Friday, January 27, 2012

~masak-masak~

selain xtvt ber garden di hari cuti, aku warm up kan diri utk memasak dan mem bake(ayat suka hati) biskut..:)
hari ahad tu shopping brg dapur kat NSK.
sgt teruja bila tgk harga brg sgt murah dari T***O, C*******R, G****T mahu pun J***O.
lepas ni beralih kat NSK la plak...berbaloi2 rasanya....

tgh shopping2 mr azam nmpak frozen salmon. pastu ambik la frozen salmon, pastu ambik jugak 1 slice sirloin beef. konon la nak buat steak.

balik2 tu, perap2 jap...dan hasil nya....





salmon ni perap dgn blackpepper, garam sikit. carrot, kentang dgn brocoli tu rebus dulu biar lembut sikit. perap, pastu grilled je...


yg ni aku perap dgn mix herbs, blackpepper, kicap, tu je kot. aku pun dah x ingat dah. perap jap pastu grill je.

tp salmon x juicy sgt...sbb frozen agak nya..
hr tu pernah beli kat jusco, yummy yummy sbb fresh kan...
steak tu, keras....
hah3x...mmg x expert lg la potong daging ni...
aku rs patut nya 1 slice tu xyah potong kecik2 dah...
perap je terus...
ni gatal nak potong kecik2...sekali salah potong, ambik ko....
mkn la si pemotong daging tu sorang2....hah3x....
jenuh nak habis kan sbb keras kan....:)

isnin tu plak gedik nak buat cookies, sbb jumpa resepi baru. buat 1/2 adunan je sbb ana pemalas takut adunan terbnyk..nnti jenuh nak habis kan...



dpt 1 balang je...sekejapan je..dah tinggal suku balang...ptg semalam, balik kerja tgk2 balang dah kosong....erm..nmpak gaya nak kena buat lg nih....yeeeehhhhaaaaa mood ber bake sudah dtg...weekend ni aku nak buat lagi la...harap2 sempat even mcm dah penuh je xtvt esok lusa nih....

7 comments:

rATu kEBaYA said...

tengok salmon tu kecur air liur... mesti sedapkan.

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

wah sempat baking cookies .. tabik aku ;-)

Huda said...

mood tgh rajin nak masak2 ye ana :)

nieda said...

cookies tu nmpk sedap sgt..

kelly said...

nak ckit....

photokita said...

ana...letak resepi biskut tu...mcm nak cuba laa!..hehehe

Cik Ina Do Do Cheng said...

rajin ana. hasilnya terus buat cik ina lapo.salmon buat perap cam tu sedap.