Monday, April 30, 2012

~e filing~

tinggal bbrp jam je lg masa yg ada utk isi e filing. korang semua dah buat ke? yg mana rasa gaji dia mmg x layak utk buat e filing ni, but kena ingat, once ko dah register, mmg kena isi jugak. cth, mcm aku ni la....maklum la gaji kecik je...tp sbb dah register dgn lhdn, so, nak x nak mmg kena isi la jugak e filing tu. ala x susah pun..kejap je...zap zap zap..terus siap...

and as usual la, tiap2 tahun, mmg aku dgn mr azam akan sitting down sama2 utk buat benda ni. aku mmg xde apa la sgt kan..dah kata x layak, x smpai 5 minit terus siap...:)

yg part mr azam la..sbb dia dah la bnyk kena PCB tu, harus la buat dgn berhati2 agar bnyk sikit dpt claim kan...:)...tp malang nya, yg part pembelian buku2 tu, aku terlupa kat mn aku simpan semua resit2 tu...satu kerugian di situ...and kalau korang nak tau, mcm2 benda sbnar nya boleh deduct utk tax ni. beli buku, bil2 rawatan hospital, beli peralatan sukan, langganan internet, zakat,beli komputer and mcm2 lagi la...and make sure la bil2 tu semua atas nama korang atau ahli keluarga korang la.tp yg x best sikit sbb dia ada limit. cth utk langganan internet jalur lebar tu, mcm skrg ni yg kitaorg guna, rm70/month. kalau darab 12(yearly) dah rm800++ dah....so, mcm rugi la jugak kan..tp xpe la..apa2 pun bersyukur la..at least boleh la jugak deduct kan...

so, x payah la takut nak declare tu ye..mcm2 benda korang boleh guna utk deduct.

so, lepas isi semua2 tu, nnti tgk la ada brp rm yg kita dah terlebih bayar..so, lepas ni tunggu je la diaorg bank in kan lebihan tu kat akaun kita. sbb tu kita kena letak no akaun bank, supaya senang diaorg boleh bank in terus. ada org dpt check. tp mr azam mmg dah bertahun2 lhdn mmg masuk kan terus kat akaun maybank dia. mmg x pernah dpt check. lepas duit dah bank in tu, nnti, kita akan dpt surat menyatakan duit dah di masukkan ke akaun kita. x lama pun. biasa lepas 2 minggu kita buat e filing tu, terus la dpt duit refund tu.

so, kawan2 tinggal bbrp jam je lagi, cepat2 la isi e filing tu, mana tau kot2 nnti dpt refund ke, boleh la belanja i...:)



4 comments:

lieynanilaz said...

x penah isi e-filing..

mama tisya said...

baru je submit smlm..:)

mama_umar_maryam said...

=)..apai pon direct masuk ac die,tp kitorg buat asing2..die keje sendirikan..besenye las2 refund tu masuk ke kitorg jugak,hik3 ;)

man said...

xsempat nak isi..huhuhu