so i delay dulu la,survey lagi ni.can i have ur email so we can chat kt ym ke..my email lilyshuib@yahoo.com. maaf ganggu..

Mama Cyg said...

kindergarten hunting!! review n survey http://akulahputeriraja.blogspot.com/