Tuesday, March 13, 2012

~ear infection in child~

weekend hari tu ajmal demam. aku ni cuak sgt. dgn keadaan skrg ni, berharap la agar keluarga kami sentiasa sihat walafiat. 1st2 sabtu malam tu la, dia kejut kan aku utk pergi toilet. lepas tu dia xboleh tido, duduk je sebelah aku. pastu nangis2 sbb dia kata telinga dia sakit. aku tnya la kenapa, dia kata, hari tu telinga dia terlanggar kerusi kat school. aku rs mcm x logik je. xkan terlanggar kerusi, smpai sakit..dah la ms tu hari sabtu dah. bila dia beriya2 nangis, mr azam terjaga, mr azam tnya, dia kata telinga dia sakit sbb aqil sembur air kat telinga dia. dah jawapan berbeza plak jawapan. bengang la kami. dah la malam2 buta, masing2 kepenatan. nasib baik la cepat ingat tuhan, sabar.....kena bnyk sabar...

esok pagi nya tu, badan dia dedar sikit, bg dia mkn ubat, pastu ok la...siap main berlari bagai lagi dgn aqil..so, aku ingat ok dah la..tghri tu pun aku masak sup dgn ikan bilis, bkn main lagi bnyk mkn..rindu masakan mama agak nya..:)...tp bila bgn tido ptg tu badan dia makin panas. aku dah cuak dah. basah kan badan dia dgn air asam jawa, pujuk utk mkn ubat pun dia xmo. siap bg syarat, nak mkn ubat lepas g klinik je. hu3x...apa2 je la nak oi.....lepas mr azam balik kerja, terus ke klinik.

tido, makan, mandi, and ke mana2 je la mmg tetap setia dgn ultraman dia. badan lain, kaki lain. suka hati dia je nak badan biru kaki merah or sebalik nya. time mandi pun siap sabun bagai ultraman nih...

cengkung je nmpak muka...



dr kata, telinga ajmal ada nanah. kena infection. atau bahasa saintifik nya, OTITIS MEDIA. cuak la aku dgr. dr kata, penyakit ni harus di rawat sbb kalau x, boleh merebak ke otak. lg aku cuak dgr...dr bagi ubat titik dgn antibiotic. and dr kata, dlm next week, kalau free, bw la dia dtg check lg sekali tgk ada ke x lg nanah tu. balik tu terus la dia tido. x smpai hati nak kejut kan utk mkn ubat. owh, klik sini utk details pasal penyakit nih...

ni aku suluh dr rumah. actually aku dah agak mesti ada nanah dlm telinga dia. biasa la, dah jadi mak2 ni kan, naluri tu cepat je baca...:)

hari ni dia dah ok dah. demam pun dah xde, tp ubat still la kena titik jugak dan antibiotic pun kena la jugak mkn kan....tp apa2 pun masih la jugak kena pantau kan..risau sgt...nak belajar pun x keharuan rs nya...sedih pun ada..apa2 pun kena kuat semangat..

suruh bergmbr dgn aqil, baring sama2 tp dia xmo. dia ni kalau x sihat, mula la moody sikit. aqil punya la baik hati pergi dekat dia, tnya nak mkn apa, nak susu x, nak mandi x, tp abg nya buat bodoh je....aqil sgt penyayang skrg ni..:)

aqil pun dah sikit2 dah terikut perangai abg, pegang kain lampin. dulu ajmal dah stop kejap, but lately, dah mula balik pegang kain tu. apa2 je la nak oi...

ya allah ta tuhan ku, sihat sejahtera kan la kedua ibu bapa ku dan ahli keluarga ku. semoga kami semua sentiasa berada dalam lindungan mu ya allah....

3 comments:

mama_umar_maryam said...

Allahuakbar..mmg sng nk jangkit dgn anak2 sakit tinge nih..byk2 sabar ana..aku dulu mcm2 gaklah..

aThidEaN said...

get well soon big brother...

watyz said...

la.. cam ne ble jadik gitu. risau la tgk kan. harap2 cepat la baik yer. geram tgk pp aqil tu.. :)