Friday, January 20, 2012

~aqil raziq~

gmbr aqil dgn jahitan di bibir..


ni hari ke 3....


ni hari ke-4

masa tdo boleh la nak ambik gmbr..cuba ms dia tgh x tdo..jgn harap...
cakap nak tgk je pun dia x bg apatah lg nak sentuh kan....

hari ahad tu badan dia panas sikit. x sihat..demam...
tp hari tu je la..lepas tu dah ok dak...
masa hari ahad tu jugak, satu benang tu dah tertanggal.
tertanggal ms aku nak breast feed kan dia.
ngeri tgk even benang je poooonnnnnn....
keecoh je ana nih....

and semalam, dia ada check up kat hukm.
app. pukul 2. 145, aku dah tercongak kat sana.
pintu bukak, aku org 1st letak kertas app. tu kat kotak app. tu.
org lain semua ada buku app. yg kecik tu...
masa panggil no, aku tgk, akak yg letak lepas aku dpt no 1st...
then lepas tu org yg kedua letak plak dpt no giliran..
aku pujuk hati lg mungkin sbb dia nak buat kad baru kot utk aku sbb tu no giliran aku lambat.
ok fine..
lepas tu aku dpt no. 4010.
no start dgn 4007(no akak yg 1st td tu)
4008 aku tgk staff situ dpt. padahal aku x nmpak pun byg dia ms kitaorg ramai2 td tunggu turn.
4009, akak yg ketiga letak buku app lepas aku letak.
then br aku.



1/2 jam lepas tu kerani situ panggil aku...
dia tnya, kes aku refer dr emergency ke...
aku jawap ye. dia tnya lg, bila masuk emy tu?
aku cakap rabu lepas.
(dlm hari dah menyumpah sikit, xkan la ko xleh check kat system sbb mrn aqil dah ada situ)
dia kata lmbt sikit sbb nak kena ambik file kat medical record.
aku tnya lmbt tu lmbt bnyk ke sikit...
dia kata lmbt sikit....
ok fine...

aku pun fhm la kan prosedur sikit2..
sbb aku ni kira new patient kat situ...
so, file diaorg x bw naik lg la...


sabar menunggu...

aku tgk attendant g tukang g ambik file tu keluar masuk g medical record ambik file..
tp turn kami x kena panggil pun.
agak nya attendant lain kot...xpe la..pujuk hati lg...
mr azam dah bengang2..anak2 dah keresahan....




pukul 3 aku tnya, lama lg ke file aku nak smpai.
kerani tu kata, on the way.


dah 4018, tp no aku xde pun kena panggil lg..

pukul 330 x smpai2 jugak lagi file nya,
aku terus g tnya lg sekali.
ms tu br la kelam kabut nak panggil
bayang kan la..no giliran dah yg ke 4021.
hangin x.
nak je aku tnya kat mana medical record dept. tu biar aku je yg g ambik file tu...
gaya mcm dr kl ke trg je dept tu.

ok, dah habis cite. sbb dah kena panggil, ok la kan..terus sejuk tgk muka doc.
even mr azam dah tarik muka masam.
masa tu dah dekat kul 4 dah.

masuk2 je bilik dr, aku dukung aqil.
aqil tgk je dr tu (dr yg sama jahit mulut dia tu)
terus dia meraung.
ye la..fobia beb...
aku cakap kat dia, mama yg sakit, mama nak jumpa dr...
tetiba, dr dia plak muncul kan...
hah3x...

menangis x hingat2 la sambil panggil papa.
papa dia kat luar, xmo masuk.
mmg dia x bg langsung dr tgk bibir dia.
lepas nurse bg mainan, br la dia ok sikit.

dr kata, luka dia dah bercantum.
benang yg ada tu pun dah boleh tarik kalau nak tarik...
aku cakap la yg aku mmg xkan tarik. bior la dia tercabut sendiri.
pastu aku bgtau la nmpak jd mcm ulser besar kat situ.
dr suggest letak bonjela.
suruh letak time dia tdo, letak kat cutton bud, sapu sikit...
dr tgk ok je semua..mmg xde apa2 la..
alhamdulillah..lega dgr...

dr buat app lg 3 lbn.
aku tnya, app utk apa lg...
hah3x..aku dah serik sbnar nya..kang jd mcm td lagi..
tp dia kata, xde la apa pun, sj check gigi dia ada rosak ke x..
berlubang ke, apa ke kan...
sbb alang2 dia dah register situ, diaorg biasanya akan buat follow up gigi sekali.
biasa mmg mcm tu. la....
ok la jugak klau mcm tu....

jumpa dr kejap je tp menunggu turn adalah hazab.
aku sbnar nya puas hati dgn hukm ni.
tp aku lg prefer ukm specialist la dari hukm ni kan
tp ukm specialist, prosedur lain la plak...
mr azam mmg dia malas sikit nak dtg hukm ni
sbb kitaorg dah bnyk kali dah kena dgn no giliran yg lama..
tp bg aku as long as servis dia ok, xpe la kan....:)


ok, minggu ni cuti panjang kan.
happy holiday kawan2...

7 comments:

mama tisya said...

ngeri tul tgk jahitan..aduhai..smoga cpt baik

rATu kEBaYA said...

dah nak elok luka aqil tu ye ana..

Selamat bercuti ana.

aThidEaN said...

uish scary tgk jahitan tu.teringt zaman sy kena operate kat mulut dulu2..adui sakit ..ni budak lagi sure sakit gila ..sian aqil..

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

panjang gak benang tue tgk dari gmbo ..alahai gituler kalau hospi. gov nie mana2 pun sama .. kena sabar menunggu

| SUE | said...

scarry nyer tgk gambo jahitan tu.. aduhaiii.. bebaru ni anak sedara sue laks berjahit kat kepala...balang air jatuh atas kepala...huhuhu

Ermayum said...

alhamdulillah dah baik

ukmsc macam private wings la kan ??

watyz said...

kalo budak2 kena ulser jgn letak bonjela. sakit sangat nanti. cr kat farmasi ubat yg sama mcm bonjela tp lain brand. apa nama ek...alloclair kalo x silap. yg tu kalo guna x sakit. even kite pakai pon x sakit jugak... :)