Wednesday, January 25, 2012

~ajmal irfan~

rentetan dr peristiwa minggu lepas,
doctor menyaran kan agar kami tukar susu ajmal buat sementara.
kena guna susu FL(free lactosa)...
yg aku ni sengal, masa hari selasa dan rabu, masih lg bg susu nespray kat ajmal.
pastu, bila hari khamis, baru tersedar yg aku rupa2 nya kena ambik serius pasal doctor suruh tukar susu tuh...
ish....sengal la aku nih....

terus lync dgn sorang penasihat tidak rasmi aku dlm bab2 parenting ni,
dia suggest bg susu isomil. pastu siap bg advise macam2...
apa yg patut dan x patut aku buat.
mcm2 la info yg dia bgtau aku pasal anak2 bila kena cirit birit ni...
terima kasih kakak, jasa kakak sgt saya hargai....:)
alhamdulillah, allah mengurniakan aku kawan2 yg sudi tlg menolong di saat susah dan senang..:)

lepas check up aqil kat hukm, terus ke tesco jap.
capai susu dan 2-3 brg lain, pastu terus la bayar.
balik rumah, tgk resit, rm31.30 untuk isomil 400gm...



awal2 tu mmg ajmal langsung xmo minum susu tu.
puas kena pujuk tp x jalan jugak.
hari jumaat tu, hntr dia sama dgn aqil kat rumah bbsitter.
pesan kat bbsitter, suruh bg susu tu.
ms tghri tu, call bbsitter, dia kata, baik ajmal mau pun aqil,
2-2 xmo minum susu tu.
tp aku suruh bbsitter paksa jugak.
ms ambik diaorg ptg tu, bbsitter kata,
lepas bgn tdo tghri tu, bg je susu tu, terus hisap.
alhamdulillah...finally...

hari sabtu, aqil dah x cirit birit.
tp aku plak yg kena cirit birit.
adoi..spoil betul la time cuti kena cirit birit ni...
tp ajmal still lg.
semalam, br la ajmal dah ok.



selain dr minum isomil, penasihat tidak rasmi jugak bgtau suruh minum yakult.
so, beli la yakult.
yakult ni mmg bagus utk perut..
so, lepas ni mmg kena buat stok la yakult ni.
bg diaorg minum tiap2 hari.

ajmal mmg cengkung dah jadi muka dia...
mkn pun sikit je skrg ni...
mmg ketara sgt...
pg td ms hntr dia kat school pun, cikgu2 tegur, muka dia dah cengkung.

selain tu, elok gak budak yg kena cirit birit ni minum air glucose.
tp aku xde la bg.
cukup la dgn susu dan yakult tu je...

alhamdulillah, skrg, semua dah kembali ok.

7 comments:

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

susu isomil tu mmg rasa dia pelik sket ..tp elok as rekomended by doc ..

maya amir said...

ana...lame tak dtg sini.. susu isomil tu mmg elok utk budak2 yg ade alah..danial dulu kekecik mmg minum susu tapi mak oiii..mahal laa kan..terpaksa tutup mata jeklaa byr..hehe..

p/s : ana...takyah panggil kakak laa..sebab dah terbese ana panggil maya jek dari dulu kan..hehehe..so, no more kak maya k..hahaha

mama_umar_maryam said...

alah susu lembu ye ajmal..get well soon ye dear..anak aku mmg minum abbott ni,tp bkn soya tulah..kite usehe jelah asal anak kite sehat kan

rATu kEBaYA said...

perit jaga budak yg ceri beri ni kan ana.. yelah kejap2 nak ke tandas.. macam kita rasa je terus pergi tandas.. tapi budak2 ni susah sikitlah..

nieda said...

susu isomil tu dgr citer ramai budak2 reject sbb bau dia walaupun susu tu bagus. tak taulah sbb x pernah cuba. At least dorang nak oklah tu.

Cik Ina Do Do Cheng said...

teringat masa kecik firdaus kena minum susu isomil, sebab dia allergic ngan susu yang lain. yakult tu ana bagi sekali sehari je, takut kalau terlebih minum sakit perut .

Ermayum said...

kalau my mom ubatny teh pekat kalau my nenek ubat nya makan air beras goreng - goreng beras tu kering rendam with air and minum - but cirit kalau kena org tembam cam i cepat kurus -sukaa :)