Tuesday, January 31, 2012

~homeschooling~

homeschooling la sgt nya.....
xde la...siince ajmal sekolah ni, aku tetiba rs mcm nak ajar jugak dia sikit2 basic2 utk budak2 tadika ni kan...
tp xde la tiap2 hari..ikut kelapangan aku dan juga mereka.
tnya dulu, dia nak ke x buat color2 or main lekat2(guna gam)...klau dia ok, aku on kan je la...
so far, xnak la paksa2 lg..biar dia buat dlm keadaan happy....

br2 ni g ampang park, masuk kedai buku tu, beli la color paper, kertas lukisan, gam...ikut hati nak beli cat air tu...tp bila fikir, takut tetiba nnti aku jd pemalas, bazir je...

so, br2 ni aku buat la xtvt tu...lukis pokok, gunting color paper hijau dgn koko tu, suruh diaorg stick kat pokok tu...ajmal mmg seronok la nak buat, tp aqil, asyik2 suruh mama buat...liaat sikit dia nih...

dan hasil nya...


abaikan pokok yg di lukis oleh aku tuh..aku mmg tangan keras..x reti nak melukis bagai...

penuh semua tmpt dia lekat kan.....



ni aqil punya, bnyk space lg..tu pun yg dah buat tu pun ada jugak mama yg buat..huh..

ok la kan..at least ajmal faham arahan sbb aku suruh dia lekat kan dlm kwsn yg aku lukis tu je...even ada terlebih sikit keluar dr garisan tu, dia xmo..dia akan betul kan kertas tu...

pastu br2 ni, ajmal bising2 nak pencil color ben 10 sbb dia tgk ada kwn dia kat sekolah bw..padahal kalau ikut kan, xyah bw pun sbb sekolah provide semua tu..tp sbb dah anak nak, aku ni plak x reti nak kata xpayah....(unless bnda2 x berfaedah, aku reti la kata NO...)

so, ahad br ni kami ke carefour BTHO. seb baik ada. x payah nak g tmpt lain. excited sungguh bila dpt. siap bw tido sekali tu...mlm tu suruh dia color2..excited je color. aqil pun berebut nak pegang jugak...

colouring....

rs mcm nak cr meja yg proper la utk diaorg..senang sikit nak mewarna ke, menulis ke...ni duduk gini je..mcm kekok plak dia...





mlm td plak, aku lukis shape, 4 segi, bulat, dll then suruh dia warna kan...tp sekejap je sbb dia kata dia penat. plus masa tu depan rumah ni ada chinese dok main bunga api, lg suka tgk bunga api dr colouring...apa2 je la nak oi....xyah nak paksa2...

korang ada x buat xtvt mcm ni kat anak2? aku rs aku je yg ketinggalan buat ni...rs nya mommies lain semua dah advance ajar mcm2 kan kat anak2...

5 comments:

Queen said...

kalau bab pelajaran di rumah ni..nik memang respek habis dekat ibu bapa yg rajin melayan anak dia mengasah kemahiran..

dan paling dijadikan model rajin adlaah bitt...die memang cukup rajin..

kolaj ni..dulu..punyela gile.. pakai pensel..kertas tu bukan potong..tapi letak dan tekan pakai pensel..so jadi cebisan kecil..punyelah gigih.. =p

Syida said...

rajin la ajmal ni. aqid kalau suruh buat lebih sket dari homework tros merajuk.Mommy stres okeh

Afne said...

good job ajmal & aqil!

haziq conteng2 kaki dgn pen suka lah dia hehe

aThidEaN said...

wah comel nya anak2 akak =) seronok tgk budak2 boleh duduk dan lakukan arahan tu dgn betul.iallah jadi anak2 yg bijak ni nnt=)

tak sabar nak tunggu ilyaas besar mcm anak2 akak.

aritu ada tgk sil beli meja beljar utk anak2 dia kat ikea. besar dan puas hati meja tu..

Ermayum said...

elokla tu nanti da start sekolah buat kerja sekolah ja mak tak leh tolong tak aci:)