Thursday, January 26, 2012

~garden~

garden la sgt nya, tanah x smpai sekankang kera pun sibuk nak ber garden.
alkisah nya kat depan rumah tu, ada la tanah sikit.
owner lama mmg duk bercucuk tanam kat situ.
tp hr tu ms awal2 pindah tu, aku dah clear kan semua pokok2 dia kecuali daun pandan.
mmg dah plan nak buat cantik sikit tmpt tu.
kat dlm kwsn rumah mmg lansung xde tanah sbb dah fully tiles.
so, kat luar rumah je la kan...
aunty sebelah aku tgk, buat mcm kebun dah....
siap tanam pokok daun kesum dgn pokok cili lg kat tanah kitaorg..
hah3x..
ada jugak pokok bunga kertas dgn bunga melur, owner lama tanam dlm pasu.
yg tu, aku bercadang nak buang jugak tp mr azam suruh biar dulu.







maka, misi kami pada hari ahad tu, g nurseri.
pagi ahad tu, lepas g beli nasi dagang sedap kat bandar mahkota cheras,
kami pun singgah la sini...
aku cakap kat mr azam, x payah beli apa2 lg..survey je dulu sbb xtau mahal ke murah dia jual.





tp dah kalau jln dgn mr azam ni, payah sikit la nak jadi kan perkataan survey tu menjadi realiti.
sbb nya, dia mmg akan terus beli.
kenkdg aku bengang jugak kan sbb tgk2 kat tmpt lain, lagi murah..
tension gueeeee....





beli gunting sbb nak gunting pokok...
cangkul pun beli sbb senang nak cangkul tanah kan....
pastu beli tanah jugak sbb nak timbun kan tmpt tu jadi tinggi sikit...
then beli pasu.

aku ingat nak tanam daun kunyit, serai. senang kan...xyah nak beli.
daun kari, aku tgk aunty sebelah dah tanam, so, xyah la...
tp mr azam plak nak tanam pokok bunga.
dia suruh aku tanam pokok2 yg aku nak tanam tu dlm pasu je...
huh...

balik tu, mr azam singgah kedai hardware kat rumah,
beli batu bata, simen dgn pasir.
sbb nak buat tembok tu tinggi sikit.

kat pukul 11 br start buat kerja.
panas xyah cakap la...
bila part nak bancuh simen, mr azam suruh aku.
series...aku rs mcm pekerja binaan je ms tu.
seb baik la melekat simen dgn batu bata tu.
paadahal main campur je...bkn nya aku reti pooonnnn....
setakat pernah tgk pakcik tukang rumah bancuh simen masa buat rumah aku dulu, apa la sgt kan...hah3x.....




ni la tanah 1/2 kankang kera tu.
batu penanda tu mmg penyibuk la...
tp nak buat mcm mn kan.
tiang kecik yg putih tu, tiang signboard jalan.
lokasi dia kat tgh2 tanah tu.
tp hr tu, kami alih kan dia ke tepi sikit.
berat gile smpai aku dgn mr azam dah give up..
tp berkat kesabaran aku, berjaya jugak alih kan ke tepi sikit...
lepas ni ingat nak beli batu bata lagi.
nak tinggi kan sikit lagi.
pastu nak sental semua lumut2 yg melekat tu....
kalau boleh nak cat...biar jd lawo sikit....
beli tanah lg...tambun lg jd tinggi....
br start menanam....

tp tu kalau kerajinan dtg la...
kalau x, xtau la apa jadi....
ntah2 batu bata baru yg baru tu pun jd mcm yg kat bawah tu..berlumut.....
hah3x....

9 comments:

shakila mubarak said...

wahhh.. lps ni dah xyah susah2 gi market beli sayur. semua dah ade dpn uma!

| SUE | said...

wah comey ni kalau bikin mini garden... ceh kata org, rumah sendiri dah mcm hutan amazon... ekekek..

Cik Ina Do Do Cheng said...

ana tiba-tiba teringat halaman rumah cik ina yang dah lama bersawang. jeles ngan moood ana nak bergarden. tengah cari mood.

rATu kEBaYA said...

takper ana.. pelan2 buat.. nanti ada hasilnya..

kelly said...

apa la akk nie....bila nk jemput i p tgk tanah sekankang kera tu??

Ermayum said...

like mr azam i suka beli terus malas nak g tempat lain heheh

wa wa wa bila akak nak dtg tengok bunga ni eh

maya amir said...

Biarlah sekangkang kera janji berbakti kt tanah..umah kite lg xde kera..eh silap tadek tanah...hehe...eh samalah, kdg2 kite pn terus beli jek..maleh nk survey sana sini tp kdg2 survey gak..ikut mood..hehe

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

wah bestnya .. org kata kt area sg. buloh nie lagi murah2 kalau nak membeli pokok2 ana

suhailina abu bakar said...

nana..bile nak ajak p umah bru ni??